tisdag 3 januari 2023

Att översätta bensinskatt till sjuksköterskor

Vänsteraktivisten och journalisten Emanuel Karlsten tycker till om drivmedelspriserna:

Här finns det ett och annat att ta tag i, så jag gör det.

För det första. Staten ”betalar” inga miljarder för detta. Pengar är inte i utgångspunkten statens egendom som folket kan få om de är snälla. Det är medborgarnas pengar som staten irriterande ofta tar ifrån dem.

För det andra. Karlsten har ingen aning om slutsumman blir sju miljarder. Den höga skatten på bensin hämmar samhällsutvecklingen, näringslivet och i slutändan alla människor. Många hade nog gärna sett en betydligt större sänkning, som politikerna lovade, men detta kan få några hjul att rulla, som i sin tur genererar andra pengar staten kan lägga vantarna på.

För det tredje. Var finns de där sjuksköterskorna? Jämförelsen haltar om det inte finns elvatusen anställningsbara sjuksköterskor. Jag gissar att antalet arbetslösa sjuksköterskor är ganska begränsat och då blir detta lite som det gamla skämtet om ”Foppa” Forsbergs lön som hade räckt till 8372 höftledsoperationer (”Vilken jävla tur att han valde pengarna!”).

För det fjärde kan siffrorna ifrågasättas. De bygger på en artikel med minimalt av källor och uträkningar där jag snabbt kan fastslå att man klumpat ihop både bensin och diesel, räknar upp skatten med inflationen och utgår ifrån att branschen kommer att stjäla en stor del av de pengar som staten nu inte stjäl. Troligt, men det hade de antagligen gjort ändå och ifall om inte fanns ...

64 kommentarer:

  1. Och hur många sekunder (eller möjligen någon enstaka minut) tar det innan inflationen äter upp minskingen med hela 14 öre?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vet jag inte, men det är ju heller inte så att ett oförändrat eller stigande bensinpris varit immunt mot inflation.

      Radera
    2. Det är desto mer intressant att man går till val på att man ska sänka bensinpriset vid pump. Hur fan hade man tänkt göra det?

      Det är lite fler variabler som påverkar slutpriset till kund och inget parti har makt att påverka särskilt många av dessa.

      Radera
    3. Det är väl själva poängen, att när man inte infriar sina löften kan man säga att det hade vi gärna gjort, men det omöjliggörs av vädret, Putin, sossar, EU eller något annat.

      Radera
    4. Jo men hur dumma är vi väljare?

      Radera
    5. Ganska dumma, och det är ett problem. Demokrati bygger på att väljarna håller sig informerade.

      Radera
  2. Tråkigt nog gick väl priset upp 1 jan tillräckligt att utradera 14 öres sänkning?
    /JonasB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de 5-10 kr som utlovades i valrörelsen hade varit att föredra. Helst i kombination med att sluta blanda skräp i bensinen så att den räcker längre.

      Radera
  3. Om jag förstår rätt så är väl meningen att drivmedelsskatten ska täcka kostnader inom trafiken, tex vägunderhåll, utbyggnad av vägnätet osv.
    Det vore väl bättre att han förklarade vad som faktiskt kommer att bli sämre pga minskade drivmedelsskatter än att påstå att vården kommer att drabbas. Vården bekostas väl med andra skatter.
    Annars blir det som om en mataffär skulle ta överpris för mjölken för att sänka priset på brödet - alltså i princip...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sa man förr, men de senaste decennierna tror jag att vägskatt och drivmedelsskatt vida överstigit vad som satsas på vägarna. Nu är det istället miljöargument som gäller, eller "klimat" som miljö heter sedan ett par år tillbaka.

      Radera
    2. Alltså, jag tolkar hans påstående som att 11000 sjuksköterskor skulle behöva sägas upp pga minskade skatteintäkter, om allt annat ska förbli lika. Så lär det dock inte bli, utan det blir andra neddragningar istället.

      Radera
    3. Så uppfattar inte jag det. Går det ens att dra ner på vården i Sverige från nuvarande läge?

