lördag 6 maj 2023

Ersättning, var god dröj!

Läser att a-kassorna fått allt längre väntetider, ofta flera månader från anmälan till första utbetalning. Själva poängen med a-kassa är ju att få trygghet om man blir arbetslös, inte att man ska få en klumpsumma ett halvår senare eller så.

I så fall kanske denna ”trygghet” inte är värd kostnaden, vilket jag hävdat länge. Arbetsföra människor beredda att, åtminstone under en kortare period, ta ett mindre roligt jobb, gör nog klokast i att spara a-kassepengarna och på så vis skapa sig en buffert som är tillgänglig från första dagen.

Samma sorgliga statistik för sjukpenning, och i de fall man anser sig felaktigt ha nekats sjukpenning tar även domstolarna lång tid på sig att pröva fallet. Precis som med a-kassan, har man inget jobb och tomt på kontot har man kanske ingen större glädje av att få pengar om två år.

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson säger i inslaget att läget är oacceptabelt, men det blir ju ingen fet på. Vidare uppmanar han a-kassorna att ”skärpa till sig”, vilket för övrigt verkar vara hans standardlösning varje gång någon myndighet eller kommun inte gör vad de ska – skärp till er bara. Den enda det inte verkar gälla är regeringen, men de kanske har lunchrast.

39 kommentarer:

  1. Nja, 130 spänn i månaden går inte att spara ihop till en buffert inom rimlig tid så har man inte redan ett stort kapital är det en fullt rimlig försäkringspremie att betala. Det räcker ju att få ut en månads ersättning för att betala ett livs avgift.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 130 kronor i månader i säg 45 år blir ju över 70000 kronor

      Radera
    2. När jag var med i GS så kostade ca 700 i månaden facket+akassa.

      Radera
    3. Nu behöver ju inte bufferten enkom komma från insparade a-kassepengar.

      "Facket + a-kassa"? Vad är poängen med att vara med i facket. Enklare att slå sig själv i bakhuvudet med en påk ;-)

      Radera
    4. Det är faktiskt rätt svårt o slå sig sj i bakhuvudet..

      Radera
  2. Den höjda a-kassan var sverigedemokraternas förslag som regeringen var tvungna att acceptera för att regera. Det är en del av tidöavtalet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul för SD att ha fått igenom någonting i alla fall.

      Radera
    2. Nu vill jag inte gå off topic i din blogg men som sverigedemokrat är det kränkande att du nedvärderar den oerhörda mängd politik vi fått igenom i Tidöavtalet. Jag kunde inte ens ha drömt om det! En oerhörd framgång.

      Radera
    3. Gustav, har SD ocksa ett förslag om hur höjd a-kassa ska finansieras?
      /Annika

      Radera
    4. Annika, när man lägger en budget finansieras inte varje enskild post med en viss skatt eller utgiftsminskning utan det räcker gott och väl att budgeten som helhet är rimlig. Hur finansierar du t ex biståndet? SD har för övrigt ingen egen budget. SD förhandlar budget med regeringen och står helt och fullt bakom regeringens budget.

      Radera
    5. Retorisk fråga: Är det för att ni fått igenom mycket ni tappar i opinionen nu, eller för att era väljare är besvikna och känner att de hellre röstar på dem som bestämmer än på deras dörrmatta?

      Själv är jag inte mer besviken på SD än på övriga partier.

      Radera
    6. Det är SD som bestämmer och regeringen som är dörrmatta. I princip samtliga politiska kommentatorer från både vänster och höger är överens om detta. Du hänger tydligen inte med i svensk politik från Norge.

      Radera
    7. Kanske det är väljarna i Sverige som inte hänger med då, eftersom de sviker ditt parti? Eller kan det vara så att de ser vad som händer där de bor, märker vad det kostar att tanka osv, och inte är nöjda med resultaten från ditt handlingskraftiga parti?

      Radera
    8. Jag, partiet och regeringen låter meddela att valresultatet 2026 är det som betyder något, inte opinionen 2023. Samtliga punkter i Tidöavtalet kan inte genomföras på 6 månader men 2026 kommer Sverige vara ett sämre land för kriminella och bättre land för arbetare. Skatten på arbete sänks t ex vid årsskiftet, då blir det även billigare att köra bil. Invandringen har redan börjat strypas och snart kommer återvandringen också igång. Alla punkter i Tidöavtalet skall vara genomförda senaste före nästa val. När så skett kan väljaren väga alternativen mot varandra.

      Radera
    9. Snabb googling: "Statens utgifter är grupperade i 27 olika utgiftsområden (UO)" fran sidan https://www.regeringen.se/sveriges-regering/finansdepartementet/statens-budget/statens-budget-i-siffror/
      Jo du Gustav, nog budgeteras det i olika poster, inte bara en ur luften tagen budget "som helhet".
      /Annika

      Radera
    10. Jag hoppas att du har rätt, att Sverige verkligen blir ett bättre land 2026 än det är 2023. Tyvärr ser jag dåligt med resultat, men gott om inbördes käbbel, och jag tycks som sagt inte vara den ende.

      Radera
    11. Annika, nu argumenterar du utifrån halmgubbar. Jag har aldrig påstått att det inte finns utgiftsområden.

