onsdag 18 december 2019

Återställare

Jag gnäller ofta på att utvecklingen går åt fel håll, men när det kommer till datorer kan väl inte ens jag hävda att det går bakåt? Jo, det finns definitivt exempel på det.

Windows 3 kom 1990, samma år som jag började jobba med datorer professionellt. Redan då fanns problemet att nya program tog större och större plats och gamla filer lämnade små rester överallt som helt enkelt kloggade igen burken. Lösningen var ofta att formatera om hårddisken. Man kan se det som en rejäl storstädning där man tar ut såväl mattor som möbler ur huset för att komma åt att torka överallt.


Det var lätt gjort. Man gick in i MS-Dos och skrev in ”format c:” eller något i den stilen. Några minuter senare var datorn kliniskt ren och man fick fylla den på nytt genom att ta fram sina disketter. Resultatet blev ofta en dator som kändes helt ny.

Det här var dags för några dagar sedan. Min dator har under flera månader bestämt sig för att då och då, utan förvarning svimma och starta om. Eventuella osparade ändringar i dokument går förlorade och jag får en ofrivillig rast på några minuter. Jag sparar allt hela tiden (Ctrl+S tar ju en tiondels sekund), men det är ändå irriterande. Dessutom har problemet eskalerat, så jag beredde mig på att köpa nytt, men frågade min datorguru om det gick att testa något först. Jodå, fabriksåterställning.


Ett par knapptryck, tänkte jag. Det kan väl inte vara krångligare än för 30 år sedan? Allt som krävdes (på just den här modellen, nu finns inga ”format c:”-standarder) var att starta om datorn och precis innan datorn ”öppnar ögonen” trycka ALT+F10. Sedan väljer man återställning och saken är biff. Eller inte. Datorn låter meddela att ”det saknas enhetspartition för återställning”. Hade jag haft en installationsskiva för operativsystemet hade jag kanske löst det, men så användarvänligt är det ju inte längre.

Och jag är i gott sällskap. Hela internet visade sig nedlusat med människor som satt med samma problem, men jag hittade inte en enda som lyckats lösa det. Datagurun gav mig en ny länk till en annan slags återställning jag skulle göra innan, och som möjligen kunde lösa problemet. Processen räknades upp i procent på skärmen, men när den var klar till 99 procent fastnade den. Jag lät den stå över natten – fortfarande 99. Avbröt och testade ALT+F10-grejen igen. Samma svar.


Testkörde datorn någon timme genom att öppna tomma dokument (jag hade ju inga egna kvar) samt seriespela Youtubevideos. Efter en timme slocknade datorn igen och det var det sista den gjorde.

En alkis kan ta en återställare för att slippa skaka, men han är fortfarande alkis. Det verkar vara samma med datoråterställningar. Det är nog helt enkelt meningen att jag, trots att jag använder samma program och samma utrymme år ut och år in, måste uppgradera mig och köpa en ny dator med större kapacitet vart fjärde år. Utveckling? Ja, men inte framåt.

44 kommentarer:

  1. Testat att öppna upp datorn och göra rent? Jag har en maskin hemma som började svimma men det löste sig genom en ordentlig rengöring då det visade sig att den fick för lite kylning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det var ett tag sedan. Den är placerad på ett sånt sätt att jag inte tror att den fått så mycket damm, men låter ändå som en bra idé.

      Radera
    2. De brukar kunna suga i sig en massa damm. Du skulle sett min jobbdators innanmäte...

      Radera
    3. Jo, jag har sett några härliga "plädar" genom åren :-).

      Radera
  2. Ah okej du kör Windows CP https://www.youtube.com/watch?v=LjluIV8YM4I

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var det jag trodde först, att det skulle räcka med att klicka ur CP-rycksrutan.

      Radera
  3. Jag har som förutsättning att vi idag måste köpa nya teknikprodukter vart tredje eller fjärde år. Eftersom tillverkarna behöver sälja produkter och gör de för hållbara produkter så säljs ingenting.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till stor del är det nog så. Ibland lyckas jag flyga under radarn genom att ta hand om min grejer, och (som i fallet med datorer) undvika att hänga på tåget med att använda mer och mer av prestandan. Men inte den här gången, vad det verkar.