      Andra neddragningar eller andra skattehöjningar :(

      Radera
    4. Fast egentligen är det slöseri med tid att försöka analysera vad en politiker kan ha menat. Det enda de är ute efter är att vinna röster, det kan de säga nästan vad som helst för.

      Radera
    5. Nu var det inte en politiker utan en journalist, men skillnaden är hårfin.

      Radera
  4. Gå in på vilken regions hemsida som helst och du hittar väldigt många annonser efter sjuksköterskor. Om det plötsligt uppenbarade sig 100 sjuksköterskor på Sahlgrenska och sade sig vilja få jobb hade VGR direkt öppnat ett par nya vårdavdelningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med andra ord finns det inte 11000 att dra ur en okänd hatt någonstans.

      Radera
    2. Jag vill minnas från en samhällesanalys att antalet sjuksköterskor som behövs i framtiden är helt sjukt högt, typ 200 000. Men det är ju så galet många att jag tvivlar på att jag minns rätt. Men det var siffrorna jag såg.
      /JonasB

      Radera
    3. Ett stort problem är alla sjuksköterskor som inte jobbar med patientvård utan är rena administratörer på både vårdcentraler, sjukhus och inom regionernas byråkrati. Nu när det pågår virusspridning går det helt plötsligt jättebra att omplacera sådana sjuksköterskor från regionernas staber och liknande men man kan ju fråga sig om de då verkligen behöver användas på sina ordinarie jobb till att börja med.

      Radera
    4. Och behövs det sjuksköterskeutbildning för administration? Jag har en kompis som jobbade med administration inom polisen. Plötsligt kom man på att det skulle vara poliser till det. De var sämre på det och det blev dyrare.

      Radera
    5. Men tanke på vad du administrerar över skulle jag säga att det är att föredra. Du har tillgång till journaler mm. Patientsäkerheten, man måste ha en viss kompetens såklart. Att snickare skulle nog inte fixa det om jag säger så.

      Radera
    6. Som gammal administratör kan jag avslöja att administratörer har en hel del kompetens och går att lära saker ;-)

      Radera
    7. Jo jag ber om ursäkt, jag menade absolut inte motsatsen.

      Men vården och polisen är ju samhällskristiska institutioner, då kan jag tänka mig att den grundförståelse man får av kandidatutbildningen inom yrkena trots allt kan va viktig.

      Radera
    8. Kanske inom vården. När det kommer till polisen tycker jag att regeln tycks vara att ju mer extern bakgrund en medarbetare har, desto bättre. Efter några år tycks poliser ha kommit in i kårgnället och konstaterar att "ingenting går så vi kan lika gärna låta bli att försöka".

      Radera
  5. Så länge som regionerna betalar 25000 kr i ingångslön och sen 7-800 kr om året i lönehöjning kommer det att vara stor brist på SSK inom det offentliga. Som bemanningsanställd kan du få ca 60000 kr i månaden , men regelerna är väldigt snåriga för när du får jobba hos regionen om du redan har varit anställd där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där är också himla märkligt i vården. Man har inte råd att anställa, men att betala dubbelt för inhyrd personal verkar gå fint.

      Radera
    2. Det är inte dubbelt så dyrt, eftersom man som bemannigspersonal inte har betald semester, ingen sjuklön, ingen avsättning till tjänstepension och betalar sociala kostnader själv. Och man jobbar i snitt lika mycket som 1.2-1.5 andra. Jag har själv arbetat inom bemanning, och enligt min egen uträkning blir det billigare för arbetsgivaren med bemanning, men det redovisas aldrig, eftersom man bara jämför den anställdes nettokostnad, med hela arvodet för den man bemannat med, en jämförelse som haltar så grovt att rullstol torde behövas...

      Radera
    3. Självklart ska man jämföra äpplen och äpplen, jag är medveten om att det inte görs och mina kunskaper om vårdlöner är begränsade.

      Radera
  6. När jag egentligen slutat jobba tog jag ett temporärt gig pa en firma via ett bemanningsföretag. Jag tjänade en med svenska matt mätt ohygglig summa pengar, och bemanningsföretaget tog lika mycket. Allt för att firman skulle slippa ta ansvar för en ny medarbetare. Jag hade lika gärna kunnat ta ett tremanaderskontrakt och sparat pengar at firman jag jobbade at.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl en stor del av samhällets problem Annika?

