tisdag 8 februari 2022

Ingen lämnar Sverige

När jag efter att ha flyttat till Norge väntade på D-nummer, ett slags tillfälligt personnummer, var det till slut säljarna av huset jag köpt som talade om att jag hade fått det. Detta eftersom de inte fick sin utbetalning från mäklarfirman förrän jag hade D-nummer (fråga mig inte varför) och nu hade de fått pengar på kontot. Mäklarna som dyrt och heligt lovat att återkomma så snart det var klart hade inte gjort det. Naturligtvis, de var ju fastighetsmäklare och tycks därför anse att det står i deras arbetsbeskrivning att aldrig hålla ett löfte.


Jag var för moralisk för att fortsätta som mäklare.

Lite märkligare att inte Skatteetaten, myndigheten som delar ut D-nummer, hade berättat för mig först. Så när historien upprepade sig med mitt personnummer var jag ändå lite luttrad. Första indikationen på att personnumret och folkbokföringen var klar fick jag från Svenska Spel som informerade mig om att de stängt mitt konto.

Sedan följde Avanza som ville att jag skulle bevisa min nya adress för dem. Även det lite märkligt, kan jag tycka, men jag är en snäll person som bifogade en bild på den information jag hade, trots att den uppenbarligen var äldre och mindre aktuell än den Avanza själva hade fått.

Jag ska nu ta av mig offerkoftan och berätta att jag två dagar efter Svenska Spel och Avanza själv fick förstahandsinformationen från Skatteetaten. Jag är nu även formellt folkbokförd i Norge och utskriven från Sverige. Eller är jag det? Så här formulerade Avanza det när jag ifrågasatte deras något tvetydiga uppgifter om beskattning av mina innehav hos dem:

Du har nu Sverige som skatterättslig hemvist och Norge som skatteland nummer två. Om du nyligen flyttat till Norge bör du inte ha din primära skattehemvist där, detta då man enligt Sveriges inkomstskattelag har väsentlig anknytning till Sverige under 5 år från den dag man har rest från Sverige.

I klartext borde detta betyda att jag fram till september år 2026 (fem år efter den dag Norges skattemyndighet fastslagit att jag flyttade hit) kan förvänta mig att bli taxerad i Sverige alldeles oavsett om jag ens sätter min fot där. En emigrerad kompis sa att det i praktiken bara gäller om jag inte kan bevisa att jag vistats minst halva året utanför Sverige, men vem vet när den praktiken ändras? Jag vågar hur som helst inte chansa utan kommer snarast att tömma mina konton i alla svenska banker.


Nej, vänta så ska jag trolla!

Ni kan se mig som konspiratorisk, men i takt med att svenska statens utgifter för välfärden ökar är det ingenting som säger att inte viljan att beskatta exilsvenskar också gör det. När det framkom att Eritrea kan beskatta eritreaner i Sverige gick EU-parlamentarikern Lars Adaktusson i taket, men jag har inte hört honom kalla det svenska regelverket för ”illegal beskattning” eller Sverige för en ”förtryckarregim”.

I den länkade artikeln säger ”regimvänliga svensk-eritreaner” att det är först när man behöver service från staten, t ex en ny ID-handling, som tvångsbeskattningen sätter in. Jag börjar känna att det var ett smart drag att förnya mitt pass strax innan avfärd. ”Regimvänliga svensk-eritreaner” var förresten en märklig formulering. Är det alltså människor som flytt från en regim de gillar? För egen del är jag tydlig med att jag inte är en regimvänlig flykting, jag är en ytterst regimovänlig sådan. 

36 kommentarer:

  1. Intressant. Fem år är lite sjukt. Dessutom lite svårt att bevisa att man varit utomlands när det knappast blir stämplar i passet för varje gränspassage till/från Norge.

    Men om du flyttar allt till en depå i en norsk bank kommer du bli beskattad i Norge då? Eller tycker Sverige att du är obegränsat skattskyldig i Sverige och ska betala svensk skatt ändå?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, men jag gör ju inköp, använder min mobil och loggar min gps-klocka i Norge, även om jag teoretiskt skulle kunna kasta mig över gränsen all övrig tid. Eller ja, inte nu då när gränsövergångar också kräver inloggning i form av ett reseschema.

      Jag tror Sverige får svårt att motivera varför de ska ha skatt på norskt kapital av en person i Norge när Sverige inte ens i teorin erbjuder mig del i deras så kallade välfärd.

      Radera
  2. Värt att komma ihåg artikel 13 och punkt 7 i det nordiska skatteavtalet.

    https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-19961512-om-dubbelbeskattningsavtal-mellan_sfs-1996-1512

    Sverige är det nordiska land som håller hårdast på tioårsregeln. De beskattar alla realisationsvinster som uppstår fram till 10 år efter att man flyttat från Sverige. Normalt beskattar de alla vinster men man kan själv kräva att de endast beskattar den vinst som kommer från värdeökningen som skedde fram till själva flytten.

