torsdag 4 november 2021

Våra pensionspengar?

Jag har några svenska vänner i min ålder som tror att de ska få pension när den dagen kommer. När jag säger att jag inte tror att pengarna finns kvar då utan kommer konfiskeras av staten håller de med på ett teoretiskt plan, men när vi pratar om framtiden återkommer de ändå till att prata om pensionspengar som att de vore en realitet.

Ingen av oss kan veta säkert, men att pengarna skulle betalas ut för att ”det är våra pengar som vi själva sparat ihop” tycker jag inte duger. Historien är full av politiker som konfiskerat medborgarnas pengar som den naturligaste sak i världen. Tycker ni er se några tecken på att svenskar på 2000-talet skulle vara försäkrade mot fenomenet?

Om politikerna inte vill stå för att de tänkt stjäla pengarna kan de alltid skjuta fram åldersgränsen för när man får ta ut dem, igen och igen. Enligt det senaste förslaget blir 66 år den nya nedre gränsen för garantipension. Blir det den sista höjningen? Kanske någon politiker med ”fulla lador” så småningom till och med sänker pensionsåldern? Det tror inte jag.

När estländarna fick möjlighet att ta ut sina pensionspengar i förtid finner SVT nästan inga ord för hur galet de tycker att det är. Det måste betyda att estländarna ”sätter sprätt” på sina pengar, köper dyra tv-apparater och åker på semester.

Samtidigt framgår det i reportaget att många ester betalar tillbaka sina bostadslån och så intervjuas en man som investerat i solceller på sitt hus. Det låter inte precis som att sprätta iväg pengarna. Men en ännu viktigare synpunkt är att det är deras pengar!

Det är väl betydligt rimligare att man får använda sina egna pengar på vad man vill, när man vill det, än att politiker ska tjuvhålla på dem så länge de har lust?! Att de sedan låter oss placera en mindre del av pengarna spelar ingen roll när de bestämmer när eller om vi ska få dem. Jag kan möjligen köpa idén med en grundpension, allmän eller behovsprövad, men alla former av tvingat pensionssparande är förmynderi.

52 kommentarer:

  1. Man får såga av sig benen och armarna på jobbet så kanske man får ta ut pengarna tidigare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara du kan visa att du ändå klarar av att rösta (vilket inte vore lätt utan armar och ben när även all hemtjänst sågas bort).

      Radera
  2. Inget pensionssystem alls vore det bästa. I kombination med att privata investeringar beskattas väldigt lågt eller inte alls upp till den nivån att man kan leva ett drägligt liv på avkastningen av kapitalet.

    Fast det vore ju för enkelt, och kräva att man som privatperson tar lite lite ansvar för sitt eget liv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Värst tycker jag är att möjligheterna tas bort medan ansvaret finns kvar. Det blir en obehaglig obalans när politikerna tar beslut i fel riktning.

      Radera
  3. Jag får väl räkna mig till optimisternas skara. Jag tror att vi kommer att få ut pension trots allt. Sveriges pensionssystem tillhör de mest hållbara (så länge inte politiker norpar pengarna). Det är inte underfinansierat.

    En ledare i SvD idag tar upp problemen: https://www.svd.se/du-far-betala-for-vansterns-rattvisa
    "Socialdemokraternas svar är att lova både höjda garantier och höjt pensionsutfall, vilket förstås gör sig bra som retorik. På detta område är det dock tydligt vem som ska betala. Som partistyrelsen skriver i kongresshandlingarna: "Var och en betalar in till sin egen pension under hela arbetslivet." Partilinjen är således att mer av lönen under arbetslivet ska sättas av så att den statligt garanterade inkomstpensionen med tiden blir högre.

    Snarare än bättre pension innebär det en inskränkning av friheten att själv spara till ålderdomen. Det är också poängen. För socialdemokraterna måste tjänster och rättvisa vara något som kommer från offentliga system, styrda av dem själva. De vill vara de goda gåvornas givare."

    Jag tycker trots allt bra om tvångssparandet till pensioner. Alternativet är att allt fler som struntar i att spara själv omfattas av det "socialbidrag" som garantipensionen ju är och alltså någonting vi själva, ja inte du numera, tvingas betala över skatten. Då är det bättre att de får tvångsspara.

