fredag 9 mars 2018

Girig?

Girighet är ju en av de sju dödssynderna, enligt katolska kyrkan. Med tanke på deras historiken anser inte jag att katolska kyrkan sitter på facit över vad som är bra och dåligt, men helt klart anses girighet som en rätt dålig egenskap.


Därför hickade jag till när jag kallades girig i söndagens kommentarsfält. Närmare bestämt löd kommentaren på min text om förmodad förmögenhetsskatt så här:
Ärligt talat. Jag är en riktig snålekonomisk person som gärna sparar i aktier och lägger pengar på hög men om det finns folk som behöver så ska de fan få hjälp. Släng på arvsskatt när man ändå håller på. Äckligt med giriga människor som du, tyvärr.

Jag har inga problem med att någon tycker att jag är girig. Värre stämplar har jag fått, men vill bena lite i om det ligger något i det. Så här säger Wikipedia:
Girighet innebär ett överdrivet begär av att samla ägodelar förenat med överdriven sparsamhet, vinningslystnad eller snikenhet.

Svenska Akademiens definition är nästan identisk, så vi får väl köpa den. Riktigt vad som menas med ”överdrivet” framkommer inte, men någon ska alltså anse någon annans beteende som ”för mycket”. Ordet snikenhet kan definitivt inte misstas som något positivt.


Överdrivet begär efter att samla ägodelar” låter inte bra, men i detta kan väl knappast inräknas att vilja slippa att bli skattad till döds. Det är ju inte att samla ägodelar utan att behålla de ägodelar/pengar man redan har.

Den ofta rätt vettiga författaren och vänsterdebattören Lena Andersson skrev en ledare i DN för ett par år sedan med rubriken ”Skatt är den sanna girigheten”. För visst borde det väl anses girigare att sträcka sig efter andras pengar än att hålla hårt i sina egna? Hur kan det vara äckligt girigt att vilja behålla sina egna pengar, men anses solidariskt av staten att vilja ta dem ifrån mig?


Jag är inte motståndare till solidaritet, men den ska i första hand ske på frivillig grund. När staten ska roffa åt sig blir åtminstone jag mindre benägen att hjälpa andra. Dels för att det är därför staten tar pengarna, dels för att jag kan behöva dem själv om det ska poppa upp nya och höjda skatter i tid och otid. Gör det mig girig? Kanske. Gör staten mig girigare. Troligare.

28 kommentarer:

 1. Hej och välkommen till språket i P1. Vi talar om skillnaden mellan snål och girig. ;-)

  Det är helt omöjligt att göra allt till lags, och lika omöjligt att försvara sig mot ett påhopp när någon annan väljer helt godtyckliga kriterier.

  För att parafrasera inlägget en aning:
  "Du är snål och jag är snål och det är bra, men i just det här fallet så gick du över gränsen (som jag inte tänker definiera) eftersom du inte tycker precis som jag och det gör dig till girig och därmed äcklig. Vilket gör mig till bättre än du. Jag vann!"


  Jag tror kärnpunkten är "om det finns folk som behöver så ska de fan få hjälp". Definiera behöver och i vilken kontext. Jättelätt att säga att man vill hjälpa alla. De som tycker det kan väl börja med att skänka mig pengar, för vi behöver verkligen hjälp med att renovera badrummet här hemma.


  Cheers,
  /P

  ps. jag tar swish

  SvaraRadera
  Svar
  1. Språket i P1 var riktigt bra en gång i tiden. Sedan bytte de programledare och vips var det en filial av Klartext.

   "Definiera behöver och i vilken kontext."

   Ja, vi kan väl krångla till det ytterligare. Ibland är det inte essensen av godhet att ta pengar från de som har mest och ge förutsättningslöst till de som har minst.

   Olyckligtvis kan jag inte betala med Swish, annars hade jag givetvis bidragit ;-)>.

   Radera
 2. Enligt mig är man girig när man roffar åt sig pengar/fördelar som andra jobbat ihop. Eller överhuvudtaget drar fördel och tjänar på andras bekostnad. Och dit räknar jag absolut samhällets struktur.

  Inte låter jag gladeligen staten ta mina pengar för att finansiera diverse tvivelaktiga projekt med tvivelaktiga aktörer. Idag förekommer ett slöseri med skattepengar på ett extremt oansvarigt sätt och jag kan inte se att pengarna hamnar där de borde. Usch blir förbannad bara jag tänker på det. Riktigt förbannad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nog borde det vara girigare att vilja ha någon annans pengar än att kräva att få ha sina egna ifred.

   Radera
 3. Off Topic

  Först får tacka bloggaren för att det inte blev ett inlägg om Internationella kvinnodagen.

  Sedan måste jag bara tipsa om ett inlägg kommentatorn Kalle56 tog upp på Lundaluppens blogg. För den som inte kollat på det gå till Youtube, och skriv "Här är sketchen om Sverige hela Danmark skrattar åt just nu". En parodi på serien Bron.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad finns att säga om kvinnodagen... En dag påhittad av Lenin för att fira socialismen. Den får någon annan skriva om.

   Sketchen får jag kolla in senare, men tack för tipset.

   Radera
 4. Det goda hatet ifrån vänstern visar sig igen , tyvärr så är det svårt att mjölka dessa på skatt efter som dom flesta syselsätter sig på att parasitera på samhället .
  Tack för en underhållande blog .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tycker jag att du är lite väl kategorisk :-).

