torsdag 1 december 2022

Kanske inte sant, men bra ändå...

Jag har inte gjort lumpen, men har förstått att alla som gjorde det sprang milen på under 40 minuter (med eller utan full stridsmundering), många närmare halvtimmen. Jag såg en underhållande tråd om detta på ett löparforum, så det är inte bara jag som gjort iakttagelsen.

Gissningsvis var de där lumpenmilarna inte så noga uppmätta. Om sträckan vore åtta kilometer blir tiderna inte alls lika imponerande. Och så kanske minnet sviker också. Fortsätter man inte med löpning är det naturligt att man inte minns siffran i decennier. Lite på samma sätt som att Lars Ohly antagligen trodde sig ha spelat fotboll ihop med ”Nacka” Skoglund ända tills någon kollade upp att det inte hänt.

Den senaste historien på temat är börsbolaget K-Fastigheters VD och grundare Jacob Karlsson som säger sig ha sprungit 10 km på 28.50 i sin ungdom. Nu snackar vi om en riktigt snabb tid. Så snabb att Affärsvärlden börjat nysta lite i det.

Statistiknördar har ingen uppgift om Karlssons miltid, varken 28.50 eller sämre. Samtida löpare minns honom inte, men konstaterar att om han sprungit på runt halvtimmen hade de känt till honom, även om det varit så mycket som 33 minuter, vilket är väldigt mycket långsammare än 28.50, närmare bestämt 25 sekunder långsammare per kilometer – en oändlighet i sammanhanget.

Här hade historien kunnat vara slut med att Karlsson säger att han väl minns fel då, men han står på sig. 28.50 skulle ha skett på träning, han är osäker på vad han gjort på tävling, men säger sig ha tävlat vid ett tjugotal tillfällen. Hade han gjort något i närheten av träningstiden på tävling (vilket såklart är det vanliga) hade det blivit en skräll i Löparsverige. Så det har han inte gjort. Detta kan tyckas som en larvig grej att hänga upp sig på, men jag skulle inte våga investera i ett företag vars högsta chef vägrar att erkänna att han tagit fel ens i struntfrågor från ungdomstiden.


En snabb kille?

Och med det sagt har jag själv aldrig tävlat på milen, mitt bästa träningsresultat är exakt 46.30 och med den tiden hade jag fått stryk av de allra bästa från 10 år upp till 80 år (samt kvinnor upp till 70 år). Idag är jag osäker på om jag skulle kunna pressa mig under 50 minuter, så då hade jag fått stryk av de bästa 85-åringarna också. Men 90-åriga löpare skulle inte ha en chans, jag lovar.

64 kommentarer:

  1. Han sprang säkert en engelsk mil. Blir bättre tider då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, då blir det ju en kilometertid på knappt 20 minuter. Det tror jag t o m Torsten Jansson i New Wave skulle fixa :)

      Radera
  2. Lustigt det där, jag kommer precis ihag mina tider pa 60 och 100m, höjd- och längdhopp, fast inte riktigt hur gammal jag var. Gissar pa 13-14 ar. Löpning längre sträckor har jag ingen aning om, det är nog bland det trakigaste jag vet.

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kommer inte ihåg en enda tid, längd eller höjd från skolgymnastiken. Jag minns bara att jag hatade varje minut.

      Radera
  3. Påminner lite om Paul Ryan som inför det amerikanska valet 2012 påstod sig ha sprungit ett marathon på under 3 timmar.

    Men han hade i alla fall den goda smaken att backa från det när det visade sig vara lite för snabbt. I verkligheten var det snarare strax över 4 timmar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast man blir ju nyfiken på hur han tänkte. Hade det varit strax under fyra timmar hade misstaget blivit begripligare, fel timme bara. Inte begripligt, för maraton under tre timmar är ju en supermotionisttid inte många grejar (gissar att du är topp 200 på Stockholm Marathon med den) medan fyra timmar är en mer normal amatörtid, men då hade jag åtminstone förstått det.

      Radera
    2. 2022 sprang 235 män och 24 kvinnor sub3, så lite fler än 200 är det.

      Min egen bästa mara-tid är 3:59:5x, och då fick jag slita hårt. Så jag har stor respekt för 3-timmars gränsen.

