onsdag 14 mars 2018

Minskad konsumtion – ökad makt

Sparbloggar som min får ibland kritik för att vi fokuserar alltför mycket på minskad konsumtion framför sparande och inkomster. Jag försöker jobba i alla ändar, men det finns en anledning till att rikta den största energin på konsumtionen.


Ickekonsumtion är oberoende av andra faktorer. Låter jag bli att köpa en grej för 100 kr sparar jag 100 kr (som dessutom hinner bli en femhundring tills jag blir pensionär). Fortsätter jag att rata detta hundrakronorsköp sparar jag 100 kr varje gång, om inte mer eftersom få saker sjunker i inköpspris.

Om jag istället hittar någon som säljer samma sak för 80 kr sparar jag bara 20 kr, och då är jag beroende av denna eller andra lågprisleverantörer. Det påverkar inte min ekonomi lika mycket och jag kan inte göra besparingen på egen hand, utan hjälp.


När det kommer till inkomster är jag ännu mindre självständig. Jag behöver uppdragsgivare som ger mig pengar för utfört arbete. Den dag ingen vill betala för uppdraget försvinner hela inkomsten. Dessutom påverkas inkomster negativt av beskattning. Plötsligt är min insats bara en liten del av det ekonomiska utfallet.

Minskad/överhoppad konsumtion är helt oberoende av företag, stat, samhälle och andra människor. Ju mindre jag köper, desto mer makt får jag över min egen plånbok och i förlängningen över mitt liv, och så länge politikerna inte hittar ett sätt att beskatta snålhet kan ingen göra ett skit åt det.

33 kommentarer:

  1. Beskatta snålhet är ju faktiskt vad en förmögenhetsskatt är.

    "Har du inte vett att konsumera upp allt tar vi pengarna i alla fall din snåle jävel"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har du i och för sig rätt i, men i jämförelse med inkomstskatt och moms är den oerhört lätt att runda.

      Radera
  2. Ja, Sparo du har rätt. Förmögenhetskatt är idag endast ett skal. Det finns rimliga vägar att komma runt den enligt mig sämsta skatten i mannaminne. möjligtvis var kanske arvsskatten sämre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att välja mellan alla dumma och utvecklingshämmande skatter :-).

      Radera
  3. Håller helt med om vad du skriver.
    Dock räknar jag med att ett sätt att "straffa" detta är när jag blir 70 (om 40 år) och vill ta ut pension så kommer man säga
    "Men du som har sparat ihop massa pengar behöver ju inte pension också. Pension ska vara för de, som verkligen behöver den (mao de som konusmerat upp sina pengar)"

    Så pensionen kommer bli precis som vilket bidrag som helst. Det kommer dröja, men det är vad jag räknar kallt med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om 40 år finns ingen pension i Sverige för någon, gissar jag. Behöver man pengar får man ansöka om något liknande socialbidrag. Om ens det finns, det hänger nog på om vi får hjälp från rikare länder som Polen och Ungern.

      Radera
    2. Skatte-"fritt" pensionsparande i dess olika former, må det vara allmän pension, PPM, tjänstepension eller gamla IPS beroende av olika andra aktörers dagsform. Politiker, fackföreningar, arbetsgivare m.m. kan ändra förutsättningarna över en natt med ett pennstreck.

      Bättre då att förlita sig på låga utgifter och där löpande utgifter snabbt kan kapas bort (dvs undvika stora lån, dyra bilar och långa bindningstider) samt egen aktiedepå man har egen full kontroll över.

      Så resonerar jag i alla fall.

      Radera
    3. Jag såg ett tv-program för många år sedan där människor som själva jobbade med pensionssparande fick frågan hur de pensionssparade. INGEN hade ett specifikt pensionssparande. Istället sparade de själva, privat. Och det var ändå långt innan svenska politiker vågade knysta om att det mycket väl kan bli tal om att konfiskera privata tillgångar.

      Radera
  4. Så kan det mycket väl bli.

    Vore intressant av att ta del av din samhällsanalys (fokus ekonomi) på hur du tror Sverige ser ut om 10,20 och 30 år.

