måndag 9 maj 2022

Journalistbrist

Bonnier News, med tidningar som Dagens Industri och Dagens Nyheter, kallar till krismöte för att diskutera bristen på kvalificerade journalister. Nej, det är ingen självrannsakan utan handlar om att de har svårt att få tag i vikarier inför sommarsemestrarna. Både Bonnier och SVT kopplar journalistbristen till ”osäkra arbetsvillkor”, alltså att journalister i för låg grad skulle få fast anställning. Själv tror jag på helt andra orsaker, som snarare pekar mot motsatsen.


När jag var ung hade journalistyrket högt anseende. Det fanns grävande journalister, både i Sverige och i utlandet, som hade närmast rockstjärnestatus. Då som nu drömde fler om att bli fotbollsproffs än journalist, men det var åtminstone inte ett lågstatusyrke med skämskuddevarning. Idag har vi tidningsjournalister som Lena Mellin och på TV hittar vi Steffo Törnquist och Anna Hedenmo. De är inte Messi precis.

På Sveriges Radios Ekot, radiojournalistikens absoluta finrum, fick en journalist upp ett spår för ett par år sedan. De svenska resultaten i PISA-undersökningen verkade manipulerade! Men hans chefer var inte intresserade, det lackade mot jul, så för att överhuvudtaget bli publicerad fick han säga upp sig och bli frilans. Detta berättar han i en artikel där det också framgår att Ekots journalister kunde sitta och plugga japanska på jobbet, så länge de inte stördes av en massa nyhetsuppslag.

Många journalister tycks jobba med allt annat än journalistik. De flesta verkar vara krönikörer och tyckare. Förr intervjuade man experter. Nu intervjuar de i bästa fall varandra, men vanligare är att plocka ”nyheter” direkt från Instagram eller Facebook. Är det då ”osäkra arbetsvillkor” som är problemet, eller en förlorad yrkesstolthet?

Ett par andra yrken som verkar svårtillsatta är poliser och lärare. Lösningen sägs vara att ”höja statusen”. Hur gör man det då? För poliser har man sänkt intelligenskraven så att man inte längre behöver vara ens i närheten av normalbegåvad, och för att komma in på lärarutbildningen räcker det väl i stort sett med att lyckas skriva sitt namn på högskoleprovet? Märkligt nog verkar inte detta göra att fler drömmer om att få tillhöra dessa skrån.

Mitt förslag till Bonnier News är därför: Gör bra journalistik så ska ni se att det strömmar ungdomar till branschen. Men visst, inte lär de lösa sommarbehovet 2022, då får ni jobba själva.

29 kommentarer:

  1. Det kan till viss del också bero på den stora strömmen av hat och hot som en del journalister får utstå. Varför just kvinnor med engagemang för frågor som rör sociala frågor, miljöfrågor och feminism ofta får ta emot en hel del hot och hat vet jag inte, men det är ett demokratiproblem när dom blir hotade till tystnad, vilket en del beskriver. Vilka dom som hotar är vet jag inte, men dom borde ställas till svars, vilket brukar vara svårt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om "kvinnor med engagemang för frågor som rör sociala frågor, miljöfrågor och feminism" är en särskilt utsatt grupp. En del i denna grupp tycks tro att de ska kunna kasta hur mycket skit som helst på sina meningsmotståndare utan att få någon motreaktion.

      I dagarna har journalisten Margit Richert suttit dygnet runt på sitt Twitterkonto (https://twitter.com/MargitRichert) och kallat gamla vänner och helt okända människor för både det ena och det andra. Däremellan ondgör hon sig över allt hat hon får utstå. Mm, undrar varför...

      Eller titta på miljöminister Strandhäll (https://twitter.com/strandhall). Hon är visserligen inte journalist, men hon tycker sig antagligen kämpa för just de tre frågor du nämner, och få andra offentliga personer slänger sig med mer hat. Jag är faktiskt förvånad att inte partiet gett henne Twitterförbud eftersom hon rimligtvis skrämmer långt fler väljare än hon lockar.

