måndag 9 januari 2023

Vanliga visan om rättvisa

Vad är det med alla människor som tycker att alla ska ha det lika bra jämt, och det alldeles oavsett egen insats. Ett exempel i det lilla är den skolklass där de elever som haft full närvaro fick varsin chokladkaka.

Det går naturligtvis inte för sig. Rektorn är arg, föräldrar är arga, och Aftonbladets reporter är argast av dem alla. En av eleverna är ledsen eftersom hon varit borta tre gånger, en sjukdom, ett läkarbesök och en begravning. Märk väl, hon har inte fått stå i skamvrån med dumstrut, hon fick bara ingen chokladkaka!

Hur många elever som belönades framgår inte av artikeln, men gissningsvis 2-3 stycken i en hel skolklass. För så var det när jag gick i skolan och sånt fick uppmärksammas utan att läraren hudflängdes i skvallermedia. Antalet lär i alla lägen varit för litet för att reportern skulle tycka att siffran gagnar hennes offerhistoria.

Någon i mitt kommentarsfält berättade nyligen om en professor som hade för vana att köpa tre bakverk till sina fyra barn och sedan dela ut dem slumpmässigt för att lära barnen att världen är orättvis. Lite beroende på ålder ska jag låta det vara osagt om det är god barnuppfostran, men föräldrarna till eleven i artikeln ska såklart inte skälla på skolan utan berätta för dottern att hon istället borde sporras inför nästa termin, och i väntan på den glädjas med sina kamrater.

Så småningom kommer hon till en arbetsplats där frånvaro kostar pengar för arbetsgivaren, oavhängigt om den beror på sjukdom, läkarbesök, begravning eller ren lättja. Där kommer för övrigt inte hennes lön vara identisk med kollegornas. Den kommer inte heller exakt spegla hennes arbetsinsats. Inte heller hennes hälsa kommer att vara likadan som alla andras, men den där chokladkakan hade åtminstone inte gjort den bättre.

34 kommentarer:

  1. Tycker vi kan skippa det här med betyg också. Eller i alla fall bara ge A in alla ämnen till alla elever. Oavsett insatts…

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blir säkert en bra start på livet för allihop ;-)

      Radera
  2. De lättkränktas generation brer ut sig, påhejade av sina än mer kränkta föräldrar. Det är så vi bygger landet.

    SvaraRadera
  3. Jag tycker ändå att de som gnäller på skolan i det här fallet har en poäng.
    Problemet är inte att vissa fick en chokladkaka, utan problemet är att skolan sätter moralen att det inte finns något viktigare än att närvara i skolan. De anledningar som nämns - läkarbesök, begravning, sjukdomssymtom - är i mitt tycke viktigare än att gå till skolan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att gå på begravning eller läkarbesök ska naturligtvis inte jämställas med skolk, men där har skolan en uppgift att förklara det i samband med att man premierar dem som har full närvaro. Det handlar som sagt inte om pengagåvor som förändrar livet eller spöstraff för dem (>90 %?) som inte lyckats, utan om en chokladkaka och en klapp på axeln.

      Radera
    2. Jag tycker faktiskt också att det var inte helt genomtänkt av läraren. Ska eleverna uppmuntras gå till skolan när de inte är friska? Det är ju det som blir budskapet - närvaro är viktigast. Inte vad de åstadkommer... :-/

      Radera
    3. Det är inte det budskapet jag får ut av denna chokladkaka. Jag får ut: De elever som gjort vad de ska under terminen uppmärksammas positivt under en två minuter lång ceremoni innan juluppehållet, och om du gör det nästa termin är du en av dem som uppmärksammas.

      Radera
    4. Jag tycker också att det är löjligt att klaga över detta i tidningen - ingen stor grej. Men det är ju faktiskt ingenting man kan påverkar själv (att inte bli sjuk). Det var det jag menade.
      Och de flesta av oss blir ju förbannade på folk som går till jobbet/skolan hostande och snörvlande - eller utan karenstid efter magsjukan...