      Radera
    12. @Gustav.. Hur kan det vara kränkande att man nedvärderar den mängd politik ni får igenom?
      Eller börjar SD bli en aning känsliga nu när ni fått smaka på makten och maktbegäret visar sitt fulla tryne för att det börjar visa sig att folk inte är lika nöjda med er, som ni själva är..

      Lite som en halvtaskig kille med jättestort ego i sängen. Han tror han är Guds gåva, men ingen hade saknat honom om han aldrig i första hand..

      Radera
    13. Var bara tvungen att lägga det här. Nån som tror det hade hänt utan SD? https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/tido-enighet-om-reduktionsplikten

      Radera
    14. Jag vet inte. Samma parti sa väl att invandringen skulle minska också, men som vanligt med högerregeringar pekar allt på att det blir nytt rekord istället.

      Radera
  3. När jag råkat nämna i förbigående i något sammanhang att jag inte är med i vare sig fack eller a-kassa tittar folk på mig som om jag inte är riktigt klok.
    Facket bryr sig nog ingen riktigt om, men A-kassan tycks nästan vara helig för många. Och det här ändå i IT-branchen i stockholm där man får ett nytt jobb på nolltid.

    Miänniskor är underliga ibland.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så tror jag att det är, att man är med av gammal hävd, för att man "måste". Men är man på en plats och i en bransch där man får nytt jobb på kortare tid än karensen har man ju ingen som helst glädje av det.

      Radera
  4. A-kassan är som ett lotteri där det betalas ut mer pengar än som betalas in. Genomsnittsdeltagaren går plus till skillnad från i stort sett alla andra försäkringar och lotterier. Visst är det så att en hel del lik väl har negativ förväntan på deltagande, men då ska man vara en statistisk avvikare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till skillnad från andra lotterier är inte alla lottsedlar lika. Är man lågt utbildad, 62 år och bor i Åmål har man inte samma utfall att vänta som om man är 25 år, bor i Stockholm och är villig att jobba med vad som helst ett taq.

      Radera
  5. Det låter ju som det perfekta brottet detta? Kassera in rejält feta avgifter, varje månad. Avgifter som stora (s)taten dessutom gjort avdragsgilla i skatten. Därefter ser de till att via usel kundservice skapa en situation där bara ett fåtal plockar ut pengarna. Det som blir över kan man ju lägga på extra bonusar och andra feta förmåner till toppskiktet?
    Ingen såg det komma.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej förvisso, men hade det hänt i näringslivet så hade det blivit låda av. Staten, nja inte så.

      Radera
    2. Nej, jag håller med om att det tycks vara en lukrativ affärsidé.

      Radera
  6. Det tråkiga med A-kassa är att det tvångsfinansieras främst från sociala avgifter. Men för att ta del av försäkringen måste man dessutom betala den frivilliga avgiften på 130kr eller vad det nu är. Så man känner sig nästan tvingad att ”gå med” då man oavsett betalar en mycket större del via skattesedeln.

    Men med det sagt skiter jag i det ändå, får nytt jobb på nolltid och litar inte på utbetalningen ändå.
    Skulle dock vara mer rättvisande om -kassa avgiften höjdes i utbyte mot lägre skatt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men andra sidan verkar man kunna få 510kr/dag brutto även om man inte är med i a-kassan. Istället för 1200kr/dag brutto.
      Skillnaden i utbetalning efter skatt är ju faktiskt inte så stor.

      Radera
    2. På börsen brukar man ju säga att man inte ska kasta bra pengar efter dåliga. Även om man redan betalar till a-kasseutbetalningarna tycker jag att man bör låta bli om man inte tror sig behöva det själv.

      Politikerna har kanske räknat på det och kommit fram till att nuvarande nivå är lagom för att rätt människor ska skaffa sig försäkringen. Men det kan gott hända att de haft helt andra kriterier och inte alls tänkt rätt, åtminstone inte utifrån medborgarnas perspektiv.

      Radera
    3. Gillar att du garderar dig med ”kanske” :)

      Radera
    4. Ja, för jag finner det inte otroligt att någon har tänkt.

      Radera
  7. Ibland funderar jag på om jag skulle ta och spara hårt i säg 10-15 år till. Sen säga upp mig, inkassera lite A-kassa efter avstängningsperioden för att slutligen göra en FIRE. Brukar tänka så de dagar då motivationen till arbete tryter och jag hellre skulle ägna mig åt hobbys och/eller föreningslivet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oavsett hur mycket man betalat till diverse trygghetssystem tycker jag inte att man ska utnyttja dem medvetet. Vill man inte jobba ska man heller inte ha arbetslöshetsersättning.

      Radera
  8. Tips på inlägg: Hur kan det gå så illa för Sverige? Märkligt resonerande, som att det är Sverige det går dåligt för… https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/kEyA6k/borantan-blev-for-hog-ove-tvingas-flytta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte vad jag ska tycka. Det är ju inte banken som tagit lånet åt Ove. Han verkar förvånad över att banken inte vill ha honom som kompis. De skiter väl i honom så länge de kan tjäna pengar på honom. Det är därför man ska äga banker, inte vara kund i dem.

      Radera
    2. Ja en väldigt märkligt resonerande man, den här Ove…

      Radera
    3. Men jag uppskattar att han ändå tagit tag i sitt liv och inte sitter kvar i den gamla lägenheten och undrar "vem som ska ta ansvar för det här nu då".

      Radera