fredag 16 mars 2018

Deo för hela dygnet

Jag nyttjar sällan kollektivtrafik i morgonrusningen, men de få gånger jag gör det händer alltid samma sak. Jag tvingas sitta i närheten av någon som gett sig fan på att den deodorant han/hon (oftast hon, men inte alltid) sätter på sig på morgonen ska marinera kroppen i tolv timmar.


Jag är inte allergisk. Inte mot parfym, men mot idioter. Det känns som att syret försvinner i ett moln av kemikalier. Ibland har jag mött människor på gatan som stinker så mycket parfym att det känns obehagligt att andas in. Vad är det för fel på folk?!

Så här kommer ett litet spartips för den som varken vill lukta svett eller döda allergiska eller lungsjuka medmänniskor: Ta med dig deo i burk eller flaska istället för att förvara den på kroppen. Det får plats i fickan och väger 50-100 gram. Vill du inte släppa den fram och tillbaka kanske du kan förvara den på jobbet, så att du vid behov kan dutta på lite framåt lunch.

Okej, kanske inte i kontorslandskapet.

Det blir garanterat billigare. Deodorant kostar ändå upp till 10 kr millilitern, så här finns pengar att spara. Men vill man spara ännu mer kan man testa att hoppa över lunchsprutet utan att dränka sig i deo på morgonen. De som tillbringar dagarna inomhus någorlunda stillasittande tror jag normalt klarar sig en hel arbetsdag.

Dessutom är nyproducerat svett i princip luktfritt, så istället för att duscha i deodorant kan man säkra upp situationen genom att innan arbetsdagen duscha i vatten och tvätta sig med tvål. Bara en tanke.

22 kommentarer:

 1. Det där med "tvingas sitta i närheten" tar jag med en viss nypa salt. Vad händer om du försöker resa dig och placera dig någon annanstans? Det här med dålig sittplats i kollektivtrafiken är lite som en dålig aktie, man kan byta när det börjar stinka.

  Dessutom missade du tydligen chansen att skriva ett argt brev och gråta ut i Aftonbladet. Det är ju trots allt (enligt vissa) "internationella mansdagen" idag, liksom alla andra dagar utom 8 mars.

  Olfaktoriskt kränkt på självaste mansdagen. Till storms emot orättvisorna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vanliga på SL-bussar i rusningstrafik är att man pressar sig in och får stå i gången. Får man tag i en sittplats är det den man får tag i. Sannolikheten att både hitta en sittplats och kunna byta till en ny är mindre än att vinna på lotto utan att spela.

   Radera
 2. Kan du inte recensera dash button från Amazon? De skriver så här om denna produkt ”Amazon Dash Button is a Wi-Fi connected device that reorders your favorite product with the press of a button. Each Dash Button is paired with a product of your choice, which is selected during the set-up process. When you're running low, simply press Dash Button—ensuring you never run out of your essentials again.” Att jag inte visste att jag saknade en sån här..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis en sån produkt som Larsson har drömt om, som han har längtat efter sedan har var liten och satt och tindrade med ögonen på julafton.
   Låter som en livsnödvändigt produkt som helt enkelt skapats med tanke på sådana som Larsson - Halleluja!

   Radera
  2. Ni fattar att det här är grekiska för mig va? Amazon är en hemsida om jag förstått rätt. För det är väl inte den gamla Volvomodellen som åsyftas? Särskilt nödvändigt låter det inte, men en djupare recension än så kan jag nog inte göra.

   Radera
  3. Låter lite väl gammalmodigt? Google vet väl redan vad folk behöver, innan du själv vet? Så varför inte helt enkelt automatisera deras access till ditt konto?
   Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

   Radera
  4. Gör det du, Google är snälla :-).

   Radera
 3. Word Micke!
  Håller med dig. Inser att det är svårt att säga till en sådan person även om man är bekant - har en kollega som jag luktar av på 25 meters avstånd på kontoret. Förvisso luktar det gott men en aaaning för "intense".

  Värre är det med de som kramar om en, sen bär jag själv den där doften på mig resten av dagen.

  Min gissning är att de vant sig vid parfymen under längre tid och tycker själv inte det luktar något och av den anledningen skvätter på lite extra.
  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det vara, att de själva inte märker. För precis som du skriver, även goda dofter blir jobbiga när det känns som en kompakt vägg.

   Radera
 4. Tror du verkligen det är deo som är problemet? Inte de 25 spruten med parfym utanpå kläderna?
  Min kollega uppmärksammade att det nu finns en hel sektion med underlivsparfym. Där kan man snacka om onödig produkt som tyvärr verkar vara en framtida marknad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte var de sprutar sin parfym (okej, underlivet hade inte varit min första gissning), men mest är det nog antalet i sig som är problemet. Det är helt enkelt inte tänkt att man ska hälla på sig en deciliter.

   Radera
  2. Om de luktar päron och vanilj kan det vara underlivet som luktar.
   En deciliter om dagen håller medmänniskorna borta!

   Radera
  3. Det är sant! Hatar man folk kan deo hjälpa. Även om de man trots allt träffar kommer att vara ännu jobbigare.

   Radera
 5. Måste unna mig, jag kanske inte lever imorgon. Det kanske är någon sorts "dö-städning" - som börjar bli så omtalat - som ligger bakom.......

  SvaraRadera
  Svar
  1. I så fall ska man nog inte underskatta deodorantens påskyndande av dödsögonblicket. Om alla som kommer inom en radie av fem meter får svårt att få syre måste det vara än värre för den som befinner sig i det kemiska epicentret hela dagen.

   Radera
 6. Med risk för att kränka gruppen motorburen ungdom med y-kromsom så tror jag helt enkelt att det är ett ruralt fenomen som nu genomgått en urbaniseringsprocess och nått kungliga hufvudstaden och SL-bussar i rusningstid. Speciellt de bussar Micke brukar frekventera.

  Det måste vara den så kallade raggarduschen som kommit till de tätbefolkade delarna av riket. Kanske har konceptet också förfinats lite till att applicering numera sker utanpå i stället för under kläderna. Med tanke på storstadsmänniskans pressade tidsschema är detta bara att se som en helt logisk utveckling. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min känsla är som sagt att fenomenet är vanligare bland x-kromosomfolket, men att det finns i alla läger. Vanligast att dränka sig i parfym skulle jag säga är kvinnor 55+, en grupp som inte brukar inspireras av motorburen ungdom, men kanske har de börjat nu.

   Radera
 7. Föredrar nog parfym odör i alla mängder...än lukten av svett som satt sig i kläderna! :-) Men sån är jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag föredrar att slippa bägge, men för att svett i kläderna ska vara ett problem för omgivningen exempelvis på bussen får man nog byta kläder väldigt sällan medan överanvändning av deodorant märks från sekund 1.

   Radera
  2. Man ska nog inte underskatta "folks" förmåga att inte tvätta kläder..! För det märks tämligen ganska snabbt när tvätttiden missats och tex skjortan bara måste bäras igen..trots lukt! :-) Eller så känner "dom" bara inte sin egen svett lukt?

   Radera
  3. Jag tänkte att folk kanske har flera skjortor :-).

   Radera