lördag 9 april 2022

Vårdkö i världsklass

En utlandssvensk skrev nyligen på Twitter att han inte vill vara den där gnällige emigranten som klagar på sitt gamla hemland. Det vill inte jag heller, men ibland är det väldigt svårt att låta bli.

När jag behövde en operation där tiden från att problemet (förmaksflimmer) uppstod till behandling var en viktig faktor för huruvida operationen skulle lyckas var Region Stockholms kö 12-15 månader. Fast den fick jag inte ställa mig i eftersom jag inte tillhörde någon riskgrupp. Svensk vårds plan var att medicinera mig tills jag blev en riskpatient, om inte förr så pga ålder sjutton år senare. Då hittade jag vård i Danmark där kön var 2-4 veckor!

Nu läser jag om väntetid för behandling av prostatacancer (nej då, jag är frisk) och att kön skiljer mellan olika svenska regioner. I Blekinge är den 63 dagar, i Skåne 102 och SVT intervjuar två patienter på varsin sida av länsgränsen.

I Norge är väntetiden från diagnos till kirurgisk behandling för prostatacancer 32 dagar, alltså en tredjedel av den skånska. Och då är jag övertygad om att svenska patienter redan förlorat några veckor innan de diagnosticerats eftersom den svenska vårdgarantin också är ett skämt.


Vilket år som helst nu...

Jag vill som sagt inte vara den gnällige (eller hånande) utlandssvensken och förra gången jag pratade vård på bloggen önskade en svensk läkare livet ur mig genom att i kommentarsfältet (märkligt att svenska vårdköer är så långa när läkarna kan diagnosticera över internet) konstatera att jag egentligen inte behövde den där operationen, och det var ju inte så kul att höra eftersom jag fortfarande känner många svenskar jag bryr mig om som riskerar att drabbas av denna läkare och hennes kollegor.

Men det är svårt att inte likt Leif Östling fråga sig vad fan man får för pengarna. Svenska skatter är världsledande. Hur kommer det sig då att svensk välfärd gång på gång visar sig helt värdelös? Svensk sjukvård, skola, polis, försvaret... Finns det något av samhällets kärnverksamhet som fungerar tillfredsställande? Ja, Skatteverket.

39 kommentarer:

  1. Ja skatteverket är faktiskt ett väloljat maskineri. Ligger till och med så pass i framkant att man numera kan swisha in kvarskatten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ryktas om att det snart även ska gå att betala med krypto....

      Radera
    2. Så... praktiskt. Det säger bara swish och så är pengarna borta.

      Krypto lär dröja i världens mest kryptohatiska land. Men snart har Riksbanken klurat ut hur man göra en digital e-krona.

      Radera
  2. Min mor får just nu palliativ vård för cancer som upptäcktes för sent. Långt innan den upptäcktes påtalade hon när hon sökte vård för sina symtom att det kanske var cancer. Hon fick en antibiotika kur första gången likaså andra och tredje gången. Fjärde gången anade de att något var fel.

    Ja, jag borde ha sett symtomen, viktnedgång och förlorad aptit, jag är inte medicinskt utbildad, men med facit i hand..

    Ja, hon hade kunnat tjata mer på vården.

    Men nu är det game over. Hade det behövt vara det? Jag vet inte? Det tar dock inte så mycket resurser att diagnosticera cancer tror jag, gick på ett par dagar när det väl gjordes ett test.

    Jag är väldigt besviken på hur det hanterades och tänker att med någon sorts rutin kunde man upptäcka sådant här tidigare.

    Hur kan man påverka detta?

    Jag skall i min framtid söka vård så fort något känns konstigt. Och har jag förlorad aptit, viktnedgång och lokal smärta någonstans i kroppen, hungerstrejkar jag på sjukhuset tills jag får ett cancertest.

    Mvh

    Paul

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lider med dig, var själv i samma läge för några år sedan.

      Nej, man vet ju inte om det varit kört ändå, men det hade varit så jävla skönt att känna sig övertygad om att vården gjort det den kan inom rimlig tid.

