måndag 5 mars 2018

Ratar

När jag skrev om Spotifys börsnotering berättade jag att jag själv inte ens använder gratisversionen av tjänsten. Sedan finns det ju en premiumvariant som kostar 99 kr i månaden, vilket är exakt 99 kr mer än den vore värd för mig.

Jag vet inte hur udda det är att inte ha Spotify, men jag ratar så mycket mer. Netflix och alla andra streaming-tv-tjänster. Tv överhuvudtaget faktiskt, och i stort sett alla tekniska finesser som många ser som självklara.

Jag har heller ingen smartphone, vilket bara 15 procent av svenskarna saknar. Eller ja, jag ska inte säga att vi saknar det, vi bara har det inte. Siffran för ickepensionärer är nog rätt nära noll. 69 procent av svenskarna har dessutom en surfplatta och den siffran förvånar mig ännu mer. Jag känner inget behov av varken det ena eller det andra.


19 procent av den svenska bilparken är från år 2000 eller tidigare. Jag har aldrig ägt en bil tillverkad senare än 1992 och gissar att mina bilar snittat 30 år. Den där 92:an hade jag runt millennieskiftet och det är enda gången jag haft en bil som varit nyare än tio år gammal.

Mina utlandssemestrar i vuxen ålder går att räkna på ena handens tumme. Jag är osäker på när jag senast åkte på semester överhuvudtaget. Semester är för folk som inte trivs med sina liv (fick jag inte fart på kommentarsfältet nu får jag det aldrig).

Innan jag får sjuk-i-huvet-stämpel vill jag betona att jag valt bort allt detta av fri vilja och inte i första hand av ekonomiska skäl. Mycket av det skulle jag inte vilja ha även om det vore gratis (tv skulle jag nästan kunna betala för att slippa). En ny bil vore praktiskt ibland, men inte i närheten värd priset.


Jag har en pigg dator. Ingen värsting, men bra. Och hyfsade högtalare till den, och en laserskrivare. I köket har jag induktionshäll och varmluftsugn. Inte heller marknadens dyraste, men varje gång jag lagar mat på mammas gamla keramikhäll hinner jag tänka att det måste vara något fel på den eftersom det går så lååångsamt.

I övrigt är mitt liv ganska förskonat från moderniteter. Dyker det upp något jag vill ha kommer jag kanske att köpa det, men inte annars. ”Det har alla” är inget argument.

43 kommentarer:

 1. Tack Micke.
  Nu vet jag varför jag aldrig har något sug efter att resa någon längre sträcka utanför 70-skyltarna.
  Jag trivs helt enkelt hemma. 😃

  SvaraRadera
 2. Men VERKLIGEN! Jag skrev igår ett inlägg om hemester som kommer på onsdag och när jag skrev att jag gladeligen skippar /åtminstone gänge semesterdefinition sol & bad på generisk charterdestination/ tänkte jag - nu kommer den, bajskorven i brevlådan. Vi får väl se vad som händer och om ett par år joinar jag dig med ingen smartphone (svårt att undvika när man har jobbtelefon).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte hur provokativt det är, men jag gissar att de som gör allt de kan för att fly hemifrån och hellre skulle bli uteliggare än tillbringa en kvart hemma i sitt eget sällskap kan bli rätt provocerade.

   Om ett par år undrar jag om det ens är möjligt att leva utan smartphone i ett modernt samhälle. Lite som de som väljer bort elektricitet nu. Men jag kämpar emot.

   Radera
 3. Jag arbetar i skolan och ser dagligen elever som är uppslukade och stillasittande vid sina smartphones. Det är hemskt bekymrande och jag är övertygad om att smartphones och surfplattor kommer att få negativa konsekvenser på lång sikt. Jag kan tycka vad som helst men utan att anstränga sig särskilt mycket hittar man snabbt m.h.a. Google forskningsartiklar som visar på korrelation mellan psykisk ohälsa och fysisk passivitet och smartphoneanvändning. Jag provade att ha smartphone i ett år sedan bytte jag tillbaka till en gammalphone. Jag blev bara stressad och 500 kr i månaden fattigare. Däremot kan man bara gratulera de som uppfann smartphonen de måste ha tjänat mycket på att sälja skiten.
  K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att du har helt rätt. Förutom den psykiska ohälsan tror jag även att den får fysiska konsekvenser. Barnfetma (och även vuxendito) breder ut sig och vad gör det för axlar och ryggar att alltid böja sig över en skärm? Jag hörde en sjukgymnast i en podd. Han var inte särskilt orolig för att bli sysslolös i framtiden.

