tisdag 15 maj 2018

Inga svenska sedlar

I höst ska sedeltryckeriet på Tumba pappersbruk avvecklas och produktionen flyttas till Malta. Alla möjliga har ondgjort sig över detta sedan nyheten kom ut i slutet på förra veckan.


Jag förstår problemet för de 170 anställda som drabbas, men vad gör det oss andra? Sedlarna blir liksom inte mindre svenska eller mindre värda för att de trycks i ett annat land. Jag får en känsla av att kritikerna tror att sedlarna till slut kommer att ha Maltas president på framsidan. Det är ingen risk. Däremot kan de få ett €-tecken på sig vad det lider och det vore tråkigt, men har ingenting med tryckerier att göra.

Tycker man att det är upprörande att tryckeriet inte är svenskt borde man ha ”rasat” 2002 då Riksbanken sålde verksamheten till ett amerikanskt företag. Att detta flyttar för att spara pengar är väl inget att hetsa upp sig över?

Slappna av, det gällde hundringarna!

Volvo är kinesisk, Nordea finskt och sedlarna blir maltesiska. Ja, vad trodde folk att globalism betydde – att allt ska bli billigare, men att allt svenskt bevaras med hjälp av någon magisk kraft? Jag kan också sörja svenska fenomen, men om sedlarna i min plånbok tryckts i Sverige, av svensk pappersmassa, spelar ingen roll för mig, bara de är många och värdefulla.

16 kommentarer:

  1. Och de har naturligtvis svenskt kollektivavtal för de anställda - det ingår självklart som ett av upphandlingskraven i det här avtalet.
    Den svenska värdegrunden uppfylls naturligtvis även den, samt att företaget i Malta är minst 50% av företagets chefer kvinnor, inte minst i styrelsen.
    Och företaget har ju naturligtvis även -den svenska-mångfaldspolicyn implementerad: bilder finns att bese på företagets hemsida.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förutsätter att de inte har svenskt kollektivavtal. Väldigt få efterfrågar det utanför Sverige. Har för övrigt själv jobbat på svenska företag utan det och inte saknat det det minsta.

      Företaget är amerikanskt, och det var det redan när produktionen låg i Tumba, så styrelsen ändrar sig nog inte av flytten.

      Radera
    2. Nej, jag förstår det.
      Det var ett försök till att driva med alla förståsigpåare om att som det görs i Sverige är naturligtvis bäst och att det är så det ska skötas, dvs som i Sverige, vilket är den allmänna hållningen i den svenska debatten.

      Speciellt med tanke på att det är statliga (hupp!) pengar det handlar om här.

      Radera
    3. Ja, jag anade ett visst ironiskt anslag :-).

      Radera
  2. Det kanske är Malta som blir Svenska Spels nästa hemland? Allt som de gör kan ju göras någon annanstans, så varför inte från Valetta, till en billigare kostnad? Vinsten kan ju fortfarande hamna i svenska statskassan. Eller så funkar det inte så ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Någon påpekade att det verkar vettigt att trycka sedlarna på Malta eftersom det ändå är dit de ska så småningom.

      Radera
  3. Jaha, så nu är det inte bara ris a la Malta utan även flis a la Malta.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och där fylldes den göteborgska kvoten för idag :-).

      Radera
  4. Jag vill minnas att jag läste någonstans att svenska mynt redan präglas (eller vad det nu heter?) i Finland. Trist? Ja det tycker jag, men inget jag kan göra något åt.
    /Stefan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det verkar vara tio år sedan mynten försvann ur landet. Det verkar som att många tycker att just valutan har ett symboliskt värde. Själv tycker jag att det i så fall är minst lika tråkigt att Sverige inte längre tillverkar bilar.

      Radera
  5. Jag har svårt att tänka mig någon verksamhet som är så "statlig" som att tillverka det egna landets pengar. Larmklockorna hos våra politiker borde ringa högt när inte ens det går att göra lönsamt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför? Det är väl fullt rimligt att någon annan gör det lönsammare.

      Radera
  6. Å då hoppas jag på nästa utflytt. Flytta innehållet i Kumla, Hall osv till fängelser i ett billigt land. Övergivna fängelser byggs om till lägenheter. Ettor med toa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte alls omöjligt, men i de fall man ser besök av anhöriga som ett led i återanpassningen till samhället kan det bli lite knixigt om de har femhundra mil till anstalten.

      De som aldrig ska ut, Mangs, Akilov m fl, tycker jag att man utan vidare skulle kunna utlokalisera.

      Radera
  7. Jag har lösningen på problemet återanpassning o besök.
    Säg att en person får tio års fängelse... ut i åtta år o sen tillbaks för återanpassning o besök den sista tiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske funkar, jag har ingen aning.

      Radera