söndag 6 september 2020

Betalar du är du del av problemet

Även om man är emot moms måste man betala. Gör man inte det bryter man mot lagen. Frivilliga utgifter som vägtullar går förvisso att slippa genom att ställa bilen, men ska man vara en del av samhället kan man inte leva helt kompromisslöst.

När det gäller plastpåseskatten ställer jag däremot högre krav på mina medmänniskor. Vi som tycker att denna skatt är en helt igenom usel idé (som för övrigt inte har ett skit med miljön att göra) bör inte rättfärdiga den genom att betala. Varje gång vi gör det ger vi regeringen och dess stödpartier rätt. Att betala för ”miljöbeskattade” påsar är att acceptera skatten som rimlig.

Det finns säkert läsare som tycker att denna hållning är helt oresonlig, men det krävs ytterst lite planering och obehag för att bojkotta dessa påsar, både fruktkassarna som kostar 38 öre (varav 8 öre omsättningsskatt!) och de stora plastpåsarna där 3 kr går till att täcka statens utgifter. Jag är helt på det klara med att jag aldrig tänker köpa en plastskatt på påsar jag inte måste ta, och om (när) skatten utvidgas till att gälla andra material får det också vara.


De stora påsarna köpte jag inte innan heller, så det gör mig inget att hoppa över dem även fortsättningsvis. De små fryspåsarna för lösviktsvaror saknar jag, men det här är en för viktig princip för mig. Antingen fogar man in sig i ledet som en duktig skatteslav eller också står man upp mot tramset. Så tycker jag. Vad tycker du?

50 kommentarer:

  1. En av flera fördelar när man köper saker hos Amazon i Tyskland är att man undviker usla svenska lokala hitte-på-skatter ala MP. Nu sägs det att Amazon ska öppna i Sverige straxt så då blir det till att byta leverantör när det händer.
    Med samma priser som nu till kund men med väsentligt högre punktskatter så kommer Amazons marginaler att bli väsentligt lägre, eller så kommer försäljningen inte bli särdeles stor. Men det är klart, ser man till att få den delen av befolkningen som kunder som måste bränna hela lönen varje månad, till vilket pris som helst, ja då funkar det förstås. Men då får man slåss mot bolag som ICA, Telia och dylika.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Okej, den strategin hade jag inte tänkt på. Tyvärr tror jag många kunder inte reflekterar. De knyter näven en stund, men sedan handlar de på som vanligt och rättfärdigar därmed en massa dumheter.

      Radera
  2. Här i västsverige erbjuder man i många butiker nu "gratis" papperspåsar till frukten istället. Nu väger dessa ca 20g så man får ju betala fruktvikten för den vikten istället vilket i praktiken gör dem lika dyra som plastpåsarna.

    Annars är jag lite kluven. Visst är det så att den svenska plastpåseskatten är ett slag i luften för den globala miljön. Mer av en symbolhandling och en extra inkomstkälla för staten. Men å andra sidan har vi ett vansinnigt slöseri med plast. Det är också en trend i världen att man går ifrån plastpåsarna. T o m i mitt andra hemland, Australien, ett av världens mest miljöförstörande länder, har man nu börjat ta betalt för påsarna i livsmedelsaffärerna. I vissa andra länder har man förbjudit plastpåsar i butikerna.
    Och ärligt talat, hur svårt är det att ta med sig en kasse när man går och handlar? Två veckor och sen glömde man det inte längre.

    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här på ostsidan, det är papper som gäller. Men även om papperspåsen skulle kosta mig dubbelt så mycket som plast inklusive skatt föredrar jag att sponsra butiker som kör med öppna kort framför en ohederlig stat.

      Slösas det ska man jobba med det, men jag har inte hört någon politiker säga att vi ska sluta köpa påsar sedan skatten införts. Nu när staten tjänar pengar på det är allt i sin ordning igen.

      Inte alls svårt. Jag jobbade för många år sedan på ett kontor där företaget bjöd de anställda på frukost. Så vi turades om att gå och handla på morgonen och jag tror att alla utom jag kom tillbaka med två nyinköpta plastpåsar. Jag tog istället två av de tvåhundra kassar som låg i köket. Inte för att spara ett par kronor åt företaget eller ens för miljön utan för att jag tyckte att det var idiotiskt att inte återanvända plastkassar i nyskick.

      Radera
    2. väg innan, skriv ut etiketten och lägg sedan i frukten i pappåsen efteråt.

      Radera
    3. Vet inte om det är tillåtet. Tar man med papperspåsen kanske man förväntas betala för den. Hur som helst använder jag aldrig självscanning.

