måndag 2 mars 2020

Teori före praktik

Behöver man plugga och läsa grejer eller kan man lära sig allt efter hand och googla vid behov? Jag vet inte om det ens är en fråga längre, att läsa på är väl helt ute. Själv är jag en varm anhängare av förberedelser och studier. I slutändan är misstag ofrånkomliga, men genom att läsa om andras misstag behöver man inte göra alla själv.

Jag läste ett bra citat i en bok om biodling (som för övrigt är ett bra exempel på ämne jag försöker läsa på om innan jag hamnar i skarpt läge), ett citat av biodlaren och baronen August von Berlepsch. Han levde på 1800-talet, men jag tror inte att det är ett sämre råd idag, oavsett om det gäller bin eller något annat:
Lär er framförallt teori, ty annars blir ni klåpare i praktiken livet igenom!

Ett av mina bästa exempel är poker. När jag började spela fick jag höra att de första pengarna man sätter in på ett pokerkonto i stort sett alltid går förlorade, men än idag, femton år senare, har jag aldrig ”gulat” ett pokerkonto, alltså tappat alla pengarna på det, utan alltid lyckats ta ut mer än jag satt in.

Jag är inte världens bästa pokerspelare, långt därifrån. Men innan jag började spela för riktiga pengar hade jag läst två pokerböcker för att få ett hum om vad det handlade om. Jag hade såklart kunnat sätta in någon hundring i ”läropengar” och förmodligen lärt mig en del på det också, men eftersom jag alltid gillat att tjäna pengar mer än att förlora dem tyckte jag att det hade varit att gå från fel håll.


På börsen kan jag inte säga att jag läste flera böcker innan jag började investera som sextonåring, men jag tycker att det lönar sig att läsa på både om bolag, börsens psykologi och annat som rör börshandel. Böcker, artiklar, bloggar eller poddar spelar ingen roll, bara man lyssnar på kloka människor som tänkt.

Givetvis med ett kritiskt sinne, men min erfarenhet är att ju fler man lyssnar på desto mer lär man sig att inte svälja andras ”sanningar”. Fast det är ju min subjektiva bedömning i min bubbla.

17 kommentarer:

  1. Gillar poker, men då ska man spela runt ett bord och inte på nätet. Testade för skojs skull att spela lite på svenska spel, gick fullständigt uruselt. Problemet var att blinds åt upp den lilla kassan jag hade (några hundralappar) och att endast var 5:e hand eller nåt var spelbar över huvud taget. Riktiga motståndare kan man psyka och ha lite roligt åt, men att spela vid datorn var totalt stelt och livlöst. Enda gången jag fick något riktigt bra, tror det var en straight, då var det såklart nån lirare som hade ännu bättre hand. Ridå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med om att livepoker är att föredra och att nätpoker är ett helt annat spel. Fördelen på cashbord på nätet är att man har större möjligheter att leta upp ett lämpligt bord med spelstilar man kan dra nytta av. Variationen du kan hitta på nätet på tio minuter skulle ta ett år på Casino Cosmopol.

      Radera
  2. Jag läser allt inom börsekonomi, alla olika sorters åsikter. Därefter bildar jag mig en egen uppfattning om vilken väg jag ska välja. Numera försöker jag dessutom hålla fast vid det vägvalet, men det har jag inte alltid gjort.

    En genomlyst teori är ett säkert val tex "långsiktighet på börsen med pengar som du kan undvara i minst 5 år", den är framsprungen ur omfattande analys bakåt i tiden. Sedan finns det många som anser att det "är annorlunda den här gången". Men det är det sällan.

    Du skrev väl igår ungefär (eller förrgår ?) något i stil med hur man kan överrumplas av en korrektion efter så många år av kontinuerlig uppgång. Dagligen nya ATH har blivit den nya bilden av ett normalläge på börsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte kommer jag ihåg vad jag skrev igår ;-), men det låter vettigt. Det gäller för övrigt även att skapa en egen strategi och hålla fast vid den, men ack så svårt.

      Radera
  3. Frångår ämnet här, är väl lite som de där människor som har blivit lurade på bitcoin av samvetslösa lurendrejare fastän tvärtom låter mina pengar sitta kvar på sparkontot med obefintlig ränta och förlorar på det sättet, vet att det är dumt.
    Tyckte om poker när jag var yngre, när vi spelade om tjugofemöringar, men ser inte det som någon lösning, nu när jag har lite mer pengar. Snarare kommer jag att göra av med allt. Aktier och fonder känns som det är något jag måste hålla alltför mycket koll, sälja hit och dit, sitta still i båten o s v,är väl dum men jag blir bara förvirrad. Dessutom är jag livrädd för att bli av med pengar eftersom min månatliga inkomst inte är så stor.Hade jag haft en bra inkomst, så skulle jag varit modigare och vågat ta risker.
    Funderar ändå på ett sparkonto med insättningsgaranti och hög ränta, som t ex Hoist spar, Big Bank eller Collector. Kan och vet du något om dessa banker eller kreditinstitut? Skulle det vara något att ta upp på din blogg?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte om jag tycker att det är så dumt att ha pengar på sparkontot. Visst, det ger ingen ränta (eller mycket liten), men när alla index tappar tvåsiffrigt på en vecka är +/-0 ett himla bra resultat.