   Tack själv!

   Radera
  2. Är det verkligen så 🤣🤣🤣

   Radera
  3. Det var det där med "dom flesta". Att det förekommer är inget snack.

   Radera
 5. "Äckligt med giriga människor som du, tyvärr.”
  Har du gjort några aktiva förändringar efter den kommentaren? ;D
  Kronan till miljonen - för varje krona är början på en ny miljon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är ju bara några dagar sedan så jag är rädd att jag är precis lika girig nu.

   Radera
 6. Återigen ett välformulerat och klipskt inlägg av dig, Micke! Utifrån hur du beskrivit dig själv så är nog "girig" bland de sista jag skulle beskriva dig som :-).
  Jag säger till mina barn att pappa är "snåkonimisk" dvs snål OCH ekonomisk :-), då jag försöker hushålla med familjens resurser.
  Och att säga att du inte vill hjälpa andra bara för att du inte vill betala det du själv tjänat och sparat i skatt är att förenkla det hela riktigt grovt och försöka blanda bort korten rätt rejält. Tycker du benar ut det riktigt bra, Micke! :-)
  Undrar vad skribenten själv har för mål med sina egna investeringar i sitt stora altruistiska hjärta? Kanske att ha råd att bjuda hem uteliggare med helpension resten av deras liv eller starta ett gratis flyktingboende?
  För jag kan ju aldrig tro att hen sparar för sin egen skull i alla fall. Hälsar Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, folk får definiera ord hur de vill, men jag känner mig inte girig.

   Jag antar att han/hon glatt betalar sin skatt i alla fall, men för den som vill betala mer tror jag säkert att man kan göra engångsinsättningar till staten.

   Radera
 7. Ja jag tror verkligen folk har helt olika syn på vad ordet girig innebär. I mina ögon har att vilja behålla det man själv jobbat/kämpat ihop inget med girighet att göra.

  Däremot så skulle jag nog snarare vilja vända det han skrev åt andra hållet. Om man bryr sig om andra, vill att andra skall få hjälp och ha det bättre, så bör man förespråka en skattepolitik som uppmuntrar folk att tjäna pengar och gör det lättare för folk att bli rika. Det tror jag både skulle göra så att fler klarade sig på egen hand i stället för gick på bidrag, det skulle skapa fler jobb och det skulle finnas mer pengar över till att hjälpa de som faktiskt behöver hjälp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör samma bedömning av ordet som du, men har inget emot att folk kallar mig både det ena och det andra. Dels har jag inga problem att kalla mig själv snål och börjar bli immun mot tillmälen, dels tycker jag personangrepp i sig visar svaghet. När exempelvis någon i ett samtal om samhälleliga frågor känner för att påpeka att jag har ett fult skägg utropar jag mig själv till segrare i den diskussionen.

   Ja, det är verkligen inte så lätt som att det är snällt att ge pengar och bidrag och elakt att inte göra det. Den förälder som öser pengar över sitt barn istället för att lära ut ansvar är ingen bra förälder. Att dela ut bidrag till höger och vänster skapar beroende som på sikt inte gynnar någon. Därmed inte sagt att jag inte vill ge skattepengar till åldringsvård och multihandikappade barn. Allt handlar om nyanser.

   Radera
  2. Ja personangrepp är ju ett tecken på att personen inte har några riktiga argument och fakta att komma med.

   Radera
 8. I sammanhang som detta, så är det viktigt att komma ihåg att alla de som går till personangrepp, och trakasserier, har en agenda som är rätt otäck. I brist på sakliga argument så tar de istället till nävarna och en unken maktretorik. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast nu tycker jag att du tog i, åtminstone om vi pratar om detta exempel. Att kalla mig girig är inte precis ett brott mot mänskligheten :-).

   Radera
  2. Nja, fast det är ju ett sätt att försöka få dig ur balans, att må dåligt för dina handlingars skull. Det är ett kort kommunisterna ofta drar. Istället för att argumentera för sin sak.

   Radera
  3. Visst är det så, men sticker jag ut hakan får jag ta lite skit. Hade gärna sett den mer saklig, men man kan inte få allt.

   Och att kalla någon (om än indirekt) för kommunist kan ju också ses som något man tar till i avsikt att provocera.

   Radera
 9. Angående:
  "Jag är inte motståndare till solidaritet, men den ska i första hand ske på frivillig grund"

  Du blandar ihop solidaritet och socialism. Solidaritet är ALLTID en frivillig handling, annars är det inte solidaritet. En tvångsmässig solidarisk handling kallas för socialism ;-)

  SvaraRadera
 10. Kapitalism förutsätter ett mått av girighet som är grunden i all strävan (gärna kopplat med en smula empati), socialism innebär att vi solidariskt delar
  fattigdomen och svälter exakt lika mycket och gärna samtidigt........

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror lite på vad man lägger i ordet girighet, men jag skulle nog säga att kapitalism funkar utan girighet (i den mån den alls funkar). Man kan ha ambitioner utan att därför vara girig. Såvida man inte anser att allt eget ägande är en slags girighet, men det vet jag inte ens om Mao gjorde :-).

   Radera
 11. Hmm, intressant att folk kan tycka illa om att man vill behålla och förvalta sina hårt förtjänta pengar.
  Tack för intressant blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är också en smula förundrad över agget.

   Ser att jag är med på din blogglista, så jag lägger till dig på min. Jag är som sagt inte helt emot rättvisa :-).

   Radera