söndag 15 mars 2020

Bunkringsilska

Jag skrev nyligen att jag inte skulle drömma om att kalla mig prepper, men att jag ändå bunkrat upp lite nu. Sedan dess har livsmedelsansvariga ministern Jennie Nilsson (hade någon hört talas om henne för en vecka sedan?) uppmanat oss att inte bunkra – av solidariska skäl! Hade jag inte bunkrat innan jag läste det hade jag släppt allt jag hade i händerna för att göra det omedelbart.

Men sedan jag blev ”bunkringsmedveten” har jag upptäckt ett nytt fenomen. De som inte bunkrat är sura på de som gör det. Det hela började i fredags med en riktig krissituation. Nej, det är ingen som svultit ihjäl eller hamnat i insulinchock pga saknad medicin, det är mycket värre:


13 mars lär hon knappast ha missat att andra bunkrat, men det var väl ingen större fara med det. Förrän nu – slut på kakao! Vad är ett fredagsmys utan nege... chokladbollar?! Tur i oturen att hon är coronaexpert och kan fastslå att ingen behöver bunkra toapapper trots att åtminstone jag har hört diarré nämnas som ett av symptomen.

Och det här att elen ”KOMMER FUNGERA!” kanske vi inte heller ska vara hundra på när två kärnkraftverk redan gått upp i stabsläge. Internet var emellertid fullt av empati med denna nötallergiker. ”Skjut alla bunkrare” löd ett av förslagen. ”Begriper inte att så många saknar sunt förnuft”, sa en annan, och menade alltså folk som ”oförnuftigt” sett till att fylla sina skafferier. Och så denna stjärna:


Ja, vi får inte glömma dem som inte har ens ett par hundralappar på kontot för att köpa mat utan måste vänta till den 25:e för att fylla sina tomma skafferier. Undrar om de också tillhör sunt-förnuft-eliten.

Jag försöker se humorn, men det är egentligen allvarligt. Här har vi ett par exempel (bland många!) på människor som inte bara har obefintlig framförhållning. De visar också upp en blind tro på auktoriteter. ”Någon” borde fixa matleveranser och staten kommer garantera el och vatten, så de enda som bunkrar är ”jävla nötter” som förtjänar förakt eller avlivning.

Men då undrar jag följande. Om en grupp handlat på sig förnödenheter och en annan grupp gnäller på internet att de inte har mat, pengar eller beredskap utan är helt beroende av att andra garanterar deras bekvämlighet, vilken av grupperna verkar nötigast?

50 kommentarer:

  1. Endast 1-5% av alla Corona har diarré besvär. Det är ett snabbt övergående besvär pga att viruset tar del på lungan och tarmen när det skall replikera sig. Så du får diarré max en dag och sedan byter viruset till för den fördelaktiga lungan. Så någon större överanvändning av toapapper blir det nog inte.

    Mvh
    Thz

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å andra sidan storhandlar man för att slippa göra det på ett tag och toapapper är på ett sätt den ultimata bunkringsvaran. Den håller hur länge som helst och (åtminstone om man handlar en bal, vilket jag tycker alla borde göra, jämt) det är aldrig någon idé att hoppas på extrapriser.

      Jag kan ingenting om detta, men skulle man för en månad sedan ha bett mig nämna en vara som riskerar att ta slut om många människor bunkrar hade jag dragit till med just toapapper. Kakao var mer otippat :-).

      Radera
  2. Det hade jag missat, att det finns en minister för allting tydligen. Vad gör hon om dagarna tro, hon sköter ivartfall inte sitt jobb med tanke på den välkända problematiken med Sveriges obefintliga självförsörjningsgrad. För övrigt trodde jag de flesta hade lärt sig vid det här laget, att man alltid bör tolka allt vår regering påstår som tvärtom! De borde lära ut sådant i förskolan, så att även de riktigt tröga lär sig i tid.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det faktum att jag (som ändå är hyfsat samhällsintresserad) inte har hört talas om henne säger kanske något om hur aktiv hon varit.

      Jag tror inte att den kunskapen kommer att tas in i den svenska läroplanen på ett tag ;-).

      Radera
  3. Att det finns gott om idioter blir så klart extra tydligt i sådana här sammanhang. I mat och toappappersfallet handlar det, än så länge, förmodligen mer om att kompensera för att en rätt betydande del av svenska folket skall jobba hemifrån just nu. För den logiskt tänkande innebär detta att man ökar både matlagning och toabesök i hemmet, istället för att käka lunch på lunchstället och torka rumpan med material bekostat av icke momsbelagt 'kontorsmaterial' ;-)

    Att det är tomt i hyllorna handlar om just-in-time, inte att det saknas mat. Bara att logistiksystemen behöver få några dagar på sig att automatiskt justera hur mycket som behöver levereras per dag. Cornucopia skriver informativt om detta idag på sin blogg.

