tisdag 11 december 2018

Ännu en fattigpensionär?

Så var det dags igen. December är inte bara juletid. Det är också säsong för kvällstidningarnas gnäll om fattigpensionärernas levnadsvillkor. Jag är helt på det klara på att det finns pensionärer som har det riktigt illa. Därför är det ännu märkligare att det nästan aldrig är dessa man pratar med.


Det aktuella gnället handlar om 76-åriga Marianne som har 12000 kr i nettopension och 8000 kr i hyra. Som vanligt får vi inte reda på så mycket mer om hennes ekonomi, men hon bor tillsamman med sin 45-årige son som har asperger och lever på bidrag. Rimligtvis täcker hans inkomst halva hyran och hans egna utgifter.

Men om vi leker med tanken att Marianne får betala hela hyran och alla boendekostnader och av någon anledning inte skulle få bostadsbidrag, så har hon ändå 4000 kr i månaden till mat och övriga utgifter (troligen det dubbla).

Det är tight, men borde inte vara på den soppköksnivå som artikeln anger: ”Med 12000 kronor i pension är besöken till soppköket viktiga för att få ekonomin att gå ihop.” Ännu konstigare blir det när vi får veta att hon jobbat i 30 år, ”alltid varit ekonomisk” och lusläser tidningarna på jakt efter reor och rabatter.


Så vad gör hon med pengarna? Hon har inte köpt en bostad, inte skaffat en buffert trots att hon arbetade i trettio år fram till pensionen och fram till för fyra år sedan bodde hon ihop med en man som gissningsvis hade en egen inkomst. Jag kanske verkar okänslig nu, men jag får banne mig inte ihop det. Det borde däremot Marianne få.

60 kommentarer:

  1. Intressant du tar upp detta för har det på tapeten nu. Har en vän som får ut 13 300 och har en hyra op 8000. Antar 1000 till går till fasta räkningar? Då blir det kvar ca 4000 att leva på. Är man berättigad till bostadsbidrag och äldreförsörjningsstöd då? Har läst på pensionsmyndighetens hemsida och legat på den här personen att söka detta. Även prata med barnen såklart som tjänar multum, men vissa äldre är så stolta? Man kan även se uthyrning av ett rum och där få 8000 kontanter per månad, alt flytt till mindre lägenhet men kommer nog inte ske.
    Konstiga då jag känner en del såhär med liknande ekonomi är att de aldrig vill göra några "uppoffringar"?
    Tex hyra ut rum, bli hundvakt till några hundar o få in lite extra, ja sånt. Sen är de stolta vill inte prata med barnen vilket jag inte fattar alls. Generationsfråga kanske.



    SvaraRadera
    Svar
    1. Osäker på om hon är berättigad till bostadsbidrag. Åtminstone tidigare gjordes inte uträkningen på verklig hyra utan på ett belopp man räknade med skulle räcka. Hade man högre hyra fick man först hitta en billigare bostad. Men söka måste man ju, det kommer aldrig automatiskt.

      Det där att inte lägga korten på bordet för familjen har jag aldrig förstått. Vad är poängen med familj om man inte kan kommunicera?

      Radera
    2. Okej tack, man kunde söka via pensionsmyndighetens hemsida med bank id men personen har ingen telefon med detta eller dator så sa gå dit i veckan. De har nåt kontor inne i stan. Hoppas hen gör det nu.

      Ja du, jag vet inte. Jag resonerar såhär att personen har banne mig skött om de här ungarna och jobbat på att de ska ha de bra och då är det dags att betala tillbaka nu när hen har taskig ekonomi? Ungarna drar in sisådär 1 mkr per år per unge vissa av dem, så borde inte vara några problem. Tror det är en stolthetsgrej generationsgrej för personen drar sig för att gå dit på julen då det förväntas dyra julklappar till barnbarnen. Tycker det är jättesorgligt. Är glad jag inte skaffat barn så dålig kontakt många har med sina barn. Inte värt det.

      Radera
    3. Skulle gissa att det går att gå runt bank-ID hos Pensionsmyndigheten genom att beställa lösenord eller engångskoder.

      Jag tror också att det är en stolthetsgrej. "De har ju så mycket att stå i..." I själva verket kanske ungarna skulle uppskatta att få ta del av mammas problem och uppskatta att få hjälpa till. Men samma sak där, man måste ta upp ämnet.