      Jag kan inte råda den som vill bo kvar i Sverige. Privata vårdförsäkringar, så länge det tillåts? Att hoppas på att det ska vända, att den allmänna vården ska komma upp på rimlig internationell nivå igen känns som en dålig plan.

      Radera
  3. Jag har ej drabbats av långa vårdköer, men väl av inkompetens. Efter en mollbergare med halv skruv på min tokhala garageuppfart blev jag efter en halv dag på jobbet med helt ickefungerande vänsterarm. Från vårdcentralen som jag lyckades tjata till mig en tid på blev jag summariskt undersökt och skulle åka hem igen. Åtminstone tror jag att det var det som sades, brytningen var grav. Ingen tid på universitetssjukhuset iaf.

    Jag hade väl insett vid detta laget att någonting var riktigt på tok och gav mig inte innan jag fick tid för rönktning som jag iofs fick sitta o vänta 14 timmar till mitt i natten på. Till sjukhusets försvar så var det tillomed på nyheterna att det varit den halaste dagen på länge och extremt mycket fallskador. Bra jag stod på mig iaf. Axelkulan intyckt i "skålen" och tvärt av diagonalt. Sprucket skulderblad och två brutna revben.

    De lindade in överkroppen som en mumie på mig vilket de fick ta bort o ge mig en mitella så jag till deras fasa kunde köra hem igen. Tog ej deras månad sjukskrivning utan var på jobbet nästa dag igen. Var ju inte sjuk utan gjort mig illa o hade ont. Är ett decennium äldre och klokare idag.
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man vet ju aldrig om det ska gå bra förrän det är för sent att göra något åt det :(

      Radera
    2. Nej, det gick så kvickt. Jag hade just sprungit framför strålkastarna o var bländad så jag hade tur i oturen då jag inte såg vad som var upp eller ner. Hade lika gärna kunnat landa på fontanellen och då är det långt från säkert att jag suttit här o skrivit idag.

      Radera
    3. Plus att felaktig (eller utebliven) vård kan leda till att du får problem några månader eller ett år senare.

      Radera
    4. Jag har fortfarande lättare problem 10 år senare, lite ont, tydligt klenare i armen. Ändå tyckte uppföljande läkare att han var imponerad av progressionen, till viss del av att jag höll igång i arbetslivet direkt och till viss del för att jag tog rehabilitering med gummibandsökningar på allvar även om de första dagarna var som att min axel lät som en stenkross tag det snabbt bort den värsta smärtan. Jag lyckades lyfta armen nästan rakt över huvudet när jag väl fick ok från läkaren att smärtan att jobba sig inte innebar att jag skylle bryta upp läkningen.

      Radera
    5. Sjukgymnaster kan vara fantastiska när det kommer till rehab. Gudskelov att inte riksdagen bestämt att alla ska vara landstingsanställda för då hade det säkert inte sett ut så.

      Radera
  4. Jag fick efter en olycka väldigt ont i benet, nekades röntgen.
    Fick istället rådet att gå på benet så mycket som möjligt.
    Efter en vecka fick jag till slut röntgen, och det var brutet...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sånt är helt jävla otroligt. Vad kostar en vanlig slätröntgen (någon läkare i kommentarsfältet eller har jag jagat bort alla nu?)?

      Radera
    2. Skulle gissa på 600-700 kr.

      Radera
    3. I stort sett ingenting alltså.

      Radera
  5. Jag hade följt mitt PSA värde under flera år och ökade sakta tills min släkting som var läkare tyckte jag skulle kolla upp med urolog.Som tur var hade jag privat sjukvårdsförsäkring och fick tid 2 dagar senare på Carlanderska I Göteborg där läkaren tyckte det var lika bra vid besöket att ta en biopsi på prostatan och han hittade några tumörer.Rekommenderade opertion vilket jag fick inom 2 veckor.Allt gick perfekt och inga biverkningar efter op och nu 10 år sedan och friskförklarad.Tänker vilken jäkla tur jag hade sjukvårdförsäkring ,idag hade man väl riskerat metastaser pga av dessa hemska vårdköer.Riskerar jag något elakartat idag så fundera jag nog på att betala privat

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det förstår jag. Jag var beredd att göra det med den operation jag fick i Danmark. Det hade kostat 90000-100000 kr som jag redan betalat på skattsedeln, men man har ju bara ett liv och vill inte slösa bort det pga inkompetent landstingsvård.

