torsdag 25 maj 2023

”Jag fattade ingenting!”

Jag köper i princip inte kläder på nätet. Enda undantaget är löparskor där jag skulle få betala 2-3 gånger mer i butik. Av de 15-20 skopar jag köpt på nätet har jag returnerat ett. Så jag är inte målgruppen och jag ska väl egentligen inte försöka sätta mig in i hur ungdomar handlar kläder.

Men det stör mig rejält när jag hör unga köpa en tröja i fyra storlekar för att sedan returnera minst tre, istället för att använda ett måttband och ta reda på vilken storlek de ska ha. En annan metod är tydligen att köpa fem plagg trots att man vet att man bara har råd med ett. Så skickar man tillbaka de fyra man gillade minst.


Eller så skickar man tillbaka kameran.

Så när nu näthandlarna reagerar kan jag bara applådera. Det gör däremot inte Emelie, som blockats av Nelly, men även av andra nätbutiker.

Det känns ju som att man gjort något dåligt liksom.

Mm, det kan du fethaja att du har! Hittills i år fram till blockeringen hade hon returnerat över 92 procent av de kläder hon köpt! Hennes skamkänsla går dock snabbt över och då försöker hon rättfärdiga sitt beteende utifrån ett miljöperspektiv. För tänk om hon inte kryssat för halva katalogen utan istället beställt en vara, får hem den, inser att den inte passar och lägger en ny beställning:

Då har du plötsligt gjort två beställningar och påverkar miljön på ett helt annat sätt.

Skyll på att ditt fullständigt galna köpbeteende är bra för handeln, börsen, minderåriga skräddare i tredje världen eller vad som helst annat, men säg aldrig, aldrig, aldrig att du har miljön i åtanke. Någonsin!

Hade hon haft det hade hon inte köpt 5-10 plagg i månaden (som vi väl får utgå ifrån varit 62-125 plagg där sedan minst 92 procent returnerats). Då hade hon använt upp de kläder hon redan har och skaffat sig en annan hobby än att beställa hem hela världen, fota sig i kläderna på sin blogg och sedan skicka tillbaka skiten.

40 kommentarer:

  1. Såg inslaget på Rapport igår och det är ganska otroligt att människan inte fattar hur blåst hon framställer sig som? "jag har ju 'bara* returnerat 92% av alla de meningslösa klädinköp jag har gjort, vad kan vara så fel med det?"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har man dessutom redan tidigare blivit blockerad av andra nätbutiker borde man absolut ha en aning om vad som hade hänt den här gången.

      Radera
    2. Jag har bara läst artikeln om henne och tänkte att är det ens möjligt med sånt beteende? Shopoholicvarning??? Missat rapportinslaget, misstänker starkt att det är en blodtryckshöjare. Om jag gör korkade saker, vill jag verkligen att "alla" ska få veta att jag är korkad? Eller tar media fram sånt och hoppas att andra som gör så ska sluta? Eller blir nästa veckas nyheter några till som blockats? Så många frågor, så lite svar *kliar mig i huvudet* och inser att kläder som bara har några år på nacken i min garderob anser jag vara nästan nya ;)

      Radera
    3. Jag har bara sett klippet som finns i artikeln, men vet inte om de har sagt mer på tv.

      Oklart för mig varför media tar fram sådana här. Det handlar nog mest om behovet av klick. Inga pekpinnar vad jag kunde se, vilket såklart Emelie skulle ha haft.

      Radera
  2. Men varför blocka, kan de inte bara låta Nelly betala sina returkostnader själv om hon returnerar systematiskt?
    För egen del låter det som ett märkligt beteende. Just att slippa krånglet med returer och istället få något som passar direkt, är anledningen att jag föredrar butik. Det är t.o.m okej att betala lite extra för det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gissar att det blir krångligt att ha fria returen för vissa kunder och inte för andra. I vilket fall blir väl resultatet detsamma. Skickar hon tillbaka 92 procent av sina varor blir det för dyrt att handla där.

