torsdag 10 februari 2022

P-vakter gör sitt jobb

Parkeringsvakter är möjligen Sveriges mest utskällda yrkeskår, vilket är märkligt eftersom de flesta bara gör sitt jobb. Visst händer det att de lappar en bil som inte borde ha lappats, men det hör till ovanligheterna. Jämför med hur många fall där andra yrkesgrupper, som telefonförsäljare eller försäkringsrådgivare, hamnar i rätten och där de visat sig göra fel, så tycks lapplisor vara otroligt korrekta i sin yrkesroll.

Ändå får svenska folket betala ungefär en miljard om året i parkeringsböter. Några är såklart ”bilmålvakter” som står som ägare på flera tusen bilar, och så har vi sådana där Carola-typer som tar kostnaden för att slippa tänka (om de ens vet hur man gör). Men de allra flesta är vanliga människor som hoppas komma undan med ett kortare ärende eller som är för stressade för att ta in hur de ska göra eller räkna ut för hur lång tid de ska betala.

Jag köper det, det är tillåtet att vara slarvig och oekonomisk, det kostar bara pengar. Oavsett om det är för att man inte orkar engagera sig i sin privatekonomi och göra vettiga investeringar, för att man inte orkar göra rationella val i matbutiken eller för att man inte orkar ta till sig parkeringsbolagets skyltar.


Regler gäller inte mig!

Vad jag inte förstår är hur det kan bli p-vaktens fel. Jag tror att jag har fått två parkeringsböter i mitt liv. Visst blev jag arg, men på mig själv! Det var ju inte p-vakten som parkerat min bil där man inte fick. Och så många jag träffat som absolut tycker att regler ska respekteras, men om just dem bryter lite mot dem kan väl inte spela så stor roll, inser jag att utan parkeringsregler och någon som upprättar dem skulle normalstora städer korkas igen på nolltid när precis alla ”Jag skulle bara...”-människor ställer ifrån sig bilen där de har lust.

Är jag ensam om de här tankarna? Eller vad är det jag missar när jag inte tycker att det ska vara fri jakt på p-vakter?

39 kommentarer:

  1. Enda gången jag fått en P-bot som jag tyckte var lite jävlig var när kommunen införde datumparkering från och med årsskiftet på gatan där jag stod parkerad utan att annonsera det i förväg på något uppenbart sätt (jag bodde inte på just den gatan, men i närheten).

    Några dagar in på det nya året var den naturligtvis lappad och fin. Naturligtvis inte parkeringsvaktens fel, men kommunen stod inte högt i kurs just då.

    Annars gillar jag mest parkeringsvakter och relativt hårda parkeringsregler, det gör att parkeringsplatserna används effektivare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var inte snyggt, det håller jag med om.

      Radera
  2. "dem bryter lite mot dem". Jag är i chock!

    Ja, lapplisorna gör bara sitt jobb. Uggla har väl en "hyllningssång" till yrkeskåren vill jag minnas. PF kanske den heter. Är dock så chockad att jag inte grejar att länka...;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den första objektsformen åsyftar människorna, den andra reglerna. Håller med om att det inte låter snyggt, men jag är inte helt säker på att det är fel.

      Ugglas hyllningssång har jag missat, men utgår ifrån att han är ungdomligt ironisk på ett sätt som bara 67-årige Uggla kan vara.

      Radera
  3. Håller med delvis men som exempel kan nämnas gatan där vi bor, en lugn villagata några kilometer utanför en liten svensk stad. Vi har bott där 20 år utan att ha sett en p-vakt. Så helt plötsligt åker Aimo-parks bilar förbi lite då och då, alltid när det råkar stå någon med hjulen på trottoaren, troligen är det någon som tipsar dem. Trots att de gående alltid går ute i vägen då det är en återvändsgata utan trafik så lappas bilar som står på trottoaren. Står man parkerad ute i vägen så man skymmer sikten och är mer i vägen klarar man sig. En granne fick till och med böter på sin gård för att dragkroken stack ut i trottoaren. När de hade barnkalas blev alla gästers bilar lappade för att de stod med hjulen på trottoaren. I sådana här fall går det för långt med p-vaktandet. När man står på handikapp-plats eller står i vägen för utryckningsfordon eller annat tycker jag däremot deras jobb är viktigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där låter som något ni skulle ta upp med kommunen. Har den få väljare kan jag tänka mig att ni kan få någon av dem på er sida i hopp om att de ska få en hel gatas röster.