    Den, utifrån tweeten att bedöma, underbegåvande personen från Lidingö (?) som var på Willys borde kan läsa lite om detta.

    Däremot, det som gör mig både förbannad och ledsen, är när folk köper på sig saker som man uppenbarligen inte behöver, t ex dunkvis med handsprit, munskydd och annan vård- och hygienmaterial etcetera som minskar möjligheten för vården att få tillgång till material som verkligen kan ha betydelse gör mig riktigt besviken.

    Det fungerar utmärkt med tvål för att hålla Coronan borta, och bara för att du tvättar händerna längre vid varje tillfälle samt marginellt fler gånger per dag, innebär inte att man behöver bunkra upp med både tvål och handsprit i årsvolymer...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dels att man ska jobba hemifrån, dels att man ogärna springer i affärer och står i köer flera gånger i veckan om man kan undvika.

      En del måste se allt själva innan de tror på något.

      Det här med handsprit har jag inte riktigt fattat. Med risk för att låta som Agnes Wold (och det kan ingen sansad människa vilja) undrar jag om man inte kommer precis lika långt med tvål och vatten om man bara tvättar ordentligt. Å andra sidan kan man vända på det och ifrågasätta varför inte vården bunkrat handsprit, munskydd etc. Jag ger mig fan på att det finns inköpsansvariga människor vars hela jobb går ut på att lösa sådana här situationer genom framförhållning.

      Jag vet inte vad årsbehovet av handsprit innebär, men jag gissar att de flesta köper max en flaska om året (jag har aldrig köpt någon). Om alla gör det samma vecka är det inte konstigt att det tar slut på apoteken.

      Radera
    2. 20s handtvätt med tvål är mkt effekt för att stoppa en smittkedja. Handsprit är mer för att komplettera i situationer där även liten spridning har stor betydelse. Dvs sprit är lite mer verksam men för gemene man är vatten tillräckligt. Sprit behövs dock på sjukhus. Du kanske akut måste in till någon, eller behöver tvätta medans du springer mot ett rum. DÅ behövs handsprit.

      Så tvätta händerna i en halv minut (alla fuskar..så det blir 20s) !

      Thz

      Radera
    3. Jag upplever mig själv som renlig, men har märkt att jag tvättar händerna mycket längre och oftare än jag brukar. Dessutom överanvänder jag handskar när jag går ut. Det hade jag knappast gjort om det vore +15 ute, men nu behöver jag dem ändå ibland.

      Radera
  4. Just toapapper kommer nog av att det var rapporterat som en bristvara i Kina. Men Sverige som är världens näst största pappersproducent kommer knappast få slut på det (mer än tillfälligt pga hamstring). I nödfall är det väl bara att ta duschen och spola rent. Importvaror är mycket större risk för att vi får slut på, det borde man snarare köpa om man ska hamstra något.

    Men visst är det lite komiskt att samma människor som klagar på hamstrare, hånade och förlöjligade "preppers" som byggt upp sina lager i lugn och ro.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att du överanalyserar. Folk går på affären och tänker: "Vad ska jag handla nu för att vara förberedd på alla situationer?" En del tänker på mjöl, en del tänker på salt, men ALLA tänker på dasspapper.

      Visst överlever man utan, men om jag har feber och näsan rinner skulle jag vilja slippa bry mig om toapapper eller efter varje toabesök sätta mig på huk i badkaret och spola mig ren.

      Första tweeten här uppe tycker jag på en enda mening lyckas döma ut hamstring och samtidigt konstatera att de gjort rätt och hon gjort fel - alltihop en kilometer ovanför sitt eget huvud.

      Radera
  5. Bidéns återkomst är här! Köp aktier i Bidé-tillverkare! ;-)

    Baksidan av vår prepping är förstås gamlingarna som inte kan bära så mycket. Har en kö här i Spanien med gamlingar utanför affärerna nu som får ta det som är kvar på hyllorna. Tycker det är rätt att förbereda sig, kan dock tycka att fler borde ha tänkt på det för länga sen så att inte alla peppar samtidigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte på bidéns återkomst, möjligen handduschen.

      Visst är det synd om gamlingar som inte har möjlighet att handla mycket. Å andra sidan behöver de mindre och om de saknar bil eller kan lasta upp stora mängder mat borde de ha haft ännu bättre framförhållning.

      Radera
    2. Jag trodde sparo redan hade en handdush sedan länge, det är väl en tydlig utgift att spara in på?