      Radera
  3. Finns det inte risk att politikerna slår sig för bröstet och redovisar skatten som en stor succé om antalet använda kassar minskar?

    Dvs att bästa protesten mot idiotin egentligen borde vara att köpa fler plastkassar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Politiker redovisar allt som succéer. Sitter fler människor i fängelse är rättsväsendet effektivt - färre=mindre kriminalitet. Är färre arbetslösa har politiken lyckats, fler=ökat arbetskraftsutbud som gör Sverige internationellt konkurrenskraftigt. Och så vidare, i all oändlighet.

      Radera
  4. Jag köpte inte plastpåsar innan skatten infördes och definitivt inte nu. Det var varken miljöfrågan eller kostnaden som drev bort mig från påsen utan cykeln. Lättare att cykla till och från affären med en ryggsäck istället för en plastpåse.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De små påsarna då? Vissa grönsaker kanske man inte vill packa löst. Hade hellre sett en regel som tvingade handlarna att ta betalt för påsen, men de fick behålla hela summan.

      Som det är nu ger man alla incitament att fuska. I en del förorter så slipper man betala om man svarar att man tog med sig påsen, även om man fick den av kassören. 😂

      Radera
    2. Jag cyklar inte, men tycker att både ryggsäckar och tygpåsar lämpar sig mycket bättre att handla med.

      Ja, de små fruktpåsarna är helt klart ett större problem att vara utan. Jag hade också hellre betalat handlaren, men skattens införande handlar inte om att regeringen vill minska på plasten, man vill tjäna pengar.

      Radera
    3. Ja dom små påsarna saknar jag ibland. Mest när jag köper en färdiggrillad kyckling eller köttförpackning som är lite kladdig.

      Radera
    4. Man får återvinna plast där det går. Gamla brödpåsar osv. Igår skar jag upp en 8-packspåse toapapper som går utmärkt att därefter förvara frukt och grönt i.

      Radera
  5. Självfallet gör jag vad jg kan för att minimera inbetalning av skatt i dagens Sverige. Grundanledningen är för min del att politrukerna gemensamt har beslutat att inte nyttja skatten till det grundläggande i samhället. Om staten bryter sina löften till skattebetalare, varför ska jag då betala skatt?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är kärnproblemet. Går skatt till bra grejer kan jag stå ut med att de på ett mycket oärligt sätt inför en plastskatt och påstår att det handlar om miljön.

      Radera
  6. Jag har en ganska många barn och ett av dem är i åldern där han ledigt äter mer än dubbelt så mycket som en normal vuxen. Vi handlar därför groteska mängder mat. Man kan säga att cykel med ryggsäck inte riktigt fungerar när vi veckohandlar.

    Vi har alltid använt en mix av återanvändningsbara kassar och plastkassar. Plastkassarna använder vi på alla möjliga sätt och till slut blir de soppåsar. Vi har helt enkelt reglerat andelen plastkassar vi köper efter hushållets behov av dem så att vi undvikit ett växande berg.

    När den nya skatten var på gång beställde jag 1000 plastkassar från Tingstad, vad jag minns kostade det ca 600 kr. De har något lägre kvalitet än ICA:s kassar, men med det pris jag betalade var det en riktigt bra affär. Jag vet inte om det är möjligt att göra detta nu när skatten är på plats.

    Jag tycker att jag både ätit kakan och har den kvar och dessutom fått kakan till ett lägre pris än innan.




    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv har jag börjat slänga mina hushållssopor i butikernas papperspåsar för frukt. Lättare för ett enmanshushåll med mindre än ett kilo sopor per månad.

      Radera
  7. Håller med ovanstående kommentarer. Den lilla påsen saknar jag, den stora återanvände jag tills den gick sönder redan innan.
    Frukt går ganska bra, frysvaror som blir blöta av kondens är dock ett problem numera. Även när man köper potatis är papperspåsarna sämre än de gamla små. Men jag har inte någon lust att betala för dessa små påsar.

    Problemet med att protestera/ ej köpa är att antagligen kommer det presenteras som en FRAMGÅNG! när påsar/ per person och år sjunker.

    Det bästa vore väl att man kunde bevisa vilket sätt att bära hem varorna på som är bäst miljömässigt. Men just nu känns det som man ovan beskrivet, det är ett symbolvärde. En "tro" på att just plastpåsar är farliga.

    Själv tror (dvs jag har inga bevis) att just plastpåsar är nog ett ypperligt sätt. Just plast fördelar med draghållfasthet och att den inte släpper igenom vatten gör att plast som material är perfekt för just påsar/ förpackningar.

