onsdag 7 mars 2018

K4

Det drar ihop sig till deklarationstider. För mig känns det alltid som att en sten faller från bröstet när näringsbilagorna är klara. Därför brukar jag ta tag i skiten så fort jag kan. En fördel till med det är att om (när) problemen dyker upp går det snabbare att få svar från Skatteverket i januari än om frågorna kommer i slutet av april.

Aktierna har blivit enklare att deklarera med investeringssparkonton och kapitalförsäkringar. Jag minns när jag behövde lämna in en hel bunt med K4-blanketter. Numera räcker det med en. Något år har jag klarat mig helt utan, då jag inte sålt några värdepapper i vanlig aktiedepå.


Att deklarera aktier är inte svårt, och numera inte tidsödande heller. Ändå hör jag varje år människor stöna över jobbet. De vet inte vad de sålt, vad de fått betalt och framförallt inte hur mycket de en gång (eller flera gånger) betalat. Är det bara jag som skriver upp vad jag handlat? Själv använder jag en vanlig Excelfil där jag matar in varje transaktion samma dag som den genomförs, hur enkelt som helst.

Nätmäklarna erbjuder sig annars att göra jobbet åt oss. Nordnet tar 99 kr (med undantag för Private Banking- och Active Trader-kunder) för att sammanställa en färdig K4. Avanza har en rörlig taxa från 99 kronor och billigare. Som platinakund kan jag få den helt gratis, men vill ändå göra den själv.


Jag skriver under min deklaration ”på heder och samvete” och kan i värsta fall straffas om jag lämnar felaktiga uppgifter. Det går inte att skylla på mäklaren, bokföringsbyrån eller juristen om det blir fel. De tar gärna betalt för att göra jobbet, men ansvaret är deklarantens. Den som lämnar in en blankett med en felaktig siffra lär bli varse det oavsett om den kostat 99 kr eller 99000, så det är bara att spotta i nävarna och sätta igång.

Eller strunta i det där med nävarna, det är lite äckligt.

4 kommentarer:

 1. Hörde riktlinjerna för om det gick att lämna in deklarationen från polaren som var revisor på nittiotalet: "om du kan stå framför hallspegeln och hålla upp deklarationen utan att börja skratta är det bara att lägga den på lådan......." 😎

  Mvh snickar'n

  SvaraRadera
 2. Jag hör till en som inte kommer ihåg vad aktierna kostade. Nuförtiden är det inget problem (GAV-kursen står ju på kontot och därifrån kan jag nog räkna vidare). Värre är det med de där första som jag köpte i början av 90-talet. Ja, jag fick ju nåt kvitto av banken, men inte kommer jag ihåg var jag lagt dem.
  Fast jag tror att mina allra första aktier kostade 10 öre styck (Fermenta, när de hade kraschat).

  Spargrisen

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men varför inte skriva upp affären när du gör den, så kan de nyemissionera och splitta bäst de vill sedan?

   Mina Fermenta har jag för mig kostade 10 kr/st. Kan ha varit min första förlustaffär, har för mig att jag sålde dem på hälften ungefär.

   Radera