fredag 5 november 2021

Hur man lämnar ekorrhjulet

Min mediekonsumtion blir allt mindre inriktad på förströelse och allt mer på praktiska råd om livet och att lära mig saker. Vad det beror på vet jag inte. Möjligen på att jag håller på att bli en väldigt tråkig människa.

Häromdagen såg jag en informativ video kallad ”How I quit the rat race” på kanalen Mossy Bottom som jag följt en längre tid. Det är en engelsman som flyttat till Irland (hmm, en europé som flyttat till landsbygden i grannlandet, jag känner igen detta...) som gjort en hel serie med quitting-the-rat-race-videos. Flera av dem är sevärda, men det jag särskilt gillar med denna är att han mycket pedagogiskt går igenom olika möjligheter för den som vill göra hans resa.

För att slippa komma med egen klokskap idag länkar jag till andras. För det här är ett ämne många uttalat sig om. En av dem är Bloggsveriges egen Onkel Tom vars podd jag en gång medverkade i, varför det känns naturligare att kalla honom Anders. Här har han gjort en kort video med konkreta tips för den som vill lämna ekorrhjulet. Programmet Anders kommenterar har jag inte sett, men det tycker jag inte gör något. Jag gillar att han är väldigt handfast och ger några enkla råd som alla kan testa.

Det är annars lätt att bli filosofisk kring ekorrhjulet och flumma iväg på en abstrakt resa som snarare göder drömmar än konkreta handlingar. Inget fel om det är vad man vill ha, men själv är jag förtjust i verkligheten.

Därför är dagens sista videotips lite på gränsen. Kanalen Live Life DIY innehåller en del flum, men här är fem tips jag tycker att vi alla bör ta till oss. Särskilt det sista, att inte lyssna för mycket på omgivningen. För den som lämnar flocken för att gå sin egen väg kommer utan undantag få rådet att rätta in sig i ledet. Många gånger av ren välmening, men dåliga råd blir inte bättre av goda intentioner.

Imorgon ska jag tänka ut något eget igen, men har du 35 minuter (34.58 för att vara exakt) tycker jag att du ska titta på de här filmerna. Har du ännu mer tid kan du diskutera dem i grupp, exempelvis i kommentarsfältet nedan.

29 kommentarer:

  1. Jag trodde att dagens inlägg skulle handla om den kommunala kommunkoreografen i Västervik. Lite för likt inlägget om kommunpoeten kanske.

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/vasterviks-kommun-soker-kommunkoreograf

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag orkar inte mer kommunvaskande just nu :(

      Radera
  2. alltid när jag ser såna här videos tänker jag, fan va enkelt och härligt, men jag gör det aldrig tyvärr

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även om man inte anammar hela livsstilen tycker jag alltid att man får med sig någon grej, ett konkret tips eller ett nytt sätt att tänka.

      Radera
    2. Håller med och grejen är att man egentligen kan börja idag med råden så är mest dåliga ursäkter

      Radera
    3. Heller inte fel att vara sunt skeptisk. En liten varning dock! Har t ex sett folk läsa självförbättrarlitteratur som ett försvar till varför de inte tar tag i det liv de i grunden vantrivs med. Det blir som att "jag har ju ändå tagit första steget för jag läser den här boken". Det finns en miljard sådana böcker, så då kan man låta bli att göra något annat om man inte vill eller vågar.

      Radera
    4. I sann pionjäranda gick jag u i vedbon idag och sågade upp en gammal stege(som jag fått till skänks) jag till ved, nu är jag på g pionjärstyle

      Radera
  3. Onkel Tom har väl vänt tillbaka till "civilisationen", och bor numera i Sumpan om jag inte missminner mig. Drömmen gick i kras och det blev inte som tänkt. Blir nog svårare med flera barn i familjen och i o m det, fler viljor att ta hänsyn till./Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att han vände tillbaka till civilisationen (om nu Sumpan skulle anses vara civiliserat...) stämmer, men att det skulle vara detsamma som att drömmen gick i kras vet jag inte. Och inget fel med att testa olika grejer, även om jag gott kan tänka mig att en familj på sex personer har svårare att få förändringar att funka än en ensamstående. Men omöjligt är det inte.

      Radera
    2. Han gick väl tillbaks till heltidsjobb på kontor också. Lantbrukslivet var inget för han. Saker och ting lät väl bra in teorin men inget för deras familj i praktiken, inget fel med det.

      Radera
    3. Nej, för att veta måste man ju prova. Själv tror jag att biodling och höns vore min grej, men det kanske det inte alls är. Synd bara att när jag väl börjar kommer jag vara så påläst att jag kan doktorera i bägge ämnena :)

      Radera
    4. Höns är sannolikt enklare än bin, börja med dom. Då kan du sitter ute och umgås med hönsen när du läser på om bin. Om du satsar på en ras som är hyfsat stor och rätt bra värmare så får du god kyckling när du ska slakta topparna när dom förökar sig. Att se kycklingar komma till världen och växa upp är en upplevelse.