      Radera
  6. Är det grund av Putin att ni drar västerut.?
    Nu är Sabuni på väg hon med.

    Tycker att vi ska anfalla Ryssen i lag med Finland nu björnen är skadeskjuten.
    Karelen tas tillbaka ojoj vore något.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ju till salu på 90-talet.
      Men priset att rusta upp från rysk till västerlänsk standard var för högt...
      https://sverigesradio.se/artikel/1541043

      Radera
    2. När jag flyttade var inte Putin på tapeten. Då var det Kina "alla" skulle hata, ett land som ju numera blivit hur demokratiskt och fint som helst eftersom det bara får finnas en åsikt i taget.

      Beträffande Sabuni tror jag inte norrmännen vill ha hit henne. Frågar de mig kommer jag säga som det är, att henne lär ni inte få mycket glädje av. Hon jobbar inte en minut utan att det först öses skattepengar på henne.

      Vem som har rätt till Karelen låter jag andra bedöma :)

      Radera
  7. Jag säger som jag brukar i denna fråga. Jag är förundrad över svenskens trögtänkthet avseende vart skatterna tar vägen. Svensken är trots allt masochist.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske är det delvis ett utslag av samma problem, men jag känner att svenskar (nu generaliserar vi grovt!) har en fantastisk förmåga att intala sig själv att det inte är bättre någon annanstans.

      Ta mordstatistiken t ex. Förra helgen dödades två norska kvinnor oberoende av varandra. Då extrasänder VG:s Krimpodden. Två mord i Sverige är ju inget särskilt. Häromveckan var det tre mord (eller var det skjutningar) i Eskilstuna på två dagar. Då snackar vi en småstad med en hundradel av Norges befolkning.

      Radera
  8. En bekant fick prostatacancer och fantastisk vård utan dess like. Den finns solskenshistorier och viktigt dessa också lyfta fram.

    Frågan är ju vad andra länder gör så bra att de kan hålla kort vårdkö. Löner osv har ju diskuterats gällande vårdplatser men är det tillräckligt för att öka kapaciteten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jadå, en del klarar sig helskinnade ur Landstinget också.

      De håller kanske i sina skattepengar istället för att spruta iväg dem på reklamfilmer för myndigheter, betalning av Somalias statsskuld (https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/medgivande-for-riksbanken-att-delta-i_H701FiU47) och annat som inte direkt borde anses vara kärnverksamhet.

      Radera
  9. Ja du. Behöver en gastroskopi, står i kö, nio månader skall det tydligen ta innan det är min tur...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan bara säga lycka till och var en jobbig jävel. När jag behövde röntgen tog jag reda på var i regionen kön var kortast och tvingade läkaren (som inte ens visste att det gick att kolla) att skriva en remiss dit. Dessutom tror jag att du har rätt att få undersökningen utanför din hemregion. Man blir inte alltid en populär patient på det sättet (läkare tycks märkligt nog väldigt störda över patienter som bryr sig om sin egen hälsa), men det viktigaste är ju att bli/vara frisk.

      Radera
    2. Fick gå till privatlärare för att ens få remiss. Vården tyckte att jag skulle gå permanent på protonpumpshämmare utan utredning.

      Radera
    3. Det verkar vara standardlösningen - "Ta dina piller och håll käften, VI bestämmer om du kan bli bra."