      Radera
    2. Sa är det nog. Ansvar star inte högst upp pa agendan nuförtiden.
      /Annika

      Radera
    3. Jag föredrar själv så fria villkor som möjligt. Kan de sparka mig snabbt innebär det att jag också kan bli fri snabbt.

      Radera
  7. Det är den nuvarande regeringen som har ansvar för bensinpriserna och övriga problem i samhället, men det är väl som vanligt, dom skyller allt som är fel i samhället på den gamla regeringen, vilket dom kommer att göra dom kommande fyra åren och kanske ännu längre om dom blir omvalda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men herregud ! Det är ju den gamla regeringen som haft åtta år på sig att förstöra , den nya regeringen har ju endast regerat några få månader och har inte hunnit sabotera något även om de hade velat ….!

      Radera
    2. Ja, kom igen, klaga på nuvarande regeringen som ej på tre månagder lyckats rädda upp oss från sitsen 8 års rödgrönt vanstyre satt oss i? Snyt dig o skaffa ett förstånd!
      /JonasB

      Radera
    3. Som jag ser det är ingen politiska sida fri från skuld, men det låter lite på Anonym 13.47 som att den nuvarande regeringen införde lögnen som en beståndsdel i regerandet och det är inte precis min uppfattning. Den har nog alltid funnits där och gjorde det definitivt med Magdalena Andersson som när hon tillträdde som finansminister fastslog att hon inte såg några skäl att höja bensinskatten. Sedan gjorde hon det VID VARJE MÖJLIGHET.

      Radera
    4. Väldigt många väljare nu för tiden tar för givet att beslut mm. så lätt kan härledas till just ett parti. Ta nedläggningarna av kärnkraften, orkar man läsa lite så ser man direkt vilka partier från båda blocken som var delaktiga och man förstår också att det var andra tider. "Folket" mer eller mindre ville fasa ut det.

      Men det är lättare att peka finger såklart.

      Men snälla Jonas B. Sluta låtsas som om alla Sveriges problem kommit som en blixt från klar himmel just de senaste åtta åren.

      Brottsligheten har byggts upp under längre tid än så, och att tro att det finns en enda orsak eller variabel till det är sjukligt naivt.

      Lite off topic kanske.

      Radera
    5. Problemet (som jag ser det) är att det nästan inte är någon skillnad mellan de politiska partierna. S kan t ex gnälla hur mycket de vill av avregleringar som Reinfeldt-regeringen klubbade igenom, men det hindrade inte S från att genomföra dem.

      Radera
    6. Sant, men är vissa beslut inte svåra att riva upp i efterhand?

      Radera
    7. De kanske borde försöka det lite oftare. Jag satt för övrigt och väntade i åtta år på att S-regeringen skulle avveckla monarkin precis som deras partiprogram säger, men det hände inte den här gången heller.

      Radera
    8. Förhoppningsvis så blir demokratin mycker bättre med SDs politik.

      Radera
    9. Jag ser exakt ingenting som tyder på det och tänker att de som röstade på partiet nog snart tappar tålamodet.

      Radera
  8. För samma summa hade vi fått 5.000 journalister, det kan inte vara något att vara nöjd med?
    Jag menar att han har en poäng här, för ju fler journalister desto mer demokrati har vi ju! Det vet ju alla....Och det är få journalister och mediahus som klarar sig utan statliga pengar, speciellt vad gäller etermedier är ju både SVT såväl som TV4 direkt lydande under staten, med några mellanskikt för syns skull.

    För övrigt, är inte de allra, allra,allra flesta sjuksköterskor anställda av regioner (fd landsting) och kommuner?
    Vilka statliga sjuksköterskor finns det, är det några som riksdagen - och övriga statliga instutioner - har direktanställda såsom det fanns företagshälsåvård förr i tiden?

