fredag 25 maj 2018

Väderanpassa arbetstiden

Det är alltid praktiskt att kunna ta ledigt med kort varsel, att slippa kolla med chefen om jag kan gå till tandläkaren och inte tvingas gå på Systemet eller Ikea en lönelördag. Men jag kan inte säga att det var några större problem att få in sådant jag verkligen ville eller behövde som anställd.

Då känns det lyxigare att kunna anpassa arbetstiden efter oviktigare faktorer som väder och dagsform. På vintern, alltså oktober-april, är vädret oftast konstant så tillvida att man alltid behöver ytterkläder. Det som skiljer är ljuset. Det är roligare och nyttigare att ta en promenad eller löprunda när det är ljust, och ibland är det ju bara det en stund mitt på dagen. Det finns människor som nästan inte får uppleva dagsljus under flera månader eftersom det är mörkt när de går till jobbet, mörkt när de kommer hem och däremellan befinner de sig inomhus utan fönster.


I maj är det nästan alltid ljust, men ibland är det 28 grader och stark sol, ibland 12 grader och storm, och ofta vet inte ens meteorologerna i förväg hur det ska bli. Då är det perfekt att kunna lämna datorn när jag vill, och sitta kvar när det är för kallt för att gå eller för varmt för att springa.

Mina kunder har sällan så dålig framförhållning att jag måste släppa allt för att ta tag i deras jobb (och har de det får de betala för det), så jag styr mina egna arbetsdagar och tider. Jag försöker undvika att behöva ställa väckarklocka mer än max någon dag i veckan och vill det sig väl kan jag till och med ta en tupplur mitt på dagen.


Å andra sidan tar jag ingen hänsyn till röda dagar (ingen betalar mig för att vara ledig oavsett vem eller vad som fyller år), är sällan eller aldrig ledig en hel helg och får ingen semesterersättning. Men under en skogspromenad i solen en onsdag förmiddag är det definitivt värt priset.

12 kommentarer:

  1. Hur många timmar i veckan skulle du säga att du jobbar i genomsnitt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då måste jag först definiera jobb och det har jag slutat att ens försöka. Nej, det är faktiskt helt omöjligt.

      Radera
  2. Jag har inte testat på så många olika varianter av arbetslivet ännu, men din modell har onekligen fördelar. Jag har haft tankar på att söka mig mot ett sådant jobb, antagligen med ett eget företag, efter några år i arbetslivet när jag fått bättre erfarenhet och kunskap inom mitt område.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lycka till oavsett! Och det går ju att hoppa fram och tillbaka tills man är nöjd.

      Radera
  3. Jag har ett lite liknande upplägg, men upplever ensamhet emellanåt pga inga kollergor, ingen att fika med etc.. Upplever du det någon gång?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men inte som ett problem. Det ska i så fall vara när det dyker upp deklarations- och bokföringsfunderingar man skulle vilja stöta och blöta med människor i liknande situation.

      Radera
  4. En sak som är ganska skönt med att jobba inom finans är tiderna. Röda dagar arbetar inga av våra kunder och halvdagar går det inte att få tag på någon. Behöver inte nämna företaget men en kund har sina vänliga öppettider 10-15 med 1 timma lunch från 11-12.. på fredagar efter ungefär 15.00 är det kanske svårt att få tag på någon person om det inte är kritiskt =)
    /A

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter nästan som statliga jobb. Har en kompis i ett statligt ägt företag som troligen inte jobbat en fredag på tio år. Han brukar ta ut komptid, men jag förstår inte varifrån den kommer eftersom han aldrig jobbar över :-).

      Radera
  5. När jag gick från anställning till fritt arbete med investeringar så var väder och andra naturrelaterade faktorer klart centrala faktorer - är man fanatiskt intresserad av paddling, fiske, multisport + en rad andra uteaktiviteter så är det svårt att sitta på kontor i längden. Och digitala utvecklingen gjorde inte precis detta sämre, nu kan jag vid behov sköta investeringarna från kajaken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, för där har arbetsgivare på större företag verkligen inte hängt med. Ny teknik ger bara nya möjligheter om man tillåter dem.

      Radera
  6. Mm. Att vara egen (själv är jag också litet eljest, vilket kan vara en fördel när man kör egen låda) har som allt annat i livet både för- och nackdelar. Som du är inne på, Anonym 11:53, kan man känna sig ensam ibland. Eller till och med ganska ofta. I alla fall jag som tröskat kontor hela livet men nu gör egna saker.

    Om ett år lämnar jag antagligen Sverige (med egen verksamhet som bas), och har redan nu börjat titta på kontorsgemenskap som en lösning, eller "Gemeinschaftsbüro" som det så romantiskt heter på tyska. För mig är det ett sätt att

    1) kunna komma och gå som jag vill, men ändå
    2) ha någon sorts gemenskap med andra, och
    3) kunna skilja på arbete och privatliv.

    Ungefär så.

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som en bra grej, även om jag själv uppskattar att kunna hasa mig från sängen till jobbet på åtta sekunder och inte nödvändigtvis behöver ha byxor.

      Radera