onsdag 30 maj 2018

Städa bort rengöringsmedlen

Lyssnade på en podd där en kille föreslog att man skulle slänga alla rengöringsmedel i samband med att man byter bostad. Kan man alltså samla på sig så många städprodukter att dessa i sig blir ett sanitetsproblem?


Det faktum att ämnet togs upp gör att jag tänker mig att det kanske är vanligt, och varför skulle det inte vara det när rengöringsreklam nästan är lika förekommande som casinoreklam? Antar att alla drabbats av detta evinnerliga tjat med usel läppsynk dubbat till skånska.

Behöver vi alla dessa flaskor och burkar? Jag har tidigare konstaterat att professionella fönsterputsare ratar fönsterputs till förmån för diskmedel:

Kent A Sirviö som jobbar med fönsterputsning menar att det är precis tvärtom – och att alla professionella putsar med diskmedel.

   - Jag har inte träffat på någon som kör med annat, säger han.


Här hittade jag ett test av fläckborttagningsmedel där man säger att dessa i stort sett innehåller samma saker som vanligt tvättmedel, vilket betyder: ”Fläckborttagningsmedlen gör ingen större nytta. Fläckar försvinner ändå när de tvättas i maskinen.

Själv använder jag i stort sett inga andra medel än disk- och tvättmedel. Jo, en skvätt såpa när jag skurar golv. Givetvis inget sköljmedel när jag tvättar eftersom det är dyrt och sabbar både miljön och kläderna. Och för nästan all annan rengöring funkar diskmedel och diskborste. Räcker inte det skulle jag hellre testa husmorstips med ättika, bikarbonat, citron och andra livsmedel framför byttor med Mr Muscle, kakelrent, Vanish, glasrengöring...

43 kommentarer:

 1. Mycket intressant, något jag själv funderat på. Diskmedel löser som bekant fett, men jag upplever ofta att det blir "blackigt" på t.ex glashällen eller på ugnsluckan av diskmedel. Kanske har jag för mycket?

  Vi kör faktiskt ajax badrum som är fenomenalt på att lösa upp kalk som vi får mängder av i badrummet pga det vatten vi har. Testade citron en gång men det var ingen större höjdare. har du något bättre tips?

  Intressant detta om sköljmedel, jag tvättade en gång utan och upplevde att alla kläder blev så hårda när de torkade på tvättvinda. Kan det ha med vattnet att göra? Hade helst skippat alla kemikalier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På glashäll och ugnslucka tycker jag det funkar bra med rakbladsskrapa, gärna i kombination med diskmedel så att man först skapar ett lödder som man rakar bort.

   Kalk i badrum känns som ett icke-problem för mig, kanske pga vattnet. Jag kör diskmedel på badkar, handfat och kakel, såpa och diskborste/tandborste i fogarna.

   På träningskläder i funktionsmaterial pajar man de fukttransporterande egenskaperna så fort man använder sköljmedel, det står t o m i bruksanvisningen, och jag vill inte tvätta dem separat. Jag upplever inte alls att kläderna blir hårda, men det kan säkert skilja både på vatten och tvättmedel.

   Radera
  2. Ättika kan man pröva mot kalkavlagringar, hjälper inte detta så blanda i en syra, typ citron. Den kombon brukar lösa det mesta

   Radera
  3. Jag är 46 år och tror aldrig att jag köpt ättika. Känns som en given grej för alla över 70 och för ingen under. Eller är jag bara inskränkt nu :-)?

   Radera
  4. UnderbaraClara och jag använder ättika och vi är inte över 70. Husmorstips är inne, ättika likaså, du hänger inte med längre Sparo, du är helt enkelt ute:-)

   Radera
  5. Här vill jag protestera. Att jag är ute beror inte på att jag inte hänger med, jag har ALDRIG varit inne :-).

   Radera
  6. Ättika funkar faktiskt riktigt bra Larsson, det finns den vanliga 12%iga Winborgs som nog de flesta sett. Å så finns den 24%iga Perstorp ättika. I vanliga affärer alltså, typ Konsum och Ica (dit du aldrig går) men även på Lidl faktiskt.
   Om du är rädd för att du aldrig kommer att göra av med innehållet Larson, efter något enstaka experiment så kan jag tipsa som att ättika även används inom matlagning.
   Och om du har skjortkragar som gulnar -för att ditt vanliga tvättmedel inte funkar som det påstås göra- så kan även en förtvätt med ättika göra susen.

