fredag 26 maj 2023

Nya bostäder, gamla misstag

Sveriges Radio kör en artikelserie om hur synd det är om människor som köpt nyproducerade lägenheter. I en av dem skriver man: ”När Victor skrev på för sin lägenhet kunde han inte förutse det krig som skulle komma och påverka räntorna.

Möjligen är reportern så pass obildad att han tror att räntehöjningar är ett krigsfenomen, men troligen är det bara ett sätt att försöka avskriva bostadsrättsinnehavarens egna ansvar. Victor kunde ju inte förutspå Ukrainakriget, men att nollränta inte var ett permanent tillstånd kan jag tycka att både han och reportern ska begripa.

Jag har aldrig sett nyproducerade lägenheters fördelar. Tvärtom, det verkar ju alltid bli en massa byggmissar, felaktiga material som leder till mögel och efterarbete, för att inte tala om att budgetarna alltid spricker. Hur någon kan välja det när man istället kan flytta in i en bevisligen fungerande lägenhet i en lika fungerande bostadsrättsförening med stabil ekonomi är obegripligt.

Och inte blir det bättre av att man måste beställa bostaden flera år i förväg. Förutom att det är bökigt att vänta på just en bostad (man lär ju behöva bo någon annanstans medan man väntar) hinner såklart de ekonomiska förutsättningarna ändra sig. Både ens egna och omvärldens, ränteläget och annat. Så nu sitter Victor där och har betalt femtio papp i förskott för något han inte längre vill ha. I Västerås försöker William och hans framtida, ofrivilliga grannar häva sina avtal.

Kanske lyckas de. Det verkar ju inte som att någon längre ska behöver stå för sina beslut. Själv skulle jag vilja vända på frågeställningen. Om de var beroende av fasta ramar utan oförutsedda överraskningar, varför bestämde de sig för att köpa nyproducerat, bostadsbranschen ”hemliga låda”?

46 kommentarer:

  1. Äntligen säger du någon vettigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äntligen säger du något vänligt.

      Radera
  2. Jag tycker han säger något vettigt (nästan) varje dag. Därför besöker jag bloggen varje dag.

    SvaraRadera
  3. Jag tycker det är rimligt att få backa från ett sådant avtal. Eller snarare, ett sånt avtal borde aldrig fått upprättas (okänt inflyttningsdatum till okänd månadskostnad i en förening med okänd skuldsättning). Men att handpenningen går förlorad måste vara självklart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker snarare man skulle kunna säga att ett sådant avtal borde ingen boende någonsin skriva på. Då hade vi fått din lösning på frivillig basis, för avtal ingen accepterar försvinner av sig självt.

      Radera
  4. Va? Ska jag ta ansvar för mina egna handlingar? Nu ringer jag Kränko, Kränkhetsombudsmannen.

    SvaraRadera
  5. Jag är själv i branschen och förundras dagligen över hur någon kan köpa och bo i nyproducerat. Har själv en hel havsanläggning, (med hus, bastu, sovstuga, vedbod, förråd, bärbuskar, odlingsbänkar, havsutsikt och närhet till bär och svamp i skogen), för en tiondel av kostnaden för en nyproducerad lägenhet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, oavsett läge vill man ju ha maximalt med bostad för pengarna.

      Radera
    2. Vad härligt att se att du lever Northernlight :) Jag bor visserligen inte i en nyproducerad lägenhet men jag avstår gärna från hus , bastu, sovstuga, vedbod , förråd, odlingsbänkar coh allt annat ute på landet ( bara massa JOBB ! ) för en härlig balkong med vacker utsikt över massa andra hus , en liten kanal som har små gulliga båtar som passerar och nära till willys och allt annat man kan behöva :)

      Radera
  6. Min erfarenhet är annorlunda. Jag skrev pa kontraktet 2008 och har bestämt varenda detalj i lägenheten, kök, golv, färg pa väggar, vitvaror, öppen spis, höjd pa toalett och badrumsinredning etc etc. Jag tyckte det var jättespännande att följa bygget som blev klart 1,5 ar senare. Marginell försening, och inga byggskador. Vi är fyra ägare som format en bostadsrättsförening och vi kommer alla överens. Jag trivs som fisken i vattnet. Jag maste ha haft en sagolik tur att döma av texten ovan.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller också är upplägget lite annorlunda i ditt land. Men visst, någon måste ju ha goda erfarenheter också, annars kulle systemet redan ha brakat samman.

