onsdag 12 december 2018

Jag tar avstånd

”Du som är gräsätare kan ju gå ut och beta av gräsmattan” var inte roligt ens första gången och jag har alltid varit noga med att inte sjunka till den nivån och börja håna köttätare. Jag skäms när andra vegetarianer ”kräver” än det ena, än det andra. Visst, vi är olika individer och jag kan inte ta ansvar för Hitler, lika lite som köttätare kan ta ansvar för Stalin, men man blir ju smittad.


Den senaste tiden mer än vanligt. Först var det veganmamman som pga att hon måste göra matlådor till sina barn inte kunde jobba. Lite oklart varför, många gör ju matlådor just till sitt arbete, men denna kvinna måste tydligen lägga hela dagarna på att hacka sallad.

I England höjs röster för att uttryck som ”bringing home the bacon” och ”flogging a dead horse” är kränkande mot vegetarianer och veganer. Det fanns en tid när ingen ville låtsas om att de befann sig i en filterbubbla av meningsfränder. Nu koketterar man med det.


Vegetarianer är bara ett exempel. I sociala medier ses hela tiden uppmaningar av typen ”Vänligen avfölj mig om du...” röstat på X, gillar Y eller inte tar avstånd från Z. Förutom att det kostar stora pengar om hela samhället ska anpassas efter varenda kränkt minoritet kommer mänskligheten sänka sig själv genom att inte lyssna på andra åsikter än de man redan har.

69 kommentarer:

  1. Den självklara lösningen blir ju att avskaffa demokratin - alltså den sortens demokrati där majoriteten bestämmer. Så man kanske ska säga att man förbättrar demokratin, gör den mer robust, mer modern och ska vi till och med kanske våga säga mer feministisk?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle det vara en lösning?

      Radera
    2. Svaret är ja, enligt många av våra politiker.

      Radera
    3. Jag har faktiskt inte hört en enda politiker föreslå att demokratin bör avskaffas, men så försöker jag inte lyssna så mycket på politiker så jag kan ha missat det :-).

      Radera
  2. Aha, jag skulle helst vilja bo i en polygamisk veganväld. Är det nån som känner till nåt sånt ställe varhelst i världen jag kan flytta till som Fi, hojta till.

    SvaraRadera
  3. KIkade på Moa nu med som lagar veganmat. Problemet verkar vara att hon måste åka med till skolan med maten? Kanske barnen är så små att de inte kan bära eller så ska maten transporteras till kyl och värmas och barnen klarar inte det? Alla vill inte äta kall mat. Min inneboende vägrar t ex matlådor pga det. Jag bryr mig inte, kan äta både kall och varm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns en massa saker jag inte vill men måste ändå. Det kallas att vara vuxen. Moa kanske skulle testa det.

      Radera
    2. Ja jo visst, så kan det vara. Fast en tidningartikel på någon halvsida säger knappast hela sanningen.

      Radera
    3. Nej, men mitt i och för sig inte alltför omfattande grävande tyder snarare på att Moas flummiga mindfulness-företag inte gick så bra (eftersom det lades ner efter tre månader!) och istället för att skaffa sig ett hederligt jobb som ger veganmat på bordet köpte hon en offerkofta och grät ut i media.

      Radera
    4. Nu har jag läst hela Moa artikeln noggrant och även lyssnat på reportaget. Kunde inte innan då folk som sov runt. Tycker hon har rätt. Är skillnad på vegansk och vegetarisk kost. Vet massor som blivit hjälpa av att äta vegansk men då nyttig kost. Man kan självklart äta onyttigt som vegan med. Har ju själv märkt här på hälsan att jag mår så mycket bättre efter kostomläggning.
      Reducerat smärtor till just nu (peppar peppar) noll!
      Även om jag blir svullen och kan få ont när jag äter ute med jobbet en hel kväll efter.
      Kan alltså förstå henne, även om omtanken av djuren.
      Nu har jag inga barn, men kan förstå att man bryr sig om de som står en närmast. Har ju egen filosofi att min familj ska vara frisk och hälsosam med.
      Borde inte vara svårt att göra lite vegansk mat i skolan. Är dessutom billigare. Åt nyss fantastiskt god soppa med linser och massa annat. Jättenyttigt. Väldigt billigt.

      Radera
    5. Visst är det skillnad på veganskt och vegetariskt. Vegetarisk kost ser jag inga problem med medan vegansk kräver ett större engagemang, särskilt om vi pratar om växande barn.

