fredag 2 mars 2018

Vi vill inte samsas

I rusningstrafiken till och från Stockholm sitter det exakt en person i nästan alla bilar. Då och då rekommenderas samåkning. För miljön, för att motverka trängsel och som spartips. Är det jobbarkompisar må det kanske vara hänt, men vad händer om de förväntar sig att få åka med gratis fem dagar i veckan? Dålig stämning.


Att börja samåka med vilt främmande människor är ett ännu längre steg. Färdtjänsten har genomfört detta och tvingar numera sina resenärer att samåka. Ingen är nöjd med det, det tar tid och gör resorna planeringsmässigt skakiga. I det fallet ses detta förmodligen som en bonus. I “bästa” fall hittar färdtjänstresenärerna andra sätt att åka eller väljer att sitta hemma istället. Bägge varianterna sparar skattemedel.

Jag gillar idén samåkning och ska passa på att göra gratisreklam för Samåkning.se samt skjuta in att jag inte vet någonting om dem, mer än att det verkar smart på pappret. Men jag samåker inte själv. Jag tänker ungefär som den här killen (fast utan trumma eller sinnessjukdom):

Skulle okända människor plötsligt få skjuts
utav mig som om jag vore nån jävla buss?

Att hyra ut ett rum känns ännu mer avlägset, inte en chans! Jag kan inte för mitt liv förstå människor som frivilligt bosätter sig i kollektiv. Gemensamt kök vore helvetet på jorden, jag skulle hellre bo i tält.

Och jag är inte unik. I höstas skrev jag om Attefallshus och kunde konstatera att visionen om tvåhundratusen nya bostäder knappt blivit en procent av det. Vi vill ha vårt eget, och vi som bor i flerbostadshus slår en flukt i titthålet innan vi går ut så att vi slipper träffa grannarna i trapphuset. Därifrån är det rätt långt till att dela salt och tvål med främlingar.

2 kommentarer:

  1. Jag tror inte på samåkning. Det är bara att göra en 24-timmars realtidsstudie på hur Svenne Banan-familjen försöker få till vardagslogistiken - man klarar ju knappt av att hantera det som det är trots två suvar på uppfarten. Ska man då foga samman sitt schema och sina specifika önskemål med en motpart? Själv ditchar jag bilen nästa fredag och kommer då för första gången sen körkortet leva billös. Det finns inte ett vettigt argument att ha bil /åtminstone inte i stan/närförort/ idag med, förutom kollektivtrafik, all näthandel samt Sunfleet/DriveNow-lösningar. Obsolet obsolet, den som åker bil blir fet (och fattig)!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om det mesta förutom det där om kollektivtrafik. Jag åkte med SL (Sakta Lunk) häromdagen. Efter tre inställda bussar på raken blev det taxi hem. Hade jag inte haft med mig min 82-åriga mor hade jag gått 15 km, det hade gått mycket snabbare.

      Radera