    /Surgubben

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Så länge inte politiker norpar pengarna" är ett ganska stort "om".

      Den ledaren är låst för mig, men jag har så svårt för Mattias Svensson att det vore skönt att slippa utsättas för hans tankar så här tidigt på dagen :)

      "Snarare än bättre pension innebär det en inskränkning av friheten att själv spara till ålderdomen."

      Jag brukar i och för sig aldrig hålla med honom, men hur tusan fick han till det där?!

      Radera
  4. Att lägsta pensionsålder kommer att höjas i flera steg är väl redan känt och kommunicerat? Det är å andra sidan inte speciellt svårt att förstå varför, med den massiva invandringen och tillhörande urholkning, samt svenskens (generella) oförmåga till eget ansvarstagande.
    För tillfället är dock hela pensionsfrågan låst eftersom SD vill höja pensionerna, då vågar inte de andra tycka likadant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska fler betala för fler blir det mindre pengar, så måste det bli.

      Jodå, när valet kommer närmare är det nog fler som vill lova guld och gröna skogar till pensionärerna.

      Radera
  5. Jag pensionssparar delvis i potatislandet ute på gården, förutom skattkistan med fonder. Jag är 31 och har jobbat bortemot 10 år, men politikerna säger att jag ska jobba i 40 år till innan jag får vila. De kan ju glömma att de ska kunna vrida ur mig på det där viset som de tror sig kunna göra med resten av befolkningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och jag tror inte att det räcker. Jag tror inte att jag kommer få pension redan vid 71. Skulle jag gissa på din pension får du allt bli 80 först :(

      Bra inställning!

      Radera
  6. Jag har ordnat mitt egna pensionskapital och lämnar arbetslivet när jag känner för det. Pensionen som tvångssparats åt mig ser jag mer som en bonus när den tiden kommer. Kommer den inte alls så kommer jag eventuellt bli lite sur även om det troligtvis inte blir livsavgörande för min del.

    Självklart kommer jag få äta upp den översta meningen när Magdalena Andersson meddelar att just de slantarna jag sparat ihop är våra gemensamma (hennes).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du sparat dem öronmärkt för pension är det inte helt omöjligt. Annars tycker jag att det ska mycket till.

      Radera
  7. SVT-artikeln anger: "De som köpt ny bil får vänta länge [...]"
    I resten av världen sägs väntetid på billeveranser bero på "chip shortage" - men inte i Estland tydligen.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, i Estland beror det på att alla köper nya bilar som galningar :)

      Radera
  8. Jag är 60 år och tror nog att jag får pension även om den tidigaste tidpunkten att börja ta ut den flyttas fram till 2024 enligt det senaste hugskottet från våra politiker. Det som stör mig är att jag fram till jag blir ca 66 år får betala 3000 k mer i månaden i skatt på pensionen. Jag förstå varför det är upplagt så (de vill jag ska arbeta längre) men logiskt är det inte. Mina barns möjlighet till pension är jag däremot mer orolig för.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får se, ingen har ju facit än.

      Logiken är väl att statskassan tryter.

      Radera
    2. Lasse, om du har pensionsparande på annat håll, tex via arbetsgivaren eller kanske gammalt eget privat pensionssparande, så är det stor möjlighet att du kan ta ut dessa pengar från det att du fyller 55 år.
      Pensionsparande via arbetsgivaren sägs 90% av de som arbetar ha, så det kanske du skulle titta på hur dina avtal ser ut.

      Skattesatsen är för pension precis som du säger högre för andra inkomster än just arbete vid uttag innan för närvarande ca 66 år. Men du kan ju alltid glädja dig åt att du bidrar till välfärden, och att du i praktisk handling anser att "det är häftigt att betala skatt" för att citera en till makten mycket närstående person.
      Du får lite godhetssignalering på köpet, det är fina grejer det ;-)

      Radera
    3. Jo alltid fint att kunna bidra men det hade känts bättre om det skett efter ett eget godhetshjärtat val och ännu bättre om jag kunnat rikta min godhet till någorlunda vettiga ändamål! Det går ingen nöd på mig - klarar mig resten av livet utan pension överhuvudtaget (känns bra - i vart fall så länge Magdalena inte avser att konfiskera medborgarnas sparade medel) och kommer att ha bra pension. Tjänstepension och IPS kan jag börja ta ut närsomhelst men så är det där med skatten som skaver och gnider för en lite smågniden själ - men jag får väl av godhet rycka det plåstret!