      Jag vet inte var man ska dra gränsen för vad skolan ska eller inte behöver tillhandahålla. Någonting säger mig att jag inte skulle vilja försöka diskutera fram en vettig kompromiss med Moa.

      Radera
  4. Sen är jag också väldigt trött på alla dumma skämt om köttätande, men vad gör man i en värld där 99% äter kött.
    Äter ibland fisk ute vid jobblunch o jobbmiddagar eller sociala get together som släkt-socialt. Aldrig hemma utom vid bjudmiddag. Sojaprodukter som tofu älskar jag men undviker pga onyttigt för oss med inflammation kroppen. Även mjölkprodukter onyttigt, men kan ta lite för att inte krångla för mycket vid socialt. Undviker helst allt som är inflammatoriskt för kroppen och rött kött är. Även fisken rätt onyttigt, men vildhavsfångad fisk okej, men inte så vanligt. Omega 3 nyttigt, ska vi äta mer av. Har en mycket mer välmående kropp nu, lätt och fin, känner den knappt, magen platt och fin, huden len, fräsch doft. Drömmer om än friskare värld med mer frukt och grönsaker. Som Fi sen kommer jag kunna styra än mer vad jag äter, vilket jag verkligen ser fram emot. Skulle gärna bo med många andra i en polygamisk veganby i solen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi bryr oss inte om vad ni veganar äter. Alls. Det är ungefär lika intressant som om jag i detalj skulle beskriva hur det gick till när jag borstade tänderna i morse.

      Radera
    2. Mrs D: Jag tror mig aldrig ha hört ett skämt om köttätande. Kanske jag har, men inte som jag kan komma på. Däremot fördömande, men det är ju bara ocharmigt.

      Billiga Aktier: Önskar att fler hade den inställningen.

      Radera
    3. Jaha, vad tråkigt. Jag vet iaf vad jag äter och varför. Väldigt intresserad av mat. Sen är jag inte vegan eftersom jag äter fisk och ibland lite mjölkprodukter vilket man kan läsa ovan. Ang kött, i nästan varje tidning kan man läsa att det innehåller cancerframkallande ämnen.
      Sen sprutar de in mycket antibiotika i djuren då de står tätt packade för att de ska hålla sig hyfsat friska.
      Känns inte speciellt nyttugt att äta sådana djur, men man kan ju ha egna grisar på en gård man slaktar och då blir det genast hälsosammare.


      Radera
    4. Och gissningsvis godare än "industridjur", men det är ju inte alla som har tid och möjlighet att ha ett eget grisförråd.

      Radera
    5. Nä de får väl fortsätta äta sina antibiotikastinna djur och vare glader. Har sett massor med filmer och läst en hel del om djurindustrin. Riktigt äckligt när sådana där stora bölder på grisarna spricker i slakthuset och åker ut över allt annat kött som människorna sen äter.
      Allt går inte att få bort genom att proppa djuren fulla med antibiotika utan är forfarande bölder, infektioner.
      Antibiotika blir man även resistent av om man äter för mycket. Sen är grönsaksindustrin inte jättenyttigt heller, så man får verkligen vara picky om man vill behålla hälsan och försöka leva ett långt liv. OM det nu ligger i ens intresse, ligger ju inte i allas..

      Radera
    6. Sen inte säkert köttet blir godare, men någon som äter eller föder upp själv i småskalighet kanske kan ge besked? Om man jämför ekogris med vanlig gris i olika tester verkar det som ekogrisarnas kött är trådigare pga mer motion. Det som verkar göra kött "gott" är så lite motion som möjligt för djuret. Sen mycket fett. Funderar förstås på vad skillnaden blir om man ger djuren riktig mat och inte massa sojaprodukter och liknande. Många djur äter t ex inte gräs vilket de egentligen ska utan bara massa ersättning tillsammans med antibiotika. Nån som ätit ko som betat ute på riktigt och faktiskt är uppfödd på gräs? Jämfört det med ko som stått inne och äter sojaprodukter, etc?

      Radera
    7. Nja, det är inte den som får antibiotika som blir resistent. Antibiotika är inte som droger som ger en tillvänjning. Det är de bakterier i din kropp och ute i samhället som överlever (evolutionen selekterar fram dem) och blir immuna mot just den typen av antibiotika som du använt som blir resistenta.