      Radera
  4. Känner igen mig.

    Mycket var bättre förr.

    Jag kör med Word 97 på jobbet. :-)

    97!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade också länge gamla Officeversioner. Inga som helst nackdelar med det så länge jag gjort dokumenten själv (om alla gjorde samma kloka val vore inte det heller ett problem). Nu kör jag Open Office istället.

      Radera
  5. Sparo, du som ekonomiskt lagd, du kanske skulle köra Ubuntu som operativsystem istället för Windows. Tillsammans med officesviten Libre-office. Mycket användarvänligt och mycket, mycket likt microsoftprodukterna. Och gratis.

    Du kan testa Ubuntu utan att du behöver installera den, så att du får en känsla för om det är något för dig. Tror nog att du skulle klara det, bra och enkla instruktioner (det finns även på svenska för de som är lagda åt det hållet)

    Här är en länk, se längre ned på sidan "Try before you install"
    https://ubuntu.com/download/desktop

    Mer att läsa om Ubuntu finns det gott om, tex wiki
    https://en.wikipedia.org/wiki/Ubuntu

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och vill du fortsätta med Open Office finns det möjlighet till det istället, tex finns instruktioner här;
      https://computingforgeeks.com/install-latest-apache-openoffice-on-ubuntu-18-04-debian-9/

      Radera
    2. Har fått förslaget tidigare, senast häromdagen:
      https://twitter.com/Swe_expat/status/1206286044708134913

      Jag har inte helt avfärdat det. Problemet är att mina datagurus inte kommer hjälpa mig med det. Vi får se framöver, just nu har jag nog med problem ingen hjälper mig med.

      Radera
    3. Som sagt, du kan prova gratis genom att antingen bränna en DVD eller använda en USB-sticka och det UTAN att du behöver förändra din nuvarande dator alls. Provköra utan att köpa är svårslaget, det vet jag inte om någon annan erbjuder alls?

      Instruktionerna är enkla och tydliga - och finns även i videoform om man känner man behöver se innan man gör själv. Och sen kan du ju se om du har samma problem/huvudvärk som du behöver dina datahjälpare till.

      För en tre-fyra år gammal dator verkar konstigt att det hårdvarumässigt skulle behöva visa sig att du behöver byta.

      Det kan ju dessutom bli ett intressant blogginlägg "Blue screen of death - testament of a survivor" eller liknande. Att ondgöra sig över pyttemjuk är ju alltid både tacksamt och ett vinnande grepp

      Radera
    4. Jag ska absolut testa Linux, har varit sugen på det i flera år.

      Och visst, det är fördelen med all skit som drabbar mig - det kan alltid bli ett blogginlägg.

      Radera
    5. Jag skulle rekommendera Linux Mint över Ubuntu om du är van vid och gillar windows. Mint och Ubuntu är i stort sett samma sak. Det som skiljer är skrivbordsmiljön i Mint som är väldigt lik windows.

      Radera
    6. Tack för tipset! Låter som att jag behöver titta på filmer av dem innan jag bestämmer mig där. Jag visste inte ens att det fanns ett val, aldrig hört talas om Linux Mint.

      Radera
  6. Ja fy, allt det där har man varit med om. Men jag kom på lösningen och har sedan 10 år en dator som fungerar felfritt med bibehållen prestanda. Det kostade lite extra men det var det lätt värt. Macbook.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har aldrig varit särskilt förtjust i Apple som företag, men fler än du har uppenbarligen tagit beslutet och är nöjda med det. Fast det där med "lite" extra känns som en underdrift.

      Radera
    2. Med tanke på den ökade livslängden tycker jag det är motiverat att säga "lite" extra. Tar man hänsyn till huvudvärk (den uteblivna alltså) framstår det som rena kapet.
      Men någon inbiten applenörd är jag inte. Jag har t.ex en samsungtelefon och en huaweiplatta.

      Radera
    3. Huvudvärk är svårvärderad, men visst ska man ta hänsyn även till den aspekten.