      Radera
    3. 259 av c:a 20000? Då skull jag säga att min gissning på 200 var rätt bra.

      Min bästa tid är 3.49.17 och kan garantera att jag inte hade sprungit halvminuten snabbare per kilometer på träning under några omständigheter.

      Radera
  4. I lumpen skulle man springa milen under femtio minuter, och det klarade jag precis. Tyvärr var mina blå Lejon något för små, så jag blödde från bägge stortånaglarna när jag kom fram.
    Efter detta har jag aldrig sprungit så snabbt, och det är helt sant.
    Att ha en grandios självbild är väl nästan ett krav för att bli börs-VD, ingen "normal" människa skulle väl ta på sig ett sådant uppdrag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grandios självbild i all ära, men det här känns mer som en toklögn.

      Radera
  5. En annan person i artikeln vittnar väl om att Karlsson sprang under 30 så utifrån det så tycker jag man åtminstone kan boka honom som riktigt snabb iaf när det begav sig.

    Själv är mitt rekord 38 nånting på milen (Tumbaloppet för 15 kg sen) men nu är jag nog nöjd med 50-tider :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är snällare än jag. En löpare i reportaget säger att han garanterat känt till killen om han sprungit under 33 minuter på tävling. Själv säger Karlsson att han tävlat vid c:a tjugo tillfällen. Inte en chans att han kan springa under 30 på träning om han aldrig kommit under 33 på tävling. Jag tror snarare att hans kompis (om hon inte blåljuger på hans inrådan) minns fel och att det var under 40.

      Radera
    2. Det talar iaf till hans fördel att de hittar en person som "intygar" att han sprang under/nära 30. Vad jag själv har lite svårt att köpa är att han menar att de uteblivna resultaten på tävlingar berodde på dåliga tävlingsnerver, just en konditionsidrott känns som något där nerver har absolut minst betydelse för prestationen.

      Radera
    3. Tävlingsnerver är knepiga. Jag kan tänka mig att du t ex kan få dålig nattsömn och morgonen innan tävlingen förstörd av toabesök. Men igen, springer på 29 minuter på träning fixar du 33 minuter på tävling även om du varken sovit eller ätit på ett dygn, så stor skillnad är det.

      Radera
    4. "För 15 kg sen". Det var först nu jag såg att du inte skrev 15 år (som jag läste ut det). Själv väger jag märkligt nog mindre nu än under hela min vuxna ålder. Så jag vet inte vad jag ska skylla på (kan ju inte vara ålder), men jag skulle också ha stora svårigheter att ta mig under 50 minuter på milen.

      Radera
    5. I kalendertid är det nästan 30 år sen jag hade hyfsade tider, mest nöjd är jag över 2:08 ish på Lidingöloppet (30 km) och 1:21 på dåvarande Stockholmsloppet (halvmara). Sedan har tiderna försämrats i jämn takt med ålder, viktökning och minskad ambitionsnivå :)

      Radera
    6. 2.08 på Lidingöloppet låter ännu mer imponerande än 38 på milen. Det är ju stökig terränglöpning.

      Själv skulle jag vilja försöka förbättra min maratontid och dessutom testat något längre lopp, men det är det där med ambitionen som hämmar mig mest. Mer än åldern, tror jag, även om den inte heller talar till vår favör :(

      Radera
  6. Löpning/jogging ja, det billigaste sättet att skaffa sig bra kondis. Springer 3,5 km på 20 minuter senast jag var ute. Har ingen aning om det är bra eller inte, men det var vad denna kroppshydda orkade med utan att trötta ut sig allt för mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min inställning är att om det var jobbigt, men att du återhämtade dig efteråt, så var det bra.

      Radera
    2. Billigt men uuuuurtråkigt! Slås bara av att gå på gym och lyfta vikter eller försöka ställa in diverse maskiner efter sin egen kroppshydda och styrka.

      Spargrisen

      Radera
    3. Så kände jag också innan jag kom över tröskeln. Nu kan jag längta efter att få springa i två timmar i regn och rusk.

