måndag 5 december 2022

Skjutjärnsnyheter

Välkomna till domedagsbloggen. Varje dag brukar jag skumma igenom nyhetsflödet för att se vad händer i Sverige och i världen. Häromdagen var detta vad jag hittade på SVT.se.

Som ni ser har jag målat lite, men jag tror att ni ändå hade sett samma tema som jag. En dödsskjutning utanför en förskola, en annan skottlossning utanför en skola och (den kanske allra mest skrämmande rubriken) ”Så arbetar skolorna i Järva efter en skjutning”. Notera, det är inte ”Så arbetade skolan efter skjutningen”, såväl skolorna som skjutningarna är i plural och formuleringen ”så arbetar skolorna” berättar för oss att det finns rutiner för detta, så pass vanligt är det.

Men är inte detta en ekonomiblogg? Jo, och skjutningar (eller skottlossningar, som de hette förr) är inte gratis. Förutom det uppenbara lidandet det kostar för de inblandade och för folk som rör sig i området och därigenom får sina liv begränsade och försämrade, kostar de också pengar.

Först är det en polisinsats som naturligtvis är svårvärderad. Poliser är ju inte gratis även när de inte åker för att reda upp efter en skottlossning, men vi kan nog räkna med några övertidstimmar varje gång det händer.

Sedan ska brotten utredas av polis och övrig rättsapparat. De få gånger man hittar möjliga förövare ska det till rättegångar och eventuella fängelsestraff. Och detta även om skotten missar. Annars snackar vi vårdinsatser, allt från ambulansutryckning till operationer, rehabilitering och/eller begravning.

Totalsumman är omöjlig att räkna ut, vilket illustreras fint av att SD:s Samtiden kommit fram till 75 miljoner per skottlossning medan två moderater i Expressen påstår att bara vården går lös på en halv miljon.

Dyrt är det hur som helst, och särskilt tragiskt eftersom det är helt och hållet onödiga kostnader. Äldrevård går att effektivisera och minimera genom träning (även om samhället gör sitt bästa för att skjuta sig självt i foten även där), trafikolyckor kommer alltid ske och sjukdomar kan inte utrotas även om vi nog kan få bort en del genom att äta och träna rätt. Men skottlossningar är bara dumt, vare sig orsaken är olika syn på vem som ska få sälja knark eller att någon idiot ”kräver respekt” han högst troligt inte har förtjänat.


Han borde använt en sån här.

Var ska då detta sluta? Ibland hör man någon säga att Sverige är på väg mot inbördeskrig och andra som säger att det bara är politisk propaganda. Jag vet inte. Allt jag vet när jag ser ett axplock av några timmars nyheter som innehåller fem notiser om skottlossningar i Sverige är att det uppenbart går åt fel håll.

Och en viss lättnad att jag flyttat från ett område där det inom loppet av några månader kunde ske skottlossningar, knivslagsmål med machete, misshandel av pensionärer, sprängning av en portuppgång samt misstänkt förberedelse till terrorbrott. Jag hann undan innan eventuellt krig, jag hoppas att det inte kommer, men att det i så fall stannar i Sverige.

37 kommentarer:

  1. Kolla på El Salvador, där nästan en procent av befolkningen numera sitter i fängelse. Undantagstillstånd i landet, militären var tvungna att omringa en hel stad och söka igenom hus för hus efter gängmedlemmar. Ja, det går inte att applicera på Sverige, men jag sneglar litet på Södertälje. Flera kommunala förvaltningar där har infiltrerats av brottslingar. Tror att det är för sent att göra något.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mina kunskaper om El Salvador är kraftigt begränsade, men jag tror att det är klokt att titta på omvärlden med öppna ögon och vetskapen att Sverige inte är mer skyddat för problem än några andra länder.

      Radera
  2. En sak som kan ha betydelse är alla dessa filmer och TV-serier om våld och mord. Jag tror att de bidrar till att normalisera användandet av skjutvapen.
    Själv föredrar jag romantiska komedier, frågesport och fotboll på TV.
    Fotbollsintresset ledde till att jag blev med i jobbets korplag i några år. Övriga TV-intressen har dock inte satt några spår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Hugh Grant och På Spåret, följt av en allsvensk match. Sen kan man hoppa från en bro utan att känna ånger.