      Radera
  7. Men nu gällde det ju inte låneränta och en kostnad pga att de skenar, utan själva bostadsrättsavgiften. Att höja den med 47% får man nog säga är rätt så saftigt, oavsett i vilken mån man tycker att man som individ måste vara påläst, riskmedveten och ta sitt ansvar (vilket jag tycker).
    /Christoffer S.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det saftigt! För att inte använda ord som svinigt eller det mer sofistikerade ohemult.

      Men det är ju så reglerna ser ut och bara ytterligare skäl till att inte köpa saker med lång leveranstid och samtidigt oklara köpvillkor.

      Radera
  8. Lustigt, jag skrev precis ett liknande inlägg om två gökar som gör precis som reportern, tror att det där med ekonomi är någon annans ansvar. Verkar hagla av de här stjärnorna.

    SvaraRadera
  9. Förhandsavtalen borde inte vara bindande, men komma med en viss kostnad - exemplet med 50 000 kr är kanske lite i lägsta laget. Går priserna på bostäder upp kan man välja att flytta in eller sälja direkt, går priserna ner frånträder man och eventuellt förhandlar ner priset. Optionshandel, fast med bostads- eller ägarrätter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om de producerar vettiga bostäder borde de kunna bygga först och sälja sedan. Det skulle väl dessutom ge högre priser för nog måste det vara många som tvekar lite att köpa en hemlig låda med leverans om två år.

      Radera
  10. Tror nog att affärsmodellen fungerat relativt väl under de senaste 15-20 åren då vi har haft nollräntor och ständigt ökande marknadspriser.

    Nästan så att man undrar hur det fungerade innan 2005 eller däromkring.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men det är ju som att folk som lever i överflöd inte kollar prislappar. För att man ska kunna säga att en affärsmodell funkar måste den göra det även i sämre tider.

      Jag vet inte hur det funkade då, kanske priserna generellt var så mycket lägre att det inte gav samma genomslag.

      Radera
  11. Det här med eget ansvar.

    https://www.gp.se/ekonomi/fick-l%C3%A5nel%C3%B6fte-av-banken-nu-kostar-bol%C3%A5net-38-000-i-m%C3%A5naden-1.100485307

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den artikeln var spärrad för mig, men jag tror mig förstå andemeningen - de har beviljats ett lån som var för tufft för dem, och det är givetvis bankens eller samhällets fel, inte låntagarens.

      Radera
    2. Här finns ett sammandrag:

      https://www.moneycowboy.net/2023/05/26/husagare-utan-att-ha-koll-pa-pengar/

      /Max

      Radera
    3. Känns som att vi läst den förut.

      Radera
  12. Som sagt var, det finns så många oerhört goda anledningar till att aldrig någonsin ta del av Sveriges så kallade medias rapportering. Nivån är långt under lägsta möjliga, merparten av tiden.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ta del av nyhetsrapportering tycker jag aldrig är fel, men man ska vara medveten om vilken publikation man tar del av och hur deras agenda ser ut.

      Radera
  13. Jag må fela mot gränsen av feghet och vara en försiktig general, men att spela så våldsamt med hela sin ekonomiska framtid i en samtid där det är tydligt för alla med iaf ett öga öppet skälver i sina grundvalar vad gäller bostadsmarknad och ränteutveckling.

    Nej, cry me a river, ett ekonomiskt vågspel och chansning, om de nu förstod det eller ej. När det gick söderut och man sitter där med 38k ut bara på bostaden var månad, ja, ursäkta mig att ni inte fick ut de vinster ni trodde.

    Ska jag gråta för de som satsar på fel aktier också?
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har lättare att fälla en tår för aktieförlorare, inom rimliga gränser.

