torsdag 21 april 2022

Framförhållen ved

Jag konstaterade vid nyår att jag höll på att få slut på ved. Tack vare snålhet och en snäll vinter har jag överlevt, men bestämde mig tidigt för att inte hamna i samma situation igen.

Jag sa ju att jag skulle kolla den svenska marknaden och mycket riktigt är svensk ved billigare än norsk. Dessutom tänker jag att det antagligen är billigare med nykluven ved nu än det blir med torr i oktober. Framförhållning brukar löna sig. Dessutom har jag en pickup nu och det har jag förhoppningsvis inte så länge till.

Således ingen anledning att dra på beslutet. I påskhelgen åkte jag i ett par omgångar över till fiendeland och inhandlade ved. Trots dieselpris blev det 25-30 procent billigare än den norska ved som jag i och för sig fick levererad ända fram till vedboden. Och så passade jag på att handla lite mat också.

Ett par rundor till och vintern är räddad. Återstår att torka veden och trava in den i vedboden. Hade vedboden varit luftigt snickrad så att det blåser igenom det hade det kanske gått att plocka in den direkt, men min vedbod har heltäckande väggar.

Att bära begriper jag mig på, men finns det några erfarna åsikter om torkprocessen? En del låter veden ligga ute under bar himmel under våren. Andra menar att man bör trava upp den under korrugerad plåt eller annat skydd mot regn. Tills vidare ligger den utomhus i en stor hög på Europapallar. Det är inget regn på ingång, men vid värre utbrott drar jag över en presenning. Vad tror ni, blir det torrt till vintern på det viset?

35 kommentarer:

  1. Om man kapar och klyver själv blir det nog ännu billigare.

    Ingen torkexpert men.. låter ju lite dumt att lägga någonting på backen i regn och tro att det ska torka bättre då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske, men jag har ingen egen skog och de som har det verkar ha slutat sälja ved på det viset.

      Jag har lagt den på pallar så att vattnet rinner undan och så att luften kommer åt högen även underifrån. Så är min tanke att dra presenning över när det ska regna ordentligt, men det kommer jag såklart missa ibland. Idealet hade säkert varit ett vägglöst förråd med plåttak, typ en carport, men något sådant utrymme har jag inte.

      Radera
    2. Enkelt att bygga.

      Radera
    3. Kanske, men i år har jag upp till fem byggprojekt med högre prioritet varav en del verkligen måste göras nu.

      Radera
  2. Att veden ligger under bar himmel verkar mer som att ingen orkat trava upp den för skydd mot regn. Regn borde ju inte snabba på torkprocessen. Själv fick jag en stor mängd ved (från fiendeland) att elda med i hytten, gjorde susen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt att regn inte snabbar på torkprocessen, men som jag förstått det vore det dumt att trava in den direkt efter huggning i ett rum med täta väggar, så då känner jag inte att jag har någon bättre lösning.

      Radera
  3. Vad är det för problem och ta fram motorsågen och fälla ett par träd och kapa till kubbar och sedan hugga dessa? Man blir dessutom varm två ggr på köpet, helt gratis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det största problemet är att när jag fällt ett par träd har jag inga kvar att fälla.

      Radera
  4. Är veden färsk torkar den fortare i en hög, då det blir mer luft i systemet än i ordnade staplar. Så en hög under bar himmel med presenning vid regn låter som en optimal lösning tycker jag. Sen börja ta in den i början på juli någon gång, när luftfuktigheten är högre och det ändå torkar relativt sakta. Staplar du upp färsk ved på en gång i ett tätt skjul finns risk för mögel. Det går såklart på andra sätt med men detta hade jag gjort i ditt läge för det är praktiskt och funkar bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter bra! Jaså redan i början av juli? Då vill man ju verkligen inte tänka på ved, men det får gå :)

      Radera
  5. Plocka bort lite brädor på vedskjulet så får du den luft du behöver och kan lägga in veden direkt.

    Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en annan lösning. Fast den är inte helt enkel för till vänster om bilden ovan fortsätter huset, så det är en innervägg. Till höger sitter ett utedass som jag i och för sig tänkt riva, men i nuläget är halva den väggen också en innervägg och i framkant är hela väggen en dubbeldörr. Så då återstår bara en vägg och jag tänker att man antagligen måste plocka bort större delen av den för att få tillräcklig genomströmning. Ska grubbla på det till nästa år.

      Radera
  6. Om du tex lägger några tegelstenar överst på vedhögen och så presenning som täcker bara toppen (inte sidor). Då får du luft som cirkulerar även högst upp. För att hålla nere/fast presenningen räcker det med ytterliggare några tegelstenar ovanpå.
    Eller så har du ju berättat att du har tegelpannor ståendes här och där på fastighetsägorna - så tegelpannorna antingen direkt ovanpå vedhögen (här blir det ju automatiskt luftspalter) eller tegelpannor som barlast ovanpå presenningen.

    Och jo, visst tar man in veden mitt i sommaren, juli är ju den månad det regnar mest, och har högst luftfuktighet. I Sverige iallafall. Hur det är längs fjällväggarna i Norge? Kanske annorlunda, för där kommer det nog mer nederbörd. Men du har ju gott om grannar, du kanske kan öva din norska lite när du spörrar om detta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så du slipper tänka på att ta av och på med presenningen, och så glömmer du heller inte, eller om du är hemmifrån och det regnar.

      Radera
    2. Tar in ved under sommaren är under förutsättning att det är en ventilerad vedbod. Då slänger man bara in den i en hög så att den fortsätter torka. Senare, månader, är det dags att stapla den.
      En del har ju stapeln från förra året separat från för-förra året. Och så tas veden från den äldsta stapeln, den som då är torrast.

      Tre delar alltså i ventilerad vedbod: högen på golvet, förra året staplad och så för-förra årets staplad. I allafall under årstiden ca mars-sept

      Radera
    3. Jadå, tegelpannor har jag i drivor. Jag tror inte att det regnar mer här än i Stockholm där jag bodde tidigare, men bra idé att höra med grannarna. ALLA eldar med ved, så de vet säkert rätt tidpunkt.

      Fast att sedan slänga in veden som en hög och först därefter stapla den ger mig ytterligare ett moment. Och beträffande utrymmet funkar det i år när jag har soprent på ved, men förhoppningsvis får jag ett litet lager kvar nästa år och då har jag nog bara plats till staplar i vedboden om jag ska hålla ordning på vilken ved som är äldst (och det har jag absolut tänkt göra).

      Radera
  7. Internet åt upp första inlägget.

    Svärfar hävdar att täcka över blöt ved bara leder till problem. Han har den alltid liggande i skogen (efter fällning och uppsågning) en tid, sedan en tid i hög kluven på gården. Innan han stoppar in den i ett nytt förråd (han har ett nytt/ färskt och ett gammalt/torrt förråd.

    Jag är dock så långt ifrån en expert på området man kan komma.
    Jag tror dock att det ligger något i det att inte täcka över för mycket. Mark och trä-fukt måste ta vägen någonstans.


    Men jag tror du skall lyssna på grannarna betydligt mer än på oss som nog sitter i hus/ lägenheter och på sin höjd myseldar.


    Mvh
    THZ

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är ju redan i postklyvningsfasen, så då låter det som att jag ligger rätt med en hög på gården.

      Jag försöka lyssna på så många som möjligt, sen märker man ofta vilka som verkade ha koll.

      Radera
  8. Hur ser du på din vedeldning och lungsjukdomar? Jag tänker på ditt tidigare blogginlägg om rökning och risken för KOL.
    https://www.hjart-lung.se/aktuellt/nyhetsarkiv/brasan-paverkar-hjartat/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att man ska vara försiktig och ta sånt där på allvar. Och inte röka.

      Radera
  9. Hej Sparo!

    Den här boken skriven av en Norrman är en ren njutning att läsa i sig själv.