      Radera
    3. Nej, men efter att ha köpt en till min mor kan jag berätta att den kostar ganska många årsförbrukningar av toapapper.

      Radera
  6. Inte konstigt att det går åt toappaper nu när alla skiter på sig så fort någon nyser...

    SvaraRadera
    Svar
    1. En viss sanning i det, tror jag. Är man 75+ och redan har orolig mage tror jag den kan spåra ur helt när det sprids ett virus som kan innebära döden. Jag tycker att jag som är förhållandevis ung och frisk känner efter mer nu och tänker att varje harkling kan vara början på två veckor i sängen.

      Radera
    2. Precis. En massa ångest, men inte från de som drabbas....utan från de som är utom fara.

      Det finns ett och annat jag skulle gjort om jag var beslutsfattande för landet i denna situation. Men vissa saker de skriker om i sociala medier och media är dock knasigheter.

      Besöksförbud på sjukhus och äldreboenden borde ha införts förra veckan.
      Skolstängning är bara dumt.

      Sedan förstår jag att de måste säga att vi är beredda, men det är många nakna kejsare som står i beredskapslagren nu.
      Inget som skadar personalen (som skriker i media) men som kommer drabba patienterna.

      Mvh
      Thz

      Radera
    3. "De som är utom fara", finns det sådana? Själv är jag hypokondriskt lagd och tänker att nu är ett jävligt dåligt tillfälle att bli sjuk eller bryta en tå för då får man väl räkna med att sitta på akuten i ett dygn utan behandling.

      Varför är skolstängning dumt? Man ställer in evenemang med fler än 500 personer. Samtliga skolor jag gått i har haft fler elever än så. Min gymnasieskola tror jag hade 2000.

      Är det något denna kris visat tydligt är det att våra beslutsfattare blivit fullständigt tagna på sängen - igen.

      Radera
    4. Tycker de gör ett bra jobb. Isolerar riskgrupper istället för att sabba ekonomin som helhet. Om de stänger ner skolor så är det inte för att hindra smittspridning utan mer för att göra den korkade befolkningen lugn.

      Radera
    5. Av alla länder vars Coronahantering jag hört talas om tycker jag Sveriges är i särklass sämst. "De får ett F", som Sean George sa i någon intervju häromdagen. För lite och för sent hela tiden. När siffrorna stiger slutar man att testa i Stockholm, det område i landet med flest bekräftade fall!! Nej, att hindra smittspridning tycks inte vara prioriterat, som vanligt är det att putsa på Sverigebilden som gäller.

      Radera
    6. Smittspridningen är ju exponentiell. En sjuk smittar två nya som smittar 4 nya osv. På grund av lite fördröjnning med symtom och provtagning släpar data efter lite.
      Nu senste dagarna (10-14/3): 100-200-150-150-70
      Troligen fördubblar sig smittan nu varje eller åtminstone varannan dag men då provtagningen i princip upphört kommer vi inte få reda på detta och sifrorna ser bra ut och kan lura den breda massan att epidemin är under kontroll. Fast samtidigt kommer uppgifter om att 40-50-70-80% kommer att smittas beroende på vilken expert som uttalar sig. Till och med uppgifter om att det inte ens är önskvärt (eller ekonomiskt försvarbart) att stoppa smittan uttalas då viss immunitet mot framtida och värre smittor "kanske" uppnås. Märk väl att det är många kanske och om i alla officiella uttalanden.
      Likaså när andra länder stänger gränser, restauranger och butiker och nu (som Österrike) begränsar folksamlingar till max fem personer tycker vi att vi är duktiga som klarar 500. Om alla våra grannländer stänger gränserna så spelar det kanske inte så stor roll om våra är öppna. Vi får väl se vart det hela tar vägen och när syndarna vaknar.

      Radera
    7. Ja, de svenska siffrorna blev märkbart bättre i samma stund som man slutade testa i Stockholm (och senare i andra delar av landet?).

      Vad "den breda massan" uppfattar vågar jag inte spekulera i, men som jag varit inne på tycker jag att två grupper utkristalliserat sig väldigt tydligt i allt detta: de som har ett ytterst begränsat informationsintag i princip bestående av svensk statsmedia och dessa närstående, och de som lyssnar bredare och intar en allmän skepsis inför uttalanden av svenska myndigheter och politiker.

      Jag vet verkligen inte vilka experter som har rätt, men det är tydligt att Sverige (kanske inte helt otippat) använder sig av en betydligt passivare strategi än nästan alla andra länder.