   Radera
 4. Samma här, äger inte heller någon smartphone eller surfplatta.Råd skulle jag väl kunna ha om jag verkligen ville, men vill inte. Står ut med att vara en udda figur och lite egen med ålderns rätt. Mina grannar i tjugoårsåldern verkar tycka att jag är något åt BurkKurthållet, så illa är det väl inte riktigt, men men jag får tänka efter och hejda mig ibland, för att inte framstå som alltför kufisk /ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om dina grannar läser boken om Burk-Curt (bara en sådan sak, hans liv var tillräckligt intressant för att skriva en bok om!) tror jag att de skulle ändra sig. Annars är du kufisk på riktigt :-).

   Radera
 5. Jag undviker egentligen allt som leder till fasta kostnader typ, netflix, spotify mm.

  Det är svårt att prata om saker man inte vet något om, testa att resa vem vet, du kanske gillar det? ;) Själv gillar jag inte charterresor alls men älskar att resa, helst med tåg. Att se nya platser, nytt folk och bara ha lite äventyr på platser man inte sett förr. Det har inte med att jag inte trivs hemma, man ska inte vara rädd för att testa nya saker! ;)

  Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att resa i jobb har jag gjort mer än jag önskat. Alltid besvärligt att inte vara hemma, där man har allt. Men visst finns fördelar med resor också.

   Radera
  2. Jo fast resa i jobb är ju en helt annan sak, jag hatade att resa i jobb på den tiden jag var anställd :). Vad är det man inte har menar du?

   Radera
  3. Det är en annan sak, men den där punkt A-B-biten har aldrig roat mig, oavsett resans syfte. Att komma fram är kul ibland, men aldrig vägen dit.

   Jag menar allting - grejer, favoritverktyg, egen säng, projekt... Allt det där som man tänker att hade jag varit hemma nu hade jag kunnat pyssla med det, men här sitter jag på ett hotellrum i Långbortistan istället :-(.

   Radera
  4. Tanken är väl inte att du ska sitta på hotellrummet för då kan du lika gärna sitta hemma. :-) Jag ser inget motsatsförhållande i att gilla vara hemma och resa. Jag gillar att vara hemma och viger oftast lördagen till att vara min fria dag från måsten och sällskap.

   Jag gillar att resa och det är något som jag inte skulle byta bort. Däremot gillar jag inte charter utan jag vill vara aktiv och se och uppleva saker. Är man så ljus som jag, läs likblek, så blir man rejält bränd utan ett lager av solkräm så att ligga och sola på stranden är rena helvetet. Testade det en dag för några år sedan för skojs skull och det var den längsta, tråkigare och svettigaste dagen på semestern.

   Radera
  5. Visst går det att gilla resor utan att hata att vara hemma. Det var ett helt kilo ögonglimt i min formulering vilket jag hoppas framgick.

   Sola klarar jag i fem minuter (i närheten av mitt basturekord). Huden börjar också kinka. De senaste åren har jag sprungit med keps varma sommardagar för att inte bränna flinten.

   Radera
 6. Jag kan hålla med om att man ska ha ett liv man inte vill ha semester från, men att resa skulle jag aldrig avstå. Det är så roligt att se nya platser, få uppleva annorlunda kulturer och träffa människor man aldrig skulle ha träffat annars.
  Jag lever efter citatet:
  “The world is a book, and those who do not travel read only one page.” – Saint Augustine
  Jag älskar att vara hemma! Men om man inte åker iväg får man inte njuta av att komma hem igen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där låter lika skevt som att jobba för att få semester :-). Jag vill hitta den bästa sidan i den där boken.

   Radera
  2. En motsägelse i sig :-).

   Radera
  3. Du påstår det. Jag vill hävda motsatsen :)

   Radera
  4. Det är det jag menar. Som logik. Fast annorlunda...

   Radera
 7. Med moderna plattor missar du underbara funktioner som "dansk äggkokning" d v s att man drar upp värmen på max lägger i äggen, sätter på locket, stänger av plattan och låter äggen koka på eftervärmen. Funkar perfekt och inga problem om äggen ligger kvar någon extra minut eftersom vattnet blir svalare efterhand.

  Sen gillar jag inte sådana här moderna touchknappar som är vanliga på induktionsspisar. Väldigt mycket med praktiskt med ett fysiskt vred!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och mina tankar hamnade helt fel eftersom jag först associerade till surfplattorna som nämndes tidigare av andra kommentatorer. :-D

   Spargrisen

   Radera
  2. Helt rätt, Seglaren. Jag saknar eftervärmen ibland. Fast jag äter inte ägg, så inte i det fallet.