      Radera
    4. Har även i desperation tatts lån så kronofogden är på nu... vet inte mer än så för tillfället.. vill gärna hjälpa men vet inte vad jag ska göra riktigt mer än och tjata. Äldreförsörjningsstöd hade personen inte koll på..

      Radera
    5. Tufft läge. Erbjud dig att vara med och berätta situationen för barnen, eller berätta helt själv för dem? Jag tror inte att man ska köra över och gå bakom ryggen, men man kan alltid erbjuda moraliskt stöd.

      Radera
    6. Det kan jag göra. Bra ide. Tack. Personen ifråga är väldigt stolt, så tror inte det kommer ske, men det är tråkigt se någon tyna bort, inte ha råd o laga datorn, ha fogden vid dörren (vet ej om det hänt än) och vara såpass äldre. Kombinera detta med lite sjukdommar, dödsfall etc..
      Sen att man vet ungarna har jättebra ekonomi, där flödar miljonerna..

      Radera
    7. Och om hon dör med denna hemlighet kommer barnen förstå hur tufft hon hade det och högst troligt tänka: Varför sa hon inget så att vi hade kunnat hjälpa till?

      Radera
    8. Ja precis :( Tror jag är den enda som vet om läget också. Känner inte ens barnen. Får hoppas på det bästa men misstänker en hel del äldre faktiskt har såhär i samhället.
      Min kära mor nu avliden hade ungefär så utöver att där sponsrade jag (ingen annan av barnen, de visste nog inte) med pengar från tidig ålder då jag började jobba.
      Sen att mycket av pengarna gick till församlingen uppdagades sen, men det är väldigt sorgligt med många äldre då de även vill ge fina presenter, bjuda på saker.
      Som min partners mamma nu, de har också taskig ekonomi, försökt styra upp där med, men det skickas pengar, kort, presenter och vi vill verkligen inte ha något vilket vi sagt.Problemet är att man kan inte heller köra över människor, de måste vilja själva. Även om för en annan är det superlätt att gör si o så o si o så = klart!
      Är ju hyfsat duktig på o dra in pengar o kan tänka mig såna där "jobbiga saker" som inneboende som jag tjafsar med på daglig basis om städning, etc..
      I Will survive :D
      Inte så kinkig av mig om intregitet, private space o sånt. Ja vi springer alla runt halv till helnakna, men jag får in 6000 extra månaden på detta, men inte många som kan tänka sig det "när det gäller"..

      Radera
    9. O sen mitt bästa tips som pensionär är att ha uthyrning t ex Airbnb (vilket ofta passar bra med att många äldre kan väldigt mycket och kan agera guider med), sen ha småhunddagis hemma i lgh. Fungerar ju med andra djur med, men kan de även laga lite ekologiskt får vissa damer här i mitt område 4000-5000 (kan ha gått upp nu, vissa dagis ligger på 6000) per vovve månaden. Sen någon dygnsakordering helg med. Nu börjar vi prata bra cash utöver pensionen. Självklart har jag erbjudit mig hjälpa till o fixa upp allt med annonser, men icke sa Nicke.
      Mina tips är aldrig poppis.

      Radera
    10. Själv skulle jag nog föredra att svälta framför att hyra ut ett rum, men alla har nog något de skulle kunna spara/tjäna pengar på.

      Radera
    11. Jo det verkar som de flesta andra jag pratat med resonerat samma. Jaja, jag drar in 44500 månaden nu netto genom att vara kreativ :D Viktiga pengar för pengamaskinen..

      Radera
  2. Samma snack som alltid. Alltid skött sig arbetat och byggt landet och vad det nu kan vara. Har man inte kunnat spara något på 30år?? Många av dessa fattigpensionärer bor ofta i betalda hus eller bostadsrätter. Tror någon att dom flyttar och frigör kapital som man kan leva bra på. Icke! Och så detta snack om soppkök. Man blir så trött.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fattar inte heller hur man kan ha heltidslön i decennier, men i samma sekund som inkomsten sjunker blir det problem. Kommer 65-årsdagen verkligen som en oförutsedd händelse? I "Hundraåringen som försvann med en alldeles för lång boktitel för att komma ihåg" hände det. Myndigheterna ringde honom och berättade att han hade innestående pension eftersom han varit pensionär i 35 år. "Har jag?!" Men det var som sagt en bok.