      Radera
  14. Tänker ändå lägga till en synpunkt och det är att en Riskbank inte ska leka och experimentera med ekonomin för ett land vilket det svenska undret till Riskbank fått lov att syssla ostört med i alldeles för många år. Om nu någon har svårt att ta in ovanstående eller börjar med kritik på den synpunkten så bör rimligen en Riskbanks första prioritet vara att stabilisera landets ekonomi och inte leka med ett inflationsmål som högre skolade ekonomer bestämt skall vara adekvat. Riskbankens idiotpolitik har skapat de flesta problem vi nu ser, förvisso understött av Putins krig. En alltför kraftig invandring har bidragit till en hyfsad andel av problemen den med och kraftigt bidragit till bostadsbristen som både möjliggör och på ett sätt tvingar folk att ingå nämnda kontrakt. För de som redan har sitt på det torra är det väldigt lätt att bortse från dessa faktorer och än lättare är det när inget ansvar utöver det egna jaget krävs.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Putin och invandring i all ära, men inte kan man väl beskylla dessa fenomen för att folk förlorar pengar på att köpa in sig på nybyggda lägenheter?

      Radera
    2. Kommentaren har redan besvarat din fråga och dessutom handlar det till viss del om att livet inte bara kan sättas på paus hur enkelt som helst för alla även om det är väldigt enkelt att så skriva/tycka. Du undviker att kommentera Riskbankens framfart och den dock central i problematiken...

      Jag vill också säga att jag till viss del självklart håller med i majoriteten av både inlägget och kommentarerna men det finns en del ytterligare saker att ändå ta hänsyn till. Hade för egen del heller aldrig skrivit på något liknande avtal/kontrakt.

      Radera
    3. Jag tror mig aldrig ha försvarat Riksbanken, men håller inte med om att deras roll i detta är central. Den person som inte klarar av att genomföra sin bostadsaffär har spelat för högt, det är inte Riksbankens fel.

      Radera
    4. Nej korrekt, du har gjort varken eller. Riskbankes roll är självklart central och att en styrränta går från 0 till 3.5% på mindre än 12 månader slår sönder det mesta och än värre blev det då Riskbanken själva repetitiva gånger uttalat att någon räntehöjning alls inte var troligt före halvåret 2024 har knappast gjort saken bättre. Att sen nästan alla andra kostnader ökats med säg 25-125% (mat, elpriser, elnätsavgifter o.s.v) gör situationen omöjlig att förutse.

      Om detta är en framtida modellen lär det mesta gå i stå för varför ska några byggbolag ens våga chansa på att bygga överhuvudtaget? Ingen mer än de i redan trygga bo kan parera detta enkelt. Självklart drabbas inte bara byggsektorn och bostadsbytande privatpersoner utan alla företag i Sverige påverkas av Riskbankens idiotpolitik.

      En supercocktail... Jag själv tycker uppriktigt väldigt synd om alla de som får sin privatekonomi slagen i spillror.

      Radera
    5. Riksbanken hade säkert kunnat göra mer, det är olyckligt när deras uttalanden snarare vittnar om hjälplöshet än handlingskraft. Men samtidigt, de kan knappast utrota lågkonjunkturer och det är klart som tusan att såväl räntor som priser sticker iväg uppåt i något skede.

      Radera
    6. Nej Riskbanken klarar varken att utrota lågkonjuktur eller bedriva en vettig penningpolitik. Att räntor förr eller senare sticker iväg uppåt borde självklart inte vara någon överraskning för någon (även om det visat sig vara) men hastigheten och ökningen är och förblir kärnproblemet. Att sen en tyvärr stor del av befolkningen i ankdammen Sverige är ekonomiska analfabeter är en helt annan femma.

      Radera
    7. Kalkyl: nu har du skrivit Riskbanken istället för Riksbankenflera gånger. Är det medvetet?

      Radera
    8. @Christoffer: ja det är medvetet, Sverige har en Riskbank istället för en välfungerande Riksbank. Förlust på 80 mdr och deras övriga tokerier har orsakat ett välförtjänt namnbyte.