      Radera
  7. Vad är en prepper? Jag skulle inte kalla mig för det, trots två fulla frysar och minst en bal toapapper i garaget. Snarare är jag en snål jävel som jagar extrapriser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gränsen är hårfin. För mig skulle jag säga att prepper är de som tar det till nästa nivå och börjar köpa grejer man aldrig använder annars - diesel med extra lång hållbarhet, joddtabletter och någon skum paraffinolja man kan grilla med inomhus.

      Radera
  8. I de butiker jag varit i har toapapper varit länsat men hushållspapper finns. Går väl lika bra att använda att torka sig med?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte att spola med, bor du i en äldre fastighet med någon 5cm renoveringsavlopp så.....

      Radera
    2. I alla lägen borde man kunna riva ner dem till mindre bitar före användning, men hushållspapper blir betydligt dyrare än toapapper och där kommer min teori in, att man köper för att det ändå går åt förr eller senare. Det gäller inte hushållspapper för mig.

      Radera
    3. Nej. Det blir stopp i toan. Toapapper är gjort för att lösa upp sig i vatten. Hushållspapper är gjort för att hålla ihop. Så nej släng inte hushållspapper i toaletten. Om du ändå måste, släng pappret i soptunnan.

      Radera
    4. Okej då! Fast själv köper jag aldrig hushållspapper, det känns som en helt onödig produkt.

      Radera
  9. JAG bunkrar kakao! Därför behövde jag inte köpa ett enda paket.

    En snålsparare har redan köpt upp en årsförbrukning av basmat vid senaste reatillfället för respektive vara, liksom handsprit och tvål vid senaste köp 3 för 2-kampanjen på apoteket. Verkar ju vara värt mer än både guld och aktier just nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kakao är en typisk produkt som jag använder, men mycket lite. Jag köper ett paket när det är extrapris, oavsett om jag behöver det eller inte. Så i snitt har jag säkert ett paket hemma, vilket motsvarar mer än en årsförbrukning.

      Man borde köpt en handspritsfond istället för guld. För att inte tala om silver och uran. Den sistnämnda är en sådan pissinvestering att den borde heta urin istället.

      Radera
  10. Att börja bunkra såhär tycker jag mer är brist på sunt förnuft och kass planering och framförhållning. Skafferier är ju till för att vara någorlunda fulla hela tiden. Var inte heller så länge sedan försvaret skickade ut information om vad du bör ha hemma för att klara av en kris.

    Alla har inte samma förutsättningar att bunkra upp och det är inflöden och utflöden som skapar problem.
    Så jag kan hålla med om att de flesta människor som börjar bunkra nu är ruttna nötter. De flesta borde vara bunkrade året runt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker inte att man är ett ruttet nöt bara för att man vaknar lite sent.

      Menar du att någon LÄSTE "När krisen kommer" eller vad den hette? Hos mig hamnade den i pappersinsamlingen innan den landade på hallgolvet.

      Radera
  11. Att ha ett lager med förnödenheter hemma tycker jag är lika naturligt som att ha en ekonomisk buffert. Att man blir insnöad ett par dygn med försvunnen el alt. en storm som isolerar en är ju ingenting som inte hänt förr för många i Sverige så det borde ju gå att förutsäga att liknande saker kan hända i framtiden. Jag ska dock erkänna att jag också tycker det blir lite löjligt med panik-bunkring nu. Denna årstid. Jag är väl naiv, eller så är folk generellt så oerhört oförberedda så det blir "ICA-runs". Antagligen har folk inte kontanter heller utifall att, för ingen har väl tänkt på att det elektroniska betalningssystemet kan gå ned...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte om jag räknas som "folk" (det har ifrågasatts), men jag tycker att kontanter är lika självklart som andra förnödenheter. Även om man inte blir insnöad kan man ju bli sjuk 1-2 veckor, det kan hända när som helst. Fast nu tänker jag att jag vill ta höjd för lite längre stopp. Det kommer säkert finnas mat och toapapper, men till vilket pris om det blir importstopp? Såg att Ica redan börjat ransonera vissa varor och de är nog inte dummare än att de kommer höja priset ifall de ändå säljer.

      Radera
  12. Tog en långpromenad i kombo med besök på ICA samt Coop (blev tvärsugen på cacao bland annat) alldeles nyss här uppe i Ultima Thule, noterade att allt toapapper var slut och det såg tomt ut på hyllorna med konserver av fiskbullar, chiliconcarne, köttbullar i sås liksom även var det slut makaroner och låga nivåer av ris.

    Å då är vi ändå som hästar betraktat lugna stabila nordsvenskar och ni 08or hispiga arabiska fullblod som flyr i panik vid åsynen av er egen skugga.

    Märkligt. Jag har aldrig sett något liknande faktiskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det här tog verkligen fart.