      Radera
    2. Redan när jag var ung sades att videovåldet gjorde ungdomar avtrubbade, men inte gick vi ut och styckmördade efter att ha sett Motorsågsmassakern. Det tog till 2010-talet innan det tog skruv på allvar.

      Radera
    3. Om något så är det väl På Spåret och Idol som skapar nya seriemördare. Maken till hjärnsmälta.

      Radera
    4. Jag har inte sett På Spåret sedan Ingvar Oldsberg höll i det, men jag kan absolut relatera till den känslan.

      Radera
    5. Till Anonym: att vara berest och ha allmänbildning leder väl näppeligen till att bli seriemördare, jag gillar pa sparet. Idol kollar jag inte pa, men tror inte att det heller blir mördare av de tävlande. Men du kanske vill utveckla ditt resonemang?

      Annika

      Radera
    6. Jag tror inte att Anonym menade det bokstavligt, men upplever att hjärndöda underhållningsprogram skapar frustration eller rentav ilska.

      Radera
    7. Hjärndöda underhållningsprogram som På Spåret skapar varken allmänbildning eller någon form av personlig utveckling. Man blir lika smart av det som av att läsa Hänt i veckan. Tyvärr Annika.

      Radera
    8. Om inte pa sparet enligt dig skapar allmänbildning, vilka program gör da det? Hänt i veckan är inget jag läser.

      Annika

      Radera
  3. "Så arbetar skolorna i Järva efter en skjutning", ja, jag studsade också inför den.

    Sluttande planet, att koka en groda osv. Hur någon kan ha så gigantiska ideologiska skygglappar och hörslelproppar att man kan påstå att det bara är politisk propaganda i dagens läge övergår dock mitt förstånd.

    Jag försökte enträget bearbeta mina föräldrar för runt 25 år sedan och få dem att förstå att de som aktiva folkpartister och Bengt Westerbergdyrkare (toalettbesöken hos dem gick iaf fort, med stor BW-valaffisch på muggen) ledde landet mot ett läge av lågintensivt inbördeskrig. Anser mig fått rätt, till noll glädje.
    /JonasB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är nog ganska cynisk, men just det där citatet gjorde mig riktigt rädd.

      Min mormor köpte också in sig i "Westerberg-effekten". Han var ju så snygg :)

      Radera
  4. Jag utvecklingen i sverige är skrämmande. Vågar knappt tänka på hur det ser ut här om tio år. Hur ser det ut i Norge med brottsligheten, är den jämförbar med Sverige?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oslo är kanske jämförbar med svenska städer, i övrigt skulle jag svara nej på den frågan. Den acceptans för våld och kriminalitet som finns i Sverige, som att det vore en ostoppbar naturkraft, finns inte här. När två kvinnor mördades (oberoende av varandra och i olika delar av landet) samma vecka sände VG ett extraavsnitt av Krimpodden för att det var så extraordinärt. I Sverige blir det väl en liten notis om att det var ju underligt att tre personer sköts ihjäl i Eskilstuna samma dag.

      Radera
  5. "I don't know what's scarier, losing nuclear weapons, or that it happens so often there's actually a term for it.”
    - Broken Arrow

    SvaraRadera

  6. Jag tror vare sig Sverige är på väg mot inbördeskrig eller att allt går åt rätt håll. Det är en förenklad bild, utöver att vara ett sannolikt medvetet felanvändande av begreppet ”inbördeskrig” som implicerar att en alternativ maktstruktur skulle kunna erövra eller allvarligt hota den politiska makten i Sverige med våld.
    Återkom den dagen nazister eller jihadister har pansarbandvagnar, artilleri, örlogsfartyg, helikoptrar, pansarskott och jaktflyg. D.v.s. aldrig.

    Sanningen är snarare att vissa saker går klart åt fel håll (skjutningar, case in point), medan andra går klart åt rätt håll i landet – livslängd, utbildningsnivåer, hälsa, m.m.

    Det finns en medielogik som av naturliga skäl är inriktad mot att uppmärksamma det häpnadsväckande och det negativa. Jag vet att SVT när de försöker lyfta fram positiva nyheter (vilket sker ibland) ofta kör på vetenskapsnyheter – nya mediciner, etc. Saker som är handfasta och i grunden nyhetsmässiga.