   Jag rekommenderar däremot inte direkt inmundigande, även fast både flaskans utformning och procentsatsen kan verka lockande

   Radera
  7. Konsum händer det att jag går till, aldrig Ica.

   Ja, det är precis det jag är rädd för. Att jag köper en liter ättika, gör av med 7 cl genom livet och släpar med mig övriga 93 cl från bostad till bostad.

   Radera
  8. ja med tanke på att winborgs ättika kostar ca 15:- för en halvliter (billigare på Lidl) och din månadsbudget för mat är 400:- så skulle det ju innebära en direkt förlust om ca 4%

   Men du skulle kunna signera flaskan och auktionera ut den, då skulle du nog kunna minska förlusten en del. Alternativt ge bort (hualigen, ett sånt ord) till någon i BRF och få lite på godwillkontot, någon boende finns det väl som känner någon som är över 70 år ;-)

   Radera
  9. Halvliter var i alla fall bättre, då blir det bara 43 cl i svinn. Och visst är det bättre att ge bort än hälla ut. Men att signera flaskan skulle antagligen sänka värdet :-).

   Radera
  10. Mäh, picklar du inte rödlök, det som är så gott �� picklat mer än jag städat med ättika och jag är bara lite 50+ ��

   Radera
  11. Nej, har aldrig picklat rödlök. Inget annat heller, men det kanske man borde prova.

   Radera
  12. Både gott och rätt billigt, borde passa in i din mathållning ��. Smakar mer än det kostar faktiskt.

   Radera
  13. Mina djupa aversion mot syltlök har gjort min skepsis mot ättika i mat stor.

   Radera
  14. Förstår dig, syltlök = uäk. Picklad rödlök = mmm förgyller mången mat/smörgås/sallad

   Radera
  15. Ättika är ett bra rengöringsmedel för disk- och tvättmaskin.

   Dessutom använder vi ättika när vi lägger in sill till jul. Brantevikssill: mums!

   Radera
  16. Men föga vegetarisk (för oss som har den defekten i vår kosthållning).

   Radera
  17. Ättika är bra för att lägga in saker (pickla på svenska heter ju att lägga in eller sylta).

   Radera
  18. Och det gör jag aldrig. Känns som en metod som kom till för att dölja undermålig kvalitet på råvarorna. Inser att det inte behöver vara så, men föredrar oftast rått eller stekt.

   Radera
 2. Vinäger är suveränt för kalk i badrum!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hur är kalk i badrum ett problem? Kan ni inte kisa med ögonen bara :-)?

   Radera
 3. För svåra och speciella tillfällen kan Gall-tvål rekommenderas. Men till vardags håller jag med Sparo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en sån (fått gratis), men aldrig kommit på när jag ska använda den. Får väl testa och utvärdera när jag får någon överjävlig fläck.

   Radera
  2. Galltvål är superbra till fläckar. F.ö använder jag tvättnötter, ekonomiskt och miljövänligt

   Radera
  3. Nu kommer en riktigt oinitierad fråga: Vad är tvättnötter? Själv kör jag vanligt pulver, men finns det något billigare är jag öppen för förändring.

   Radera
  4. Googla på tvättnötter. Inte köpt tvättmedel på snart två år, efter att ha köpt en förpackning tvättnötter. Använder vittvättmedel ibland till min vita tvätt. Inget sköljmedel, tycker tvätten är rätt mjuk ändå. Tyckte först det luktade lite unket när tvätten var blöt, men luktar helt ok när den är torr. Numer tycker jag att parfymerade tvättmedel samt sköljmedel "stinker". Vanesak antagligen.

   Radera
  5. https://www.radron.se/tester/boende-tradgard--husdjur/tvattbollar/ /Eva

   Radera
  6. "Men Råd & Rön kan konstatera att det finns en stor nackdel – de tvättar inte rent."

