söndag 18 mars 2018

Er känner ni?

Rubriken är en ordvits från Solstollarna (japp, ribban är därmed satt).
Tullaren: ”Erkänner ni?
Skumberg: ”Ja, mig känner jag. Det är ju jag som är Skumberg.


Men faktum är att de flesta nog borde svara nej även om de tolkar frågan som Skumberg. I den stora staden USA görs en återkommande hälsoundersökning kallad NHANES, National Health and Nutrition Examination Survey, som består av både fysiska undersökningar och intervjuer. Exempelvis får deltagarna själva rapportera vad de har ätit under en period.

Hur tror ni det går? Jo, i takt med att det blivit allt trendigare att äta nyttigt säger sig folk äta allt nyttigare. Och mindre. Så till den grad att det näringsintag många rapporterar borde ha resulterat i att de blivit gravt undernärda och i värsta fall dött. Samtidigt som hälsoundersökningen visar att de gått upp i vikt.

Du blir vad du äter”, inte vad du haft för avsikt att äta. På samma sätt har du vad du sparar, inte vad du hade tänkt eller skulle vilja spara. Att göra en budget och räkna samman sina utgifter kan ge helt andra siffror än man hade trott. I Lyxfällan (måste sluta referera till ett program jag inte sett på väldigt många år) säger de flesta deltagarna att de går back mindre än de gör. En del menar till och med att de går plus minus noll. Inkassoräkningarna har bara råkat regna in, oklart varför.


När jag började granska mina egna utgifter blev jag också förvånad. Fast åt andra hållet, eftersom jag gör av med mindre pengar än vad jag själv hade trott är möjligt. Det kan i sin tur bero på att jag ibland framstår som typ helt kokobello i huvet, ett faktum jag inte heller riktigt tagit in. Alltså borde jag nog också svara nej. Nej, mig känner jag inte.

12 kommentarer:

 1. Så ifall du tänkte den för dig ovanliga (?) tanken att unna dig något. Vad skulle det vara, och varför? Ett fint krogbesök tex, det kostar, eller vad det nu kan vara.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det hör inte till vanligheterna. Sedan hoppas jag att ingen av oss är så förutsägbar att man inte kan överraska sig själv lite grann någon gång.

   Radera
 2. Du är med på att stranden i malmö heter ribersborg och kallas för ribban? Solstollarna är väl inspelad där. Om inte så fick du in en omedveten ordvits där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var medveten om bägge, men kände att jag inte vill prata "ribba" i samband med ett tv-program skapat av två till synes rätt gubbsjuka skåningar vars hela programidé var att exponera brudar i bikini.

   Radera
 3. Kognitiv dissonans och förnekelse. Bästa kombon!

  SvaraRadera
 4. På samma sätt har intervjuer och enkäter visat att ”folk” säger att de äter nästan bara närodlat, ekologiskt, grönsaker och nyttigt. När undersökningar istället har undersökt vad ”folket” har i sina kundkorgar är det kött, godis, chips och
  det billigast möjliga produkterna producerade på andra sätt än både ekologiskt och nära.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, undersökningar baserade på deltagarnas egna rapporter verkar snudd på helt värdelösa.

   Radera
  2. Enligt dessa undersökningar finns det heller INGA småbarnsföräldrar som köper halvfabrikat. Aldrig! Någonsin!
   Att små barn (upp till 5 år) lever på köttbullar, prinskorv, blodpudding, "gröt på korv", sylta, köpt äppelmos... ja den ekvationen får jag inte ihop, för det är inget dessa föräldrar bygger ihop själv.

   Spargrisen (som faktiskt gör egen äppelmos, men inte resten)

   Radera
  3. Att man inte ställer sig och gör egen blodpudding och prinskorv har jag förståelse för, men färdig risgrynsgröt borde inte ha någon marknad.

   Radera
 5. Såg en bbcproducerad (?) Dokumentär för en del år sedan om en rund skådis (teater) som ansåg sig äta nyttigt men begrep ej varför hon ändå gick upp.

  Frukosten bestod "bara" av en rågad djuptalltik blandfrukt o i samma "nyttighet" fortsatte dagen. Varje kväll skrev hon upp vad hon ätit under dagen. Men hon kom bara ihåg 50% +hade noll koll på näringsvärdet hon åt....

  Tror även ett problem med undersökningar är att folk säger hyr de önskade att det varit och/eller för att inte skämmas.

  När det gäller finans så sägs det väl att 50% förlust skapar dubbel negativ känsla kontra 50% vinst.

  Finns säkert en anledning personer kommer ihåg +bättre än -, nån form av överlevnadsinstinkt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att du har rätt, även om det är märkligt att man ljuger för att slippa skämmas i en anonym undersökning, eller för att de tror att lögnerna ska bli självuppfyllande.

   Radera