      Radera
    5. Nu har jag visserligen inga arbetskamrater, men jag har blivit betydligt mer irriterad på kollegor som inte kommit till jobbet än de som gjort det. Ta bara den konsekvent höga sjukfrånvaron i samband med tv-sända idrottsevenemang.

      Fram till för ett par år sedan ansågs inte förkylning som ett livshotande tillstånd. Dessutom smittar man väl knappast alls någon dag efter att förkylningen brutit ut.

      Radera
    6. Jag har haft kollegor som kommit till arbetsplatsen med både magsjuka och diverse förkylningar för att de tror att de är så jävla viktiga. Hänt flera gånger att vi fått stänga ned hela avdelningen då 90% fått magsjuka pga några få inte haft vett att stanna hemma.. Där kan du snacka om att förlora pengar…

      Radera
    7. Inte bra, såklart, men tror du att tioåringar kommer att vilja/skickas magsjuka till skolan för att det i slutet av terminen finns hopp om en Plopp för fem spänn?

      Radera
  4. Den enda belöning som ska komma fran skolan är betyget, resten ska de skita i. Det är upp till föräldrarna att belöna sina egna barn.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och det går bra, tycker du? Visst, belöna gärna barnen, men de de behöver också uppfostras.

      Radera
    2. Nej, jag tycker inte att föräldrar uppfostrar sina barn särskilt bra idag, men uppfostran ska komma hemifran. Det ska inte skolan behöva göra, även om de stackars lärarna säkert maste tillbringa alltför mycket av sin tid till att bara halla ordning i klassrummet.
      /Annika

      Radera
    3. Jag tycker inte heller att skolan ska uppfostra barnen. Men drar vi inte lite för stora växlar av en chokladkaka nu? Vinner man skol-DM i längdhopp får man också ett pris, kanske ett diplom och en medalj eller plakett. Skolnärvaro är en betydligt viktigare sport att uppmärksamma.

      Radera
    4. Fast da har man ju presterat nagonting. Att utebli nagra lektioner fran skolan pga giltig anledning är ok, särskilt när det uppmanats att stanna hemma vid sjukdomstecken (remember pandemin?).
      Fran en som har tva "guld"medaljer och en "silver"medalj fran skol-DM i badminton :).
      /Annika

      Radera
    5. Visst är det okej att utebli pga giltiga frånvaroskäl. På samma sätt är det okej att sitta i publiken under badminton-skol-DM, men då kan man inte vänta sig att få medalj vid prisutdelningen.

      Radera
    6. Fånigt att dela ut chokladkakor för att man har varit närvarande, det är ju liksom självklart att har man inte giltiga skäl för frånvaro så är man på plats, varför ska det uppmärksammas. Varför inte dela ut choklad till all som har behövt närvara på en begravning, varit sjuka eller gått till tandläkaren, det går att finna massor med skäl till att dela ut chokladkakor till höger och vänster men varför?
      Känns lite gammeldags. Kommer ihåg när jag fick en tandborste hos tandläkaren medans de andra ungarna fick bokmärken, hatade att gå till tandläkaren ännu mer. Att inte bli sjuk eller inte behöva gå på en begravning är ingen prestation och borde passerat med noll uppmärksamhet.

      Radera
    7. Det borde vara självklart att vara i skolan när man kan, men vi kan väl koppla in verkligheten. Var du aldrig hemma från skolan trots att du egentligen borde ha gått dit? I mellanstadiet, som detta gällde, var jag det definitivt, och då var jag ändå plugghäst. Lite halsklåda jag idag inte hade reflekterat över blev lätt frånvaroskäl om det dessutom var slöjd och gymnastik på schemat den dagen.

      Jag kan möjligen gå med på att om ens enda frånvaro under terminen är att man gått på begravning skulle man kunna få dispens, men eleven i artikeln hade varit borta pga begravning OCH sjukskrivning OCH läkarbesök, så det var inte precis ett gränsfall.

      Ja, det anses nog lite gammeldags att uppmärksamma de elever som gjort något bra. Jag tror att det skulle behövas mer gammeldags tänk i den svenska skolan, både ifråga om undervisning och annat.