    Vad händer med pension, skatter, bidrag etc

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får fila på det, men även jag har en gräns för hur mycket dystopi jag kan få ur mig :-).

      Radera
  5. Hur rundar man förmögenhetsskatten undrar en som har ett hålrum i hjärnan där andra lagrar information om skatteregler, multiplikationstabeller och namnet på olika vindistrikt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har vi ju inte sett hur den ser ut än (eller ens om den blir av), men i förra svängen kunde man exempelvis köpa aktier från vissa listor för att pengarna inte skulle räknas in. Andra sätt var att helt enkelt ta ut dem i kontanter. Eller köp något staten inte vet om att du har, förslagsvis från någon utan förmögenhet så att inte pengarna hamnar för beskattning där istället.

      Men detta är givetvis inget jag själv förespråkar. Blir det en ny förmögenhetsskatt kommer jag att låta mig beskattas med ett leende på läpparna, så att vi kan få fler genuscertifierade pissoarer, några nya myndigheter ingen saknat och annat livsnödvändigt ;-).

      Radera
    2. Tack Micke för pedagogisk förklaring.

      Radera
    3. Tusan vet hur pedagogiskt det blev, men jag försökte :-).

      Radera
  6. "Sparbloggar som min får ibland får ibland kritik för att vi fokuserar alltför mycket på minskad konsumtion framför sparande och inkomster"

    Om man vill fylla ett badkar med vatten så kan man öka mängden vatten man häller ner i det, men om man inte täpper till hålet i botten är det fortfarande väldigt svårt att fylla det, troligtvis räcker inte en kran på max till för att göra det.

    Jag tror inte det finns någon sparbloggare som inte anser att ökade inkomster ökar ens möjligheter att bli ekonomiskt fri pch snabbare upp processen. Sparbloggare skriver också inlägg om hur inkomster kan ökas, extrajobb, löneförhandlingar osv.

    Men de flesta sparbloggare är smarta nog att inse att för random Svensson som inte redan hushåller med resurserna och undviker att överkonsumera är det betydligt lättare att skära ner i sina utgifter med ett par tusenlappar än vad det är att plötsligt få ett par tusenlappar mer i månaden i intäkter. Därför är det också både klokt och rimligt att många sparbloggar skriver mer och oftare om att minska utgifterna än att öka intäkterna då det är vad som kommer göra störst skillnad för flest personer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att fylla ett badkar kräver både och, men jag har aldrig hört någon säga att jag (eller någon annan ekonomiblogg jag hört talas om) fokuserat för mycket på inkomster, hur mycket vi än skriver om det.

      Jag försöker strunta i vad "random Svensson" (det låter en aning föraktfullt, men jag tror varken du eller jag menar det så) har för nytta av det jag skriver. Jag hoppas såklart att så många som möjligt har användning av den här bloggen, men jag tror inte att mina inlägg skulle vinna på att jag funderar i de banorna.

      Radera
  7. Micke, nu får du nog den där kommunistekonomen på Stockholms universitet efter dig. Att spara, det blir ju farligt för samhället. Det måste stoppas.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte vem du menar, men om din teori stämmer dyker han/hon snart upp här ifall jag nu skitit i det blå skåpet :-).

      Radera
  8. När jag var barn så sparade jag alltid delar av månadspengen vilket inte var populärt hos föräldrarna. De menade att det visade på att jag inte behövde hela pengen. När de plötsligt insåg att jag hade förmåga att spara nästan allt vissa månader, blev jag helt utan månadspeng ibland. Detta medan min två år yngre bror sällan sparade en krona och alltid fick pengar och dessutom extraslant utöver månadspengen om han "behövde" mer. Då jag insåg att jag inte kunde vara säker på nästa månads utbetalning började jag spara ännu mer... Så ja det kan straffa sig hårt att vara snål bland människor som är raka motsatsen.:( /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har ni pratat om det som vuxna? Jag tycker att det låter som ett sätt att uppmuntra barn till slöseri, vilket inte borde vara i några föräldrars intresse. Därför vore det intressant att veta om de tänkt till i efterhand och kommit på att det inte var så bra.

      Men bra att du stod emot trots att du t o m kunde jämföra med din bror som premierades för att han inte tog ansvar.