      "När man står på handikapp-plats eller står i vägen för utryckningsfordon eller annat tycker jag däremot deras jobb är viktigt."

      Mycket begärt att p-vakterna ska göra den bedömningen. De måste ju upprätthålla alla regler lika mycket.

      Radera
  4. Jag har också fått två P-böter - som båda var mitt eget fel. Ena gången råkade jag tanklöst parkera "mittemot" anslutande väg i en T-korsning och andra gången hade jag missat att man plötsligt infört krav på P-skiva vid ett köpcentrum där det tidigare varit fri parkering.
    Så jag kan egentligen bara hålla med - parkerar man inte fel slipper man P-böter. Och när det numera ofta är app-betalning som gäller när man parkerar har det ju blivit ännu enklare att betala även om man bara ska stå en kort stund (det gäller bara att komma ihåg att avsluta parkeringen i appen om man "säkerhetsbokat" tid när man parkerade).
    Faktum är att jag tycker P-vakter är bra och hjälpsamma, har frågat flera gånger vad som gäller och var man kan stå och alltid fått trevliga och informativa svar.

    När det gäller parkering i lugna kvarter i villaområden kan jag dock hålla med om att reglerna på många ställen förmodligen är väl hårda. Men återigen - det är inte P-vakternas fel utan då får man skylla på de som satt reglerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. P-skiva gillar jag. Det är ett enkelt sätt att hindra bilar från att använda centrumparkeringar som uppställningsplats.

      Inte lika impad av appar. Det får gärna finnas som alternativ, men jag tycker att det är skit när man hindrar smartphonefria människor från att parkera.

      Radera
  5. Håller med dig! Enda gången jag varit irriterad var när jag fick p-bot fast jag hade betalt. Tog ett foto på biljetten som var placerad väl synlig ovanpå instrumentbrädansom och betald för den tidpunkt som p-boten avsåg men det räckte inte för att få p-boten struken - de menade att jag kunde ha lånat någon annans biljett. Hade dock sett en HD-dom som la bevisbördan på p-bolaget i sådana situationer och eftersom de inte tagit något foto (eller gjort det och sen sett att jag hade rätt!) så strök de boten - men först efter att jag mejlat dem domen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det håller jag med om var irriterande. Inte så mycket att du fick boten (fel kan alla göra) som att du var tvungen att mejla domen när de visste att de hade fel.

      Radera
  6. Nej, fri jakt tycker jag inte att det skall vara. De sköter sitt jobb bara.

    Jag har fått tre parkeringsböter i mitt liv och bara en av dem var befogad, tycker jag. Jag hade missat att det blev den andra måndagen i månaden och då skulle gatan sopas. Så det var helt rätt.

    De två andra fick jag på en parkeringsplats som jag hyrde av vår hyresvärd. Jag och frun skulle ut på en längre resa och hade begärt ut hyresavier i förskott som vi lade upp för betalning. Fixat autogiro för el, telefon och annat. Parkerat bilen på vår plats med p-tillståndet väl synligt och sen åkte vi iväg på vår långa resa. Döm om min förvåning när vi kom hem och hade fått två böteslappar på bilen. Då hade hyresvärden bytt parkeringsbolag under tiden vi var borta och man skulle hämtat ut ett nytt p-tillstånd. Böterna var alltså för icke giltigt tillstånd. Jag blev rasande men hyresvärden menade att vi skulle ordnat med någon som skulle öppnat vår post under tiden vi var borta. Jag överklagade men orkade inte ta ärendet till tingsrätten. Flyttlasset gick istället tre månader senare.