    Allt det som du Sparo köpt i Sverige före flytten kan bli beskattat i Sverige de följande 10 åren. Det som du nu köper i Norge efter flytten har de inte rätt att beskatta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra påminnelse! Jag har inte tänkt behålla något jag köpt i Sverige. Allt ska realiseras och flyttas över i likvida medel.

      Radera
  3. Funkar det fortfarande med svenskt pass efter att du "blivit norsk"? när får du ett norsk pass?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Norskt pass får jag inte förrän jag är norsk medborgare vilket tidigast kan ske efter sju år. Så ska jag ut i världen (hypotetiskt, för det går ju knappt längre) kommer jag att ses som svensk.

      Radera
    2. Efter sju kan du "anmäla" att du vill ha medborgarskap. Efter bara två år kan du ansöka om du uppfyller vissa krav (som jag tror du gör).

      Radera
    3. Var hittar du den informationen? Allt jag ser här https://udi.no/skal-soke/statsborgerskap/melde-statsborgerskap/?c=swe är sjuårsgränsen. Sedan något om att Norge tillåter dubbla medborgarskap, men det har jag ingen nytta av. Poängen är att klippa av Sveriges möjligheter att beskatta mig.

      Jag ifrågasätter alltså inte, jag vill bara ha mer info.

      Radera
    4. Du läser på "melde"-sidan. Om du istället klickat på "søke" hade du kommit hit: https://udi.no/skal-soke/statsborgerskap/melde-statsborgerskap/?c=swe

      Radera
    5. Ojdå det var visst din länk. Här menade jag: https://udi.no/skal-soke/statsborgerskap/soke-statsborgerskap/?c=swe#link-438

      Radera
    6. Ledsen, men jag hittar inget om två år där heller.

      Radera
    7. Jo, kanske där! Det får jag läsa mer om och gräv i. Tack för tipset!

      Radera
  4. Är det inte så att Sverige måste påvisa din starka anknytning till Sverige? Exempelvis genom att peka ut något fritidshus du äger eller liknande. Låter hur som helst krångligt det du har gjort så jag blir nog kvar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För några år sedan var det en utlandsboende mångmiljonär som skickade någon miljon till sitt favorithockeylag som var i ekonomisk knipa. DET räknade Skatteverket som "stark anknytning till Sverige", så jag tror att ändamålen helgar medlen. Min förhoppning är att de inte ska starta världskrig med en fattiglapp som mig, men det beror nog som sagt på hur tomt de har det i ladorna.

      Radera
  5. Vad tyckte du fungerade sämst i sverige när du bodde där? Och påverkade det din vardag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att speca upp det så. Det som påverkade min vardag var Sveriges snudd på obefintliga vård. Jag fick se min mamma dö i vårdkö och själv resa utomlands när jag behövde vård. Men exakt vad som funkar sämst vet jag inte. Demokratin kanske.

      Radera
    2. Hur ser vårdköerna ut i Norge? Finns privat sjukvård även i Norge?

      Radera
    3. Jag har lyckligtvis inte drabbats av dem, men hittills har jag inte hört en enda norrman tala illa om norsk vård. I Sverige är ju vårdköer "det nya vädret", ämnet man alltid kan ta upp och veta att man får bifall.

      Ja, privat vård finns också.

      Radera
    4. Den var rolig Bagarn!
      Vad tror du om rättsväsendet Nu när Polisen lägger ner förundersökningar på rutin. Eller begränsningar att röra sig fritt i samhället pga den grova och utbredda kriminaliteten. Eller den ovärdiga äldreomsorgen som nu mest fungerar som integrationsverktyg, eller sjukvårdens kollaps där köer och oförmåga gör att de flesta drar sig för att besöka akutens dygnslånga väntetider. Eller försämringen av skolan.

      Är det inte bättre att motivera vad som skulle få dig att välja Sverige som bosättningsland om du hade möjlighet att välja!?

      // Jan Banan

      Radera
    5. Problemet är väl att man i den ekvationen måste lägga in att man har släkt och vänner i Sverige. Kanske åldrande föräldrar. Kanske ett jobb man inte kan utföra i ett annat land och där det inte är självklart att man kan jobba inom samma område i ett land där man inte behärskar språket perfekt. Det är få (om ens någon) förunnat att kunna välja helt fritt.

      Radera
    6. Där slog du huvudet på spiken igen, beträffande den icke fungerande vården i Sverige. Senast idag var Socialdemokraterna ute och agiterade emot den privata vården. Det är tydligen rättvis och som bäst när alla dör i samma vårdkö? Ren ondska!