      Radera
  10. Att Sverige är i världsklass vad gäller skatteintag men långt ifrån världsklass vad gäller kvalitet på välfärden beror på en enda sak. Enligt mig.
    Socialdemokraterna och deras makthunger är svaret. Om våra gemensamma skattemedel lagts på det som är vår gemensamma välfärd hade även välfärden varit i världsklass.
    Men eftersom S har en förkärlek för att dels vilja vara humanitär stormakt via SIDA & FN dels vill locka fler bidragstagare till Sverige som blir "rösthjon" till S så kommer våra skattemedel heller aldrig läggas på välfärden utan ska bidra till S utökade makt.
    Att man sedan har statsmedia som nu även finansieras via skatt & som gärna basunerar ut hjältesagor om S så kmr sv folket aldrig byta ut S oavsett vad S tar sig för.
    Hälsar
    Lars D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast då borde ju åtta år med högerstyre verkligen göra skillnad, och det gjorde det inte. Om det nu bara vore S som vore problemet alltså. Som jag ser det är det ingen skillnad. Antingen är det Löfven som köper sig ett skrytjobb utomlands, eller också Reinfeldt. Ingen kritiserar eftersom de vet att det är deras tur nästa gång.

      Radera
  11. Svensk sjukvård håller rent medicinskt världsklass, även om det alltid kommer finnas exempel på människor som tyvärr inte fått rätt vård. Misstag sker i alla "branscher".

    Det finns oräkneliga offentliga granskningar som jämför vård (via EU, OECD, mflr) och Sverige hamnar konsekvent i toppskiktet.
    Samtidigt är det så här det borde vara, givet hur rikt vi är som land och hur mycket svenskarna betalar i skatt.

    Vad gäller väntetider är det mycket riktigt det stora problemet i svensk sjukvård. Men hur långa eller korta de är beror på diagnosområde och region. Det finns t.ex. diagnosområden där Sverige har kortare väntetider än Norge och andra jämförbara länder. Saker är inte riktigt så svart-vita som man kan tro, tur nog.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad spelar det för roll om den är bra rent teoretiskt när den inte är det i praktiken. Om det är viktigt att operera inom ett år och Sveriges operationskö är 15 månader är det av underordnad betydelse ifall den opererande läkaren vet vad han gör.

      "Det finns t.ex. diagnosområden där Sverige har kortare väntetider än Norge och andra jämförbara länder."

      Ja, på tusentals aspekter inom vården kan ju inte Sverige vara sämst i alla lägen, det tror inte jag heller. Men ja har hittills inte träffat på någon utlandssvensk som tycker att svensk vård är acceptabel när de fått något att jämföra med. Bland tvångsmässigt Aftonbladetläsande svenska socialdemokrater tycker man däremot att svensk vård är jättebra, särskilt om de inte behövt den själva.

      Radera
    2. Jag skriver uttryckligen att väntetider är det stora problemet? :) Men jag tillåter mig så pass mycket nyans att också konstatera att det inte finns "en" väntetid. Allt är inte skit. Inom vissa diagnosområden och regioner är väntetiderna korta, och också kortare än i Norge.

      Så blir du sjuk i Norge, och har otur, kan det bli så att du i själva verket får vänta mycket längre än vad du hade fått i Sverige.

      Vad de utlandssvenskar du träffar tycker är möjligtvis en intressant anekdot. Men i sak har de sannolikt fått vård snabbare än i Sverige (om de befinner sig i västeuropa men inte i Storbritannien), men sannolikt har de också fått en medicinskt sämre vård än i Sverige.

      Och nej, jag är inte sosse om du undrar.

      Radera
    3. Jag har inte heller skrivit att allt är skit, men att utlandssvenskar "sannolikt fått vård snabbare än i Sverige" tycker jag är ren historieförfalskning.

      Jag kan gå med på att det hade kunnat hända (om stjärnorna står rätt den dagen), men generellt har Sverige undermålig vård. Mängder av svenskar åker utomlands för att få snabbare och bättre operationer eller tandvård än de hade kunnat få hemma. Det är inte anekdotisk slump utan hårda fakta, vad du än röstar på.