    Däremot så tror jag att plast i många andra former bör avrådas ifrån. Hustrun älskar att dra hem köksprylar (skålar, redskap mm) i färgglad plast. "De är ju så söööta". De håller en tid och sedan så slängs de. Skålarna i metall och redskapen i trä/metall fortsätter hålla. Jag är övertygad om (men ännu en gång har jag inga bevis) att just där är plast ett klart sämre alternativ för metallskålarna håller i generationer och då blir miljöbelastning/användning lägre än för plastprylarna.

    Just för påsar har man väl visat att just miljöbelastning/ användning var lägst för just plastpåsar. Men som sagt skatten kändes mer baserad på "tro" och beräknad inkomst än egentligen miljön.

    Nu har jag inte läst lagen. Men är det finns antagligen ett kryphål någonstans som någon snart hittar som resulterar i att folk köper påsar från annat håll. Skulle inte förvåna mig om det då kommer stå folk i galleriorna och sälja påsar "svart".

    Har tyvärr ingen lösning på problemet...men kommer att hävda att om man kan få folk och börja tänka så skulle många problem försvinna. Bara frågan HUR man får dem att tänka.

    Mvh
    Thz

    SvaraRadera
    Svar
    1. Plast har helt klart fördelar mot papper. En del grönsaker blir väldigt snabbt torra.

      Hur saker presenteras kan vi inte påverka, vi kan bara göra det som känns rätt.

      Fakta verkar inte spela någon roll längre och jag tror inte för ett ögonblick att skatten tillkommit för att regeringen skulle bry sig om miljön. Det har de ju aldrig visat tidigare och framförallt Miljöpartiet tycks trots namnet helt ointresserade av vad som är bäst för miljön.

      Beträffande plast i köksgeråd är jag kluven. Jag har en del ärvda plastverktyg som hängt med från min barndom, så alla plastprylar är inte skit.

      Radera
    2. Inför denna "miljöskatten" gjordes inte ens en miljöanalys av förslaget. Tycker det säger allt. Regerigen fullkomligt älskar att öra utredningar osv i absurdum men nu till detta ville de inte ens veta, de "visste" redan att det var garanterat bra.

      När den analysen är gjord efter att införandet var beslutat så visar det sig att detta förslaget faktsikt är sämre för miljön än att bara fortsätta som man gjorde innan med plastkassarna (räknat på att folk skulle minska sin konsumption av påsarna).

      Radera
    3. Det var kanske uppenbart att även denna expertgrupp skulle gå emot regeringen och de pallar inte att strunta i remissinstanserna varenda gång.

      Radera
  8. Jag tycker att det är dags att rösta bort sossarna och deras miljöfanatiska bihang från regeringsmakten. Den dagen MP åker ur riksdagen korkar jag upp champagnen.

    Sverige behöver skattesänkningar, minskat slöseri på flum som vi inte har råd med och fokus på en konkurrenskraftig fri marknad så att vi har råd med det samhället behöver i framtiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att du kommer få vänta några år med den champagnen, men jag har haft fel förr.

      Radera
  9. Jag är nyfiken på att du skriver att du har mindre än 1kg sopor per månad. Det är ju fantastiskt lite! Kanske kan bli ett blogginlägg någon gång, om hur du åstadkommer det?

    Vi är två vuxna och 1,5 barn, försöker minska sopor men ligger säkert på en faktor 20-30 över dig...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte räknat på det på ett tag, men i ett av mina första inlägg här konstaterade jag att jag hade en liten brödpåse per månad:
      https://sparosverige.blogspot.com/2016/04/plastpasar-eller-rikedom.html

      Men då menar jag alltså hushållssopor, borträknat plast, metall, grovsopor, glas, papper och kartong. Jag köper inga helfabrikat med knepiga förpackningar och då blir det nästan ingenting i de "vanliga" soporna.

      Radera
    2. Ah då är det mer rimligt. Källsorterar själv som fan så just hushållssopor är inte många kilon för oss heller.

      Radera
    3. Ja, jag är ingen övermänniska i detta, men när folk utan ett helt knattelag av barn hemma säger att de köper stora plastpåsar i butiken eftersom de behöver dem till sopor förstår jag inte hur de kan fylla dem.