      Radera
    4. Lägger min röst på Apple i dessa sammanhang. Är inne på mitt 8:e år för min MacBook Air 11" och den är fullt funktionell fortfarande och underhållet har varit minimalt från min sida under alla dessa år. Addera sedan det faktum att dina dokument sparas samtidigt som du ändrar/uppdaterar utan att du behöver tänka på att "spara". Är sugen på att köpa en ny MacBook men så länge min nuvarande är funktionell så känns det inte rationellt/motiverat.

      Radera
    5. Att slippa trycka CTRL+S är inget jag vill betala extra för, men åtta år verkar (åtminstone numera) väldigt imponerande.

      Radera
    6. Jag har också en 7-8 år gammal MacBook Air som fortfarande har flera timmars batteritid. Min förra Mac var nog ungefär lika gammal när den byttes ut pga seghet. Det bästa är dock att det inte blir en massa konstiga error som med PC:n vilket är guld värt för ngn som är totalt ointresserad av datorer och bara vill att det ska funka. Jag skulle personligen aldrig betala för en iPhone (totalt ovärt) men iPad och dator är värt priset. Min iPad funkar fortfarande bra efter 5 år dock börjar batteriet kräva daglig laddning.

      Radera
  7. Ett tips är att använda online-versionerna av word, excel de är numera ganska kompetenta och sparar hela tiden det du gör, det finns ingen sparaknapp ens. Nackdelen är att de såklart kräver internetuppkoppling.

    Annars köp en billig laptop för några tusen från välkänt fabrikat, de fungerar ypperligt. Sen går det ju att koppla till mus och tgb samt extern skärm. Din dator låter inte frisk i hårdvaran.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är faktiskt helnöjd med Open Office. Dokumenten sparas i format som .doc, .xls osv, och versionerna är alltid färska.

      Det är så jag har gjort - billig laptop med extern skärm, mus och tangentbord. Hade allt detta sedan tidigare, så det enda jag kostat på mig är en USB-hub för en knapp hundring för att få tillräckligt med USB-ingångar. Får se om jag nöjer mig eller om jag köper ny stationär i mellandagsrean.

      Radera
  8. Om det problemet ändå bara gällde datorer? Jag fick nyligen nog av min relativt nya degblandare. Ska ersätta den med en motorstarkare och fungerande 20 år gammal elux-maskin istället. Då blir det problemfritt närmsta 20 åren.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas och tror att du får rätt. Har ju tidigare berättat om den hushållsassistent min släkt tillverkar nyponsoppa med och som borde ha uppnått pension eftersom den med marginal fyllt 65:

      https://3.bp.blogspot.com/-IxDEZvmwd-k/WAAC49AEPGI/AAAAAAAABRg/r0VY0kysQPEqa9l1OMIGldZLGUcAAF0bgCLcB/s1600/nypon4.JPG

      Radera
  9. Jag har bland annat en MacBook Air från 2011 som jag använder dagligen. Har blåst rent den ett par gånger, och fungerar alldeles utmärkt. Rätt bra "Total cost of ownership" (TCO), eller total ägandekostnad som det också kan heta.

    Går att få en bra begagnad sådan för en dryg tusenlapp …

    Gratis systemuppgraderingar liksom gratis programvara (Apples motsvarande program för till exempel Word och Excel). Går dessutom att köra Windows på den, om man är så inklinerad.

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. En dryg tusenlapp låter helt klart överkomligt. Samtidigt är mina gurus lika lite roade av att hjälpa mig med Mac som med Linux :-(.

      Radera
    2. Jag har inte haft några behov av gurus hemma sedan jag skaffade Mac. På jobbet däremot har jag med en PC den ena idiotiska problemet efter det andra.

      Radera
    3. Men du kanske inte heller är teknisk idiot. Det är jag.

      Radera
    4. Jag klassar nog in i den kategorin. På mitt förra jobb satt jag ett tag bredvid it-ansvarig. När en annan som övertog bajsmackan som en kollega uttryckte det hade träffat kollegan kunde jag inte låta bli att säga att han nog var tacksam att slippa mina frågor så hade han uppenbarligen tyckt det var trevligt för han kunde alltid lätt lösa mina problem. Så på jobbet har jag minst några dumma frågor i veckan och ett antal suckar.