      Radera
    8. Ja, å då skulle man kunna ge chokladkakan till ... föräldrarna. För att de sett till att uppfostra barnen som de ska. Eller så kan någon göra den billiga varianten, bara säga att föräldrarna skulle fått chokladkaka om alla barnen alltid kommit i tid till alla lektioner ... Men då det ju i princip aldrig kommer hända behöver läraren aldrig köpa någon choklad. Bittert, som livet.

      Radera
    9. Jag tror att jag som förälder skulle bli mycket gladare över att mitt barn premieras för detta även om jag skulle ha del i det.

      Nej, jag minns det som sagt som att 2-3 elever per termin hade full närvaro, och jag kan inte tänka mig att siffran är högre idag.

      Men bittert? Vi pratar inte om livsavgörande händelser utan om en chokladkaka för några kronor.

      Radera
  5. Det börjar gå inflation i ”kränkthet”. Det värsta med det här är just att vi lär barnen att så fort de känner sig kränkta så kan de få ut något av det. Garanterat att föräldrar och mormor Yvonne är mer kränkta än barnen. Barnen som blev utan är nog mer besvikna, men att bli kränkt är att ta i.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de hade behövt föräldrar och morföräldrar som sagt: "Skärp dig! Det blev chokladkaka till de med full närvaro och det hade inte du." Istället har de föräldrar som gråter med och ojar sig.

      Radera
  6. Fascinerande, komiskt och tragiskt på samma gång vilken upprördhet det kan skapa att en lärare gav chokladkakor till elever med full närvaro. Jag bävar för dagen då personer som Anders Persson, Annika mfl. inser att i verkliga livet kan man få ännu mycket mer än bara chokladkakor för full närvaro - det kan ligga bonusar, löneförhöjningar, eller till och med befordringar i potten. Jädrar vilken artikelserie det kommer bli i Aftonbladet när den poletten trillar ner.
    Och Anders, nej, det betyder inte att någon har moraliskt fel. Det är upp till dig. Självklart går man på mormors begravning. Sitter man och grämer sig för att man gick på mormors begravning och missade en chokladkaka ska man nog begrunda sin egen moral istället för andras.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser det inte heller som en så stor grej.

      Radera
    2. Men vänta lite nu snälla Anonym. Jag är inte upprörd, men kommenterade texten som Sparo skrivit. Ar det inte det som är meningen?
      /Annika

      Radera
    3. Jo, det är meningen och här får man ha olika åsikter.

      Radera
  7. https://www.youtube.com/watch?v=lvu0YC9oLBs
    /JonasB

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Dom dåliga är lika bra som dom bra." Lysande!

      Radera
  8. Jag tycker INTE det är okej att dela ut "belöningar" på detta sätt. Att premiera en god prestation är en sak, att premiera närvaro, som dels är lagstadgad och dels kan vara något man inte själv rår för är bara märkligt..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men är det hela världen? Det visar ungarna att den som går in för skolan och ser till att vara där kan få en slags guldstjärna. Man skulle naturligtvis kunna tänka sig att mellanstadieelever fick betyg och att närvaroprocenten trycktes där.

      Radera
    2. Mja om det hörde till vardagen som en av många sätt att premiera hade det väl inte varit hela världen. Men i dagens ängsliga skolvärd där barnen inte ens får berätta om vad de gjort på loven för att inte riskera att kränka de som kanske inte varit i Thailand, mja då kanske man borde valt någon annan prestation som eleverna själva hade valt. Läraren kan väl inte veta om en elev är borta pga skolk eller tandläkarbesök, föräldraintyg är ju lätta att förfalska.

      Radera
    3. Då kanske man borde börja i den änden och se till att barnen fattar att alla inte är exakt lika med exakt lika förutsättning i exakt alla situationer.

      När det gäller frånvaro tycker jag inte att den behöver graderas. För en framtida arbetsgivare kvittar det lika om du är borta för att du hos tandläkaren eller kollar på fotbolls-VM.

      Radera