tisdag 24 mars 2020

Jag kan betala en gång

Jag ska inte säga att jag alltid gillar att göra rätt för mig, men jag kan åtminstone leva med det och betala för sånt jag använder. Men bara en gång.

Ta bankerna t ex. De tar betalt för att man lånar pengar av dem samtidigt som de själva lånar pengar gratis av sina kunder i sparkonton med nollränta och ska ha betalt för ett bankkort som de tjänar pengar på att jag använder. Nog är nog.


Under 2020 får Svenska Dagbladet över 45,5 miljoner i presstöd, en tidning som trots det är nedlusad med reklam. Men om man råkar klicka på en SvD-länk möts man av följande budskap:
Få all SvD:s journalistik 2 månader utan kostnad, därefter 199 kr/mån tillsvidare.
Vadå ”utan kostnad”, ska vi behöva betala för journalistiken tre gånger? Och kan man kalla det journalistik när de lyckas få till tre skrivfel i den meningen?


Vi går vidare. Efter plastpåseskattens införande är det många som inte vill använda butikernas bärkassar. För mig gjorde det ingen skillnad. Jag har inte köpt en plastpåse i matbutiken på minst tjugo år. Om de vore kostnadsfria kan jag väl göra reklam för Lidl på vägen hem, men jag betalar inte för det! Det om något vore olidligt.

Ja, det här är I-landsproblem så att det sjunger om det, men jag lyckades åtminstone skriva ett helt inlägg utan att nämna Corona. Skit också, där sprack det.

18 kommentarer:

  1. Hitta tre fel? Vad är fel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Siffran 2 bör i en text skrivas ut i bokstäver. Undantag är exempelvis om det är flera siffror. "2-3" kan vara lättare att läsa än "två, tre". Dessutom måste man lägga till ett "i" innan.

      Det finns ingen anledning att förkorta månad till "mån", men ska det göras bör förkortningen avslutas med en punkt som markerar klippet eftersom ordets sista bokstav inte är med.

      "Tills vidare" är två ord, inte ett. I en längre ordfläta som tillsvidarelagd (inte helt lyckat oavsett) hade de kunnat komma undan med att dra in på mellanslaget. Så då landar vi på:

      "Få all SvD:s journalistik i två månader utan kostnad, därefter 199 kr/månad tills vidare".

      Jag är inte heller ofelbar. Det går garanterat att hitta massor av fel exempelvis i mina bloggtexter, men om jag som i SvD:s fall ska använda en mening hundra (?) gånger per dag i åratal hade jag sett till att få den rätt.

      Radera
    2. Tyckte att det var svårt att se vad som var fel, inte någon kritik mot dig. Tänkte också att det saknades ett i, men blev osäker eftersom S V D borde kunna bättre än jag. Slog upp tills vidare och såg att det också går att skriva tillsvidare även om jag själv inte skulle skriva så.
      För övrigt det här med bankkort, svårt att veta vad som är bäst och billigast.Jag har alla mina banktjänster i en bank och betalar 39 kr i månaden. Banken påstår dessutom att de förlorar på mina sparpengar. Min okunnighet sätter käppar i hjulet. Önskar att hushållsekonomi hade funnits på schemat istället för en del matematik som de flesta aldrig kommer att använda i sitt liv.

      Radera
    3. Visst skulle man kunna tro att journalister är bra på svenska, men det verkar inte prioriterat.

      "Tillsvidare" känns som ett sånt där fel som blivit så utbrett att man till slut börjat acceptera det. Men okej, 2 och mån störde mig mer.

      Svårt för oss utomstående att veta vad banken tjänar pengar på, men med tanke på resultaten de redovisar borde det vara det mesta.

      Matematik känns ändå viktigt. Ta hellre bort lite religion eller geografi som nästan ingen behöver. När jag gick i skolan läste vi barnkunskap. Varken förr eller senare har jag upplevt något mer meningslöst.

      Radera
  2. Det finns någon rolig skärmdump för någon gubbe blir förbannad över plastpåseskatten, typ: "Nej, det är för jävligt med skatten och nu slutar jag att köpa plastpåsar! Av mig ska de inte ha några extra skattepengar för det!".