      Radera
    5. Äh, det finns inga dumma frågor. Det finns bara dumma människor:

      https://www.youtube.com/watch?v=LEVuFND_rVs

      Radera
  10. Det viktigaste är att du identifierar vilka behov du har.....som alltid vid köp.


    Det verkar ju som det inte behövs något massivt grafikkort för flera tusenlappar.
    Ej heller den mest kraftfulla processorn.
    PC har en viss fördel då du är van/ trygg med programmen och du har en "support" som förloras med andra system.

    Finns behov av laptop?
    Har många exempel i omgivningen där man använder en laptop som aldrig lämnar skrivbordet och används med extern skärm och externt skrivbord och mus. Då är bara en laptop dyrare utan någon nytta.
    Används den mobilt....ja då är det annorlunda.

    Men i detta i betänkande skulle jag ha rekommenderat en begagnad stationär (blocket/ tradera) eller billig ny laptop beroende på behovet av mobilitet.
    (Anledning till ny laptop är att de begagnade är enligt min bedömning orimligt dyra oftast...kanske fel....)

    Slutligen:
    Lyssna mer på din "support" än på slumpmässig bloggkommenterare, mig själv inkluderat.


    Med vänlig hälsning
    THZ

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grafikkort: Helt sant. Processor: Troligen också.

      Behov av laptop har jag inte dagligdags, men under 2020 kommer jag behöva företa mig åtminstone ett par längre resor. Fast det är inte värre än att jag på resande fot kan använda den laptop jag sitter på nu, sedan gå tillbaka till stationär.

      Begagnat vetesjutton. Då kan jag ju sitta med samma problem från dag 1, bara lite fattigare, och när man får ganska mycket ny dator för några tusenlappar känns det säkrare.

      Och ja, eftersom jag är beroende av support är jag tvungen att ta stor hänsyn till dem som kan hjälpa mig när det går åt helvete. Samtidigt har jag stor nytta av "slumpmässiga bloggkommenterare" också. Särskilt idén att göra en mjuk övergång till Linux känns mycket realistisk.

      Radera
  11. Min sons tre år gamla speldator (laptop) hårddisk lade av nu i veckan. Trist om det är så att prylar inte håller mer än tre år, speciellt då man betalar dyrt för vad som ska vara riktigt bra kvalitet. Jag har haft billiga datorer som hållit dubbla tiden, så en besvikelse. Och att döma av vad man läser här är en krånglande hårddisk inget man löser med några knapptryckningar..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det råkar inte vara en HP som har drabbats av deras problem att diskarna bara fungerar i 32 000-någonting timmar och sen krachar på exakt klockslag?

      Radera
    2. nej, det är en MSI

      Radera
    3. Hoppas du har mer tur än jag, även om några knapptryckningar, som sagt, nog knappast räcker.

      Radera
  12. Hade själv för vana att köpa en ny billig HP laptop vartannat år (efter 2 år gick de sönder) men vid senaste datorköpet för 5-6 år sedan bestämde jag mig för att öppna plånboken och köpte istället en ganska påkostad Lenovo. Denna dator är lika bra, om inte bättre, nu och jag kommer aldrig återvända till mitt gamla köpbeteende.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra inspel! Jag tyckte i och för sig att jag grävde ganska djupt i plånboken förra gången, för fyra år sedan, men kanske borde jag lagt mer pengar.

      Radera
  13. Låter som du har någon form av hårdvaru fel på datorn, en sak som faktiskt kan hjälpa är att köra ett annat operativ. Föreslår att du skapar en bootbar ubuntu usb sticka och sätter i datorn, sedan kan du köra ubuntu ifrån den och avgöra om den är stabil, är den det kan du ju installera det på riktigt.
    Det är inte helt omöjligt att linux antingen inte använder det som gör att den krashar eller att den har någon fix på jus det problemet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, varför inte? Värt ett försök!

      Fast efter att ha jävlats ungefär ett dygn med datorer behöver jag några dagars lugn och ro på den fronten, annars kanske jag känner mig nödgad att kasta ut den genom fönstret vid minsta motgång (och inget jag gör med datorer går problemfritt). Sen ska jag försöka!

      Radera