onsdag 21 mars 2018

Frilanssådd

Bara lugn, alla odlingshatare! Jag ska inte dra upp min chiliodling igen (men årets förkultivering är i full gång, bara så ni vet).

Istället tänkte jag snacka frilansarbete. Jag älskar att frilansa, att kunna välja mina uppdragsgivare, påverka inriktningen på mitt arbete, arbetstiden och storleken på mina inkomster. Jag älskar med andra ord det som brukar kallas otrygghet.


Men det kräver att man tänker på ett lite annat sätt än när man har en arbetsgivare som garanterar en fast lön inte bara den här månaden utan minst ett halvår framåt. På två sätt. Det första är att jobba med marginaler. Jag hörde nyligen en frilansade skribent säga att som frilans bör man ha en månads utgifter i buffert. Jag tycker att ett år är rimligare.

Det viktigaste för frilansare är nog ändå att ständigt leta inkomster. Det är här jämförelsen med odling kommer in. Om man hela tiden sår en massa olika frön, på olika åkrar med olika jord och gödsel kommer en del av dem växa upp till frodiga växter som ger mat i magen.


Har man inte en fast anställning hos en arbetsgivare gör man klokt i att ägna sig åt växelbruk. Inom jordbruket gör man det för att gardera sig mot utarmning av jorden, skadeinsekter och klåfingriga politiker. För en frilansande skribent eller kulturarbetare är farorna konkurser, lågkonjunkturer och produktionsomläggningar. Och klåfingriga politiker, det har vi gemensamt med bönderna.

Jag har massor av idéer/fröer att sätta i jorden i år. En del kommer aldrig växa upp och bli livskraftiga, för att jag vattnar för lite eller för att de helt enkelt inte är livsdugliga. Andra kommer jag kunna skörda till hösten, och i bästa fall inte bara i år utan i flera år framöver. Och det här tänket kan med fördel även löntagare använda sig av. Det är som Thore Skogman konstaterat:


"Man måste vara om sig och kring sig
för att man ska få nåt i sig och på sig.
På den lata sidan
får man inte va'.
Man jobbar både natt och dag.
"

14 kommentarer:

  1. Hur mycket ”behöver” du jobba/frilansa? Har du 25x årsutgifterna investerat eller är det dit du vill nå? Eller frilansar du för att det är kul?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har 25x årsutgiften, så egentligen behöver jag inte jobba alls för att överleva. Men jag kan inte köpa allt jag pekar på, så på det viset skadar det inte med mer pengar. Å andra sidan brukar jag inte gå runt och peka :-).

      Radera
    2. Låter bra :)
      Hur många timmar fakturerar du (i genomsnitt) per månad?

      Radera
    3. Ingen aning. Ofta fakturerar jag per text eller per ord, så jag kan inte ens räkna på det i efterhand.

      Radera
  2. Tack för ännu ett läsvärt inlägg! Har du några tips om var man kan leta efter frilansjobb? Någon sajt som du har bra erfarenhet av?

    Henrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Nej, tvärtom skulle jag säga att det finns många riktigt dåliga sidor. Märkligt att ingen tagit tag i detta för det borde finnas en marknad. Så nej, det får bli det gamla tråkiga tipset att gräva i kontaktnätet, göra bra jobb och därigenom få nya uppdragsgivare.

      Radera
  3. Antar att gamla intjatade råd som att inte lägga alla ägg i samma korg (olika uppdragsgivare/branscher) och att försöka sälja in sig själv och göra ett bra jobb är ledord för dig som frilansare. Fast anställda har fördelen att de behöver bara sälja in sig en gång. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, så blir det ju. Fast jag ser också andra fördelar med att sprida äggen. Livet kan bli roligare på det sättet.

      Radera
    2. Vete rackarns om det nu förtiden räcker att sälja in sig en gång som anställd. Jag tänker på utvecklingssamtal/planer och lönesamtal osv.
      Om man inte säljer in sig bra så blir det ofta en lönesänkning om man räknar med inflationen.

      Så frilans kanske inte är helt dumt med tanke på de fördelarna du nämnde Sparo.

      Tack för en kul blogg!

      Radera
    3. Du kan ha rätt. När jag var anställd såg jag löne- och utvecklingssamtal som min chans att kräva högre lön, men kanske ser det helt annorlunda ut. Klart är att allt fler har projekt- och visstidsanställningar där man också saknar tryggheten.

      Tack själv!

      Radera
  4. Tror vissa inte alls förstår hur vanligt det är med tillfälliga anställningar. Trots färdig lärarutbildning sedan 17 år har jag knappt någonsin erbjudits tillsvidareanställning. Det finns alltid trix arbetsgivaren kan ta till. Detsamma gäller nästan alla lärare jag någonsin känt. Märkligt nog tas bara lönesnacket upp hela tiden nbär lärarbristen kommer på tal. Nästan ingen där jag jobbar nu har "ett riktigt jobb". Så har det varit på massor av skolor. Föräldrar undrar ofta varför lärare byter jobb...det är ju naturligt att söka nytt (och lätt att få det) om man aldrig vet om man kan stanna längre än en termin. /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv älskade jag tillfälliga anställningar. Bra förhandlingsläge, lättare än på ett fast jobb att få chefen att förstå att de behövde mig mer än tvärtom, behövde aldrig ta med jobbet hem utan kände mig hela tiden som lite av en turist. Ska jag någonsin mer ta en anställning blir det definitivt tempjobb.

      Men jag fattar att otryggheten inte uppskattas av alla. Fast som lärare behöver man väl aldrig riskera att bli utan jobb?

      Radera
    2. Nä jobb finns ju oftast. Men så märkligt bara att det sitter långt inne att ge fasta anställningar. Men kanske är de rädda för sjukskrivningar och detta ansvar slipper de om folk bara är tillfälligt anställda. /Eva

      Radera
    3. Jag tror det. Jag är inte motståndare till trygghet på arbetsmarknaden för dem som så önskar, men det faktum att det blivit nästan omöjligt att sparka personal gör att färre ges chansen att komma in i den värmen.

      Radera