fredag 19 november 2021

Ingen bryr sig om priset!

Jag har i princip inte köpt något i hela mitt liv utan att först kolla priset. Inte ens när jag vet att jag är tvungen att handla eftersom jag tänker att en fråga om priset signalerar att säljaren/leverantören inte kan fläska i hur mycket som helst.

För mig är det sunt förnuft och helt logiskt, men jag har förstått att det åtminstone här i Norge är ett märkligt beteende. Första indikationen kom redan när jag frågade mina hussäljare vad saker kostade. Skatt och försäkring på bil t ex:

- De kommer på en räkning.
- Ja, det förstår jag, men hur mycket blir det tillsammans?
- Nej, alltså, räkningen kommer från försäkringsbolaget och då är skatten inbakad i priset, så det är bara en siffra?
- Och hur mycket är den på då?
- Ingen aning! Vi bara betalar när den kommer.

Sedan hade vi en liknande diskussion om el, som även den betalas på ett bräde, till strömleverantören som i sin tur betalar nätleverantörens andel. Och den sammanlagda summan? ”Den kommer i brevlådan.


Med mycket snö i vinter kommer min låda se ut så här.

I det här skedet trodde jag att de tillhörde någon märklig hippiesekt vars filosofi förbjöd dem att fundera över världsliga ting som pengar, men eftersom jag själv är besatt av ämnet och dessutom befinner mig i ett nytt land där jag har dålig koll på det mesta ställde jag liknande frågor till grannar och vänner, som kunde berätta var jag gör saker och hur jag går tillväga, men alla tycks genuint ointresserade av vad det kostar.

En svensk kompis berättade för en norsk tjej att jag som nyinflyttad tycker att det är dyrt att överföra pengar mellan Sverige och Norge och att norska banker tar ut en avgift för tjänster som är gratis i Sverige. Det hade hon inte reflekterat över och jag är inte förvånad. Hon gör väl som alla andra, bara betalar.

Bilbesiktning gör man på en auktoriserad verkstad, inte som i Sverige där bara ombesiktning av enskilda nedslag görs på det sättet. Alltså finns massor av leverantörer – bäddat för prispress. Många skriver på sina hemsidor att de är billiga på EU-kontroll, som besiktningen heter, men ingen skriver hur billiga.

Jag hittade inte en prislista någonstans, så jag började fråga. De flesta verkstäder har ett mejlformulär där man fyller i registreringsnummer, vad man behöver hjälp med och när man vill komma. Så jag fyllde i bilnummer, kryssade för ”EU-kontroll” och under övriga upplysningar frågade jag vad deras pris är.

En del svarar inte alls, precis som i Sverige, men ett par av verkstäderna skickade tillbaka en bekräftelse på att jag nu var inbokad och när. Men fortfarande inte till vilket pris. Om det beror på att norrmän har hög lön eller för att de ändå aldrig har några pengar (eller att de inte har några pengar för att de betalar vad som helst för vad som helst) vet jag inte, men de kommer att den hårda vägen få lära sig att ”det där är svensken” och när han kommer vill han veta vad det kostar innan affären är i hamn.

24 kommentarer:

  1. Sunda tankar. Kämpa på - du kan visa de där norrmännen hur det borde gå till! Hellre ökänd än okänd som en vän till mig brukar säga. :-)

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har nog gett upp på att förändra min omvärld på något bestående sätt, men lite måste jag nog.

      Radera
  2. Hahahah. Ser framför mig hur de förbereder sig med barrikader, skottsäker väst och hjälm. Orten style… 😜😅

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Det har jag svårt att göra, men lite på tårna är de nog sedan vi släppte in Hitler.

      Radera
  3. Man kan ju undra om Norge har en version av lyxfällan. Det känns som om du beskriver beteenden som är relativt vanliga där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jadå, Luksusfellen med Hallgeir Kvadsheim (som också medverkar i Pengerådets podd). Har inte sett så mycket av det, men det verkar vara samma upplägg som i det svenska programmet.

      Radera
  4. Ja då har du kommit i direktkontakt med hur den absoluta majoriteten av människor, inkl svenskar, resonerar kring det här ämnet.