      Radera
    4. Rycka plåster av godhet låter som ett dumt upplägg.

      Radera
    5. Lasse, om du klarar dig utan pension överhuvudtaget och inte har några andra inkomster av tjänst så kan du ju alltid ta ut 20.200 kr per år skattefritt (ca 1.680kr/mån). Det är ju grundavdraget för 2021.

      De flesta har flera olika försäkringar, tex när de bytt jobb/arbetsgivare eller då du själv bytt försäkringsbolag, så du kanske har någon försäkring där beloppet är 6 år gånger 20.000:- = 120.000:-, ja eller något högre då grundavdraget justeras (uppåt) varje år. Om 6 år när du är 66 år så är du över åldersdiskrimineringslinjen och har fått ut pengar skattefritt under tiden. Om du väntat och tagit ut dem efter 66år fyllda hade du väl fått betala ca 17.000:- i skatt för ett belopp om 125.000:- (förutsatt att det 125.000:- är den totala inkomsten av tjänst alltså. Annars har du ju även marginalskatteeffekter att ta hänsyn till, dvs du betalar ännu mer i skatt)

      Och är någon försäkring tillräckligt liten kan du få ut den i en klumpsumma, eller eventuellt på två år (istället för minst fem år). Isåfall är det två månader kvar att se till att det händer i år 2021 som skatteår.

      Lycka till!

      Radera
    6. Jodå - jag har allt tänkt i de banorna men det är ett par saker som talar emot att vänta att ta ut pensionen. Det ena är att jag om jag väntar får så hög pension att det blir statlig skatt på toppen under några år och det andra är att jag kan ramla av pinn tidigare än jag planerat och därmed endast hinna få ut en bråkdel eller inget av det jag betalat in - och det skulle ju kännas väldigt försmädligt (om jag hade kunnat uppleva det)!

      Radera
  9. Sparo, du skulle både växla och föra över pengar, från SEK till NOK, och fick in tips på praktiska tillvägagångssätt.
    Hur har det gått? Hänger progressen samman med de sammanträffande du haft med norska skatteetaten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte klart än, och inte särskilt bråttom heller eftersom jag inte sålt min lägenhet vars likvid jag vill få med i överföringen. Jag har några idéer och har hört mig för baserat på de tips jag fick i bloggen. Hade det varit mer bråttom hade jag legat på för att få svar, men som det känns nu har jag nog tyvärr hela året på mig.

      Till viss del kan man säga att det hör ihop, för jag kan inte starta företag förrän jag har personnummer så innan jag fått det måste jag ha kvar företag i Sverige. Men jag har inga stora pengar där, så det spelar inte så stor roll. Jag har gjort en (dyr!) överföring med pengar nog för att kunna betala mina räkningar det närmaste kvartalet eller så. Hoppas allt löst sig innan dess.

      Radera
    2. Sparo, du borde väl i Norge kunna starta ett dotterbolag till ditt svenska företag du har? Och för det måste du väl inte ha ett personnummer i Norge?
      Senare kan du ombilda det norska dotterföretaget (till eget självständigt bolag), alternativt så säljer ditt svenska företag aktierna i det norska bolaget till dig privat.
      Omständigt? Kanske, kanske inte. Ibland är det som verkar krångligt, både enklare och snabbare i praktiken.

      Radera
    3. Åtminstone för mig låter det där väldigt krångligt att administrera även om det skulle gå utan norskt personnummer. Det svenska företaget är dessutom en enskild firma.

      Jag lider ingen nöd över att fortsätta fakturera från Sverige, mer än att det stör mig att svenska staten ska tjäna pengar på mitt jobb i ett annat land. Å andra sidan är det ju Norge som valt att jag ska ha det så här.