    Kanske är exakt det staten vill uppnå. Färre plastpåsar i naturen. Förmodligen en av de roligaste skärmdumparna på länge...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade varit roligare om det vore det staten var ute efter, men för mig känns det som en ren skatteintäkt förklädd till miljöåtgärd. I valet mellan plast, papper och tyg verkar ju plast vara mest miljövänligt. Förutsatt att vi eldar upp dem och inte slänger dem i Ganges eller Nilen, men det har gått fint för mig att undvika hittills.

      Radera
    2. Precis som du säger förutsättningen att vi eldar upp plasten. Vi återvinner en bra bit mindre än hälften av den plast vi förbrukar. Den största delen exporteras till andra länder där den inte eldas upp, utan kan mycket väl hamna i marina miljöer. Så om du inte slänger plasten i Ganges eller Nilen så kan någon annan göra det åt dig. Det är där problematiken finns.

      Vet inte hur mycket du är i parker eller badstränder på sommaren, men där sker det ganska mycket nedskräpning.

      Radera
    3. Jag går förbi parker och badstränder på sommaren, men känner mig inte riktigt hemma i den miljön. Dock finns det ofta rejäla soptunnor där, även för engångsgrillar. Om de som frekventerar stränderna inte använder dem hjälper nog inga skatter i världen.

      Radera
  3. Hej, bra inlägg.
    Tycker inte man kan ta bort religion även om det är skit och borde avvecklas. Det kan slå upp ögonen på vissa som djupt religiösa. Om inte, kan alla få förståelse för andra.

    Då ekonomi mer eller mindre är simpel matematik går det väl bra att slänga in det i lågstadiet. De lite tyngre beräkningar kan man lägga på högstadiet. Då kanske fler faktiskt inser nyttan när man får applicera på något som finns i verkligheten. Man behöver inte gå bananas på facktermer och lagar direkt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om vi tar högstadiet med elever på 13-15 år. Finns det så många djupt religiösa i den åldern? Men okej, geografi tyckte jag själv var ett bättre förslag. Om man har ett hum om hur världen ser ut borde man kunna ta resten på internet. Jag har hittills inte träffat någon som haft nytta av att kunna Hallands floder.

      Visst finns det beröringspunkter mellan matematik och ekonomi, men jag vill inte att det ska bli mindre "vanlig" matematik. Facktermer och lagar håller jag med om, inte jätteviktigt.

      Radera
  4. Haha, jag uppskattar att du försökte skriva ett helt inlägg utan att nämna corona. Det är inte lätt i dessa tider. Håller i övrigt med om att det är surt att betala saker två gånger.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är skitsvårt. Finns ju inga andra nyheter överhuvudtaget.

      Radera
  5. Instämmer. Funderar på att lämna Handelsbanken sedan de införde månadsavgift. När de ville ta betalt för att passivt förvalta att mitt VP-konto som jag aldrig rör får vara parkerat i deras depå för några år sedan sa jag ifrån och fick behålla det kostnadsfritt.

    Men det är väl ändå fyra gånger: nu tar de ju också betalt indirekt när staten lånar ut extra kredit för att bankernas kunder inte ska kånka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan mycket väl bli fyra gånger. Allt över en tycker jag är skit. Oavsett storlek på avgifterna/avdragen, bara principen stör mig.

      Radera
    2. Det går att slippa avgiften genom att avsluta allkontot, då kan du behålla resten om du vill.

      Det finns banker som du kan ha betalkonto med insättning av lön utan kostnad. Bank-id är dock något du kan vilja ha, å som man bör se till att få.

      Radera
    3. Själv har jag SEB. De tar en allmän månadsavgift som jag inte tror att man kan slippa. Inlåningsränta tror jag inte att de håller på med överhuvudtaget, lär nog dröja några Riksbankshöjningar till innan de ens överväger det.

      Radera
  6. Men för farao, varför skriver du inte om Corona? Det är ju det som är tokhett nu! Det är lite som gud, alla pratar om det men ingen har sett det.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gör det också, men försöker åtminstone få in något annat ibland. Men det är inte lätt att hitta coronafria uppslag i nyhetsflödet.

      Radera