      Radera
  3. Kan nog själv erkänna mig skyldig till liknande beteende, dock ej i de nivåerna. Har väl beställt kläder 2 gånger de senaste året. Ena gången på grund av tillgång på den typen av skor (har väldigt breda fötter...) å andra gången för att jag hatar att gå i butiker.
    Skorna kom nog i 5 olika upplagor om jag kommer ihåg rätt. Tror alla var ganska spot on i storlek denna gång, så då var det bara en fråga om vilken som kändes bäst från de olika modellerna eller leverantörerna.
    Byxorna däremot var alla beställda i ungefär samma storlek, med några som var en storlek mindre. Några var storlek 31/30" andra var storlek M. Hur stor är en byxa som är storlek M? Hur lång? Bred?
    Det jag vill ha sagt är att det kan vara väldigt stor skillnad mellan de olika produkterna när det kommer till faktiskt storlek. Vilket är skit imo. Visst går det kanske att sätta sig in i varenda detalj kring varje produkt, om den informationen ens finns tillhanda. Men det vore fruktansvärt tidskrävande om man ska köpa 3-4 byxor att gå igenom alla olika modeller och storlekar man tittar på. Då är det enormt mycket enklare att ta en storlek upp eller ned extra och skicka tillbaka hälften.
    Rätt? Diskuterbart.
    Ska påpekas att även om transporter står för en stor del utsläpp, står de för en ganska liten del i en varas livscykel.
    (går att höra lite om det i rika tillsammans intervju med klarna bland annat: https://www.youtube.com/watch?v=jkfiTDTz0Lo&ab_channel=RikaTillsammans)
    Med det sagt, är det ju inte 0. Så bör ju inte missbrukas, å särskilt inte som ovan nämnda Emelie.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte sett byxor i storlek M på 30 år, om ens då. Trodde alltid det var en siffra för längd och en för omkrets, alternativt storlek 48, 50 osv.

      Och visst, det är förmodligen ett ännu större problem för miljön att kläderna hon köper överhuvudtaget produceras.

      Radera
    2. Patrik, bor du i ödemarken? Annars borde du ta dig i kragen och ga in i en butik och prova, även om du "hatar" det. Om folk gör som du kommer det snart inte att finnas fysiska butiker alls, och da är vi alla utlämnade till Kina.
      /Annika

      Radera
    3. Spelar det egentligen någon roll?
      Mitt fall:
      * Bor relativt nära stad, men ej på vägen.
      * Bor i Tyskland (går att läsa om här https://swegerpatrik.blogspot.com/ om man får vara så fräck och göra lite smygreklam[?]. Finns en del ekonomi SWE vs GER där för intresserade)
      Tyskland => Allt är stängt på söndagar
      * Postleveranser ser också annorlunda ut i GER än SWE
      * Fulltidsarbete
      * Lång daglig pendling
      * Småbarnsfamilj
      => Väldigt lite tid till vardags att gå i butik.

      Tiden jag egentligen har för att pröva kläder är någon gång mellan 20:00->21:00

      Sedan kan man filosofera på hur mycket man egentligen sparar på miljön om jag ska ta bilen å dra in till stan för att testa ett par brallor som kanske passar, eller inte. För att sedan köra till nästa ställe eller återbesöka när sortimentet passar på grund av säsongen och mode?
      Visst, butiken har större leveranser vilket gör att de kan samköra och reducera. Men som sagt, är inte där stora boven är egentligen heller. Samt i mitt fall, lite andra förutsättningar för post och hemleveranser.

      Radera
    4. Den smygreklamen kändes helt okej.

      Radera
    5. Haha gött!
      Å gällande storlek M på byxor kan jag konstatera att alla som var M var snäppet för tighta i midjan och en aning för långa i byxbenen. Meeeen inte alla på samma gång. Så alla var lite olika...
      S-M-L på byxor fungerar nog endast för mjukisbyxor / pyjamas tänker jag mig..