   Ja, det kan man säga var lite av ett avbräck för ett tvättmedel :-):

   Radera
  7. Tillräckligt rent för mig, bara vatten inte alls lika bra (har glömt lägga i påsen med nötterna ngr ggr ��). Har ju inte riktigt smutsiga arbetskläder, använder galltvål på fläckar så jag fortsätter oavsett rådårönråd ��

   Radera
  8. Det är rätt, man ska göra det som funkar för en själv. Jag är fortfarande nyfiken på dem (om inte annat så för att se om R&R har rätt), men jag har rätt mycket vanligt tvättpulver att göra av med för att slippa flytta med ett tvättberg. Jag köper storpack när det är rea och som ensamstående går det inte åt jättemycket.

   Radera
  9. Om man använder galltvål på fläckar och tvättar de plaggen samtidigt med annat behövs knappt tvättmedel. Galltvål är ju oerhört effektivt och drygt! Inte konstigt om nötterna då "fungerat". Det visade sig i testet i Råd & Rön att nötterna "fungerade bättre" när de följde rekommendationen från nöttillverkaren att tillsätta lite tvättmedel också. De gånger de inte tillsatte tvättmedel såg de ingen skillnad mellan tvätt med nötter och tvätt med enbart vatten. /Eva

   Radera
  10. Jag skulle föredra att kunna köra dubbelt så många nötter. Två olika medel är för bökigt för mig.

   Radera
  11. Men en galltvål bore du verkligen köpa om du inte redan har en. Min tvål köpte jag för två år sedan för runt en femtiolapp. Mer än halva tvålen är ännu kvar. Såg samma tvål på Rusta nyligen för 30 kr! Den enda fläckborttagare man behöver. Perfekt tvätttvål för handtvätt, tvätt på utflykter i någon sjö och dylik användning. Det behövs inget annat medel än denna tvål. Dryg som attan. Den finns i flytande form också men har aldrig testat just den. Helt naturliga ingredienser dessutom. Supertvålen med andra ord! :) /Eva

   Radera
  12. Jag har en galltvål som jag fått av någon annan som har för mycket rengöringsmedel. Har bara inte klurat ut när jag ska använda den. Tycker kläderna blir rena med vanligt tvättmedel.

   Radera
 4. MMM skrev en rätt bra artikel på ämnet:
  http://www.mrmoneymustache.com/2013/12/30/are-you-cleaning-out-your-own-wallet/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Titta! Ytterligare en som ifrågasätter varför det finns hundratals olika rengöringsmedel i butikerna. Tack för den!

   Radera
 5. Jag har en hel jävla låda med städgrejer efter att ha haft Hemfrid för det ingår i abonnemanget. Fattar inte hur de beräknat åtgången och nu när jag ska magasinera grejerna under ett års bortavaro så måste jag göra mig av med skiten.

  Ättika är bra vid flytt in i hyreslägenheten vars tidigare boende var rökare. Efter en dag eller två med en skål ättika i rummet är det återigen uthärdligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var en gång på lägenhetsvisning där mäklaren berättat på telefon innan att "det luktar lite rök för förra ägaren har rökt i lägenheten". Och jävlar vad rätt han hade! Kändes som att få ett knytnävsslag på nästan när man klev över tröskeln. Tror inte att det finns så mycket ättika i världen att det hade räckt.

   Radera
  2. Det är väldigt effektivt om ättika står i några dagar. Däremot om man har någon som rökt i en lägenhet i 30 år så kanske man måste göra något åt väggar etc för att komma åt alla dofter.

   Radera
  3. Den lägenhet jag var inne i behövde nog sprängas :-).

   Radera
 6. Jag förstår inte vitsen med att slänga allt. Alla dessa rengöringsmedel är väl åtminstone lika bra som diskmedel och liknande, och har man redan köpt det borde det vara bättre att använda grejorna? Att flytta en en extra kasse med rengöringsmedel är väl inte jobbigare än att ta den till soptunnan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förstår inte jag heller, och möjligen tänkte han att det gick lika bra (eller bättre) att ge bort dem. Chocken för mig var snarare att det här problemet ens existerar. Mänskligheten (eller åtminstone I-landsbefolkningen) köper alltså så mycket olika rengöringsmedel att det blir krångligt när vi ska flytta.

   För jo, nog är det enklare att slänga saker i närmaste container än att flytta 50 mil med dem till en ny bostad, alltså packa ner dem i en flyttkartong, bära in den i en flyttbuss, köra till nya bostaden, transportera i hiss eller över gårdsplan, packa upp och packa in.

   Radera