      Radera
    8. Vi har egna kvigor. Går bara ute och äter gräs och har det bra. Äter i stort sett bara egna djur men det köttet är oerhört mycket bättre är köpekött. Jag är också övertygad om att hela processen med transport till slakthus osv stressar djuren och påverkar köttet negativt.

      Radera
    9. Bilmek, intressant med antibiotikan. Så snart är vi immuna och är det kanske då jorden går under i nån epedemi?

      Ekonomitankar, intressant. Tycker det även är intressant hur många som menar på att djur som inte mår bra inte kan smaka gott. Visst, ligger väl nåt i det (läst lite om stresshormoner djuren med), men samtidigt har man ju sett antal filmer från slakthus och hur stressade djuren är, eller grisarna som äter av svansarna på varann, korna som inte kan ligga ned, etc. Djur som fraktas långt ibland andra länder för slakt. Utan mat och ibland inte heller vatten. Kommer fram med brutna ben eller döda till halvdöda. Inte så produktivt. Även lustigt kött är billigare än morötter eller tomater. Måste kosta mer att föda upp en kossa än att odla lite grönsaker. De fattiga i USA har inte råd med grönsaker, äter hamburgare, utvecklar diabetes, m.m

      Skulle kunna tänka mig egenslaktat kött. Tycker man är hycklare om man äter kött men inte vågar slakta det själv.
      Även ägg från frigående egna höns skulle jag kunna tänka mig.

      Radera
    10. Det där att folk inte skulle ha råd med nyttig mat ställer jag mig alltid skeptisk till. Exemplet morötter kostar aldrig mer än 14 kr/kg där jag handlar. Var finns billigare kött än så? Kanske om vi snackar rent avfall och roadkills.

      Kul att läsa den här tråden. Jag har inte kommenterat så mycket eftersom jag inte har så mycket att säga, men jag uppskattar debatten.

      Radera
    11. Kan ha varit i filmen Forks over Knives jag såg det. Se den annars, bra. Började dagen här med shot av ingefära, gurkmeja, te på åkerfräken och hallon, sen havreyoghurt med nyttigheter i och en skiva glutenfritt bröd. Är en härlig känsla iaf när kroppen mår bra.
      https://www.youtube.com/watch?v=O7ijukNzlUg

      Radera
    12. Kan ha varit i filmen Hope med. Tror detta är hela filmen. Ska se om jag hittar hela filmen Forks Over Knives. Vet jag sett den på Youtube iaf: https://www.youtube.com/watch?v=pDg7tlEJD64

      Radera
    13. GMO mat ska man undvika med. Läser på just nu om vad det är också. Har satt mig själv i undervisning nu :) Allt för hälsan. Tycker egentligen inte det är några konstigheter.
      Våra kroppar är det viktigaste vi har, eller hur?
      Vad vi stoppar i dem har betydelse.
      Vi tankar bilen, tvättar tar hand om våra andra värdefulla saker men kropparna då? De verkar vi tro ska fixa sig själva. Sen blir vi sjuka och fattar ingenting. Proppar i oss mängder med piller. Även piller för biverkningar av ett annat piller. Tror inte jag känner nån över 40 som är helt frisk? Inte har minsta krämpa t ex konstiga nattsvettingar, allergi, hosta, övervikt, andra diffusa problem som inte alltid heller är en diagnistoserad sjukdom. Sen runt 50-65 börjar större problem komma och runt 70 brakar det loss med lite rejälare saker? Eller så känner jag bara allmänt sjuka människor, vet inte. Tycker det vore trevligare att leva livet utan att vara sjuk helst alls.

      Radera
    14. Jag är över 40 och helt frisk bortsett från nötallergi och en numera mycket hanterlig migrän. Men så jobbar jag hårt på att sköta min hälsa. Tvätta bilen är jag sämre på :-).

      Radera
  5. Blir lätt så när samhället under lång tid fött idén att alla som har en avvikande åsikt ska särbehandlas.

    Skiter i vad andra äter men att barn o äldre ska tvingas att vara "miljövänliga " men x köttfria dagar/vecka är idiotiskt.

    Låt alla äta vad de vill utan moralpredikan, är det en verklig merkostnad så är det matgästens problem.dock väldigt få salladsbarer i skolor eller restauranger som är billiga, inte direkt bara morötter o vitkål längre

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Köttfria dagar" är ett perfekt sätt att få både barn och andra att hata vegetarisk mat.