      Radera
    6. Ja det är ju upp till dig om du vill att dina barn ska växa upp i en miljö där allting kommer till dig med en knapptryckning.
      /Annika

      Radera
    7. "Ska påpekas att även om transporter står för en stor del utsläpp, står de för en ganska liten del i en varas livscykel."

      Tack för upplysningen. Media undviker att prata om elefanten i rummet igen. Precis som dösnacket att barnen går hungriga på grund av fattigdom när det egentligen handlar om psykisk sjukdom och missbruk och i förlängningen föräldrarnas felprioriteringar. Miljöproblemet är alltså att vi konsumerar så mycket kläder att klädgarderoben sprängs. Inte alla returer. Bra då vet vi det.

      Karl Marx mamma

      Radera
  4. Som vanligt så lyckas ju SVT missa att ställa kritiska frågor till henne! "Har du tänkt att ändra ditt beteende?", "Vad tänker du när dom andra bolagen snart kommer blockera dig också?", "Om du är så mån om miljön, varför köper du så mycket nya kläder då?", "Har du hört talas om second-hand butiker?" finns många frågor...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, tänk om de en enda gång lyckades ställa en av de kritiska frågor man själv sitter med när man ser på dylika reportage.

      Radera
    2. Att ställa kritiska frågor är detsamma som att kränka någon, det är enligt den devisen journalister lever idag. Och att kränka någon, enbart tanken om att det skulle kunna vara möjligt, ja det är det allra värsta man någonsin kan göra. Om man vore kristen så vore det samma sak som en enkelbiljett till det brinnande helvetet i all evighet.

      Radera
    3. Jag tycker lite tvärtom. Att utgå ifrån att ingen människa någonsin kan ta intryck, ändra sig eller ens tänka själv tycker jag är mer kränkande än att ställa kritiska frågor.

      Radera
  5. Fast det blir ju sämre % om hon bara beställer 1 vara och returnerar den. Då blir returprocenten (om jag fattar det hela rätt) 100% vilket i princip gränsar till idioti.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ännu bättre om hon bestämmer för vad hon vill ha INNAN hon beställer, så blir det 0 %, eller möjligen 5 % för att det blir fel någon gång.

      Radera
    2. Att beställa många plagg och returnera de flesta är ju egentligen samma sak som man gör i en fysisk butik när man handlar; man tar med sig x antal plagg för att prova och köper eventuellt ett av dessa. Konsekvenserna blir dock annorlunda i form av miljöpåverkan och annat.

      Radera
    3. Då hänger man (i alla fall jag) tillbaka ratade plagg. I nätbutiksfallet kan det till och med bli så att hela returen eldas upp eftersom det blir billigast. Nu har den möjligheten förbjudits, men jag vet inte hur lätt lagen är att upprätthålla.

      Radera
  6. Tips. Köp tidlös kvalitet. Jag använder till exempel Stenströms skjortor som jag köpte för 15 år sedan. Lika fina idag och lär nog hålla 15 år till. Kostar förstås en rejäl slant men det har man igen på lite sikt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det är själva handlandet för handlandet skull man är ute efter, att det ger en kick att hämta ut och öppna ett paket (varannan dag).

      Radera
    2. Jag hörde någon säga att det var så spännande att få hem paket. "Vad är detta jag har beställt? Jag har ingen aning." Ett typiskt tecken på att man har beställt något onödigt. Men i alla fall, jag tyckte den tjejen var helt blåst när jag läste artikeln.

      Radera
    3. Man får inte intrycket av att hon är något större geni, men beställer man grejer flera gånger i veckan förstår jag problemet med att hålla reda på vad som är på ingång.

      Radera
  7. "Skyll på att ditt fullständigt galna köpbeteende är bra för handeln, börsen, minderåriga skräddare i tredje världen eller vad som helst annat, men säg aldrig, aldrig, aldrig att du har miljön i åtanke. Någonsin!"