      Radera
  7. Inte Patrik Sjöberg1 december 2022 kl. 10:30

    Vad sätter man för diagnos på en sån person? Vägra backa trots orimligheten. 28.50 bör vara bland de 20 bästa svenska tiderna, genom historien. Sannolikt skulle han varit bäst i Sverige vid den tidpunkten. Lite som att jag skulle "minnas" att jag gjorde 2.42 i höjdhopp på gympan..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns någon historia med en bonde som sa "Jag visste att jag hade fel, men jag gav mig fan inte!".

      Att springa på 28.50 på träning borde betyda att man var bäst i Sverige. Tror det gäller fortfarande.

      Radera
  8. Jag sprang Broloppet år 2000 på 2 timmar och 15 sekunder, dvs invigningen av Öresundsbron, en halvmara. Man skjutsades i buss till Köpenhamns-sidan av bron. På vägen tillbaka till Malmö blåste det kraftig medvind. Man behövde bara lyfta fötterna så förde vinden dig framåt. Jag hade inte målsättningen att nå ett bra resultat och stannade flera gånger för att fotografera. När jag efteråt fick veta min tid så grämde mig de där 15 sekunderna över 2 timmar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår att du grämer dig. 15 sekunder är fan inte mycket på två timmar.

      Radera
  9. Jag håller helt med dig om att en VD som skarvar sådär och inte erkänner sitt misstag vill jag undvika. Jag noterade beteendet redan vid bolagets notering och dom kallar den abroluta gränsen (50 meter) Från Göteborgs kommun för "Centrala Göteborg".

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mm, vad är då att betrakta som "ocentrala delarna av Göteborg" - Borås?

      Radera
    2. Ja, men när det gäller Borås, då ljuger man inte! Borås kan verkligen räknas till ocentrala delar av Göteborg. Och Stockholm, New York, Melbourne, Andromedagalaxen..... :-D

      Radera
    3. Borås, stan som aldrig sover :)
      https://www.youtube.com/watch?v=zKXbgrph_0A

      Radera
  10. Hans lärare från idrottsgymnasiet intygar ju att han sprang extremt snabbt. Jag har inget till övers för näringslivsfolk med backslick men är inte beredd att döma honom skyldig än.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle säga att 5-10 minuter långsammare än 28.50 är extremt snabbt för en gymnasist.

      Radera
  11. I lumpen sprang jag på 47 minuter och 45 sekunder på vad jag trodde var milen men som visade sig vara 500 meter längre så vi har nog ungefär samma bästa tid - nu så här 40 år senare är det 15 minuter på tre km som gäller - längre är svårt i den hastigheten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Efter min senaste flytt blir alla löprundor hemifrån något av en berg-och-dal-bana, så så det svårt att säga vad jag är god för på normala sträckor. Jag skulle nog också få slita för att hålla 5.00-tempo längre än tre kilometer.

      Radera
  12. När jag mönstrade blev jag vansinnigt sjuk, näsan rann järnet och febern var på halluciationernas rand. Jag fick göra styrkeproven med medelmåttigt resultat, uthållighetsproven blev jag ställd över. Maxade intelligensprovet trots näsa som rann som en kran o kom till sista testet i telegrafisttestet.

    De skulle ha mig till kompanibefäl, något jag lyckades undvika genom att överdriva mina mentala brister. Istället ett sista år på en utbildning jag redan var less på. Jag tror jag valde fel.
    /JonasB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte funderat så mycket på om jag valde fel genom att välja bort lumpen. De flesta lumparminnen verkar gå ut på att de är glada att det är över :)

      Radera
  13. Jag gjorde milen på under 10 minuter. i en tgb 11. DET är en prestation. Tgb står för terrängbil för er som inte gjort lumpen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, då slapp jag fråga vad förkortningen betydde. Mina samlade kunskaper om militärt liv är hämtat från filmen Repmånad. Så när det kommer till förkortningar känner jag bara till Tpplut.

      Radera
    2. OBSLÖS = Orientering, Bevakningsområde, Sätt tillkalla chef, Lösen, Öppna eld, Ställning. Sitter som en smäck 40 år efter lumpen. Ja, jag hade förbannat roligt!

      Radera
    3. Jag gjorde mycket roligt under den tid jag annars hade gjort lumpen.

      Radera
  14. Vi hade en kille som gjorde lumpen som kompanibefäl. Han sprang milen på strax under 30 min men han var också en extremt duktig orienterare. Sj slet jag sönder knäet någon kilometer in 🤣

    SvaraRadera
    Svar
    1. Någon måste såklart lyckas, men jag tror ändå att den genomsnittliga lumpenmilen är kortare än tio kilometer.