      Personangrepp är självklart aldrig en bra motåtgärd, men det är ändå inte märkligt att de möter lite av det hat de själva utstrålar.

      Det var hatet. Hot, som du (och många andra) nämner i samma andetag är förbjudet i lag och bör rimligtvis polisanmälas. Men då ska det vara just hot, inte adekvata mothugg.

      Radera
    2. Jag håller med om hat och hot inte är samma sak. Om vi enbart fokuserar på hot, så utsätts kvinnor för mer hot på nätet, framförallt om dom är engagerade i vissa frågor. Frågan är bara varför och från vem? Det skulle vara intressant att veta vilka dom hotarna är, om polisen har dom siffrorna eller om det har gjorts någon studie.

      Radera
    3. Gärna det, men min ekonomiblogg är inte platsen :)

      Radera
    4. Prata då ekonomi på din ekonimiblogg.

      Radera
    5. Passar den inte finns det, som jag sagt till dig flera gånger, andra sidor på internet.

      Radera
    6. Haha!! Offerkoftan skall virkas ännu tjockare på vissa "utsatta" grupper. På nätet leder anonymiteten till fler idag än tidigare ser sin chans att snacka skit om personliga eller politiska motståndare. Finns i alla grupper.
      Vad tänker du om den utsatta gruppen folkvalda Sverigedemokrater, som utsätts för trakasserier på nätet i större omfattning än många andra. Har du något förslag hur samhället kan stötta och hjälpa denna utsatta grupp?
      // Said

      Radera
    7. Jag har ingen aning om Sverigedemokrater utsätts för trakasserier på nätet i större omfattning än företrädare för andra politiska partier. I vilket fall ser jag ingen anledning att göra skillnad på dem. Är trakasserierna lagvidriga ska de givetvis anmälas och bestraffas.

      Radera
    8. Anonym: Skriv dina kommentarer på ett annat forum för det här är faktiskt en ekonomiblogg.

      Radera
    9. Nej, Niclas, det här är inte "en ekonomiblogg", det är MIN ekonomiblogg och JAG som bestämmer. Jag förstår att du tycker att det är jobbigt, men det är bara att hacka i dig.

      Jag låter andra sväva ut i kommentarsfältet, dig mer än någon annan, men ibland drar jag i handbromsen. JAG drar i handbromsen, ingen annan.

      Radera
    10. Ta det lugnt och fira segern istället.

      Radera
  2. Journalistlinjen stod vansinnigt högt i kurs och var nog i topp som svåraste att komma in på när det begav sig för mig. Den lockade. Tackar gudarna att jag valde ett annat spår.
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det lär ha ändrat sig. Vet inte vad som kan tänkas vara populärast/svårast nu.

      Radera
    2. I andra ändan av spektrat hittar vi Mångfaldsstudier på Malmö universitet, HT-21: 0,35 på högskoleprovet.

      För dem som ibland äter det de fångat och således kan ta ett steg upp på svårighetsskalan: Genusvetenskap A på Södertörn, HT-21. 0,45 på högskoleprovet kunde ge dig en plats i finrummet.

      Veronica Palm har studerat genusvetenskap. Hon fick ihop 37 poäng och verkar således nästan ha klarat B-kursen. Det kan inte vara en lätt utbildning om till och med en sådan intellektuell gigant som Verran stupar på B-uppsatsen.

      Radera
    3. Nu har jag varit blockad på Twitter av denna gigant ganska länge, och eftersom hon även försvunnit från rikspolitiken har jag ingen stor insyn i hennes storhet, men som jag minns den är hon inte den skarpaste pommes fritesen i kanoten.

      Radera
    4. Newman: En till självutnämnd professor i allvetenskap är Jönssen Henrik.

