lördag 19 maj 2018

”Maxa pensionen”

Då och då gör kvällstidningarna spartipsartiklar med hjälp av någon sparekonom. Billig journalistik, bara ringa upp en bank och fråga om de vill ha gratisreklam genom att göra journalistens jobb. Klart de vill!


De är ju ärliga med det, så då är det väl okej, och det behöver inte vara dålig journalistik bara för att artikeln är köpt. Så låt oss titta på ett exempel med pensionstema som kommentatorsprofilen Wien-Lars skickade till mig.

Några av punkterna är bara för lama, som ”Skaffa dig koll” och ”Börja spara”. Det är lite som att säga ”Ta bra beslut, undvik dåliga”. Andra är intressanta, som ”Flytta utomlands” och ”Pruta”. Den sista, ”Rollspela”, är riktigt bra, även om jag skulle kalla den ”Ha framförhållning”. Idén är i alla fall att yrkesarbetande ska försöka leva på den pension man kommer att få när den dagen kommer (om den kommer, och om man då får något). Går det inte är det dags att tänka om – sänk utgifterna, tjäna mer eller jobba längre.


Inte dumt tänkt, men det som stör mig med den här och liknande artiklar är att man hela tiden utgår ifrån att pengar som inte plockas åt sidan automatiskt försvinner. Löneväxla, skaffa en pensionsförsäkring, lås in pengarna, annars... vadå? Jag fattar att barn riskerar att äta upp sitt lördagsgodis klockan halv åtta på morgonen, men vuxna människor ska för tusan kunna hushålla. Spendera pengar på saker du behöver eller åtminstone verkligen vill ha, inte för att de finns!

26 kommentarer:

  1. Ja, det är ju bara patetiskt alltihop. Speciellt när man beaktar att nästa artikel samma journalist skriver förmodligen handlar om kapitalismens ondska, eller vad vi kan göra för att höja skatterna och motarbeta företagare. Jag är förvånad över att media har några läsare kvar. Eller lever de bara på skattestöd numera, förmodligen?

    Tragiskt att ekonomi ännu saknas i grundskolan och uppåt. Den i livet särklass viktigaste kunskapen att ta till sig i tidig ålder. Att ekonomi ska behöva vara en så tydlig klassfråga?...

    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Än lever de väl på att halva sidorna består av reklam, men det känns inte som att trenden är på väg att brytas så att de plötsligt får fler läsare och säljer fler lösnummer.

      Att ekonomi är en klassfråga lär inte ändras, men de svagaste eleverna med föräldrar med svagast ekonomi behöver kunskaperna allra bäst, så det är märkligt att inte politiska partier som säger sig värna om svaga grupper (alltså samtliga partier) tagit tag i detta.

      Radera
    2. Mer utbildning hjälper ej om personer ej vill lära sig eller åtgärda sin impulskontroll.

      Radera
    3. Så är det. Man kan bara leda kamelen till vatten, inte tvinga den att dricka.

      Radera
  2. Fast nu lär man ju faktiskt ut (ofta kanske inte i alla skolor) grundläggande hushållsekonomi i SO eller hemkunskap. Problemet är att eleverna inte lyssnar/lär sig.. Som i alla andra ämnen i skolan..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Definitivt inte i alla skolor. Duktiga lärare kan få in ekonomi i nästan vilket ämne som helst, men det borde såklart finnas i läroplanen. Helst som ett helt eget ämne.

      Elever som inte lyssnar är naturligtvis bortom räddning.

      Radera
    2. Det finns i läroplanen, iaf i hkk :)

      Radera
    3. Bra! Eller: alltid något. Min känsla är att de flesta hemkunskapslärare rasslar över det rätt kvickt eftersom de i första hand vill lära ut matlagning. Det finns ju en ekonomiaspekt även där, men de tar nog inte upp bolån och olika typer av investeringar. Men jag hoppas att jag har fel.

      Radera
    4. ekonomin i hemkunskapen bestod av att räkna ut vad bullarna kostade per styck. och det var vi som var klara tidigt som räknade. de som knappt klarade av att diska slapp att räkna, trots att det nog var de som behövde det mest...

      Radera
    5. Det låter ungefär som ekonomiundervisningen på min hemkunskap.