    Miljöargument är "det nya svarta" dvs den senaste trenden inom politiken. Det enda som är positivt med unga kvinnor automatpratar om miljön det är att de inte automatpratar om feminismen. I alla fall inte samtidigt. Omväxling förnöjer. Man vet att klimatet trendar över feminismen när Gudrun Schyman hoppar från ett feministiskt initiativ till ett klimatinitiativ.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Gudrun_Schyman#2022%E2%80%93,_Klimatalliansen_och_Klimatinitiativ_Simrishamn

    Till och med finansbranschen har hoppat på klimattrenden vilket går ut över småspararnas avkastning. Jag gissar att storspararna undviker klimattrenden genom att investera "vetenskapligt" i instrument som speglar index rätt.
    https://investerarfysikern.se/2023/05/esg-och-indexfonddoden/

    Den som inte ser socialismen bakom klimatalarmismen är lika blind som den som inte såg socialismen bakom feminismen.

    Karl Marx mamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. *ser socialismen bakom feminismen.

      Se i presens. Inte preteritum (imperfekt). För feminismen (socialismen) lever än.

      I vilken utsträckning betraktar sig väljarna som socialister, liberaler, konservativa, nationalister eller feminister?

      "Figur 1 visar att den ideologiska etikett som störst andel av de svarande uppger stämmer helt in på dem själva är feminism.
      Nästan en fjärdedel (24 procent) av de svarande uppgav 2020 att de betraktar sig som feminister."
      Oleskog Tryggvason, Per (2021). Ideologisk identifikation och fragmenterade nyhetspubliker

      Karl Marx mamma

      Radera
    2. Jag har inget emot miljöargument, men man kan inte argumentera för en sak och sedan jobba mot.

      Radera
  8. Här får jag väl passa på att gå motvalls. Det passar bra att nämna ordet miljö i detta sammanhang. Det har ju liksom blivit ett lögnaktigt ord man kan rättfärdiga alla korkade beteenden med idag. Konstigt och tragiskt nog.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, någon går kanske på det. Möjligen hon själv.

      Radera
  9. Blev lite nyfiken på var du köper dina löparskor?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Medan Storbritannien var kvar i EU köpte jag nästan allt på Startfitness. Någon gång på Wiggle också. Senast (men det är ett par år sedan) handlade jag på en italiensk sajt jag glömt namnet på. Jag har hur som helst aldrig blivit missnöjd med servicen.

      Radera
  10. Det här är väl helt enkelt en väldigt rolig sketch och detta är en av hennes "gubbar"?

    😆

    Vänligen Annelie

    SvaraRadera
  11. Tror inte jag är överhövan udda i kroppsformen, en lagom tjock man i sina bästa år, som den vidriga Karlsson på taket sa.

    Men kroppsnära kläder måste jag testa samt köpa i butik då storlekar och fason slår så mycket. Samma med skor då jag har extremt breda fötter och gångkomfort är a och o.

    Enda jag köpt online med framgång är jackor, även om det inte alltid blivit 100% har det varit helt ok och har aldrig skickat tillbaks något.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra att fler hatar Karlsson på taket! Trots att Astrid Lindgren skapat många hemska karaktärer är "världens bästa Karlsson" den jag hatar allra mest, värre än såväl Ida som Lotta på Bråkmakargatan, Teddy och Freddy.

      Med dagens bensinpris blir det allt svårare att motivera en bilresa för att handla, men jag köper å andra sidan inte tio plagg i månaden eller ens om året.

      Radera
    2. Jag har läst det mesta som Astrid Lindgren skrivit från när jag var typ 5 år och framåt, det absolut mesta med stor behållning.

      Vad minns jag mest idag? Karlsson på takets oändliga dryghet som fick mig att mig att koka genom hans fantastiska självgodhet redan som barn. Märit i en novellsamling som dog av ett överrullat stenblock. Grinade såklart som alla andra ögonen ur mig till Bröderna Lejonhjärta...

      Men Astrid var inte dum, hon delade nog ut lärdomar genom att spela på samtliga hjärtesträngar, o vi som läste är förhoppningsvis lite visare av det...
      /JB

      Radera
    3. Ja, inget ont om Sagohor... Astrid ;-)

      Radera