      Radera
  3. Nettopension på 12000 kr alltså. Inte är väl det en så dålig pension?! I mitt röda kuvert är summan, före skatt dessutom, bara fyrsiffrig. Hyra på 8000 kr delat på två eftersom det är två vuxna som bor där. Förstår inte alls det här. Räknas hon som fattigpensionär? Det är ju förbluffande även utan eventuellt bostadsbidrag och tillägg och allt äldre kan få.

    Utan bidrag, 12000 - 4000 = 8000 kr kvar till mat, kläder, kollektivresor, medicin & nöjen. Jag lever på runt 8000 kr helt och hållet och där ingår en hyra på 4000 kr... Känns inte fattigt alls, även om jag förstås skulle behöva en extra tusenlapp kanske, om jag var gammal och behövde apoteksvaror eller nya löständer o dylikt. Enligt min kanske snäva synvinkel (och utan att känna till hennes verkliga situation), skulle jag säga att hon skulle kunna spara åtminstone 3000 kr/mån och det utan eventuella bidrag. Skulle de ingå kanske hon kan få ihop en sparkapital på drygt 40 000 kr/år och efter tio år närmare en halv miljon i arv till sonen. Kanske är jag orealistisk? /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker inte heller att den är så dålig. Min mamma får ut strax under 9000 kr eftersom hon tog det privatekonomiskt dåliga beslutet att hjälpa sin handikappade make för en bråkdel av vad samhället hade tagit för det jobbet.

      Ja, under 12100 kr är tydligen fattigdomsgränsen. Svårt att veta vad sonens inkomst täcker (om journalisten, som i och för sig inte är färdigutbildad, hade försökt göra sitt jobb skulle det framgå), men även om man räknar alla siffror i den aktuella vinkelns riktning känns det inte supertufft. Och om hon bara behöver betala halva hyran och sina egna utgifter tycker jag som du att hon borde kunna få pengar över till en buffert.

      Radera
    2. Du menar 12100 efter skatt? Den summan har jag ganska få gånger i livet spenderat på en månad. Men kan inte använda mig själv som referens för något nästan.

      Väldigt mycket hänger dessutom på boendekostnaden. Många verkar inte vara så mån om att ha en låg sådan, utan gör sig beroende av stora ytor. Det kan ju också vara så att man bara tror att boendet enligt någon naturlag ska sluka så stor del av inkomsten att man måste ha en inkomst varenda månad för att kunna överleva. Just kopplingen mellan boendekostnad och månatliga inkomster verkar ofta ogenomtänkt. Vissa utgår från att inkomster bara ska komma varje månad. Om inte arbetsgivaren garanterar jobb blir man arg, om inte staten ger stöd en månad utan inkomst blir det katatrof. Att tänka tanken att en månadsinkomst kan och bör räcka längre än 30 dagar är svårt. Man har ju svårt att få det att gå ihop överhuvudtaget trots heltidsarbete i åratal, ja kanske i 40 år!

      Läste i artikeln att kvinnan gärna sprang på reor och helst ville handla utan att behöva tänka på priset. Vilken värld lever hon i? Sådana där artiklar stänger min plånbok än hårdare inför tiggeri om gåvor till stadens fattiga. Säger direkt till gåvotiggarna som kan ringa ibland, att jag själv aldrig levt så vidlyftigt som dessa stackare som inte har pengar kvar efter ett långt arbetsliv. De blir förvånade och jag kan ge dem en liten lektion. Det framkommer inte sällan okynnesshopping, rökning, idéer om köpande som ideal, att inte känna sig fattig och avstå något, ett gapande efter pengar och saker som leder till skuldsättning. Och så skam över "fattigdom" trots månatliga inkomster. Det sitter inte i mängden pengar alls verkar det som, eller väldigt sällan i alla fall.