      Skulle skolan lägga mer energi på den vegetariska maten kunde de ta bort "Minus fläsk" och alla andra religiösa dieter, vilket troligen skulle bli en ekonomisk vinst.

      Radera
    2. Ja tvång (äVen skatt är tvång) är alltid fel väg att gå om målet är att långsiktigt ändra beteenden.

      Ganska logiskt att ju färre saker du behöver tillhandahålla ju billigare är det vid samma totalvolym.

      Radera
    3. Dels det. Dessutom är grönsaker och baljväxter billigare än halalkött.

      Radera
    4. Har tidigare arbetat en sväng på en av norrlands största lunchrestaurang (ej bara lunch men det var störst) och absolut störst andel som slängdes både i kr samt volym var det i salladsbaren. Svårt att använda i annat.

      Kött, potatis etc kan man i värsta fall frysa in tills man har volym att skapa en rätt baserad på det.

      Men absolut viktigaste är att inte göra som när man gick i skolan själv, matsedel 1 termin åt gången, måste vara flexibel.

      Stora problemet är att för att minska svinn och tillgodose alla så tar man aktivt bort gluten etc om lönsamt. Samma med kött, blir billigaste möjliga halal från ofta långa avstånd.
      Kyckling från Thailand ej ovanligt exempelvis..

      Radera
    5. Tvivlar på att skolorna fryser in eller återvinner vare sig kött eller grönsaker. Allt färre skolor tillreder maten själva eller har möjlighet att spara mat. På plussidan vet de, till skillnad från andra lunchrestauranger, nästan exakt hur många gäster de har per dag.

      Radera
  6. Det hade absolut varit bättre för världen om folk åt mindre kött, djurhållningen tär på miljön och jordens resurser.

    Sen förstår jag inte vad problemet är kring veganmat i skolan? Även när jag gick i skolan på 80 och 90-talet vet jag att några var "vegetarianer" och fick gå och hämta en särskild mat i en särskild kö. Varför detta inte kan gå att ordna 2018 är ju märkligt? Förskolan kan väl dra ner på kött rent allmänt, tror ingen skulle klaga utan det är nog mer slentrianen som gör att vi handlar våra korvar, biffar och köttbullar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skillnad nu är ju att alla kräver sin egen specialmat tillagad och betald av skolan efter egna diagnoser/dieter/tycke...

      Kan ju ej vara skolans ansvar om läkarintyg saknas?

      Radera
    2. Jag tror skillnaden är att det på 80- och 90-talet var vegetarianer. Den kosten erbjuds nog fortfarande. Problemet blir vegansk kost, som jag inte minns existerade alls då.

      Radera
    3. Det finns gränser för vad som är skolans ansvar ja, men konflikträdlsan gentemot föräldrar leder till att man ofta tillgodoser elevens...menar föräldrarnas krav. Och så blir maten ännu dyrare. Föräldrar struntar i säsongsinköp och ekonomi, deras älsklingar är så sköra och äter bara ditten och datten. Där jag jobbade senast var kilopriserna på varor till salladsbordet hutlöst dyrt. Vilket storkök köper tomater för 50 kr/kilot, äpplen för 30 kr/kilot? (Äppelträden dignade utanför fönstrena...) Tänk kostnaderna för dessa och andra svindyra ting och hur många kilo som behövs till 1000 ätande som måste kunna slänga hälften också. Kökspersonalen var enormt pressad, noll stöd från ledningen som också menade att barnen förtjänar det bästa...kanske därför personalen fick lägre löner, de förtjänade tydligen inte det bästa i alla fall. /Eva

      Radera
    4. Åtminstone borde den som gjorde det tomatinköpet få sänkt lön, eller helst ingen alls.

      Radera
    5. Snålgrisen, vad som hade varit mycket bättre för planeten än alla halvdant konstruerade försök att rädda den är om det fanns betydligt färre människor. Eller åtminstone inte fler.

      Radera
    6. @Money Cowboy: eller hur.. Konstigt att våra politiker inte gör den kopplingen. De är ju fortfarande inne på att lösningen på alla problem är mer folk. Och eftersom vi i Sverige är för dåliga på att yngla av oss behöver vi få hjälp utifrån.

      Radera
  7. Är inte detta med avfölj mig om... en millennialgrej?

    FÖ vegetarian sedan snart 20 år och jag kan glatt köpa en korv på ikea till femåringen om han så vill. Han väljer själv vad han vill äta, dock inte hemma då jag inte vill tillaga det. Jag ser inga problem med det.