    För det är svårt att göra en nyhet av ”social art”, typ ”här är en välanpassad ung utrikesfödd man som pluggar, är inte våldsam eller inblandad i gäng, slut på reportage”.

    Min enkla rekommendation är att inte läsa för mycket nyheter, för då får man nog en lite för mörk bild av sin omvärld.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så för att klassificeras som inbördeskrig måste nazister eller jihadister vara inblandade? Snacka om att förenkla eller använda ord fel.

      Det reportage av social art du exemplifierar tycker jag mig ofta se i SVT, men även i andra medier.

      Jag vet inte om jag läser mer nyheter än andra, men att undvika nyheter för att inte få en mörk bild känns som verklighetsflykt.

      Radera
    2. Givetvis inte. Jag tog de två exempel folk verkar oroa sig för. Återkom den dagen *valfri grupp* har tillräckligt med manskap, organisering, motivation och utrustning för att allvarligt hota den politiska makten i landet.

      Jag tycker att alla borde vara oroade över den organiserade brottsligheten. Men man kan oroa sig över den och tycka att den bör tas på stort allvar samtidigt som man också konstaterar att organiserad brottslighet i grunden är något annat än att landet står på randen till inbördeskrig.

      Vad som är "för mycket" är omöjligt att svara på. Det jag far efter är att majoriteten av alla nyheter är negativa. En del av det som gör något nyhetsmässigt är också ofta om det är ovanligt eller oväntat - "man bet hund". Så får man en stor del av sin bild av omvärlden genom medier är det lätt att tro att det mesta är farligt.

      Radera
    3. Min definition av krig är inte att en grupp måste ha alla förutsättningar för att ta över makten i landet, men vi kan börja i den änden. När poliser sitter i en polisbil rädda för att gå ut medan en pöbelhop sparkar sönder bilen och allting runt i kring - vem har då makten? Eller när en klan upprättar vägspärrar för att avgöra vem som har rätt att komma in i ett bostadsområde som klanen kontrollerar - vem har då makten? Inte är det svensk polis i alla fall.

      Det finns idag troligen hundratals områden som av polis och myndigheter betecknas som no-go-zoner, områden dit allmänheten gör klokast i att hålla sig undan trots att de har rätt att vistas på allmän plats i hela landet. Detta är områden där ambulanser och brandbilar inte åker in förrän det finns poliseskort på plats. Så vem har makten i dessa områden: polis, politiker eller "valfri grupp" som är tillräckligt mäktig, motiverad och välorganiserad?

      Radera
    4. Alla allvarliga problem som behöver adresseras. Men inget av det är ett inbördeskrig.

      Radera
    5. Som du ser i texten ovan skriver jag också att det inte är ett inbördeskrig, men jag tar mig rätten att spekulera i om det är dit Sverige är på väg, och tyvärr är jag inte alls säker på att så inte är fallet.

      Radera
  7. Det går inte att angripa nya problem med gamla utdaterade verktyg. Svenska polisen är uppbyggd för den gamla tidens Sverige, innan massinvandring från företrädelsevis arabiska och afrikanska länder nedmonterade den trygghet och stabilitet som Sverige var känt för. Nu börjar syndarna sakta men säkert vakna i och med att man börjar tillämpa hårdare tag i likhet med våra nordiska grannländer. Tyvärr är det för lite för sent. Merparten av dessa individer som ställer till med jävelskap har t.ex. hunnit bli svenska medborgare och går inte längre att utvisa, och fängelsestraffen är mer som semester för dessa personer, när de väl kommer ut har de stigit i rang hos sin klan eller brottssyndikat.

    Det går inte att lösa dessa problem med de verktyg och resurser som myndigheterna har idag. Det var smärtsamt tydligt under påskupproren eller vad man ska kalla det när araber och afrikaner löpte amok när Paludan skulle bränna en bok. Inte ens när polisen sköt i luften reagerade man nämnvärt. I mina kvarter hade man sprungit för livet om någon sköt skarpt, men dessa individer reagerade knappt. I mina kvarter har man respekt för polisen, i deras värld förstör man polisfordon, kastar gatstenar i syfte att mörda poliser. Polismyndigheten hade inte ett skit att sätta emot. Man var alldeles för få och hade odugliga verktyg. Var fanns tårgas? Var fanns bussar där man kunde bunta ihop våldsverkarna/ledarna och köra iväg dem? Ett stort pajaseri.