      Jag har dålig koll på hästraser och tycker generellt att variationerna är för stora för att dra hela landsändar över en kam. Jag ser snarare två allt tydligare grupper - de som litar blint på auktoriteter och de som vill ta sitt öde i egna händer.

      Radera
  13. Med risk för att få en känga så kan jag berätta att vi när vi fick veta att vi skulle få ett till barn förra sommaren började köpa blöjor i de mindre storlekarna när det var extrapris(och med rabattkuponger), blöjor går åt och är riktigt tråkigt att köpa för fullpris. Passar bra nu när det är mindre än en månad kvar till födsel att ha mycket blöjor på lager.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inga kängor härifrån i alla fall. Har aldrig förstått de som springer ut och köper barnvagn och sånt EFTER födseln. Kanske för att inte jinxa, jag vet inte. Jag tycker att det verkar ytterst rationellt att skaffa ett blöjlager när knodden är på väg.

      Själv hade jag nog kollat möjligheten att hyra hem en barnmorska också för tusan vet om sjukhuset har tid med er om en månad.

      Radera
  14. På förekommen anledning vill jag informera om att detta kommentarsfält inte är en anslagstavla för reklamlänkar. Köp reklamplats, helst någon annanstans.

    SvaraRadera
  15. När en gammal kvinna dog på 80-talet så hittade man massor med paket med knäckebröd som hon hade köpt under kriget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man vet aldrig när man behöver 40 år gammalt knäckebröd. Själv har jag t ex aldrig upplevt den situationen :).

      Radera
  16. Hej Sparo, läste din presentation idag o frågan uppstod: klarar du månadens mat på 600kr eller vad ligger kostnaden på exkl preppning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har för mig att jag fick det till 663 kr senast, så det där borde jag ändra. Och jag preppar inte. Jag har köpt lite extra ärtor och linser, lite konserver med krossade tomater och en bal toapapper, bara sånt jag ändå kommer att göra av med.

      Och så har jag Storstockholms största förråd av näringsdrycker (https://sparosverige.blogspot.com/2019/11/naringsdrycksdiet.html), men det är inget medvetet val :).

      Radera
  17. Suck. Det finns folk till allt.

    Jag räknar mig inte som prepper. Men det mesta i torrvaror och konserver fanns redan hemma. Bara lite kompletteringshandling under veckan. Och idag handlade jag "det lilla extra". Typ ägg, torkad frukt, färsk frukt, nyponsoppa, fruktjuicer och mjölk. (Mjölken frystes.)
    Sedan pysslades med prepping av själva lägenheten. Tömt alla sop- och återvinningskärl. Tvättkorgen är tom.
    Och en ordentlig funderare på vad man kan sysselsätta sig med vid eventuell karantän. (Resulterade bl.a. i inköp av en säck planteringsjord.)

    Att ha prepping-delen klar och genomtänkt har nog en lugnande effekt på vissa. Dom känner att det är något dom kan påverka och styra till viss del.
    Hon kanske skulle preppat lite? För att bättra på humöret. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man kan ju försöka ha lite marginaler och framförhållning även om man inte är fullblodsprepper.

      Det är ju det man undrar när man ser den där bottenlösa ilskan över andras handlingar, om de inte i själva verket är lite avundsjuka.

      Radera
  18. Jag tänker när det snackas om att folk bunkrar och det därför blir slut i butikerna så börjar även andra som inte bunkrat att köpa på sig lite extra. Har man inte bunkrat och har nästan slut på toapapper är det nedrigt att komma till affären och konstatera att det är helt slut på hyllorna. Då är det säkrare att bunkra lite för att vara säker.

    Om man sen blir sjuk och är tvingad att vara hemma två veckor är det nog skönt att ha toapapper, mat och sånt hemma redan istället för att behöva hantera det då. Det handlar nog mer om sunt förnuft och framförhållning, riskhantering snarare än "bunkring" för de flesta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns som att du, till skillnad från mig, lägger en negativ värdering i ordet bunkra. Jag ser ingen motsättning mellan sunt förnuft, framförhållning, riskhantering och bunkring.

      Visst, särskilt sunt förnuft och framförhållning är mer utpräglat positiva, men som i exemplen ovanför kan man ladda vad man vill med vad man vill och stämpla allt som man inte själv skulle göra som avsaknad av sunt förnuft.

      Radera
  19. På min affär har dom rea på toa papper hahahaha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag att jag upplevt typ två gånger i mitt liv, men så köper jag bal av märket Eldorado för 95 kr. Är man redan billigast på marknaden behöver man ju inte sänka priset.

      Radera