      Radera
  3. Ett underskott på journalism, och ett överskott på aktivism. Samtidigt dalar statusen på yrket, man kan undra om det finns ett samband.

    Samtidigt får man nog ändå säga att viss faktiskt journalism har flyttat ifrån de traditionella medierna tills bloggar och youtube-kanaler. Det kanske är en naturlig konsekvens när en uppsättning aktörer på dekis tappar sitt monopol på folks uppmärksamhet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror absolut att det finns ett samband och är nästan lite förvånad att mediehusen inte ser det själva. Jag ser ingen som helst reflektion över deras eget ansvar.

      Och där har de inte heller lyckats något vidare. Jag vet ingen podd producerad av mediehus som fått tillnärmelsevis lika många konsumenter eller uppmärksamhet som helt fristående som görs med nästan ingen budget alls. Jag varken lyssnar på någon eller ser dem länkade i någon större utsträckning.

      Radera
  4. Verkar som om Bonnier har liknande problem som CNN? Kan det bero på att Bonnier just velat likna och ta efter CNN även utanför rörlig bild.
    Ja, hur som helst är det en gåta. Det är säkert en utländsk påverkansoperation som leder tillbaka till Putin, för alla vet att Trump och Putin är onda, och har Bonnier problem, ja då är det självklart någon ond som ligger bakom.....eller en rastist....eller antisemit...eller nazist...eller antifeminist...eller osv (fyll själv i med lämpligt modeord).
    Så - nu är det utrett och staten måste sätta in resurser för att inte demokratin ska vara i fara. Om Bonnier har problem, ja då har Sverige problem!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Annan anonym: Jag hoppas alla vet att Putin är ond.

      Radera
    2. Jag ska inte ta dem i försvar, men att bristande intresse för Bonnier-medier skulle beror på utländska påverkansoperationer eller antisemitism har jag inte ens sett som spekulation. Möjligen då att konsumenterna väljer "fake news" istället för deras mer seriösa nyheter.

      Radera
  5. Vi har höst/vår-städ i bostadsrättsföreningen och vid dessa tillfällen är jag kung. Det bor många äldre i vår brf och alla över 80-85 har stor respekt för mig, "magistern", och värderar mina åsikter högt. Skönt att få uppleva det några timmar om året iallafall. Övrig tid är jag på botten.
    /Läraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Alltid något, de flesta av oss är aldrig kung.

      Radera
    2. Nog kan alla få vara kung ibland. Jag kör sopor, ett lågstatusjobb om något, men när vi stannar utanför ett dagis har vi fler fans än Beatles.

      Radera
  6. Vad konstigt? Dock är det inte journalistik att publicera politiska agendor och annan aktivism. Riktiga journalister gör riktiga grävjobb baserade på fakta och förtjänar respekt.
    Men idag har det ju gått så långt så ingen längre ens vill betala för deras skit, utan de tvångsfinansieras med skatt. Vem vill prostituera sig så?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en definitionsfråga. Om man har yrkestiteln journalist och blir satt att skriva en aktivistisk drapa så är det på ett sätt journalistik, om än dålig. Men jag fattar hur du menar och man kan absolut säga att det är något annat.

      Och ja, det är kanske en del av det hela. Roligare att göra ett jobb kunderna betalar frivilligt för än ett som finansieras med mediestöd eller "public-service-skatt".

      Radera
  7. Du har ju inte ens tagit upp EXPO, denna extremist vänster fascist organisation, som övriga tidningar (och en hel del korrupta politiker) följer liveget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var många epitet på en gång. Är de verkligen både vänster och fascister? Nåväl, jag hade inte som mål att rabbla upp alla bidragsfinansierade medier, men sammantaget driver de knappast upp intresset för att bli journalist.

      Radera
    2. Anonym: Vad är det specifikt i EXPOs granskning som du tycker är felaktigt i deras beskrivning av rasism och högerextrema.

      Radera