onsdag 28 december 2022

Säng, slöseri med plats

Jag är ett stort fan av kompaktboende och det är lite trist att jag just nu bor större än jag önskar. Tricket, men också svårigheten, med att bo trångt är att inte slösa bort kvadratmeter. Alla ytor måste ha ett syfte, eller helst fler.

Sängen är en sådan kritisk yta, kanske främst eftersom det är en plats vi bara använder den understa metern av. Med normal takhöjd vaskar vi då 3-4 kubikmeter ovanför en enkelsäng och uppemot 6 kubik för en dubbelsäng.

Enklast är väl att skaffa en bäddsoffa eller annan lösning där man vid behov kan trolla bort sovplatsen, som en loftsäng med skrivbord under, antingen separat eller en färdig lösning med säng och bord i ett.

Men det går att vara mer kreativ. Jag har själv haft två lösningar. Min allra första säng av vuxenstorlek var en så kallad murphy-säng, alltså en säng som när man inte använder den vinklas upp mot väggen med hjälp av gångjärn.

Det var en innovation av min far som gjorde mitt pojkrum lite större på dagtid. I ett av mina första egna boenden hade jag en slags våningssäng där jag sov i den nedre och hade garderob i den övre. Hade jag byggt detta nu skulle jag nog ha vänt på det genom att sätta sängen överst och garderoben under.

Ett alternativ är att frigöra ytan under genom att hissa upp sängen i taket när den inte används, med vev eller någon form av elhiss.

Ska man ändå bygga en fast möbel kan man tänka sig en variant där man har en arbetsplats ovanför sängen. Med normal takhöjd på c:a 240 cm får man kanske inte ståhöjd ovanför sängen, men det behövs ju heller inte där man bara ska sitta.

 

Här var det en platsbyggd lösning, men jag har sett mobila varianter också. Det är ju egentligen inte mer komplicerat än att man bygger en robust låda. Ovanpå lådan placerar man ett kontor (skrivbord, stol, bokhylla) och inuti lådan en säng på hjul.

Och så är det med många platssparande multifunktionsmöbler. De finns att köpa, men de går också bra att bygga själv med några reglar, mdf-skivor, skruv, spik och en burk färg. Det du behöver i verktygsväg är hammare, tumstock, fogsvans och skruvdragare. Om inte allt det redan finns längst in i någon skrubb bör du ändå överväga att skaffa det.

28 kommentarer:

  1. Gillar den sista bilden, med sängkontoret. Kanske är det en sådan som grannen ovanför snickrar till på nätterna, till grannarnas stora glädje.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då förstår jag dina kluvna tankar. Som granne skulle jag dessutom vara rädd för att sänglådan blir en resonanslåda där jag hör grannens varje steg med extra baseffekt.

      Radera
  2. I Italien är det vanligt med den utfällbara typen av säng. Jag har sovit i sadana nagra ganger. De brukar inte vara särskilt breda, och jag har alltid haft en känsla av att ramla ner pa golvet även om det inte hänt. Kanske en vanesak.
    Men jag gillar min 1.60-säng, även om som du säger man inte använder hela ytan. Men det är mysigt att kunna breda ut sig om man vill plus att tva katter med lätthet far plats.
    Det är saklart annorlunda om man är trangbodd, da är dina alternativ ingen dum ide.
    /Annika

    PS. Kul att du uppmuntrar till inköp :).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast det borde inte vara något problem att ha en bredare säng i ett sånt utförande.

      Ja, saknar man hammare uppmuntrar jag definitivt till inköp :)

      Radera
    2. Min pappa hade en verkstad och när han gick bort och vi skulle sälja alla verktyg snodde jag med mig det viktigaste, hammare hade jag, men nagra skruvmejslar, spik och lite annat hamnade i resväskan. Sen fick jag häromaret en Hilti-väska med en massa verktyg i. Den star än sa länge oanvänd. Jag har erbjudit alla grannar att lana den, men det verkar som att alla har nog med allt som behövs.
      /Annika

      Radera
    3. Hilti brukar vara bra grejer, så var rädd om den.

      Radera
  3. ikea har ett par stycken sängar med arbetsplats undertill. vi kollade på de när vi köpte säng till grabben men tyckte att det blev för lite plats mellan madrass och tak

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är mitt problem med loftsäng och sängloft, att det känns klaustrofobiskt att ha taket för nära.

      Radera
  4. Bor man i hus kanske man inte behöver spara ytan. Bor man i lägenhet får man se till att grannen ovan och under inte störs tidigt på morgon och sent på kvällen av att sängar hissas och möbler flyttas....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bor man i hus och med så stor yta att man inte behöver bry sig bor man i ett för stort hus.

      Radera
  5. Barnen har i tur och ordning haft ”kojsäng” när de var små. Dvs en vanlig våningssäng där de gärna byggde koja på nederdelen. Så småningom har de alla tyckt det är lite otympligt att klättra upp och ner och då bytt sovplats (och flyttat upp tusen gosedjur till överslafen).

    När kojsängen har bytt barn så har de äldre efter eget önskemål haft hemmabyggd loftsäng med skrivbord under samt en Ikeabyrå som ”stödben”. Funkade ett tag men då de har 110-cm breda sängar så är det lite jobbigt att bädda när sängen är så högt upp.