      Nu samlas det in pengar till familjer som inte kan köpa julklappar och vinterkläder till barnen. Vart tog barnbidraget vägen? Det kanske gick till månatligt konsumtion av chips, läsk, snacks och Mc Donalds för hela familjen, måste ju unna sig guldkant i vardagen när man är fattig. Är gåvopengar verkligen lösningen även om det får hjulen att fortsätta snurra när slösare låter dem rinna iväg? Det behövs något annat, en folkupplysningsmyndighet kanske. Eller upplysning kommer inte genom information, utan genom kommunikation och ofta rent fysiska upplevelser och erfarenheter. Just idéer om fattigdom och skammen omkring det är något att jobba med. /Eva

      Radera
    3. Det menar jag och jag tycker också att den gränsen är ett hån mot de som är fattiga på riktigt.

      Märkligt att pensionering med lägre inkomst ska komma som en chock, men ibland verkar det inte bättre.

      Jag förstår inte heller drömmen om att slippa läsa prislappar. Av alla uppoffringar man får göra genom ett helt liv kommer den inte på min topplista.

      Jag vet inte hur högt barnbidraget är och vad det räcker till, men McDonalds-besök, läsk, cigaretter mm borde inte vara aktuellt så länge man inte har ett överskott.

      Radera
    4. Instämmer. De som konsumerar upp hela lönen varje månad och aldrig sparar utan ständigt unnar sig saker, resor och lyx på andra sidan står de ordentliga som avstår konsumtion till förmån för sparande.

      När sen ålderns höst kommer, elelr man blir arbetslös och sjuk då bölas det till leda hos slösa medan spara får ta av sina besparingar och inte alls får samma hjälp och stöd som de som ändå skriker i högan sky och klagar.

      Jag ger inte bort en spänn mer än till familj och nära vänner som jag litar på.

      Radera
    5. Det tråkiga är ju att i gruppen som skriker i högan sky finns det en del det är synd om på riktigt, men deras klagosång drunknar i skriken från lyxlirarna som tycker att det är en mänsklig rättighet att aldrig behöva göra avkall på någonting.

      Radera
    6. Ja, så är det. Fast det är väldigt få som det är synd om på riktigt, lite beroende på hur man gör bedömningen om vad som är ok och inte ok.

      Socialbidrag, bostadstillägg och dylika bidrag är värts eftersom de både inkomst och förmögenhetsprövas. Vilket innebär att det "bästa" man kan göra är att slösa bort allt så fort som möjligt för då kan man maxa dessa bidrag. Har du istället spara kan du se dig i stjärnorna efter dessa bidrag eftersom du sparat istälet för att ha konsumerat lyx och resor.

      Jag kan tycka att det är lite fräckt.

      Radera
    7. Det är problemet med "den svenska modellen", slöseri och lån premieras, framförhållning och sparande bestraffas.

      Radera
    8. Att aldrig behöva göra avkall på något... Det är kanske det den svenska välfärden bygger på, åtminstone för senare generationer, knappast för dem som införde systemet.

      Att "lida" en kort stund för att nå ett mål i framtiden, denna så omoderna livssyn, har man kopplat ihop med brist, fattigdom, skam och nöd. Hur kan det komma sig? Bara småbarn, och inte ens alla, skulle resonera.

      Ständig fattigdom, brist och nöd hänger som tunga svarta moln över dem som totalt saknar förmåga till tacksamhet och förnöjsamhet. Må de skämmas och lida.

      /Eva



      Radera
    9. "Må de skämmas och lida" tycker jag är att gå lite för långt, och jag skulle nästan vilja vända på det och säga att det är synd om dem just för att de aldrig förstått konceptet av sådd och skörd, vilket i längden ger dem mer lidande och färre möjligheter.

      Radera
    10. Jag tycker nog man ska få skörda skam och lidande så länge det är vad man sått när man inte är tacksam. Ska de få nåd direkt eller? Det hänger ju inte ihop med lärande enligt mig. Först när man erkänner sin synd ska man få nåd och förlåtelse. Synden kanske bara inses efter lidande och skam, dvs den nyttiga skammen, den som får oss att inse våra dåliga prioriteringar.

      Att tycka synd om folk, vilken nytta har det någonsin gjort? Jo, "nyttan" av att ge dem möjlighet att fortsätta med sina synder och bli helt förtappade, "det är ju så synd om dem, inte kan man förvänta sig ansvar".