      Radera
    4. Imponerande. Och jag inser att vi verkligen inte sopsorterar hela linan ut

      Radera
    5. Vi har förvisso bara ett barn men en påse brännbart var tredje vecka räcker för oss. Däremot blir det ju en hel del återvinning, men den kräver ingen påse. Min man förfäras fortfarande över att plastpåseberget aldrig minskar hos oss trots att jag tror det var två år sedan vi införde nolltolerans på påsar från såväl klädbutiker som mataffären. Saknar alltså inte ens de små alls utan använder allt ifrån potatissäckar till mjölförpackningar till mindre sopor och det vidriga lagret som ännu finns kvar från det tidigare livet till kökssoporna.

      Brukar ta med mig en kompostpåse till potatis om det ska köpas i lösvikt och till allt annat används flergångspåsar. Fördelen är färre vändor till återvinningen vilket är mitt mission in life just nu. :)


      Och just ja, den utan blöjbarn som har mycket brännbart återvinner inte tillräckligt. Det är väldigt lite som hör hemma i brännbart.

      /Frihetsmamman

      Radera
    6. Det var pga tiden jag gick över till brödpåsar för sopor för många år sedan. Om jag använder stora matpåsar får jag antingen slänga dem långt innan jag fyllt dem eller också kommer de hinna börja lukta. Skulle nog ta ett kvartal innan jag fyller en stor Icakasse med brännbara hushållssopor.

      Återvinningsstation har jag fem minuters promenad bort, så det tar jag någon gång i månaden när jag ändå ska ut.

      Radera
  10. Var inne på en Willys i somras, de tog 60 öre per fruktpåse. Där och då vände jag ut genom dörren. Butiken jag jobbar i tar inget för plastpåsar till frukten, men vi erbjuder papperspåsar för de som vill ha dom.

    Köpt kanske 3 plastpåsar under året. Annars har jag min hederliga ryggsäck med mig vart jag än ska.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag trodde inte butiken fick låta bli. Nu har (åtminstone min närmaste) Willys också papperspåsar till frukt.

      Radera
    2. Klart butiken får låta bli o ta kostnaden från kunden. Folk är förbenat griniga över skatten på påsar, så jag tror vi fått mer kunder då det sprids att vi inte tar betalt för plasten, och vill man ha alternativ, ja då finns papperspåsen.

      Radera
    3. Säger du det så. Ni får ju inte skippa momsen även om det också kanske skulle locka kunder att dra ner priserna motsvarande momsfritt, men den skatten är inte förhandlingsbar, så jag var inte säker på detta.

      Radera
  11. Min butik hade gratis fruktpåsar några veckor efter införandet. Sedan kom det gratis papperspåsar fram till i somras någon gång. Nu finns inte längre papper utan plastpåsarna är tillbaka men kostar 50öre. Jag har hittills klarat mig utan, ett par äpplen kan man lägga löst i korgen, men ska man ha mer är man nog tvungen att köpa en.

    Men förresten, visst är det väl okej att slänga påsen rätt ut i naturen nu när man har betalt nedskräpningsavgiften i förskott?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fanns det inte papperspåsar skulle jag nog inte ha några betänkligheter att lägga tio frukter/svampar/betor på transportbandet.

      Lite grann tror jag folk tänker så. Lite tillspetsat, men att de intalar sig att de gjort något gott för miljön när de betalat plastskatt.

      Radera
    2. Självklart är det det, och eftersom vi betalar kopieringskatt ("kassettskatt") vid köp av elektronik och minnen, mobiler osv så är det fel att betala för musik eller filmer eller spel eller annan mjukvara när du redan betalat skatt som går direkt till upphovsmännen. Varför ska de ha betalt två gånger?
      Likadant med vitvaruskatten, det är bara att ställa ut uttjänta vitvarorna i naturen, för vi har redan betalat för den ekonomiska kostnad som kan komma härav.

      Politikerna sätter upp reglerna i den lagstiftande församlingen, då är det bara att följa vad politikerna beslutar och efter de signaler de skickar.

      Radera
    3. Nja, jag är en stark förespråkare för att man ska tänka själv. Samtidigt är jag medveten om att politisk detaljstyrning motarbetar det. Är det t ex rökförbud kommer folk röka överallt där det inte finns en skylt som förbjuder det istället för att alla försöka ta hänsyn till sina medmänniskor med lite vanligt, hederligt och oreglerat sunt förnuft.

      Radera
  12. Själv köpte jag 1500 plastpåsar innan skatten för 60 öre styck, nu har jag så jag klarar mig några år. Skatten gjorde att jag konsumerade mer plast. Bra jobbat regeringen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 1500 skulle räcka fyra livstider för mig ;-).

      Inte första gången en lag, regeländring eller skatt ger det resultatet. Tror det kvittar för regeringen, men de lär sörja dina skattekronor.