      Knän är olyckliga att slita sönder för de är bra till mycket.

      Radera
  15. Äsch detta sker ju hela tiden. Mandela-effekten kallas det när någon är helt säker på att de sett, hört eller upplevt något som vid närmare kontroll visar sig helt falskt.

    Moderna exempel på det är tex att alla har hört Arne Hegerfors säga att det ser mörkt ut på Kameruns avbytarbänk, att alla vet att Mandela dog i fängelse under apartheid, vilket också är varför det kallas mandela-effekten.

    Det här sker hela tiden, folk tror de sprungit milen på en kvart, spelat fotboll med Nacka Skoglund, gjort 8 mål i en fotbollsmatch, burit tre sårade kamrater på ryggen mitt under brinnade artiellerield etc etc.

    Det är en kombo av lögner och önsketänkade som blivit så starkt att man själv tror det är sant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, till stor del tror jag att de tror på de själva. Men om någon, som i fallet med Karlssons 28.50, konfronterar en och konstaterar att detta är ändå inte möjligt, då får man tänka till och ge sig om man har fel.

      Fast om Hegerfors aldrig sagt det där borde någon berätta det för honom:
      https://www.youtube.com/watch?v=mb1fYInj7vc

      Radera
    2. Även Arne har drabbats av mandela-effekten. Det finns folk som har plöjt varenda minut av sändningarna och ingenstans säger han det där.

      Radera
    3. Stackars jävlar, tänker jag, som tvingas plöja varenda minut av fotbollsmatcher, världens i särklass tråkigaste sport.

      Radera
    4. Fast Arne Hegerfors säger ju själv att han sagt att "det ser mörkt ut på Kameruns avbytarbänk..." https://www.youtube.com/watch?v=FLaCnHtFWm8

      Radera
    5. Det sa han i min länkade video också. Men visst, även Hegerfors kan ju ha glömt hur det var.

      Radera
    6. Ni ser Mandela-effekten är stark.

      Radera
  16. Banlöpning 10 000 meter är världsrekordet 26:11.00 satt 2020.
    Jonny Danielsson som var långdistanslöpare var en av Sveriges främsta långdistanslöpare i slutet på 1980-talet satte 1989 det nuvarande svenska rekordet på 10 000 meter med tiden 27.55,74.
    Robert B.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Innan kolfiberskorna (och de fanns ju inte när Jacob Karlsson sprang) var det väl dessutom ganska stor temposkillnad mellan landsvägslöpning och spikskor på bana, vilket skulle göra 28.50 än mer imponerande om det hade hänt.

      Jag tvivlar för övrigt på att Jonny Danielsson sprang milen på under 28.50 en enda gång på träning.

      Radera
  17. Men ändå när man läser den länkade artikeln från AFV (bra att du la in den då det blir mer seriöst då) så har han ju ändå ett "vittne" i Sofia (hette hon "Stihl" jaja skitsamma) som kunde intyga att han gjort många tider under 30 min. Och då är det ju ändå inte helt otroligt att han faktiskt skulle kunna ha gjort 28:50 på träning plus att hon menar att just motocrossförare hade j*vligt bra kondis.

    Kul & intressant historia!

    Hälsar
    Lars D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag försöker länka till sånt jag skriver om så folk kan kolla källorna själva, och jag tycker att det är skit när "journalister" (ja, det är främst er jag tänker på, SVT) inte gör det.

      Sofia kanske inte heller minns exakta siffror från femton år tillbaka i tiden. Trots att jag är uppväxt hundra meter från Håkan Carlqvist vet jag väldigt lite om motocrossförares kondis, men jag tänker att den inte borde kunna mäta sig med exempelvis längdåkares. Ändå hade en erkänt duktig löpare som skidåkaren Johan Olsson inte haft en chans mot börs-vd:ns tid.