      Radera
    6. Otroligt mkt ekonomi på hkk för min son i 9-an; göra flytta hemifrån-budget, bolån, andra lån (väldigt mkt se upp m sms-lån), titta på lyxfällan o diskutera programmet mm mm. Även litegrann om vikten av att spara + pension. Tycker det var väldigt heltäckande faktiskt. Tiderna förändras :) /Lisa

      Radera
    7. Hoppas att det är tiderna som förändrats och inte bara din son som haft tur med lärare. Min erfarenhet är samma som för Srednq ovan: några motvilliga räkneexempel och kanske en hushållsbudget med fokus på matlagning, inget annat.

      Nu var det visserligen inte i förrgår jag gick grundskolan, men allt annat verkar ju ha blivit sämre ;-).

      Radera
  3. "Köp inte kaffe på vägen till jobbet" är ju också en obligatorisk kommentar som alltid nämns. Den hör ju hemma hos spartips för idioter, att inte förstå att frekventa småköp blir mycket över tid kräver ju en idiot för att inte förstå. Att skaffa koll är såklart viktigt och självklart, det kan inte vara kul att vara journalist och ringa till en "expert" för att få det svaret.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med. Den borde alla kunna räkna ut själva, men märkligt nog finns människor som så fort de har några minuter över måste göra av med pengar och exempelvis köpa en tidning eller en kopp kaffe för att slå ihjäl en kvart.

      Radera
    2. Ser gott om folk som sitter med en kaffe på 7-eleven, däremot så gott som ingen med någon med papperstidning. Så det verkar vara gott om papperslösa i min närhet, till skillnad från din?

      Radera
    3. Kaffe är kanske vanligare, men tittar man på tidningsutbudet på 7-eleven och Pressbyrån inser man att det säljs en hel del. Och till bra pengar. En veckotidning kan kosta uppemot en femtiolapp. Det vill jag ha en bok för (som jag ännu hellre lånar på biblioteket).

      Radera
  4. Ja visst borde vuxna kunna hushålla, men det kan de inte generellt sett. Du kan, jag kan och troligen alla läsare på den här bloggen. Men för det stora flertalet människor är det tydligen omöjligt. Man shoppar tills kontot är tomt. Ska man ha något extra måste det sparas på ett separat konto (bilkonto, semesterkonto osv). Och därför är rådet "starta ett pensionssparkonto, och gör en insättning så fort lönen kommer" ett bra råd för det allra flesta. Helst ska det också vara låst, eller iallafall väldigt krångligt att ångra en insättning där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu blir det nästan filosofiskt, men kan verkligen ett råd som inte borde behöva ges vara bra? En människa som hela tiden slår sig eftersom han gillar att hoppa ut för stup kan man tipsa om olika plåster och gasbindor, men det bästa rådet är ju ändå: Sluta hoppa!

      Radera
    2. Att gemene man har svårt att planera och hålla i pengarna är uppenbart - hur kommer det sig att det är arbetsgivarna som ska sätta av semesterpengar åt de anställda och sedan betala ut dessa när de anställda är frånvarande?
      Det hade löntagarna kunnat ordna själva genom att spara en del av inkomsten under året. Det hade ju även haft fördelen att så frön att det där med att spara, ja det kanske är något bra det.

      Arvet från den socialistiska staten är djupgående och kommer så förbli under många, många år framöver.
      Så Larsson du kommer även fortsättningsvis ha mycket att skriva om, det är helt klart

      Radera
    3. Ja, just det är jag inte orolig för :-).

      Radera
  5. Löneväxling är inte bara inlåsning. Du kan dessutom få cirka 6% extra från arbetsgivaren när du löneväxlar pga att pensionspremier har lägre kostnad än arbetsgivaravgiften för arbetsgivaren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant, fast jag tycker ändå inte att det är värt priset.

      Radera
    2. tänkte bara "Will code HTML for food - Razorfish" när jag läste din blogg i dag.

      Löneväxling är nästan kostnadsneutralt om skatt nu och vid pension är densamma. Visserligen får du ca 6% större insatt belopp men samtidigt finns ofta begränsat urval av placeringsmöjligheter (lågprisfonder) vilket troligen ger sämre avkastning.

      Radera
    3. Ah, den hade jag glömt!

      Ännu viktigare skillnad, pensionspengar är låsta tills du blir pensionär. Kanske kan man placera dem i de fonder man vill, men man kan inte köpa en båt eller starta ett företag med dem.

      Radera
    4. Jag ska skriva på min blogg om det här. Tack för inspirationen.

      Radera
    5. Kul! Länka gärna till inlägget sedan.

      Radera