      Radera
    2. Förresten glömde jag tillägga något som säkert förvånar. När jag flyttade hemifrån hade jag inkomster på bara en tusenlapp mer än hyran.(Jobbpraktik på pappas företag som gjorde mig till gratis arbetskraft för honom men som inte fick förlängning.) Däremot hade jag besparingar som kunde betala mer än ett års hyror direkt. Pappas idé var att "ge tillbaka" alla mina pengar till föräldrarna och därmed få möjlighet att få socialbidrag istället om jag inte skulle hitta ett jobb så snabbt. Han menade att vi alla skulle tjäna på det. Jag blev så paff hur han ens kunde tro att jag skulle gå på en sådan dum idé! Det mesta av mina pengar var dessutom inte alls tidigare månadspengar utan sommarjobbspengar. Jag gick inte med på detta och saker löste sig också så att jag inte behövde använda besparingarna till löpande utgifter då ett jobbmöjlighet dök upp snabbt. /Eva

      Radera
    3. Vi har inte pratat om något av detta som vuxna. Det är inget jag lider av idag heller. Kom att tänka på det bara nu när jag läste om straff mot snåljåpar./Eva

      Radera
    4. Okej om han föreslagit att du skulle låna ut pengarna till dem bara för att blåsa staten. Kanske inte jätteetiskt, men åtminstone ett begripligt sätt att tänka. Nu blev det bara jättemärkligt.

      Jag tänker ibland på hur lyckligt lottad jag är som fick en så bra privatekonomisk uppfostran av mina föräldrar. De har nog tyckt att jag är för snål, men vi är åtminstone i samma världsdel.

      Jag menade inte att du måste ställa föräldrarna till svars. Mer att det hade varit intressant om de i efterhand skulle förstå att det inte är vettigt att straffa dottern som sparar med att få mindre pengar än sonen som slösar. Bra att du inte lider av det ändå. Lider brorsan, eller lärde han sig också att inte bränna pengar trots att han inte fick med sig det hemifrån?

      Radera
    5. Det lustiga är att han faktiskt är rätt så sparsam idag. Hans fru och äldsta dotter på 15 år är dock spenderare och det leder såklart till diskussioner. Han har fått rollen som snåljåpen i familjen som alltid drar i bromsen när det riskerar att gå för långt. /Eva

      Radera
    6. Vad bra! Tycker jag, men det gör kanske inte hans fru och dotter :-).

      Radera
  9. Förmögenhetsskatt ja, risken finns såklart. Däremot bör ju nivån på den bli avsevärt mycket högre än sist, annars kommer alla ”husmiljonärer” att skrika högt och det är en alldeles för stor väljargrupp att reta upp. Hälsningar MrFire -svenskafire.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de kan knappast lägga nivån på... var det 1,5 Mkr senast? Men att största regeringspartiet (troligen även efter valet) börjar prata om den ett halvår före valet gör mig rädd.

      Radera
  10. När ni pratar om minskad konsumtion så får jag slå ett slag på ett av mina mål detta året. Förutom att vi skall minska vår konsumtion, så kör vi "made in China" fritt år. Tänker inte stödja kinesisk industri som styrs av en totalitär stat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag börjar undra om det finns några länder kvar då. Eftersom Sverige är på väg att ändra grundlagen för att strypa yttrandefriheten känns åtminstone Sverige som gjuten på bojkottslistan.

      Radera
  11. Totalt köpstopp här sedan 1/10 2015. Får ibland höra att jag är ett rent hot mot hela samhället. Läs: konsumtionsstrukturen och samhällets sk utveckling. "Tänk om alla gjorde som du..." Tja, hur många kan vi vara? Nån promille kanske.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad gör de människor som kör "Tänk om alla"-argumentet mot dig? Om alla hade deras yrke skulle det bli ganska många brister i samhället. Är de barnlösa skulle jorden gå under inom en generation ifall alla gjorde deras val (om vi inte hade svultit ihjäl långt innan dess). Det där är ett så vansinnigt dåligt argument. Tänk om alla helt saknade argument för att kasta skit på sin omgivning...

      Radera