      Radera
    7. Ja, tyvärr. Den har jag provat och sett. Inte imponerad.

      Radera
  6. Att Sverige sätter upp regler i syfte att fängsla invånarna vid skattepålen även efter flytt, vad säger det om politikernas rakt igenom onda uppsåt?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte, men mig säger det att svenska journalister ska vara lite försiktiga med att kritisera andra regimer för att beskatta utflyttade medborgare.

      Fast just det är inget nytt. Svenska journalister har ju t ex inga problem att kritisera Polen för att deras rättssystem har politiska kopplingar samtidigt som svenska domare utses av regeringen och nämndemännen av politiska partier.

      Radera
  7. Du har precis definierat exakt vad som är den svenska värdegrunden: du ska betala skatt i Sverige, för alltid och oberoende var du bor.

    Eller som bönnerna säger; betala och håll käften.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har jag gått på värdegrund :)

      Radera
  8. När man flyttar ut från Sverige kan man tydligen ange olika "nivåer" av utflytt. En släkting skrev ut sig och sålde i samma veva sin svenska bostad. Så småningom dog släktingen och vi skulle göra bouppteckning (en resa i sig som tog ett bra tag). När dödsboets deklaration kom så stod det klart och tydligt "skattesats i XX kommun"! Varför då? Varför betala kommunalskatt för just den högskattekommunen? Varför inte i någon kommun med lägre skatt?

    Det blev ytterligare samtal till SKV (tror att jag har pratat med ungefär 14 olika lokalkontor runt om i landet + några specialkontor). Varför betalade släktingen skatt i en kommun som han var utflyttad ifrån? Det finns ju ingen adress att vara skriven på. Det fick vi inget svar på (vår motivering var att ska han betala nån kommunalskatt så borde det kanske möjligen vara där vi släktingar bor). Men vi fick ytterligare en blankett att fylla i för att få tillbaka SINK-skatten. 5 år retroaktivt. Det blev en ordentlig slant.
    SKV menade att släktingen inte hade gjort en "fullständig" utflytt, men vi fick aldrig klarhet i vad som hade saknats.

    Så se till att du verkligen fyller i rätt "nivå" på din utflytt och att de inte har kvar din gamla adress i systemet!

    Annars så har jag hört att det bara är vi som är skrivna i Sverige som betalar fastighetsavgift (förut fastighetsskatt). Det är därför många norrmän köper sjönära i Bohuslän, de slipper skatten eftersom de inte deklarerar i Sverige och Norge kan inte heller ta ut skatt på det.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte fått några möjligheter att ange nivå av utflytt, men det är just sådana här historier som gör att jag vill vara på den säkra sidan och klippa alla band som går.

      Radera
  9. Du borde flyttat till Norra Värmland,,nära Norge,,inget krångel.
    Ojoj finns många fina bygder Mitanderfors,Långban,Borangen,.
    Vi behöver nya kapitalister här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, norra Värmland ligger i Sverige så det gick inte :)

      Dock medveten om hur mycket hus man får för pengarna där och det är väldigt vackert på sina ställen.

      Radera
  10. Läste just om LO's senaste utspel. Jag tror du har rätt, de vill driva utvecklingen bakåt, tills 80 talet. Det är nog det enda rätta att göra, att lämna landet i tid helt enkelt. För det är påväg käpprätt med i princip allt i Sverige just nu. Som om det inte räckte med alla helidiotiska åtgärder de redan gjort. Jag börjar tappa hoppet på svensken helt och hållet faktiskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att driva utvecklingen till 80-talet låter sunt. Det var mycket som funkade bättre då än nu. Men i vanlig ordning är det väl inte de bra grejerna de vill ha tillbaka.

      Radera
    2. Nej. Man kan sammanfatta det med skatt på allt som rör sig. Ink arvsskatt och fastighetsskatt. Vad de vill göra med pengarna som redan finns sägs inte ett ord om dock. Bara att det måste skattas mer och att folk "tjänar för mycket pengar". Sagt av apan som själv kasserar in långt över 1 miljon om året, pengar som tas från tex de lågbetalda undersköterskornas höga medlemsavgifter. Men det är väl de där andra som är problemet här, som vanligt.

      Radera
    3. "Någon annan" är alltid problemet, så lite bra att beskatta "hen" lite mer.

      Radera
  11. 5 år innebär att du har bevisbördan att visa att du saknar väsentlig anknytning till Sverige. Om du sålt din bostad och saknar fru/ mindeåriga barn i Sverige så är det ganska lätt anses begränsat skattskyldig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tänker jag också, men om svenska staten drar ihop några toppadvokater och går till en domstol (som också den drivs av svenska staten) vet man inte var det skulle sluta.

      Radera