      Radera
    2. Ja ano 1710 duckade ca 10.000 kr i rena skatteintäkter till staten.
      Hur är det nu igen: du bidrar alltså inte till välfärden om du inte betalar maximalt med skatt, om du inte jobbar maximalt med timmar/heltid/övertid? Visst är det väl ungefär så det brukar framföras på Aftonbladets ledarsida och bland deras övriga anhängare?
      Fast du kan säkert swisha beloppet direkt till ett konto hos migrationspartiet (mp) istället, som direkt partistöd. I värsta fall får du väl ta ut kontanter och skicka de på posten till deras postbox, om svenska kronor verkar besvärande så går det säkert bra med sedlar.

      Radera
  13. Vi har inte brytt oss så mycket om denna skatten då vi inte använde så mycket stora plastpåsar innan heller. Fruktpåsar blev det några stycken såklart för det är jobbigt när man köper potatis och annan småfrukt som inte "sitter ihop". Vi återanvänder förpackningsmaterial till påsar för brännbart, och använder papperspåsar till potatis och frukt nu istället.

    Påsar är ju ingen dum idé som sådan, varför använder man inte de som är gjorda av majsstärkelse istället? Är de också miljöfarliga? Det har jag inte fattat än. Vi köpte en rulle med 100 sådana, som vi använder för att förvara mjukplast i, som vi sedan återvinner. Hade vi likt många andra kommuner haft källsorteringstunnan hemma hade vi kunnat strunta i dessa, men nu måste vi transportera kladdiga plastfolier och annat till återvinningsstationen, och då är det bra om allt ligger i en försluten påse.

    Håller med om att vi knappast är de värsta miljöbovarna, även om det slängs en hel del plast även här. Åker man till valfritt land i asien och tar sig en titt i förorterna eller ute på landet ser det mycket värre ut. Indonesien är nog det skräpigaste landet jag besökt, där hade jag lätt kunnat samla in flera ton med skräp om jag hållit på en vecka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte hur det är med majspåsar. Ett tag använde min kommun sådana för kompost, men sedan gick de över till papperspåsar, vet inte varför.

      Visst slängs det plast i Sverige, men det hamnar ju i stort sett alltid i värmeverken, aldrig i våra älvar.

      Radera
    2. Sparo, det vet du väl:
      "Östersjön är ett av jordens mest förorenade hav" - Naturskyddsföreningen
      "Östersjön - världens smutsigaste hav" - Expressen
      "Östersjön är också världens smutsigaste innanhav" - YLE
      "Östersjön sägs vara både världens mest utforskade hav, och världens smutsigaste hav" - SVT
      "Östersjön är ett av världens smutsigaste hav" - Tillväxtverket
      "Östersjön är ett av världens mest förorenade hav" - WWF
      osv, osv

      Det är ju självklart att bärkasseskatt kommer att radikalt förändra detta. Att tänka så känns bra, för alla vet att det är rätt, för det har politikerna sagt ;-)

      Radera
    3. Nej, jag är ytterst skeptisk till den information, men även om det skulle vara världens smutsigaste hav (eller åtminstone ha potential för förbättring) tror jag inte att det har med plast att göra.

      Radera
  14. Riktigt märklig skatt, då borde man lika gärna kunna beskatta tex Kinderägg. En litet "plastägg" inuti med en liten plastleksak som med största sannolikhet går sönder eller slängs inom några dagar. Plastpåsar kan man iaf bära hem mat i och sedan återanvända och slänga sopor i.

    Kampen Mot Index

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det finns mycket elände som ingen människa egentligen behöver som de kunde tvångsbeskatta av miljöskäl: Arlanda Express, Markoolio-plattor, små etiketter på varenda jävla frukt för att berätta att de är ekologiska...

      Radera
  15. Jag funderar på att köpa nätpåsar på Lidl för frukt. 2 st för 15 kr. Jag förstår ju att jag måste använda de ca 20ggr innan de lönar sig och jag betalar moms men ibland kan det vara värt att betala ett högre pris för att inte bidra till en idiotisk skatt. Idag köpte jag den dyrare rödlöken trots att den billigare gula hade fungerat enbart pga påskatten. Principer får kosta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också kikat lite på de där nätpåsarna. Jag föreslog något liknande här i bloggen varpå någon berättade att det redan fanns (eller om det kom just då), så egentligen borde jag stödköpa.

      Ja, principer får kosta. För bara några år sedan tyckte jag sällan det, men jag har blivit mer bångstyrig sedan dess.

      Radera