I mars bestämde jag på ett ungefär
vad jag ska odla i år,
och förkultiverade (satte ner frön i jord inomhus) chili. Nu har
det hunnit bli april och då är det dags för mer förodling
inomhus.
Dill, purjolök, broccoli och grönkål
skulle i jorden. Jag tror att jag har fler såkrukor ute i ladan, men
också ett lager äggkartonger. Eftersom egna höns inte kommit
längre upp på att-göra-listan tänkte jag att det var klokt att
banta ner äggkartonglagret. Alltså fyllde jag dem med jord och
satte ner de fyra nya grödorna. Eller egentligen fem eftersom jag
har två olika sorters dill.
Eftersom jag försöker utvärdera all
odling för att lära mig för framtiden är det klokt att hålla
koll på vad som är vad. Alltså skriver jag grödan på respektive
kartong. Antalet frön per gröda är inte helt slumpvis. Jag har ett
hum om hur mycket plats varje grönsak får ta i odlingslådorna (de
skymtas genom fönstret på bilden ovan) och på varje påse står
det hur tätt man ska sätta dem. Utifrån det kan man räkna ut hur
många plantor man vill ha, och så utgår jag ifrån att åtminstone
en tredjedel inte tar sig alls eller växer för dåligt.
Detta är vad som hänt med chilin på en dryg månad. Som ni ser är det knappt hälften av fröna som vuxit upp ur jorden, men då kommer fröna från köpta frukter. Jag räknar mer bättre utdelning när jag köpt frö i butik. Fast nu låter jag som någon som har en aning om vad han gör. Det har jag inte.