    Ökad polarisering är dåligt. Vi måste kunna prata med varandra även om vi tycker olika.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har åtminstone sett folk upp till 60 stoltsera (för det är det det är) med sitt avståndstagande från oliktänkande.

      Ja, var och en måste få äta vad de vill. Tänker man efter inser man att det måste vara så, och ända sedan Scanbilar sprängdes i luften av straight edge-veganer har jag undrat vilken sympati de tror att de ska kunna vinna.

      Radera
    2. Ja... i Malmö blockerade klimataktivisterna gatorna med soffor. Snacka om att göra sig själva en otjänst.

      Radera
    3. Att de inte begriper det själva är en gåta.

      Radera
  8. Här ett extremt exempel på vad som kan hända om en ung människa triggas att lyssna på något ur ett "obehagligt" perspektiv. Ämnet i sig är inte det intressanta, utan den unga kvinnans reaktion, och de andra ungas reaktion efteråt. Utspelar sig på universitetet i Oxford, England. /Eva
    https://www.axess.se/magasin/default.aspx?article=3828#.XBIuQWhKjnF

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man måste vara väldigt svag i sin tro om man inte tål att få den ifrågasatt på minsta lilla vis. Om 20-åringar (?) börjar hyperventilera när någon presenterar en avvikande åsikt undrar man vilken skyddad verkstad de levt i och om de någonsin kan botas. Otroligt tragiskt.

      Radera
  9. Sista stycket är riktigt vasst. Det borde många fundera på. Männskligheten blir som sagt var allt dummare, speciellt i
    Sverige enligt mätningar.
    Mvh http://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och tyvärr tror jag ingen av oss kan kasta första stenen. Det ÄR lätt för oss alla att döma ut folk som inte håller med en som mindre vetande, men det är dumt.

      Radera
    2. Inte bara enkelt, utan i Sverige görs det som bekant helt rutinmässigt idag. På regeringsnivå, av myndigheter, i media etc. Det är som ett krav att du måste ingå i samma filterbubbla. Annars rast på dig.
      Mvh

      Radera
  10. För att minska klimatpåverkan borde vi kanske äta annorlunda. Men den enklaste lilla ändringen är att försöka undvika äta nötkreatur. Då behöver man inte helt undvika exempelvis fågel å fisk.
    Alla kan inte göra allt, men några kan göra något.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt, går ju att läsa på WWF:s sida och de borde väl vara en tillförlitlig resurs även om många protesterar och säger "Rör inte mitt kött". Ganska roligt, att försöka sno skinkan från smörgåsen vid frukosten för någon kan verkligen uppröra människor.

      https://www.wwf.se/press/pressrum/debattartiklar/1563520-att-ata-mindre-kott-ar-allas-ansvar

      Radera
    2. Förutsatt att privatpersoners klimatpåverkan är något som ens behöver justeras.

      Radera
    3. Du tror inte på att kött har en påverkan på miljön och att människor borde äta mindre kött eller vad?
      Är inte förvånad om det är så för väldigt många jag känner försvarar alltid sitt kött och menar på att det är annat som t ex flyg (vilket också är en miljöbov) som är problemet..

      Egentligen är det skitsamma för jorden kommer ändå gå under, men jag är ändå död om 80 år och lämnar inga barn efter mig vilket är rätt skönt.

      Radera
    4. Jodå. Nu skrev Redaktionen visserligen "klimatpåverkan" och för bara några månader sedan var inte miljö och klimat samma sak. Vad jag menar är att klimatalarmisterna har mycket att bevisa angående hoten om högre temperaturen och smältande isar. Inte minst eftersom så gott som alla tidigare larm har visat sig vara falska.

      Radera
  11. Jag är intresserad av vad alla äter. Jag kan ju ha missat något gott! Men bortsett från det tycker jag att folk som blir upprörda av vad andra äter, eller inte äter, borde få stryk med en stekspade. Det är som trigger-varningar. Ingen ska tydligen behöva bli illa berörd av någonting, någonsin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, jag tycker väl vi alla har ett ansvar? Nu äter jag t ex lite fisk och skaldjur, men läser nu på WWF:s hemsida att det kan vara bättre för miljön att äta lite vanligt kött då för mycket fiskande urholkar vattnen. Är som sagt väldigt intresserad av allt detta då jag läker mig själv med kost. Om alla resonerar som att ingen har ett ansvar och alla ska få äta vad de vill kommer det inte bli några förändringar på jorden? Är vi som har resurser som har lättast att ändra på våra beteenden först. Så jag kan inte tycka det är okej att äta vad man vill, när man vill, hur mycket man vill om det påverkar miljön, vår allas framtid. Familjer med barn borde väl tänka mest på detta om de nu vill jorden ska finnas kvar för sina barn och barnbarn. Jag som inga barn har borde bry mig minst då jag är död om 70-80 år och inget lämnar efter mig.