      Radera
  15. Vill bara säga en enkel sak om ämnet. Kriget Ryssland-Ukraina. Det är vidrigt och fullständigt oförsvarbart.

    Men det har mycket lite med att göra med bostadspriser, elpriser, matpriser, räntorna, drivmedelspriserna.

    Varför har myndiga röstande svenskar så svårt för att ta ansvar för vad de själva röstat fram??

    Nu är jag medveten om att kommentatorer här ej är med i den gruppen, till mestadel...
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, var sak har sin plats. El och bensinpriser hade stigit långt innan Ryssland attackerade Ukraina. Att det skulle handla om "Putinpriser" är ungefär lika trovärdigt som när företag 2023 skyller sina leveransproblem eller personalbrister på Covid.

      Saker sker inte i ett vakuum, men räntor har alltid gått upp och ner. Visst har tempot eskalerat när länder kom på att de kan trycka pengar för att slippa göra något konkret innan nästa val, men det skedde även innan.

      Radera
    2. Idiotiskt förd penningpolitik under många år, C19 och diverse stimuli som sen följdes av kriget ackompanjerat av odugliga politiker och Riskbanken i allmänhet. Hoppas ingen uppfattat att jag skyller på tramset om Putin-priser, sådant får Maggan (S) syssla med själv på egen hand. Kriget var däremot en 2:a trigger. Att däremot säga att kriget har liten påverkan på ovan nämnda områden är nog att förenkla saker.

      Radera
    3. Det är väl bara för den sittande regeringen att ändra på. Det är ju dom som klagade på den förra regeringen. Ta ansvar, NU!

      Radera
    4. Kalkyl: Nej då, här har ingen (den här gången) skyllt allt på Putin eller något annat, då hade jag reagerat. På samma sätt har jag inte sagt att kriget är oväsentligt för räntan, men min poäng är att hade det inte varit kriget hade det varit något annat. Räntehöjningar kommer och går, naiva bolånetagare består.

      Anonym: Det är det som är jobbigt med att sitta i regeringen när man inte har några idéer som skiljer ut sig från föregående. Då får man tillbaka beskyllningarna man själv slängt ur sig i fyra eller åtta år.

      Radera
  16. Nu ska jag inleda inlägget på ett sånt som jag hatar när andra gör. Nu har jag inte lyssnat på inslaget du länkat, men... 😊 Handlar det inte om att man skrivit på ett förhandsavtal där det framgår ett preliminärt inflyttningsdatum, en preliminär insats samt en preliminär årsavgift. Sen har man som köpare rätt att häva köpet om det sker en väsentlig förändring av något av dem? I det här fallet tycker köparna att förändringen är väsentlig men inte byggbolaget då de tycker sig kunna motivera den? Så frågan för domstolen är väl hur man ska tolka väsentlig. Jag har signat på ett förhandsavtal med JM en gång i tiden och där var det definierat vad det betydde, mer än 6 månader, mer än 20% eller nåt sånt
    Hoppade av det just pga mer än 12 mån framflyttad datum och det var inga problem. På den tiden stod väl dock köparna i kö till nyproduktion...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inslagets längd är en minut och 37 sekunder.

      Det är definitivt bra med avtal som är så specifika som möjligt, men sedan påverkas ju kalkylen också av ränteläget och har man räknat med nollränta och tvingas börja räkna på fyra procent eller mer blir situationen förändrad. Och den biten kan ju aldrig byggherren påverka.

      Radera
  17. Det var inte längden, mest inte läge att spela ljud från telefonen 😊 Ja absolut är det så, men det intressanta tycker jag ändå är hur tolkningen av väsentlig ändring ska tolkas. Jag hade tolkat det som att 40 % är en väsentlig höjning oavsett om det har goda grunder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att det är svårt att bedöma när det hinner gå så lång tid från kontraktsskrivning till skarpt läge. Det är möjligt att du har rätt, men byggbolagen har bättre advokater än enskilda bostadsköpare.

      Radera