      Det snälla är att upplysa syndaren om läget, om relationen mellan sådd och skörd och att lidandet beror på syndaren själv, inte andras synd gentemot dem. Det är stor skillnad på "lidande" och lidande. Den ena är falskt, skamlöst och förtjänat, det andra lidandet (avhållsamhet, förmåga att säga nej till omedelbar tillfredsställelse) är kreativt och leder förhoppningsvis till ökad livskvalitet. /Eva

      Radera
    11. Fast man behöver ju inte ge folk en offerkofta bara för att man tycker synd om dem. Jag behöver inte hålla i yxan eller se dem skämmas.

      Radera
  4. I detta sammanhang är det i nutiden kanske lätt att glömma att mycket stora delar av den lite äldre generationer fullkomligt har marinerats i det kommunistiska och socialistiska Sverige. Sparsamhet är därför för många något väldigt fult. Och de tankarna för man vidare till sina barn (vilket straff!) Staten tar ju hand om dig på absolut bästa sätt, varför ta eget ansvar?

    Men, jag antar att du ser affärsiden här väl? Sparo, när drar du igång dyra kurser i sparsamhet? Typ som de på Rikatillsammans. Du kan ju tom kanske hugga till med bara 15,000 kr i pris (en god rabatt mot Rikatillsammans). Kanske du även kan hänga på ngn form av godhetssymbol? Skänk pengar hit och dit, utan en aning om vad det går till, men påstå att det gör gott. :)
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att sparsamhet skulle anses fult är inget jag känner igen. Tragiskt om det stämmer.

      Nej, ingen kursverksamhet på gång :-).

      Radera
    2. Själva sparsamheten är inte fult, det är konsekvensen, att få en förmögenhet som är det är fula.
      Jag instämmer med investeranren. Det socialistiska Sverige har lovat att ta hand om oss när vi blir gamla. Numera när politikerna istället valt att lägga pengar på annat, så är det många som blir förvånade att löftena inte längre gäller. Dagens unga har ett helt arbetsliv att ordna sin egen situation men ju äldre man är desto mindre tid att hjälpa sig själv.

      Radera
    3. Men vid det här laget måste väl alla ha förstått att samhällskontraktet är brutet? Inte ens dagens pensionärer tas om hand, för att inte tala om uteliggare i arbetsför ålder. Absolut ingenting tyder på att det ska bli bättre framöver, så då är det vår egen förbannade skyldighet gentemot oss själva att ordna det bra för oss själva.

      Radera
    4. "vid det här laget måste väl alla ha förstått att samhällskontraktet är brutet"
      -Nej det tror jag inte. Inte ens politikerna har ju erkänt det ännu, osäkert om de fattat det eller om de bara vill hålla skenet uppe en mandatperiod till. Ostkroks-kommunisten har definitivt inte förstått, hon vill ju skatta sönder privatsparandet också.

      Radera
    5. Att förstå är en sak, att erkänna en annan. Vad ska de säga - "Hey, vi har bränt era pengar på skit, ge oss förtroende i fyra år så ska vi ställa allt till rätta"?

      Kommunister vill smula sönder allt privat, det är det som är kommunism.

      Radera
  5. Har skrivit nu till den där Sofia på Expressen och väntar på svar om detaljer. /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. De gånger jag skrivit till artikelförfattare för att få reda på de uppgifter som inte står har det utan undantag varit för att han/hon inte har tagit reda på dem. Vilket i sin tur ofta beror på att de har på känn att dessa fakta hade sabbat deras historia, så det är bäst att inte gräva för djupt.

      Radera
    2. "kolla aldrig en bra story" som det heter inom journalistkretsar. Varför ändra på något som funkat i decennier inom journalistskrået?
      Det är texter för snabb konsumtion, ungefär som fast food, det ska gå fort och enkelt, vara lättuggat och snabbsmält. Och vara precis så där lagom bra att det lockar till att köpa/läsa samma sak nästa gång, ät/köp och glöm snabbt.

      Haha, nu har de tagit några minuter av din tid - och som du inte kan lägga hos konkurrenterna - och vi journalisterna har tjänat pengar.
      Alla nöjda, utom Sparo och hans kverulanter då förstås ;-)

      Radera
    3. Jag börjar tro att de får lära sig det på journalistutbildningen, för det kan ju inte ha slumpat sig så att en hel yrkeskår består av latmaskar.