      Radera
    4. Vet inte om du läste mitt inlägg lite för snabbt? Det jag skriver är att väntetiderna generellt är *lägre* i många andra jämförbara länder än i Sverige.

      Ingen ska ta i från dig din upplevelse av din vård. Men 69 procent av svenskarna anser att vården är bra eller mycket bra (SKR, 2022). Och faktiskt anser 9 av 10 att de har tillgång till den vård de behöver (ibid). Lovar att alla dem inte är sossar.

      Hur många är "mängder"? Vårdturism är ju ett fenomen som finns i hela världen. Hur står sig Sverige jämfört med andra länder? Inga ledande frågor, utan jag undrar, och du har en klar uppfattning om att det är många.

      Radera
    5. Nej då, jag läste det du skriv och att jag upplever det som ren historieförfalskning. Det finns som sagt företag som jobbar med svensk vårdturism, alltså att hjälpa svenskar som inte får vård i Sverige att få den utomlands. Har du hört om motsvarande verksamhet i England eller Belgien, att deras befolkning söker sig till den enligt dig så eftertraktade svenska vården? Jag har det inte.

      Vad du hänger upp dig på partipolitik hela tiden. I inlägg efter inlägg viftar du bort all kritik mot Sverige och svensk vård som sossehat. Jag kan försäkra dig om att jag hatar alla svenska politiska alternativ ungefär lika. Jag skiter i vem som för närvarande är vid makten. Det som stör mig är att svenskar som betalat skatt dör i vårdköer som inte borde finnas med tanke på skattetrycket.

      Radera
  12. Jag förstår inte riktigt nu. Du skriver att Sverige har långa väntetider i ditt blogginlägg. Jag skriver att ja, det stämmer rent generellt (även om det finns undantag som jag nämnt).

    Samma sammanställningar från OECD bl.a. som visar hur bra svensk vård är rent medicinskt visar också att vi har ett problem med väntetider inom många diagnosområden, bl.a. cancer. Vart är historieförfalskningen?

    Jag har aldrig sagt, eller menat, att kritik mot svensk vård är sossehat. Det är ju inte ens sossarna som styr i de flesta regioner!

    Jag raljerar mest lite kring att du kör "jag kände en snubbe som" och "jag har inte träffat någon som"-argument. Tittar man på fakta - SKR:s undersökning har 48 000 respondenter - är de flesta svenskar övervägande nöjda/mycket nöjda med både vårdkvalitet och tillgänglighet. Den sista punkten överraskar även mig, och jag tycker man där nog är överdrivet positivt inställd givet hur det faktiskt ser ut.

    Du får gärna återkoppla kring hur många "mängder" är samt hur Sverige står sig jämfört med andra länder. Europaparlamentets rapport på området säger att toppdestinationerna för vårdturism i Europa är Tyskland, Frankrike och... Sverige.

    https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2017/601985/IPOL_STU(2017)601985_EN.pdf

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kör inte "jag känner en snubbe"-argument, men jag förstår att du väldigt gärna skulle vilja att det var så.

      Raljera på du, och länka till vilken korrupt rapport du vill (ändå kul att det till slut kom NÅGON slags underbyggnad kring dina påståenden), men jag tror att du innerst inne vet att jag har rätt och att det är det som skaver allra mest.

      Radera
    2. Jo, det gör du. Du skriver: "jag har hittills inte träffat på någon utlandssvensk som tycker att svensk vård är acceptabel när de fått något att jämföra med".

      Det är en anekdot, ingenting annat. Vem eller vilka du har träffat säger strikt taget ingenting om den stora bilden - vilka länder människor söker sig till för vård, eller hur väntetider och kvalitet ser ut i olika länder.

      Kul att du avfärdar rapporten jag länkar till som korrupt (?!). Det är ju en ganska allvarlig anklagelse som du bör underbygga. Annars är det lätt att tro att du bara avfärdar fakta som går rakt emot det du påstår.

      Radera