    Nåväl, det är väl inget att ens fundera över, det är ju ovanligt att vänstermänniskor jobbar med något annat än med känsloargument. Ju mer absurda argumenten är, desto bättre anser de ofta att de är. Det gäller att koppla förbi tankeförmågan hos publiken och gå direkt på hjärnstammen. Enklast är att skrämmas, ett annat är att ta elaka ord och använda dem i helt fel sammanhang. Det fungerar och snart kommer även vänsterns motståndare på att det fungerar, men det verkar vara väldigt långt dit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma problem där. Finns det femtusen svenska journalister som kan journalistjobbet? Jag är inte säker på att det ens finns fem.

      Radera
    2. Som alla känner till är journalist, till skillnad från sjuksköterska, inte en skyddad yrkestitel. Så visst finns det tusentals journalister som skulle ta jobben om dessa fanns, nu jobbar de ju som kommunikatörer, informatörer och på reklambyråer. Eller som politiker, här finns det tex under årens lopp ett antal riksdagspolitiker som synligen bytt arbetsgivare, men i realiteten knappast ändrat sina arbetsdagar och metoder i någon större omfattning.

      Radera
    3. Fast när jag ifrågasätter om det finns menar jag alltså riktiga journalister, som kan hantverket. Inte personer med polotröja och laptop som är villiga att vara megafoner för makten.

      Radera
    4. Typ bloggare xD ?

      Radera
    5. Bloggare är bloggare, journalister är journalister.

      Radera
    6. Jag försökte va lustig. Jag bommade.

      Radera
    7. Jag menade alltså att detta, "Inte personer med polotröja och laptop som är villiga att vara megafoner för makten.", var en bloggare.

      Radera
    8. Det var nog mest att jag ville vara tydlig med att jag inte anser mig vara journalist (även om jag kanske skulle kunna fejka det bättre än en del av dem som kallar sig det). Inte har jag någon polotröja heller :).

      Radera
  9. US dollar knall stark har varit grym sista året.
    Bensin och Diesel handlas i dollars.

    Inte mycket SD och Sossarna kan göra. EURO..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast då kan man i och för sig ställa sig frågan varför inte SEK:en varit stark. Kan det vara så att omvärlden inte tror på Sverige? Hur som helst kan man ju inte lägga sig på golvet i fosterställning bara för att det finns problem, då får man jobba hårdare.

      Radera
    2. Ja precis, en variabel till bensinpriset. Likväl, varför lovar man att man ska sänka priset.

      Eller varför tror man som väljare kanske jag ska säga, att dom kan göra nått åt det?

      Radera
    3. Som om det bara vore att trycka på en knapp så fort valet bara är klart. För motståndarna vägrar trycka å denna knapp?

      Radera
    4. "Likväl, varför lovar man att man ska sänka priset. Eller varför tror man som väljare kanske jag ska säga, att dom kan göra nått åt det?"

      Det får du fråga politiker eller väljare. Jag är varken eller.

      Radera
  10. Tänk om vi istället skulle nyttja skattemedlen till det de är avsedda för? Tänk om vi skulle avskaffa det gigantiska årliga mediabidraget, dvs korruptionen. Bara SR och SVT har väl en budget över 8 Miljarder per år? Hur många sjuksköterskor blir inte det?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Över 9 t o m, för SR, SVT och UR. Det blir många sjuksköterskor. Och antagligen ett generellt lägre blodtryck i landet, så då minskar vårdbehovet också.

      Radera
    2. Varför ändrar inte den nuvarande regeringen på det om svt och sr är så mycket vänster? Vem är det som styr Sverige egentligen, är det SD som stoppar regeringen även i den här frågan?





      Radera
  11. Beklagligt att betrakta när vänstern försöker tänka ekonomi. Slutar alltid med skatter som lösning. Oavsett fråga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, intressant med människor som anser att ett minskat skatteuttag betyder att "staten betalar". Menar man det på allvar (vilket jag inte alltid tror, men det händer) måste man ju se alla pengar som statens, egentligen.

      Radera
  12. Dieselpriset där jag tankar har gått ner nästan 5 kr sedan toppnivån och kommer sjunka ytterligare med mindre inblandning av biobränsle, som ofta utgörs av palmolja från plantager där det fanns regnskog innan. Johan.L

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, om jag kunde begripa vad det ska vara för vits med att spä ut potenta drivmedel med en massa skräp som bara ökar förbrukningen och sabbar motorerna.

      Radera