      Och så har de väl inte så mycket tid att lägga per artikel heller. Jag brukar tänka på scenen i Zingo där Per Morberg ska regissera porrfilm och vill ta om en scen för att få fram skräcken i skådisens blick varpå producenten påtalar att han ska skjuta fem filmer till den natten - kvällspressen i ett nötskal.

      Radera
  6. Förstår inte heller snacket om hur synd det är om pensionärerna, min farmor får också ut 12k/månad (vet inte om bostadsbidraget var inräknat eller om det är 1k+ till) detta trots att hon nog inte jobbat i mer än 30år hon heller på relativt lågavlönade jobb.
    Tror inte dagens 30åringar kan räkna med att få sån bra pension direkt, lägger man till att dagens pensionärer har växt upp i en tid där det var väldigt lätt att både skaffa jobb och bostad så tycker jag ännu mindre synd om dom!

    Jag fick ut strax under 12k på mitt första jobb för 15 år sen och var jätteglad ändå,förutom när jag varit ute och rest tror jag det är väldigt få månader i mitt liv som jag gjort av med mer än så (och då har jag bott själv och således betalat hela bostadskostnaden själv)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om att dagens 30-åringar definitivt inte ska räkna med den nivån utan att räkna in eget pensionssparande. Jag är själv 47 och räknar all eventuell pension som en glad överraskning.

      När man får sin första lön har man helt andra utgifter än 76-åringar som rimligtvis har ett fullt fungerande hem, inget stort behov av kläder resor osv.

      Radera
  7. Vad fasen, har hon aldrig varit student?! Det man lärde sig som student lär man ha nytta av hela livet. Och nej, jag menar inte det man lärde sig på lektionerna för det är redan glömt utan den ekonomiskt sitsen man befann sig i. När jag pluggade så fick jag ut runt 9 000 kr i månaden och hade en en hyra på ca 4500 kr. Alltså hade jag 4500 kr kvar varje månad och då var tyvärr en stor utgift kurslitteratur som var svår att komma undan. Så det var inte så värst mycket pengar kvar i slutet av månaden. Men visst sjutton gick det runt, alternativet fanns inte. Och nej, jag behövde aldrig ringa föräldrarna eller besöka soppköket för att få mat i magen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä man har ju aldrig sett ett soppkök utanför universitetet. Blir väl för stor konkurrens med monopolspelaren Högskolerestauranger AB som tar emot det mesta av pengarna som inte går till bokinköp.

      Radera
    2. Tänkte just säga det att den största utgiften för studenter är väl ändå öl :-).

      Men visst, jag tror alla skulle må bra av en sådan episod tidigt i livet för att lära sig hålla nere kostnaderna.

      Radera
    3. Här försöker man framstå som en ordentlig student... ;)Nu dricker inte jag öl, men visst, alkoholsaldot var rätt högt vissa månader.

      Jag har en kompis som inte ville plugga vidare för att hon inte ville leva fattigt. Nu, så här 10 år senare, är hon betydligt fattigare än mig pga lågavlönade jobb.

      Radera
    4. Är det verkligen pga lågavlönade jobb eller pga att hon inte stannade länge nog i studentlivet för att bli tvungen att lära sig att leva snålt? Svårt att veta kanske, men min känsla är att fattiga människor sällan är det pga inkomsterna.

      Radera
  8. Jag har hand om ekonomin till en äldre anförvant som får ut 11800 kr i månaden, finns alltid pengar över. Nu är han en förhållandevis pigg 87-åring utan mediciner som ju kan vara dyrt sägs det. Den generationen har jag upplevt är bland de mest sparsamma. Tror inte man kan jämför nu och då. Förutsättningarna för en bra inkomst ser mycket bättre ut idag. Jag kan tycka att det är lite väl mycket gnällade på föregående generationer bland dagens sparsamma aktiemuppar. Man lever i den tidsanda som råder,det ser ju helt annorlunda ut nu. Kommer ihåg att aktier t ex, vad jag kan minnas, inte alls var ett samtalsämne hos gemene man eller i massmedia, det var något som förde en mer undanskymd tillvaro. Allting är ju mycket enklare med internet. Kan däremot hålla med om att dessa snyfthistorier om pensionärers så kallade fattigdom, många gånger är överdriven och förstör för dem som verkligen har det svårt, eftersom empatin avtar när det inte känns trovärdigt.
    Själv lever jag på cirka 7500 i månaden, men har en buffert ifall det blir några större utgifter, som resor tandläkare etc./ME

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så länge vi snackar receptbelagda mediciner finns ett högkostnadsskydd som innebär att du bara betalar 2250 kr per år. Efter det är det gratis.