      Radera
  10. Jag tror man får hålla isär vilka delar av pensionen vi pratar om.
    Som jag har förstått det:

    Allmänna pensionen består av inkomstpension och en liten del premiepension. Inkomstpensionen, som jag som arbetar tjänar in, går direkt till dagens pensionärer. Denna del kan givetvis försvinna snabbt om vi blir fler pensionärer eller statens kassa minskar på annat sätt.
    Premiepensionen ska vara reserverad till mig personligen, men det är ju staten som sitter på pengarna, så denna del kan förmodligen också försvinna, om än inte lika lätt.

    Tjänstepensionen ser jag mer som mina pengar, eftersom staten inte har direkttillgång till dessa. Däremot kan ju skatten på pension höjas, så de indirekt får en större del av kakan här, men då får jag väl flytta till Norge ;) För övrigt kan ju samma sak hända med tillgångarna på ISK'en, dvs Maggan kommer på att det saknas i ladorna och höjer kapitalskatten till xx %.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Premiepensionen ska vara reserverad till mig personligen, men det är ju staten som sitter på pengarna, så denna del kan förmodligen också försvinna, om än inte lika lätt.

      Tjänstepensionen ser jag mer som mina pengar, eftersom staten inte har direkttillgång till dessa."

      Det är här jag inte håller med fullt ut. Pengarna SKA vara reserverade och DU ser pengarna som dina, men blir nöden allt för stor för en svensk finansminister kan det ändra sig snabbt. Och tusan vet om inte en majoritet av väljarna låter sig övertygas om att det är det bästa för alla, hur otroligt det än låter.

      Och ja, även ISK och KF kan drabbas av ny lagstiftning. I ärlighetens namn har jag inte så mycket pensionskapital att just det skulle drabba mig så hårt, men jag har en känsla av att jag i framtiden både en och två gånger kommer att tacka mitt yngre jag för att jag hoppade av det sjunkande skeppet.

      Radera
    2. Jo, här har staten redan varit framme, det har redan skett, och det ansågs väl som framgångsrikt av en majoritet:

      "
      Riksdagens socialistiska majoritet genomdrev 1986 en så kallad engångsskatt på enskilt pensionssparande. I inkomstskatteutredningen anslöt sig emellertid även folkpartiet och centerpartiet till en ny permanent beskattning av avkastningen på pensionssparande
      "
      Källa:
      Beskattningen av pensionärer och pensionssparande
      Motion 1989/90:Sk402 av Bo Lundgren m.fl.

      samt
      "Realränteskatten kom emellertid aldrig att införas; istället belastades livförsäkringsbolagen åren 1986 och 1987 med den s.k. engångsskatten.
      "

      Källa:
      Beskattning av privat pensionssparande
      Rapport till Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi 2010:2

      Radera
    3. Tack för det! Ibland behövs det lite historisk förankring.

      Radera
  11. Går armkrok med dina förväntningar och förbanna mig själv, lite OT, att jag pensionssparade ett gäng år. Inte några megasummor men det bygger på med tiden. Obs att jag inte klagar på utvecklingen, den har varit mer än ok. Men bara att jag sitter på en halv årslön i mitt nya mindre inkomstbringande liv och inte har rådighet över mina egna pengar!

    Det vissta jag inte då när jag var mera ekonomiskt naiv skulle reta gallfeber på mig idag.

    Men hey, mitt val, mina konsekvenser. En köpt erfarenhet och jag kan inte ens skälla den för dyrköpt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att kunna ompröva sina val och erkänna att man tänker annorlunda än man gjort tidigare är en god och - tror jag - allt mer ovanlig egenskap.

      Radera
  12. Är med i stora drag men om man väljer att ta ut pengarna i förtid och lägga på skit så ska man samtidigt avsäga sig rätten till bidrag från staten när det kniper. OM nu någon hjälp finns att få.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, ska man ha rättigheterna ska man ha skyldigheterna också.

      Radera
  13. Kan ni inte börja jobba svart istället, då får ni ju inget inbetalt till pensionen och kan inte heller bli lurade?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Risken är väl att det är där det landar, att folk jobbar svart eller så lite som möjligt ifall arbetet inte resulterar i lön samma decennium.

