söndag 27 maj 2018

Telias tv-planer

I veckan fick vi höra att Telia för samtal med Bonnier. Jag tror ingen har berättat exakt vad som diskuteras, men ingen har dementerat ryktena om att det gäller ett eventuellt förvärv av Bonnier Broadcasting, som driver TV4, C More och finska MTV, så vi får väl anta att sanningen är någonstans därikring.

Ett jordnära bolag som lever som de lär?

Telia-aktien tappade i värde på ryktet och jag är inte förvånad. I tider när allt fler bolag renodlar sin verksamhet och knoppar av diverse sidoverksamheter tänker alltså Telia ge sig in i tv-branschen? Och inte vilken tv som helst utan till stor del tablå-tv av allra mossigaste snitt.

Jag gillar Telia! Jag tycker att det är en bra teleoperatör med stabilt nät, och även om kundtjänsten inte är på topp är den flera mil bättre än många konkurrenter. Och Telia är ju en institution! Jag minns när deras tekniker körde runt i orangea rosthögar på 80-talet, men företaget har funnits sedan 1853.


Alla bolag måste utvecklas, särskilt om de ska vara relevanta efter 165 år, men jag skulle föredra om de fortsätter att fokusera på telefoni, bredband och internet. Om ni vill uppdatera er kan ni köpa in lite fräscha servrar, inte Malou von Sivers.

28 kommentarer:

  1. Jag förstår ändå lite hur dom tänker, jag påstår inte att det kommer att bli bra.
    Idag ser ju fler och fler på TV via någon form av internet-tjänst, antingen med en app i TV/telefonen eller med en ComHem låda. Så genom att ha både internet leveransen och TV-produktionen så förstår jag ju helhetstänket som Telia verka ha.
    Kommer det att funka? Det vete fan....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Omöjligt även för mig att veta, men tv känns inte som framtiden. Särskilt inte TV4.

      Radera
  2. Senast de skulle producera innehåll, för drygt 20 år sedan, skapade de passagen. Det gick väl sådär har jag för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Sådär" var en otroligt snäll beskrivning :-).

      Radera
  3. Staten skall alltså kontrollera såväl SVT som TV4-koncernen? Det blir en saftig marknadsandel det. På nyhetssidan blir marknadsandelen 100 procent...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rent tekniskt tror jag inte Telia räknas som staten längre, men det är väl som Svenska kyrkan, samma gäng ändå.

      Radera
    2. En tankeövning är att tänka sig hur det hade sett ut om ett ryskt telekombolag där ryska staten äger 37 procent köper upp den enda kvarvarande ryska nyhetskanalen som ryska staten inte kontrollerar...

      Radera
    3. Allt är fel i Ryssland, det har jag lärt mig av SVT :-). Så då vore det helt förkastligt.

      Radera
  4. Jag gillar också Telia (och har dem i min portfölj). Att de ger sig in på TV sidan känns dock tveksamt. Vi får se vad som kan tänkas komma ut ur det här.

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förhoppningsvis (säger även jag som aktieägare) ingenting.

      Radera
  5. Hmm...jag säger som Johan Falk..om telia....va faaan... :-)
    https://www.youtube.com/watch?v=LimMVoxDfxA

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen kan säga "va fan?" som Jacob Eklund :-).

      Radera
  6. Jaha, nu ska staten alltså stärka greppet om #fakenews i Sverige än mer? Låter so ett kalasbra sätt att göra av med pengar. Feta bonusutbetalningar till ledningen sedan på det med, när imperiet sväller mätt i antal anställda?
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har du käkat konspirationsgröt igen ;-).

      Radera
  7. Det är väl ändå typiskt Televerket att satsa på linjär TV när alla vet att det är streaming som är framtiden?


    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just så, precis när festen är slut kommer Telia :-).

      Radera
  8. Hej Sparo, vars är du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. En berättigad fråga! Blogspot, Gmail eller bägge (det är ju samma företag) har plötsligt bestämt sig för att inte berätta för mig när det kommit nya kommentarer så nu försöker jag jobba ikapp. Sedan ska jag försöka ta reda på hur jag kan få tillbaka den gamla inställningen i min datamaskin.

      Radera
  9. Gillar Telia, har deras fiber med tv-paket till rimligt pris, funkar bra. Äger också aktien och har trott på den, men varför köpa tv-delen när Bonniers uppenbarligen vill bli av med skiten, dessutom dyrt? Vi vet inte vad Telia tror sig tjäna på affären, risken är ju ganska stor att det blir en ren förlustaffär på sikt, vad ser Telia i det hela som vi missat? Trist om mina/våra farhågor slår in, roligare om vi har fel och Telia kan plocka en kanin ur hatten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, förhoppningsvis har någon tänkt. Gärna rätt också.

      Radera
  10. En intressant affär. Jag gissar att man inte bryr sig så mycket om linjärtv-delen (som har ett bäst före datum på sig) utan det är dels programmen och dels streamingplattformen man vill åt. Tv4 play är en av de streamingplattformar vi nyttjar som funkar bäst. Både viaplay och dplay är betydligt skakigare.

    Men, uppköpet som sådant hamnar nog i samma kategori som är Clas Olsson tecknade avtal med mathem...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är fel person att uttala mig om tekniken, men min erfarenhet av TV4 Play är precis den motsatta. Det hängde och hakade upp sig hela tiden, och varje gång fick man börja om med fem nya reklamminuter tills jag bestämde mig för att aldrig mer besöka sidan.

      Radera
  11. Var det inte Telia som köpt lite Spotify, för att de skulle se och lära (det var en god affär) så nu har de lärt sig och köper tablålagd TV...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske var det där de fick storhetsvansinne. Jag tycker att det är mycket som skiljer affärerna åt. Har inga starka åsikter om Spotify, vars tjänster jag inte använder själv, aldrig har gjort och troligen aldrig kommer att göra. Men streamad musik känns som en produkt som är här för att stanna, till skillnad från Malou von Sivers.

      Radera
  12. Har IP Tv ca 500 kanaler för 2000 om året, varför välja Telia eller Com hem. Det är samma skit i alla kanaler

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fråga inte mig, jag har ingen tv och är jättenöjd med det. Särskilt med kostnaden :-).

      Radera
  13. Det jag kan säga om affären är att det blir en helt paket som Telia äger, från access:en (fiber, adsl, mobilt bredband), TV-leveransen (Telia Digital TV och Cmore:s streamingtjänst) samt innehållet (programmen).

    Telia är Sveriges största IPTV-leverantör så ser man till det så är det vettigt. Konkurrenter (Comhem mfl) kan också bidra med nya inkomstkällor (Cmore:s sportpaket).

    Tittar man på programinnehållet så är det mycket tveksam affär...
    Sedan att Bonnier väljer att avknoppa måste vara lite illavarslande bara det.

    //Tommy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske beror min ovilja att förstå på att jag inte ser den där självklara kopplingen mellan internet och tv. Bredband är något bra som kan ge information, kunskaper och kommunikation. Tv är brus. Jag fattar att jag inte är genomsnittlig här, men det är svårt att tänka i andra banor bara därför.

      Att Bonnier vill avknoppa tolkar jag som att de (som så många andra nu) vill renodla och fokusera på kärnverksamhet. Och ja, särskilt TV4 känns verkligen inte som framtiden.

      Radera