      Jag vill inte gnälla på en hel generation för det finns mycket elände och misär. Det jag gnäller på är att de exempel man tagit fram här (och det är inte första gången) lever på betydligt mer pengar än du och jag och många andra.

      Radera
    2. Jag äter en medecin nu Visanne som inte går på högkostnadsskyddet. Tror det är ca 450 kr månaden vilket blir 5400 per år. Kanske är 430 kr, men det är över 400 iaf. Drabbar ingen fattig i mitt fall men alla medeciner går som sagt inte på högkostnadsskyddet.

      Personligen kan jag känna att jag vill inte ha runt 12.000 per månad o leva på som pensionär. Därför jag spar nu.
      Jag ska resa, bo i värmen, gå på massage, träning o massa annat mysigt som pensionär, men maten lagar jag gärna själv. Hade jag haft föräldrar i livet hade jag gjort allt jag kunnat för att de också skulle ha en trivsam ålderdom.

      Radera
    3. Jaha, det var mer än jag visste.

      Jag kommer nog inte orka göra av med 12000 kr/månad då heller :-).

      Radera
    4. Nä inte jag heller, men kommer bli dyrt om jag ska äta den hela livet. Kanske finns fler medeciner, men som pensionär med 12.000 månaden skulle det vara en väldigt kostbar historia..

      Jag vet inte hur mkt jag vill ha. Beror på hur mkt vi ska resa men inte en chans jag sitter o ruttnar här i Sverige hela livet iaf..

      Radera
    5. Gissar att en flytt (lite beroende på vart) skulle minska risken för att du ska behöva betala dina egna mediciner, men det är ju svårt att veta.

      Radera
    6. Kom på sånt som kommer kosta väldigt mkt sen som pensionär, är när man ska byta ut alla tänder o sånt. Kostar väl 200 000 eller nåt. Kommer säkert.. funderar också på om man behöver pengar till privat sjuksköterska. En väninnas mamma hade sjukt jobbigt med cancer, för frisk för o få hjälp hemma o ligga på sjukhuset. Vet inte alla svängar, men var fruktandsvärt med smärtor åratal.

      Radera
    7. Det finns gott om utgifter att ta höjd för, men ska man gardera sig mot allt undrar jag om man hinner leva.

      Radera
  9. Dina inlägg om människors privatekonomi i kvällstidningarna är brillianta! Man upphör aldrig att förvånas över den enskilde individens oförmåga att ta ansvar. Det går att hitta billigare boende och som du skriver borde det finnas pengar till mat. Skulle betala för att se dig som programledare i Lyxfällan! Appropå att inte ta ansvar kom jag att tänka på https://www.hemhyra.se/nyheter/elva-personer-en-tvaa/ Favoriten i artikeln är: Under tiden ni bott här så har ni fått två barn till, var ni inte tveksamma inför det?

    – Jo, det är klart vi var. Men det blev som det blev.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Själv undrar jag mest vad de har gjort för att få badrumsdörren att se ut på det där sättet, och vad de menar med: "Allt vi vill är att leva ett normalt liv som alla andra i Sverige."

      Hur många helt arbetslösa familjer tror han bor i Göteborgs innerstad? "Alla andra" betalar sitt boende själv och tvingas rätta mun efter matsäck.

      Radera
    2. Ugh, den där ja... Varför kan de tänka sig "var som helst i Göteborg"? Med två arbetslösa vuxna borde de kunna flytta varsom. Om det är för att barnen inte ska tvingas flytta så... tja, de är ju knappast först i världshistorien med att flytta som barn, om vi säger så.