    R, originalet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var sur! Men jag undrar om du inte borde ha tagit den till domstol för hyresvärdens ståndpunkt känns krystad. Och jag undrar om du inte hade kunnat klara dig utan den tidsödande tingsrätten:

      https://www.domstol.se/amnen/hyra-bostadsratt-och-arrende/

      Radera
    2. Det är klart att jag skulle gjort det. Men det fanns bara en begränsad mängd energi jag kunde lägga på att få tillbaka mina 2x800 kr.

      /R, originalet

      Radera
    3. Ibland tycker jag summan kvittar, man vill bara ha rätt. Men särskilt rationellt är det väl inte.

      Radera
  7. Det viktigaste är att de lappar de som står på ngn annans parkering samt de som blockerar utfarter för andra.

    Annars tror jag det skulle fungera som i Italien där p lisorna är få och det verkar funka bra utan regler också, men de har ju mindre bilar o annan kultur såklart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har rullat rullstol i Italien och har ingenting förmildrande att säga om italienarnas parkeringsförmåga eller empati. Jämna landet med marken och asfaltera!

      Radera
    2. Men du ska ha cred för uttrycket "fungera som i Italien". Det är lite som "glad som Ylva Johansson" eller "ödmjuk som Agnes Wold".

      Radera
    3. Allt behöver inte vara så uppstyrt som i Nordiska länder :)

      Radera
    4. Det håller jag med om. Tycker bara att Italien är världens sämsta land.

      Radera
    5. Jag tycker Ghana är värre faktiskt :)

      Radera
    6. Nu är inte jag helt insatt i ghanesernas utmaningar, men Italien har förutsättningar att vara ett riktigt bra land. De var liksom först i världen med civilisation. Från det till att bli ett land med valspråket "No possible" är så otroligt ynkligt.

      Radera
  8. De dåligt fungerande digitala lapplisorna är värst tycker jag. Någon tjusig kamera som skall filma dig när du lämnar parkeringen men missar det och parkeringen tickar på. I slutändan brukar du få rätt men det stjäl ju tid och ork när man måste städa upp deras tekniska tillkortakommanden.

    Kanske inte lapplisa när jag tänker efter utan mer en parkeringsautomat med grov starr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Automater med grov starr låter inget vidare :). Jag har aldrig drabbats av det. Inte heller i Norge där kamerorna med en otäck precision berättar vem som ska betala "bompenger".

      Radera
  9. Har fått en handfull p-böter i mina dar. Några gånger för att jag chansat och inte betalat. En gång fick jag bilen bortforslad för att jag ställt mig framför en garageutfart. Givetvis idiotiskt, och jag har ingenting att skylla på.

    Har dock två exempel som har varit riktigt irriterande. Det första råkade min bror ut för som ställde sig på en parkeringsplats och betalade (via app eller sms), men råkar trycka en siffra fel i sitt regnummer. Självklart får han då en bot. Han förklarar sig för parkeringsbolaget och visar att han betalat för fel regnr. De bryr sig inte. Han kollar upp att det regnr som han betalat för inte används, tänker att han kan få tillbaka parkeringsavgiften kanske. De bryr sig fortfarande inte.

    Det andra exemplet råkade jag själv ut för. Åkte tåg till mina föräldrar för att hälsa på dem en helg. Tog pappas bil ner på stan, parkerade, men knappade in regnr på min egen bil. Fick självklart böter. Försökte lirka med p-bolaget, förklarade att det var farsans bil som jag parkerat, men betalat för min egen. Bifogade dessutom mina tågbiljetter som visade att jag hade åkt tåg till orten och därmed inte hade med min egen bil, i hopp om att åtminstone kunna få tillbaka den parkeringsavgift jag betalat. Fetnej även på den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu kanske jag verkar hård och kantig, men jag tycker att det är den betalandes skyldighet att lämna rätt nummer. Lite samma när man betalar en räkning, att finns det inget OCR-nummer ska man uppge ett fakturanummer eller liknande och gör man inte det kan mottagaren omöjligt para ihop betalningen med räkningen.