      Radera
    2. Kul jämförelse med Johan Olsson för det är klart att fastighets-vdn inte skulle slå Olsson. Så jag ger mig 👍 Men enligt denna sida förbrukar i alla fall motocross lika mkt kalorier som att kratta, långsam… dans & yoga 😂
      Så det är en ”tuff” sport! https://www.fatsecret.se/kondition/motor-cross
      Hälsar Lars D

      Radera
    3. Johan Olsson är väl i sig en jämförelsegrupp i minsta laget, men jag gissar (utan att veta säkert) att Olsson springer snabbare än alla skidåkare från Wassberg och Gunde till Elofsson, Södergren och Hellner. På damsidan har Frida Karlsson gjort någon riktigt bra löparinsats, och självklart Therese Johaug som är den enda skidåkare jag vet som på allvar kunnat mäta sig med "riktiga" löpare. Och rent logiskt borde längdåkare vara mer närbesläktade med löpare än vad motocrossförare är.

      Men som sagt, undantag kan ju finnas, och även om det var 38.50 han sprang på är det en riktigt snabb träningstid värd att nämna i en intervju femton år senare. Det gör honom bara inte till potentiell världselit, men det är ju inte många som blir det heller.

      Och bara för att man inte gör av med så mycket kalorier kan det mycket väl stämma att motocrossförare har bra kondis. Jag tror att många schackspelare tränar mycket (på min tid var schackspelares nästbästa sport oftast kedjerökning). Troligen hjälper det dem med koncentrationen och sådan behövs nog även i motocross om man inte vill bryta ryggen i varje lopp (som nämnde Håkan Carlqvist brukade göra).

      Radera
    4. Den som tror att cross och krattning kräver samma ansträngning (dvs kalorier) har aldrig kört cross eller krattar i 4min/km-tempo. Dels behövs det kondition då det är ansträngande då man arbetar mycket på hojen, men sen som du säger så kan man inte köra om man blir helslut eftersom det blir livsfarligt. Jag har börjat med löpning på senare år och det är så skönt att man kan fortsätta i samma tempo trots trötthet så ögonen svartnar och syra i armar och ben eftersom det värsta som kan hända är att jag ramlar. Stava kan skribenten inte heller, då det heter motocross, inte motorcross.

      På temat: En mil verkar vad jag förstått av anhörig inom försvarsmaketen betyda ungefär minst 9km, vilket leder till rejäla skarvningar. "Jo serru jag sprang milen på typ 40". I verkligheten 9km på 43 minuter, dvs närmare svenssontempo på 5:00min/km än habilt 4:00-tempo...

      Over and out, dags för 15km löpband.

      Hälsningar från en crossåkare som närmar sig 50, och på grundfys från crossen och sedermera löpträning senaste åren gör milen på lite under 38-40 min beroende på dagsform.

      Radera
    5. Det är ju stor skillnad på kaloriåtgång och ansträngning också.

      Nu har jag kollat igenom hela kommentarsfältet och sett att jag skrivit motocross fem gånger, motorcross ingen gång (det har ingen annan heller gjort).

      Om man springer 9 km och tror att det var 10 blir det en himla skillnad (även jag nog aldrig har kommit under 40 minuter på 9 km heller).

      Radera
    6. Det var skribenten på den länkade sidan jag refererade till (än värre var det, motor-cross). Att du är en språkvårdande herre råder det inget tvivel om.

      Radera
    7. Aha, då är jag med. Men jodå, jag gör också fel. Hade absolut kunnat göra det i detta fall, men jag brukar kolla om jag är osäker.

      Radera
  18. Apropå skojiga sportkommentarer. Vid inledningen av en match under fotbolls-VM i Tyskland (1968?) regnade det fruktansvärt och avsparken uppsköts. I regnpauserna drog man runt vältar som samlade upp vattnet. Matchstarten drog ut på tiden. Kommentatorn berättade vilka klubbar spelarna tillhörde, vad de vägde, hur många mål de gjort i olika sammanhang. Efter att ha gått igenom de 22 spelarna och ett antal ersättare ner till deras skostorlek så tystnade kommentatorn och suckade:” Nu förstår jag varför det kallas för Weltmeisterschaft”.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 😂😂😂😂

      Radera
    2. Haha! Jag hade nog stoppat innan skostorlek :)

      Radera
  19. Har för mig att Nordkoreas ledare sprang milen på 14 minuter baklänges utan skor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Knappast den nuvarande. Han är lite för fluffigt byggd för det :)

      Radera