      Både beträffande börsen och poker gäller det att bestämma vad man kan avvara och inte rucka på principerna pga hur det går. Sitter man vid ett pokerbord där man förlorar pengar är det sällan en bra idé att pytsa in mer, ungefär som i riktigt dåliga aktier.

      Bra tips, ska klura på om jag kan tillföra något där!

      Radera
    2. Nu har jag klurat klart på det där med sparkontona. Jag har verkligen inget att säga i ämnet mer än att man bör hålla sig till insättningsgaranti. Och gör man det verkar alla banker ge ungefär lika mycket ränta om man inte låser pengarna.

      Radera
  4. Biodling är riktigt intressant. Jag när biodlingsdrömmar och har läst lite men inte riktigt kommit till skott. Har du tänkt ge det ett försök? Du får gärna rapportera här på bloggen om du gör! Mvh John

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag är sedan något år helt fascinerad av biodling. Gjorde tidigare ett inlägg om ett studiebesök (https://sparosverige.blogspot.com/2019/08/fungerande-samhallen-i-sverige.html), lyssnar och ser allt jag kommer över och hinner och är inne på tredje boken nu.

      Jag är fast besluten om att starta egen biodling så fort jag kan. Tror inte att mina grannar blir så förtjusta i om jag sätter upp kupor på balkongen i höghuset, så jag ska bara flytta först.

      Radera
  5. Och ändå så är det så förvånansvärt många i vårt samhälle idag som tycks se frånvaro av bildning som någon slags merit i sig. Vår regering tycks tex sätta en ära i den principen, och vi ser ju hur extremt illa det gått, förutom för deras egna plånböcker och maktgunst.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det vad man brukar kalla "livets hårda skola" (fast mer en skyddad verkstad i vissa fall)? Jag kräver inte att regeringen ska ha formella meriter (fast en finansminister bör väl ändå vara ekonom), men NÅGOT mer än SSU-kurser på Bommersvik får de gärna ha.

      Radera
  6. Ett annat bra citat är från karaktären Jojen Reed skriven av George RR Martin:

    En person som inte läser böcker lever ett liv. Den som läser böcker lever flera.

    SvaraRadera
  7. Det viktigaste är att på ett kritiskt ta in information från flera olika synvinklar.

    När det gäller undervisning ska en bra föreläsning bygga på att studenten redan har läst vad den förväntas läsa och föreläsaren utvecklar genom exempel och utmanar studenten. Många förväntar sig att bli matade med samma information som redan finns i litteraturen. Det senare är något poänglöst medan det förra är väldigt utvecklande för såväl föreläsaren som studenterna.

    Är också en varm anhängare av att man ska läsa in sig på teorier i flera paradigm för det är annars lätt att fastna i sitt hemtama och bekväma paradigm vilket är bedrägligt när man råkar ut för nya situationer. Miljöfrågor är t.ex. såpass komplexa att man måste ha ett hum naturvetenskapligt, juridiskt, ekonomiskt och samhälleligt/politiskt för att kunna göra anspråk på att komma med en någorlunda genomtänkt lösning. Annars kan den enkelt punkteras av någon som helt enkelt väljer att angripa problemet från ett av de andra paradigmen.

    Eller för att ta en pokerparallell, om jag t.ex. bara fokuserar på att defensivt tillämpa sannolikhetslära kan jag ju råka illa ut om jag spelar mot en aggressiv pokerspelare som försöker få fördel genom det psykologiska spelet och sätta mig i situationer där jag ställs inför svårare val där priset att vara defensiv ökar och tvingas över på motståndarens spelplan som han behärskar bättre än mig. Eller en pokerspelare som går ut sist i rundan och försöker spela på de andra spelarnas hand och agerande mer än sin egen.

    Verkligen viktigt att förhålla sig kritisk i dessa tider av confirmation bias och cirkulär information i filterbubblor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, ju fler synvinklar desto bättre. Då får man dessutom det kritiska synsättet på köpet eftersom man tvingas lyssna till åsikter man inte håller med och som utmanar ens världsbild istället för att bekräfta den.

      Man skulle kunna tro att det vore lättare att ta till sig sådana åsikter, från andra håll, ju mer info vi får, men för många verkar det bli tvärtom - att de aktivt letar efter åsikter de redan håller med.

      Radera
  8. Ditt yrkesval avgör om du behöver formell utbildning eller inte. En läkare som utbildat sig på Youtube känns inte alldeles tryggt.

    Däremot finns det många exempel på egna företagare som lyckats fantastiskt bra trots urusla betyg, ingen utbildning och dyslexi.

    Chansen att lära sig något på egen hand är idag större än någonsin. Men att söka jobb utan formella meriter kan ibland vara utmanande. På sätt och vis är det synd för många duktiga personer sorteras bort för tidigt, men vad ska man göra? /nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror faktiskt inte att det finns läkare som utbildat sig på Youtube ;-). Men jag motsätter mig inte formell utbildning bara för att mina exempel inte handlar om det.

      Jag håller med om att formella meriter ibland ges lite för stort utrymme. En läkare måste såklart ha tydligt mätbara meriter, men för många tjänster behöver det inte vara så. Särskilt fånigt tycker jag att det är när man kräver en viss mängd eftergymnasial utbildning utan att bry sig om VAD man läst, bara ATT man gjort det.

      Radera