      Radera
    2. Visst är det väl så. Men tänk om du hade betalat in en faktura till ett företag och skrivit in fel ocr. Du får sedan en påminnelse eftersom de inte fått betalningen för rätt ocr. Du får möjligtvis betala fakturan en gång till, plus påminnelseavgiften, men du får ju garanterat tillbaka pengarna för den felaktigt betalda fakturan.

      Radera
    3. Nej, faktiskt inte. En gång bloggade jag om en kille som fyllnadsinbetalade med fel OCR, så att pengarna hamnade på en annans skattekonto. Denna person hade utmätning så när pengarna kom in på kontot snoddes pengarna av Kronofogden som vägrade ge tillbaka dem och fick rätt i domstol:
      https://sparosverige.blogspot.com/2017/01/betala-med-tungan-ratt-i-mun.html

      Radera
  10. Det är så olika i olika kulturer. Svensk kultur sägs ju vara icke-existerande, enligt många höga företrädare, så då är det till att betala.
    Ergo, mångkultur är bättre - vilken tur att så har beslutats i Sverige.

    SvaraRadera
  11. Utan parkeringsvakter hade det antagligen fungerat lika bra som det gör med elsparkcyklarna...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett lysande exempel på något som gått åt helvete utan styrning och ansvarskrav.

      Radera
  12. Jag håller med dig. Det där med att folk blir sura på lapplisor och p-nisar är väl det tydligaste tecknet på folk som vill leta syndabockar till sitt eget slarv. Själv stör jag mig mycket mer på yrkeskåren telefonförsäljare eller dörrknackare.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, för telefonförsäljare skulle ingen sakna om de försvann, de är helt överflödiga. P-vakter skulle åtminstone alla stadsbor sakna, även om inte alla vet det.

      Radera
  13. Är det "fri jakt" på lapplisor? Vart då, jag har aldrig observerat det i praktiken, i hela mitt liv.
    Nej då stör jag mig själv avsevärt mer på politiker, dvs de som i stort enbart tycks ägna sitt liv åt att förstöra för alla oss andra.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag menade inte bokstavligt talat fri jakt. Mer att det anses okej att önska att denna grupp kollektivt hamnar under tåget. Faktiskt ännu mer än jag upplever att politiker drabbas.

      Radera
  14. Jag bodde nåt år på ett ställe där jag inte ville betala 500 per månad för parkeringen. Så jag ställde mig helt sonika på närliggande universitets parkering där det var vanlig skylt med "P", så man får stå 24h på vardagar. Flyttade ett tag bilen varje dag men det blev ganska meckigt efter ett tag, så började helt enkelt låta den stå. Fick P-bot på 400 kronor tre gånger på det året. Lika surt varje gång, men kalkylerad risk och jag gick ju faktiskt plus i slutändan :)

    Jag har hört att man aldrig ska betala boten på bilen, vänta alltid in ev påminnelse först. Ibland händer det tydligen att den inte kommer, kanske att p-vakten glömt rapportera in boten? Enligt lag får de inte påföra någon avgift på första påminnelsen heller eftersom boten inte har överlämnats personligen. Den kan ju ha blåst bort eller att någon rolig typ tagit den. Jag har dock alltid själv fått påminnelse när jag struntat i själva boten. Så kanske är ovanligt att man slipper undan :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, då är det ju en slags p-avgift. Har bloggat om det, väntevärdet på p-böter:
      https://sparosverige.blogspot.com/2019/04/rakna-pa-boter.html

      Jag har också hört det där att man ska vänta att betala böter, men jag har aldrig hört någon komma undan med det.

      Radera
  15. Visst finns det ställen och omständigheter som är krångligare än andra, men det kan ju inte vara en hårt arbetande och ofta underbetald persons fel...
    Jag har åkt på så tokigt många parkeringsböter och det finns glatt nog bara en person som kan skyllas för det...
    År huvudet dumt får plånboken lida :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det, och den känslan svider. Har jag hört ;-)

      Radera