    Boken är framförallt fylld med konkreta tekniker och tips.

    www.adlibris.com/se/bok/ved-allt-om-huggning-stapling-och-torkning---och-vedeldningens-sjal-9789127133969?gclid=Cj0KCQjwgYSTBhDKARIsAB8Kukv8TWMf64GINKlgzRLdPglgwuWuyZlkoYcOv7B-CT2miv7OpB6N5MwaAmk3EALw_wcB


    Hälsningar
    Dan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag måste ta mig i kragen och fixa ett lånekort. Den där är ju tio år gammal, så den känns helt rimlig att få tag i på det sättet. Tack för tipset!

      Radera
  10. Ser ju ut som att du har en ganska bred dörr som du kanske kan lämna öppen så då hade jag iaf börjat stapla några lass inne men kanske gjort det i rader med mellanrum så att det luftas bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den är drygt två meter, men eftersom alla andra väggar är täta kan det ju inte bli mycket till luftning där inne. Kanske borde jag sätta en ventil på baksidan.

      Radera
  11. Hej Sparo våren är bästa torken på grund av den låga luftfuktigheten veden skall vara kluven till dömelonsdagen ligga otäkt och gärna vindutsatt och staplas före midsommar i vedboden .Det är nämeligen på det viset att veden torkar inifrån och ut så att lite regn gör ingenting men när du bär in den ska den även va yttorr Mvh en skogsbonde som eldat med ved i 50 år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, det där att den torkar inifrån ger logik till det hela. Jag är ju en sån där irriterande typ som helst vill veta varför jag gör något även om alla säger att det är så det ska göras.

      Radera
  12. Instämmer med Tommys kommentar ovan, min vedleverantör vägrar komma med säckarna förrän till midsommar för de ska stå hos dem och torka :)

    Sedan brukar vi lägga takplåt på och binda fast men förhoppningsvis kan vi bygga kombinerad carport och vedbod i sommar så vi har tjorvat med plåtar för sista gången.

    Då vi jobbar fortfarande så köper vi veden på storsäck och lämnar tillbaka säckarna.

    Du kan ju åtminstone lämna dörrarna till vedboden öppna ända tills höststormarna kommer.

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade gärna haft lite gamla takplåtar. Det har jag haft tidigare, men tyvärr inte nu. En carport hade inte heller varit fel.

      Jag vet inte vad det är för typ av säckar. När jag köpt enkubiks storsäckar med ved har säckarna varit helt slut efter transporten (eller ännu tidigare).

      Ja, är det bra väder i juli-augusti borde det åtminstone inte skada att ha öppet.

      Radera
    2. Och trevlig helg själv!

      Radera
  13. I min vedbod har jag täckt marken med plastduk. Golvet utgörs av betongplattor, som ligger ovanpå plasten. Detta hindrar markfukt att tränga upp och ger torrare miljö för veden att ligga i. Vedträna travas med barken nedåt, dvs kluvna sidan uppåt. Avdunstad fukt rör sig uppåt och hindras då inte av barken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker att pallar ska vara ett fiffigt underlag eftersom det då blir cirkulerande luft under hela vedboden, men kanske borde jag kört markduk under dem.

      Radera
    2. Jo, pallar ger luftspalt, men det borde bli ännu bättre med en helt tät duk under pallarna. Det var först med plastduk som problemet med mögel på min ved upphörde. Vad man använder för att täta är inte så noga, jag tog byggplast som egentligen används till tätning av husväggar. Huvudsaken är att ingen fukt kan tränga igenom.
      Jag använder presenning till nykluven ved, som ligger utomhus att torka. Det funkar också bra för veden, men gräsmattan under presenningen blir förstörd...

      Radera
    3. Jag har haft min ved på tork utomhus på pallar på grusunderlag under våren och försommaren. Där tycker jag inte att det borde stiga upp så mycket fukt underifrån att det blir ett problem.

      Radera
  14. Min vedbod ligger lite i lä och det är inte så stor luftströmning i och runt den, vilket kan vara grundproblemet. Om du inte får mögel på veden behöver marken inte tätas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förra (första) året köpte jag torkad ved efter hand som den tog slut, så det är först i år jag får svar på det.

      Radera