      Radera
    5. Det har du nog rätt i, men det kommer att ta länge tid att få snurr på biodlingen (som jag dessutom är mer intresserad av) så därför vill jag sparka igång den bollen så fort som möjligt.

      Jag kan tänka mig att det är en upplevelse, både att få dem att växa och att hugga huvudet av dem.

      Radera
    6. Sant, fast av olika slag. Betydligt trevligare att se dom kläckas än att slakta dom. Nu är det dessutom såpass länge sen att jag glömt upplevelsen när jag slaktade.

      Radera
    7. Jag bävar lite för det, men tycker att man ska göra det själv. Häromdagen tog jag livet av en mindre fågel som brutit bägge benen och låg och flämtade på ladugolvet och det var inte heller trevligt. Mina katter är kraftigt misstänkta för tortyren som ledde fram till att den måste avlivas, men de tiger och skyller på varann.

      Radera
    8. Du får tänka på att katterna är offer för ett antifelint system som tvingar dem att angripa smådjur genom att de utsätts för ständiga fördomar därom. Om media fylldels av skildringar av vegankatter skulle de inte göra så. Hoppas du har en krisplan för att hantera antikattsentiment bland traktens fåglar så de inte förleds att behandla katter fördomsfullt till följd av den här olyckliga händelsen.

      Radera
    9. Antifelint är ett ord jag missat. Hur som helst tror jag vi får leva med att katter beter sig som katter, men nästa gång hoppas jag att de går hela vägen så att jag slipper träffa på en liten fågel som vibrerar av smärta och/eller dödsångest.

      Radera
  4. Är i samma fas av livet som dig. Älskar att läsa/se reportage som öppnar mina ögon och får mig att se en företeelse på ett helt nytt sätt. De sista månaderna har detta hänt två gånger!
    Dels gällande vindkraftens förträfflighet. Jag har påverkats av propagandan om detta energislag förträfflighet, men det visar sig (som vanligt) att det bara är ännu en verksamhet att tjäna grova pengar på "grön" energi. Dessutom med extremt negativa följder för samhällsekonomin, naturvärden, biologisk mångfald och alla människor som drabbas av den energiindustrialisering som landsbygden på många platser nu drabbas av.
    Samhällsnytt har gjort en faktadokumentär i tre avsnitt varav den första släpptes i veckan. Avsnitt två verkar ännu mer lovande....

    https://youtu.be/wk9URPZ-BOk

    Mvh Martin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är själv väldigt tveksam till vindkraft. Det känns som att den ena sidan har fakta och kan visa matematiskt varför vindkraften i dess nuvarande form inte håller måttet medan den andra sidan säger typ "Vadå, är du klimatförnekare och extremist?!" och jag sliter med att hitta argumenten i det.

      Radera
    2. Vadå är du faktaressistent och hjärntvättad?! Är ett bra motargument.

      Radera
    3. I huvudtaget är det svårt att länka och bevisa något eftersom det alltid finns länkar med info som säger motsatsen.

      Radera
    4. Länkar som säger tvärtemot läser jag gärna, men då ska det vara uppbackat på något sätt. Meningsmotståndares fördomar har jag ingen nytta av.

      Radera
  5. Här är något för dig Sparo.Sök på Erik Grankvist på YouTube eller tryck på länken.
    https://www.youtube.com/c/ErikGrankvist
    Sossemats

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har sett honom, men dels är byggandet för avancerat för mig och dels tröttnar jag lite på att han inte pratar och förklarar. Jag gillar att ha sånt här på i bakgrunden och det funkar ju inte när allt man hör är hammarslag eller yxhugg.

      Radera
  6. Många gånger när jag läser om självförsörjning och tillbaka-till-naturen rapporter påminns jag om min barndom.
    Hade vi bin? Jepp. Höns? Jepp. Trädgårdsodling? Jepp. Tog reda på svamp och bär? Jepp. "Enkelt liv"? Jepp.
    Så mitt perspektiv har inte "nyhetens behag". Snarare tvärtom. Men det är ändå något jag kan längta efter. En självständighet. Något som gick helt förlorat när jag flyttade till staden och blev löneslav.

    (Slakta höns? Kom igen när du har varit med och slaktat BUT kalkoner) ;-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. I ditt läge hade jag inte velat växa upp! Vad är det det står på den där bildekalen, "Din dröm - min verklighet".

      Radera
    2. Exakt.;-)
      Men jag tycker jag hade en bra uppväxt.
      Det blev exempelvis många timmar med djurbarn. Kattungar. Hundvalpar. Kycklingar. M.m.
      (Fri tillgång på jordgubbar.)
      Och många fantastiska naturupplevelser.

      Men jag har en känsla av "realism" när jag hör människor drömma om ett underbart liv på landet.

      Radera
    3. Allt kan ju inte vara frid och fröjd jämt, men det låter ändå väldigt idylliskt.

      Radera