    Jag röstade blått id etta valet, inte för att få bidrag eller elprisstöd eller för att dieseln skulle sänkas, utan för något som Jimmie Åkesson sa, att "Sverige ska bli bra igen". Vi får hoppas att det inte är för sent, för dessa rån, överfall, skjutningar och välfärdsbrottslighet äter sakta men säkert sönder detta land.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går utmärkt att upphäva medborgarskap, särskilt enkelt för personer med dubbla medborgarskap. Men ett första steg skulle kunna vara att inte undvika att utvisa dem som inte är svenska medborgare, de som idag får stanna för att de anses ha stor anknytning till Sverige. Och om de döms till utvisning - eskortera dem direkt från fängelset till flygplatsen efter avtjänat straff, något jag inte tror någonsin görs idag.

      Av det jag sett hittills av den här regeringen, såväl före som efter valet, ser jag inga tecken på större förändringar.

      Radera
    2. Att ha ett rättsväsende som bygger på gamla principer där skuld och skam och grupptryck är starka bromsande faktorer fungerar uppenbarligen inte på den betydande del nyinflyttade som troligen inte har kontakt med så många svenskar. Allard på Riks hade en dragning om detta. De hade även ett svep om varför vissa dömda mördare som är utländska medborgare inte utvisas. Åklagaren ställdes mot väggen men sa helt lugnt, spelar ingen roll om de dödat 100 personer, vi hade ändå inte kunnat utvisa dem då det var förbjudet (vid den tidpunkt de begick brottet). Detta ska då inte ha något med vilket land de kom från utan det handlade om "andra" orsaker. Tydligen fanns det regler som nu är ändrade sedan i augusti (Prop. 2021/22:224) som innebar att att de som kommit till Sverige som flyktingar yngre än 15 år och som bott i Sverige i minst 5 år inte fick utvisas. Magdalena Andersson och Anders Ygeman lämnade in detta lagförslag i april. De märkte väl då vartåt opinionen började blåsa.

      Sedan har vi ju fallet med den turkiske fängelsedömde PKK-medlemmen som flydde till Sverige och hittills kunnat röra sig fritt trots utan uppehållstillstånd men som nu direkt kunde utvisas (överlämnas) till Turkiet. Kan man ana att utan en kurdisk gerillasoldat i regeringsunderlaget så kommer fler att få lämna landet.

      Radera
    3. Jag läser mellan raderna att du tror mer på denna regering än den föregående. Jag önskar att jag kunde dela din hoppfullhet, men för mig låter det som samma tomma retorik vare sig ledaren heter Andersson, Kristersson eller Åkesson.

      Radera
    4. Hoppas gör man alltid men förändringarna sker alltid med myrsteg och endast under galgen. Är det det här som är så kallad galghumor?

      Radera
    5. Nej, det är nog bara galg, för jag ser inte humorn i det.

      Radera
  8. Så du tror inte det beror på färre fritidsgårdar? Dvs som vänstern än idag torgför. Det och för låg skatt, liksom för hårda straff?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan vara det, eller för lite transsexuell sagoläsning :)

      Radera
  9. Vi behöver hårdare straff och mycket lägre skatt i Sverige, så blir allt mycket bättre. Privatisera allt och låt folk klara sig själva, det är modellen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror varken på det eller på motsatsen, att höja skatten och öka samhällets kontroll och bestämmanderätt över allt och alla.

      Radera
    2. Om du inte tror på det ena eller andra. Menar du att varken höga eller låga skatter spelar roll.

      Radera
    3. Jag menar att det finns för- och nackdelar med bägge. Att privatisera precis allt tror jag inte på, jag tycker t ex att polisväsendet ska vara statligt och det finns också fördelar med en del andra statliga institutioner.

      Mer skattemedel ger mer resurser att beivra brott, för brottslingarna kommer inte bli hederliga bara för att skatterna sänks. Samtidigt kan man knappast höja skatterna mer och förvänta sig att ha något näringsliv kvar.

      Radera
    4. Bygger inte brottslighet till stor del på bristande moral eller dåliga föräldrar. Måste allt altid vara samhällets fel?

      Radera
    5. Nej, allt är inte samhällets fel, men det är ju samhället som måste stävja det.

      Radera