      Radera
    2. Ja, undrar när det blev så, att man ska slippa motargument för att inte bli upprörd. DET är åtminstone ingen framtidslösning.

      Radera
  12. Vad är det för skillnad på vegetarian och vegan? Är själv lakto-ovo-vegetarian. Om man tar bort lakto och ovo, alltså en ren vegetarian vad är då skillnaden mot vegan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu kanske jag får skit från någon kränkt vegan (finns det någon annan sort?), men som jag förstått det äter veganer inget som har djur med i produktionen även där de inte går till spillo, som mjölk och honung.

      Radera
    2. https://www.hemmets.se/vegetarian-vegan-lakto-ovo-vad-ar-egentligen-skillnaden/
      Här finns en bra förklaring på vad som är vad. Själv är jag tydligen "pescetarian" (visste inte ens att det fanns ett namn på det).

      Radera
    3. Min gräns går vid flexitarianer. Redan innan det fanns ett namn för det kallade jag dem hycklare ;-).

      I veganbeskrivningen nämns gelatin. För mig som laktovegetarian känns det självklart att inte äta gelatin, som ju görs av benavkok. Det borde det i och för sig göra för alla människor, knappast särskilt nyttigt.

      Radera
  13. Inget honung? Det som är så exceptionellt nyttigt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man vill undvika att förslava bina så. Den delen av veganism kunde jag leva med, har aldrig varit förtjust i honung. Ost vore värre.

      Radera
  14. Hemma hos mig som är näst intill ateist kommer det en prälle till jul, kanhända att jag får lyssna på julevangeliet, det bjussar jag på. Kött har jag inte ätit på 30 år, men julskinka missunnar jag ingen. Jag har t o m lagat kött i mitt arbete under flera års tid, samtidigt som jag själv har varit vegetarian. Är ganska övertygad om vad jag tänker och tycker, men tror inte att det hjälper att predika det åt andra. Däremot är folk nyfikna och intressade så kan jag ju alltid hålla låda tills de tröttnar./ME

    SvaraRadera
    Svar
    1. Julevangeliet uppläst av präst låter som en trevlig tradition. Jag delar din religiösa syn, men lite stämning och en god historia har ingen dött av.

      Radera
  15. En enkel och billig lösning är att servera vegetariskt till alla och sedan specialkost till de som har medicinska skäl. Det kan väl inte vara så svårt att ta undan av grönsakerna till ev. veganer för jag tror det är mycket få barn som äter veganskt. Ingen religion utesluts heller av vegetarisk kost mig veterligen ( kosher i den judiska religionen kan jag inte uttala mig om). Ja, jag är vegetarian så jag tycker det är en perfekt lösning. Men 90% tycker väl att det är idiotiskt ( eller ännu hellre: kränkande).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker det är en bra lösning. Låter som det skulle vara supersvårt o laga lite veganskt men är som du säger bara att ta undan lite. Sen kommer de säkert o säger ungarna får inte tillräckligt med kalcium om de inte dricker mjölk men varför ökade benskörhet i Asien när människor började dricka mjölk där isåfall? Innan hade de inte problem med diabetes, etc men så fort de ändrade om och började ta in våra västeländska kostvanor kom alla sjukdommar.

      Radera
    2. Ja, vegetariskt som religiös specialkost är en god idé som testats. Och visst har folk blivit kränkta då. Senast för någon månad sedan läste jag om en muslim som var arg för att hans barn tvingats äta vegetariskt istället för djur avlivade på "rätt" sätt.

      Radera
  16. "Om du är i skogen och ingen annan är där. Kan du vara kränkt i alla fall?"

    alternativt,

    "Om du har levt och inte varit kränkt. Har du egentligen levt alls?"

    Eftersom det går som det går i fotboll och hockey så har svensson hittat en ny nationalsport de senaste tio åren verkar det som.

    ---

    https://utbrytningen.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tyvärr känns det så, men till skillnad från all annan sport finns det inga vinnare.

      Radera