    Just nu har alla barnen (tonåringarna) därför sänkt ner sina sängar till mer normal höjd. Men de gillade lösningen med byrå under så sängarna står på tre sektioner av ikeatyp (minns inte vilken), två eller tre lådors höjd. Förhoppningsvis blir det ingen större ommöblering på några år.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bädda sängen är överkurs, särskilt om den är så högt upp att man inte ser den. Det var för övrigt en av de stora fördelarna med murphy-sängen tyckte jag, att man kunde vika upp den utan att bädda.

      Radera
  6. Jag har periodvis knarkat sidor om compact living, tycker det är riktigt häftigt!

    Det närmsta jag kommit med effektivisering av sängvolymen är dock sovalkov i min första etta med lagringsutrymme under. Annars lever jag med klart mycket mera yta än vad som är nödvändigt, men då besparingen av att kraftigt dra ner boendeytan är skriven i stjärnorna och jag trivs i min kåk gör jag som nu, kallställer några rum under vintern och uppskattar att ha svängrum som vardagslyx resten av året.

    Vem vet, kanske kan en betalande inneboende vara en option framledes.
    /JonasB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så gör jag med. Idag värmer jag i stort sett bara upp ett rum, förutom att luftvärmepumpen försöker fixa +10 i resten av huset.

      Radera
    2. Några hundra mindre i kostnad skulle ej kompensera god grannvänja o ”trygg” omgivning, 100 meter till svamp o bärskog samt 300 meter till bad, fiske o vattentäktkällsjö. Tycker jag är lyckligt lottad o uppskattar det.
      /JonasB

      Radera
    3. Jag varken kan eller vill recensera just ditt boende, men märkligt nog är det ju inte de grejer du nämner som anses värdefullt när bostäder värderas. Möjligen straffas extrem otrygghet, men då får det vara i ett område som ballat ur fullständigt.

      Radera
  7. Själv byggde jag ut huset istället. Mest för att det frigjorde värde att bebygga befintlig tomtmark relativt byggkostnad. Men sen visade det sig att den delen av huset blev det mest använda där jag trivs bäst.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då kan du kanske hyra ut den gamla delen ;-)

      Radera
  8. Ett annat, mer hållbart sätt att skapa utrymme och leva bra på liten yta är att anamma ett minimalistiskt synsätt och rensa bort det mesta av all skit man samlat på sig, istället för att hitta finurliga sätt att lagra det på. 🤓
    /The who?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ena utesluter inte det andra. Just när det gäller sovplats och arbetsplats känner jag inte att just det är exempel på lagring av skit, men sådana finns också.

      Radera
  9. Behovet av compact living uppstår väl när man har mer möbler och saker än vad det finns golvyta. Vi försöker hålla nere på "lösöret" för att slippa kompaktera boendet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en bra metod, men jag tänker att mindre yta också behöver mindre uppvärmning och underhåll.

      Radera
  10. Bor lite halvkompakt ensam på 35 kvm. (Har 5 steg från säng till spis. 7 steg till badrummet.
    Kommer nog inte fram hammare och brädor här.
    Dels är det inte "fullhöjd". Någon tyckte att sista biten upp var ju onödigt.
    Dels har jag empirisk erfarenhet av att jag helt glömmer bort att jag befinner kanske uppåt 1,5 m ovanför golvet. Hastigt återknuten golvkontakt blir lite smärtsamt. (Får bli med rejäla sidoskydd möjligen.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är därför jag föredrar lösningar med låg säng, som sängskåpet i understa bilden. Det känns helt enkelt inte bra att i halvvaket tillstånd behöva ta mig ner till golvet från högre höjd.

      Radera
  11. Har sovit i de flesta compactliving lösningar när jag var student i Stockholm. Ingen var riktigt bekväm. Byta sängkläder i loftsäng? Bökigt och otympligt att behöva klättra upp och ned. Väggskåpssängen vad inte bekväm, säng på hjul som man rullade in under soffan rullade iväg när jag hade nattbesök.. Hissängen åkte ned under en förfest och som tur var så befann sig ingen under den.
    Lycka när jag fick min egen studentlägenhet på 30kvm och kunde ha både 140 säng, soffa, tvbord och klaffbord.. Helt underbart och skulle aldrig få för mig att ha något annat än en vanlig säng idag. Sovkomforten är alldeles för viktig. Hellre ett klaffbord, spenderar inte alls lika lång tid för att äta.
    Vi skulle kunna bo mindre än vad vi gör idag. Men planlösningen är inte gjord för att dela av utan att behöva göra väldigt stora insatser, men det finns inga mindre hus i närheten och det finns fördelar som gör det billigare att bo stort där vi bor än flytta till mindre som ligger sämre till. Nu bor vi centralt och kan nyttja kollektivtrafiken tex. Kostnaden för två bilar hade varit avsevärt mkt högre. Lägenhet är dyrare än husen (om man räknar per månad).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bädda loftsäng håller jag med om är bökigt, men sängskåp minns jag som bekvämt. Säng på hjul funkar kanske bäst för att sova i än andra sängaktiviteter :), men det kan väl inte vara värre än att man sätter något slags stopp för hjulen.

      Jag får göra ett separat inlägg om bord, har sett fiffiga lösningar där med.

      Det är det som är problemet, att bostäder sällan är gjorda för att dela av ens så att man kan värma upp olika delar olika mycket. Alldeles för många Gert Wingårdh-arkitekter som lägger allt krut på att det ska vara fult och inget på funktionen.

      Radera
  12. Man kan ju göra som i japan och rulla ut en tunn madrass på golvet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är lite för känslig och kinkig för det, men visst vore det platsbesparande.

      Radera