      Radera
    3. Den där typen av artiklar skapar vrede och rejäl främlingsfientlighet. "Vill leva som alla andra", där begår det ett misstag direkt när de tanklöst skaffar så många barn. Redan där kan man inte räkna med att leva som andra, ännu mindre om man inte ens försörjer sig själva. Och hur ska båda ha tid att arbeta ens? Att sköta hemarbete med så många barn tar tid och kraft och inte blir det lättare i en sådan liten bostad. Man borde i första hand sponsra de två äldsta så att de kan flytta hemifrån omgående. Att fixa större boende är då inte lika aktuellt, inte på andras bekostnad i alla fall. Risken är annars att det kanske blir ytterligare barn.

      Det finns inga ekonomiska skäl till att inte bilda stor familj för den här typen av "fall". Vad de än hittar på så betalar det allmänna, mer bostadsbidrag ju större bostad man får, mer barnbidrag osv utöver allmänt försörjnigsstöd om de inte har A-kassa då. Helt tokigt. Man borde inte kunna få mer barnbidrag och större boyta betalat åt sig än anpassat för max fem barn. Vill man ha fler, så varsågod och stå för ditt val själv.

      Det är dessutom inte heller någon hemlighet att folk i vissa världsdelar kan ha oerhört överdrivna idéer om normal svensk levnadsstandard. Det förekommer idéer om en rikedomsnivå och sorglöshet med pengar som är kraftigt överdriven. En väninna som är gift med en afrikan, och jag som har en mamma som varit gift med en, de vet och har hört deras egna historier. Det var en chock för dem att inse att det inte var guld och gröna skogar för hela slanten när de väl bott i Sverige en tid. De som trodde alla gick omkring med pengar utan gränser, det var vad de fått höra i sina hemländer och som var vad som drog dem hit. Verkligheten var betydligt sämre och de blev besvikna. Att plötsligt inte ha råd att ha gäster på middag varendaste kväll var ur deras synpunkt konstigt och fattigt, så hade de ju levt i sitt hemland. Här undrar man om den här familjen ens insett vad som gäller här. Återligen "vill leva som alla andra i Sverige", jaha ja. Vad exakt syftar du på då skulle jag fråga. /Eva

      Radera
    4. Cosmonomics: Förstår jag rätt så har alla barn utom två flyttat betydligt längre tidigare. Klarade de Somalia-Göteborg ska de nog överleva en flytt Göteborg-Borås också.

      Eva: Får man höra att FN betalar alla kostnader för familjen och att Sverige behöver er anpassar man sig säkert efter det. Har de dessutom inte jobbat på sex år träffar de förmodligen inga andra svenskar än myndighetspersoner som kan berätta vad det innefattar att "leva som alla andra". Som svensk skattebetalare skulle jag önska att det lades lite mer krut där på att informera om begränsningar och skyldigheter, inte bara rättigheter.

      Radera
  10. Ett blogginlägg jag gärna skulle se är hur man som kille kan uppvakta och hitta på saker med en tjej utan att det kostar så mycket. Kan bli så trött på snubbars fantasilöshet - de är så himla tråkiga helt enkelt.
    /Morgonsur

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kanske ÄR tråkiga :-). Jag får fundera över det, men att jag skulle skriva en text om dejting känns lite som att sätta Zlatan eller Jan Guillou på att skriva självkritiskt om ödmjukhet.

      Radera
  11. Ännu ett fall av "pensionärssnyftreportage".

    Eivor själv snyftar inte, men Kvällsposten gör det desto mer i hennes ställe. Intressant här är att de faktiskt redovisar hennes ekonomi i bästa Lyxfällan-stil. Resultatet är ett överskott på drygt 4000 Kr. Hade hon inte pantat burkar hade det bara varit 3500 Kr. Riktigt nödläge tydligen och visar hur illa ställt det är med dagens pensionärer, eller med kvällstidningsjournalistiken. Välj själv.

    https://www.expressen.se/kvallsposten/eivor-84-pantar-burkar-for-att-kopa-mat/

    /M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår inte heller. Den månad som exemplifierar hennes nödläge visar alltså ett netto på drygt 4000, vilket låter rimligt sett till hennes fasta utgifter.

      Jag ska inte säga att jag hoppas att det finns pensionärer som har det sämre, men om Eivor vore det värsta krisläge de hittar är beredskapen god :-).

      Radera