    I just Norge så sägs det dessutom att om priset är för lågt, ja då säljer det dåligt. Höjer man priset så signalerar det att varan är bra och säljer mycket bättre. Det finns säkert någon akademisk undersökning/avhandling om just detta faktum varför det fungerar som så i Norge,
    Gissningsvis kan vara samma fenomen som efterfrågan och prissättning av extrema lyxvaror har.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst finns fenomenet även i Sverige, men jag upplever att det är en tydlig skillnad.

      Det där skulle du ha berättat INNAN jag började lägga ut grejer till försäljning i Norge. Jag kanske hade kunnat få ut det dubbla :)

      Radera
    2. Det enklaste vore väl att du sätter ut annons helt utan pris och sedan skickar en räkning på vad som känns bra. Det verkar ju vara kutym i väst.

      Radera
    3. Jag saknar verkligen auktionslösningen där marknaden sätter ett rimligt pris. Den finns inte här.

      Radera
  5. Världsliga saker Sparo!
    Här i Sverige håller politiker och myndigheter på att inför en ren medicinsk fasciststat. Där ens friheter och rättigheter nu ges 6 månader i taget OM du injicerar din kropp med Pfizers härliga gott å blandat. Minskar det smittspridningen - Nej. Är det väldigt mycket biverkningar - Ja. Avlider fler människor än tidigare år - Nej. Finns det alternativa beprövade mediciner - Ja. Behöver man hela tiden fylla på med nya doser - Ja. Blir du en slav för statens nya direktiv - Ja.
    Om vaccinet funkade som vanliga vaccin borde väl ingen vaccinerad vara orolig, eller?
    Tjänar Pfizer helt overkligt mycket pengar på vaccinet - Ja. Ökar politikerna sin makt genom vaccinpass som hela tiden behöver förnyas genom nya krav - Ja.
    Att människor frivilligt inför ett fascistiskt samhällssystem skrämmer mig mer än allt annat. Är inte ett dugg förvånad längre över hur tidigare diktaturer fått och behållt makten. Gäller bara att skapa rädsla hos människor - sedan går dom med på vad som helst.
    Som jämförelse kan man studera Amishfolket i USA. Ingen har vaccinerat sig. Ingen har tillämpat några som helst restriktioner gällande social distansering osv. Hela folkgruppen har utsatts för viruset och de fortsätter leva som de alltid gjort. INGEN överdödlighet.
    Dags att vakna nu va?

    Mvh Frihetsälskande fascisthataren Jan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan bara hålla med. På andra sidan har vi Gibraltar där vaccineringen är i det närmaste hundraprocentig och inte insjuknar de mindre i covid för det, och så får de biverkningarna i tillägg.

      Men det är ju detta "vi" röstar för, såväl i Sverige som i Norge. Så man får väl förmoda att kontrollstaten är önskvärd.

      Radera
    2. Här är data om Gibraltar:
      1. 46% av dödsfallen kom när enbart 17.3% var vaccinerade.
      2. 80% av dödsfallen kom när 37.9% vaccinerade.
      3. Sedan i April är 100% vaccinerade och totalt antal döda har legat stabilt. Landet har för tillfället 0 inlagda på sjukhus.

      Du har helt rätt i att folk i Gibraltar, när de INTE var vaccinerade, insjuknade och dog. Några rapporter om påstådda biverkningar i Gibraltar kan jag inte hitta. Har du en länk?

      Jans kommentar ovan är för jobbig att bemöta då det är ett jobbigt ihopkok av ett relevant motstånd mot statlig makt (hurra) och en samling icke meningsfulla påståenden som i flera fall strider mot observationer.

      Radera
    3. För att kunna bemöta dina siffror måste jag veta vad som menas med vaccinerad. Rimligen borde det vara att man tagit en eller flera sprutor, men så har inte statistiken kring covid varit, där man istället anses som ovaccinerad fram till att det gått två veckor efter att den andra sprutan tagits. På det sättet hamnar alla komplikationer i samband med vaccinering på de ovaccinerade - tänk vad praktiskt för vaccinbolagen!