   Och jag håller helt med dig om touchknapparna. Jag skulle absolut hellre ha riktiga knappar och spakar.

   Spargrisen: Sätt inte surfplattan på spisen, det blir helt fel :-).

   Radera
 8. Hade du levt på samma sätt om du hade fått/vann mycket pengar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en bra fråga utan något riktigt bra svar, men jag har skrivit lite om det här: https://sparosverige.blogspot.se/2017/10/hur-mycket-pengar-skulle-paverka-ditt.html

   I mångt och mycket är nog svaret ja.

   Radera
 9. https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2018/03/05/ekonomiskt-oberoende-en-fara-for-samhallet.html

  Allas vår favoritjournalist har skrivit igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag bara ögnat den som hastigast (försöker multitaska genom att äta och skriva ett par texter samtidigt), men den såg förvånansvärt balanserad ut för att komma från den pennan.

   Radera
 10. Inga prylar alls, inga upplevelser/resor, inga barn. Och enligt egen utsago snål? Du måste vara en av Sveriges rikaste snart? Eller var gör du av alla pengar som forsar in?
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Forsar in? Du vet uppenbarligen något som jag inte vet ;-).

   Radera
 11. Internettrollet Micke köper dyra bilar för pengarna, tyckte minsann att jag kände igen skägget när du blåste om mig på E4an i din nya Agera RS :)
  https://imgur.com/a/0bMNW

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Den där bilden ser nästan lite manipulerad ut ;-).

   Radera
  2. Det jävliga är att den är mindre manipulerad än den generella aftonbladetartikeln, och folk verkar tro på dem. Så jag skulle tro att 80% av befolkningen skulle säga att bilden är genuin ;)

   Radera
  3. Vem är jag att ifrågasätta en bild, men verkar inte huvudet lite platt i överkant ;-)? Beträffande bilen är mina kunskaper så låga att jag inte har en aning om den kostar tiotusen eller tio miljoner.

   Radera
  4. Fast nu är ju du ganska skarpsynt också. En Agera RS kan du få för runt 20 000 000SEK eller 221BTC :)

   Radera
  5. Se där! Jag tog i med det högsta jag kunde tänka mig och den visade sig vara värd det dubbla.

   Radera
 12. Vad lyssnar du på i dina datorhögtalare då, mp3or? En annan fråga, hur gör du när du bakar ut din pizzadeg, har du bakplåtspapper eller har du smort plåten, eller behövs ingetdera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara talade poddar, så ljudkvaliteten är inte jätteviktig för mig (det var den i och för sig inte på den tiden jag lyssnade på musik heller), men jag vill kunna stå i köket och diska eller laga mat utan att behöva spetsa öronen.

   Radera
  2. Varken papper eller smord plåt. Visst kan det rinna ut lite ost, men inte värre än att det släpper när man diskar, och degen fastnar inte.

   Radera
 13. Min mobbe är 7,5 år gammal och kostade då 119 kr. Sååå nöjd med den. Skulle den lägga av så har jag två på lager som jag fått gratis. Netflix har jag pga två tonåringar men inget jag planerar att ha när de vuxit klart. Skänkte bort bilen för 1 ½ år sedan - saknaden är noll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min mobil (som syns på bilden här uppe) är nog ännu äldre. Helt gratis, men 119 kr en gång i decenniet är ju också överkomligt.

   Mitt tips är att du ber tonåringarna ta med sig tv:n när de flyttar. Det var verkligen en sten som föll där.

   Radera
 14. Micke, kan inte du beskriva en genomsnittlig normaldag för dig själv? Vore intressant! (Du kanske redan gjort det, isåfall får du gärna länka)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har funderat på att skriva en sådan text. Problemet är att jag knappast har några dagar som kan kallas normala. Idag t ex har jag fått konstaterat att världens kanske mest inkompetenta byggfirma åsamkat mig en vattenskada, varit i kontakt med bostadsrättsföreningen och försäkringsbolaget om detta, samt haft återkommande kontakt med min moster för att höra hur det är med min andra moster som ligger på hjärtakuten. Och så har jag veckohandlat och skrivit en text.

   Kort sagt, vore detta en normaldag skulle jag skjuta mig själv i huvudet. Men jag ska grubbla vidare på om jag så småningom kan skriva en text om hur mina dagar går.

   Radera