torsdag 17 maj 2018

En halv miljard skattekronor

Regeringen satsar 500 miljoner på artificiell intelligens. En elak människa skulle kanske säga att det faller sig naturligt eftersom den inte har någon egen intelligens att satsa på, men jag är såklart alldeles för snäll för det. Jag skulle inte ens kalla digitaliseringsminister Eriksson för Peter med röda näsan.


Men jag jublar inte för det. Varje gång politikerna ska försöka hjälpa näringslivet på traven med något "modernt" går det åt helvete. En garant för det är att blanda in "innovationsmyndigheten" Vinnova. De brukar finnas med i bakgrunden när staten ska försöka odla vindruvor i Norrland eller liknande idiotprojekt. Har de någonsin lyckats med något under sina sjutton år? Jag tror verkligen inte det. De har i princip gjort sig kända för totalt misslyckade "investeringar" (inte sällan med politiska förtecken) och vidlyftig representation.

I andra sammanhang brukar regeringen få skit när de ska lägga sig i näringslivets angelägenheter. Ministerstyre brukar det kallas, och det med rätta. Men nu startar man alltså ett forskningscenter där Vinnova ska pumpa in 50 miljoner om året i tio år. Det är priset för att regeringen ska få känna sig som en del av utvecklingen.


Astra Zeneca och Volvo Cars är två "tunga spelare" som är med i satsningen. Vad gör det för dem, vad gör det för deras konkurrenter? För att garantera katastrof ska kåken ligga i Göteborg, korruptionens högborg.

Jag hoppas att jag har fel. Jag hoppas att Sverige blir den ledande aktör inom AI som Peter Eriksson påstår, men historien talar emot sådana här satsningar. Låt näringslivet vara näringsliv och låt politiker ägna sig åt politik. Var man på sin plats, det behöver man inte kolla på Let's Dance för att fatta. Det är bara kolla på valfritt Vinnovaprojekt.

14 kommentarer:

  1. Det finns massor med exempel där staten stått för innovationen. Internet som du använder nu för att delge ditt budskap är ett av dom. Men risken är stor att dessa 500 miljoner är tillräckligt för att ge vissa tjämstemän lite prestige, men för lite för att generera nytta för samhället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, internet uppfanns och utvecklades av amerikanska forskare, inte av svenska staten.

      500 miljoner kan visa sig precis tillräckligt mycket för att snedvrida konkurrensen och göra marknaden sjuk, så att det istället dödar framtida upptäckter och innovationer.

      Radera
    2. Av det amerikanska försvaret, så den amerikanska staten.

      Radera
    3. Nu var det förvisso fler slevar i den soppan, men jag skulle säga att det i hög grad var ett verk av universitetsvärlden. Fortfarande ganska statligt finansierat, men jag håller fast vid min poäng att min text handlar om svenska staten. Hade den uppfunnit internet hade ni definitivt haft ett case.

      Radera
  2. 500 miljoner är ingenting i sammanhanget och att fördela pengarna över tio år kommer inte att göra ett skit för Sveriges konkurrensförmåga inom AI. Bara Google ensamma har lagt närmare fyra miljarder dollar på AI de senaste åren - och det är bara vad som har avslöjats. Sverige lägger 50 miljoner dollar på tio år...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om det ens är av godo. Jag håller det inte för otroligt att dessa pengar kommer förstöra mer än de ger.

      Och till saken hör att det går iväg många sådana här kappsäckar med pengar till höger och vänster. Vänder man på det kan man t ex få ett gäng extra lärare, sjuksköterskor eller poliser för 50 miljoner per år.

      Radera
    2. Tack för en bra blogg! Märkligt att staten verkar vilja ägna sig åt allt utom sin kärnverksamhet. När det kommer till sakerna du räknar upp fattas det pengar. Gäller det projekt eller "satsningar" finns det inga gränser.
      Mvh Micke

      Radera
    3. Tack så mycket!

      Är vi inte så lite till mans (och kvinns)? Det där vanliga nötandet som ger oss mat på bordet är inte alltid så skoj att djupdyka i.

      Radera
    4. Klart fasiken det är roligare att sätta sprätt på andras pengar, än att statens tjänstemän skulle ge sig på att göra någon verklig nytta.
      Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

      Radera
    5. Jag kan få en viss tillfredsställelse över att få göra verklig nytta, men så har jag väldigt lite erfarenhet av att sätta sprätt på andras pengar så jag kan inte vara säker på att inte det är roligare.

      Radera
  3. Jag har faktiskt jobbat en del med AI eller "machine learning" som det också heter och tror ärligt talat att den hade kunnat effektivisera myndighets-sverige lite för bra (många arbetslösa handläggare). Får man bara ordning på datakällorna kan de flesta myndighetsbeslut hos t.ex. FK eller Skatteverket fattas av en AI, t.ex. handläggning och kontroll av alla typer av försäkringstjänster osv som är kopplat till en lagstiftning. Polisen hade kunnat nyttja en AI istället för tjänstemän som klagar och gnäller nu när det börjar bli lite tryck på passexpeditionerna.

    Nu vet jag inte riktigt vad syftet med denna satsning är, men man kan avskaffa många tråkiga monotona arbetsuppgifter med AI, det är jag helt övertygad om efter att ha "känt och klämt" lite på denna teknik hos en kund.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om det hade handlat om att effektivisera sina egna myndigheter hade jag köpt det, men jag får uppfattningen att regeringen med satsningen enbart har för avsikt att hjälpa det svenska näringslivet, och det är där det går fel. Varje gång.

      Radera
    2. Ja, inte är denna satsning för att effektivisera offentlig sektor. Troligen är det en naiv idé om att skapa ett snällt "Skynet". Men mest en möjlighet för politikerna själva att kunna ta emot lite mutor på vägen. Ursäkta, jag menar "representation" förstås, mutor förekommer naturligtvis inte...

      Radera
    3. Det behöver inte nödvändigtvis handla om mutor eller ens ha med egen vinning att göra. Politiker vill gärna bygga monument över sig själva, både i form av byggnader, motorvägar, myndigheter och "satsningar".

      Radera