      Rapporter om "påstådda biverkningar" (formuleringen låter som att du inte trodde att det finns biverkningar, trots att exakt alla läkemedel i världshistorien har biverkningar) finns det gott om. Någon specifik redovisning för just Gibraltar har jag inte sett, men jag har heller inte letat.

      Radera
    4. Till "Jan". För att hinna innan valet så kommer det snart komma förslag på grundlagsändringar. Regeringsformen behöver ändras för att kunna "skydda riskgrupper". Det vill säga, just nu är det inte tillåtet att hindra svenskar från att fritt röra sig inom landet, lämna landet och så klart resa in i landet.

      Det måste så klart ändras så vi kan "skydda riskgrupper" :O) Eftersom riksdagen måste rösta innan och efter valet, så kommer det snart.

      Förmodligen kommer förslag på grundlagsändringar för att använda "covid-bevis" på offentliga platser med, vilket idag inte är tillåtet.

      Radera
    5. Jag tror politikerna överdriver risken för folkstormar mot grundlagsändringar. Folk i allmänhet bryr sig inte och det begränsade antalet nyhetskällor de får sin information ifrån kommer ändå inte att rapportera om det.

      Radera
    6. Till "Jan",svensk main stream media rapporterar väldigt lite om demonstrationer i t.ex. Frankrike, Italien och Tyskland. Få människor i Sverige vet att Robert Kennedy jr. var en av talarna vid demonstrationen i Berlin mot corona restriktionerna. Denna demonstration drog till sig tusentals av demonstranter. Samt att Kennedy även nyligen deltog i en demonstration mot greenpass i Milano. Till "juristen", jag tror också att grundlagsändringar kommer att ske. Och detta är ett globalt fenomen..... Att vi i Sverige har varit relativt förskonade från restriktioner har kanske med att göra att vi redan är ett relativt kontrollerat samhälle, cashless i alla fall...Men fr.o.m den 1 december får även vi smaka på "light" restriktioner..som så småningom kommer att förvandlas till "hårda" restriktioner. Mvh Andrea

      Radera
    7. Det är inte utan att man undrar hur de ska motivera svenska restriktioner på ett trovärdigt sätt, men det kanske inte behövs.

      Radera
  6. Tänk om det beror på att det mesta faktiskt är rimligt prissatt i Norge. Man kanske aldrig blir skinnad på pengarna som man blir här i Sverige om man inte är om sig och kring sig.

    R, originalet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingenting blir rimligt prissatt om ena sidan (köpare eller säljare) inte engagerar sig för rätt prissättning. Om kunden inte bryr sig ifall priset dubblas kommer det att ske.

      Radera
  7. Det var ett helt obegripligt förhållningssätt på bred front även för mig. Min personliga tanke efter att ha samtalat med en "vanlig" lageranställd från Norge, när jag var uppe till nordkap härom året, med 660 000/år är att de inte behöver bry sig, alternativt är en naiv nation i förhållande till privatekonomi.

    Samtidigt har vi input från programmet "Där ingen trodde någon kunde bo" där de lever på soppa kokad på en spik. Så kontraster finns definitivt även i N.
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra att fler haft samma upplevelse. Jag började tro att jag blivit galen.

      Jag kanske ska tillägga att det inte är idioter jag pratat med, för i gruppen idioter finner vi ju de verkligt ekonomiskt oberoende i den meningen att inget de gör tycks bero på ett ekonomiskt tänkesätt.

      Och ja, sparsamhet finns här med. Det finns sparbloggar och sparpoddar.

      Radera
  8. Ha ha, känner tyvärr igen mig... Men inte sett att det var konstigt förrän nu. Jag har blivit för van efter 10 år här. Min icke norska sambo har reagerat flera gånger på att vi inte vet priset förrän efter "servicemannen" är färdig med det den ska göra. Jag tycker inte det är konstigt utan blir bara imponerad av mig själv att mitt eget överslag i huvudet vad det vill kosta brukar stämma ganska bra på tusenlappen. / J i utlandet

    SvaraRadera
    Svar
    1. När ett företag undanhåller priset är min första tanke alltid att det måste bero på att de är dyra, men i Norge är det liksom bara standard, så till den grad att de knappt verkar förstå när man frågar om priset medan man fortfarande har möjlighet att backa ur.

      Radera