      Radera
  14. Tänk vilken dröm det hade varit att få förvalta sin egen pension, en utbetalning utan skatt på sitt totala intjänade pensionskapital som idag är förvaltat av staten. Sänkta skatter och totalt eget ansvar över pensionen. Vilken mardröm för de rödgröna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår inte varför frihet ska vara en mardröm för någon, men misstänker att åtta riksdagspartier är överens om att det är bättre att staten styr våra pengar på ålderns höst än vi själva.

      Radera
  15. Känner en fastighetskötare i Kapstaden.
    70 år gammal, ingen pension och vit man.
    Han brukade att ta sig en öl på mitt gamla stamställe.

    Hur det blev så illa med pensionen ?
    Han fick fly ifrån grannlandet då Mugabe tog över,, fick inga pension pengar med sig.

    Skratta ej ,, det kan hända här med.


    SvaraRadera
  16. Frågan är verkligen om inte Estländarna gjorde precis helt rätt genom att ta ut vad de kunde istället för att som vi svenskar sitta snällt och se hur pengarna stjäls ifrån oss av de av oss valda idioterna.

    Andra höjningen av pensionsåldern på kort tid, cirka 1.5 år eller nåt.

    När jag pratade om denna möjliga höjning för några år sedan hoppades jag att jag skulle få helt fel men tyvärr fick jag alldeles rätt istället som så ofta förr. Klart idioterna kommer att tvingas höja fler gånger när allt färre ska betala för allt fler och fler ska vi säkert låta flytta in och fortsätta att sänka de svenska finanserna rakt ner i ett oändligt djup.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, särskilt om de faktiskt gör något vettigt för pengarna och det verkar ju många ha gjort.

      Klart att de kommer göra det igen när de kommer undan med det. Någon elak insändare blir det kanske, men det tror jag politikerna kan stå ut med. Och genom att göra breda uppgörelser går det ju nästan inte att rösta bort det eftersom alla regeringsalternativ är med på tåget.

      Radera
    2. Usch ja, vi svenskar är som snälla får som i värsta fall bara gnäller lite. Få svenskar av idag vågar överhuvudtaget protestera eller ens invända mot något alls.

      Vad svensken i gemen glömmer är VARFÖR dessa åtgärder behöver tas till: pga den massiva invandringen som kostar flera skjortor varje endaste dag och vi bara ser på och låter oss tvingas att vara med och betala för något ingen egentligen önskat sig.

      Radera
    3. Jag tycker nog att det finns fler orsaker till att pengarna inte räcker. Sverige har exempelvis fler politiker per capita än nästan alla andra länder. Vidare har man ett stort bistånd. Så sent som förra året beslutade riksdagen att Sverige skulle betala Somalias skuld till IMF, oklart varför.

      Radera
    4. Absolut finns det flera orsaker men en mycket stor sådan är helt klart invandringen vilken tyvärr kostar allt mera pengar och skulle alla kringkostnader (bidrag, tandvård, sjukvård, hemspråk, tolkar, rättegångskostnader osv osv) tas in i summeringen blir kostnaderna ännu högre och om dessa inte fanns med i bilden kunde nog pensionsåldern i Sverige kunnat sänkas istället.

      Radera
  17. Att åldern kommer höjas för uttag av pension råder ingen tvekan om, men det som oroar mig mest är nog att det skulle bli någon form av behovsprövad pension, att vi som levt billigt, sparat och tagit ansvar för vårt eget liv och framtid, kommer missgynnas i det allmänna pensionssystemet (oavsett om jag behöver pengarna eller inte).

    Då ser jag hellre att man höjer uttagsåldern till 80, så kan jag åtminstone sitta där som grinig gubbe med mina miljoner och säga: "Vad var det jag sa era jävlar, ni skulle inte lita på staten" ;)

    /Tony

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ser jag inte heller som någon omöjlighet. Håller med dig om att det vore surt, men det vore inte första gången politikerna premierar konsumtion och bestraffar sparsamhet och ansvarstagande.

      Radera
    2. Usch, du målade upp ännu ett orosmoln... Behovsprövad. Ja fy sjutton, klart att de som struntar i allt eller lotsas göra det ska få en massa även i pension medans de som betalat inget får...

      Radera
    3. Som man ropar får man svar. Vill de ha lättmanipulerade medborgare skadar det inte om de saknar egna medel.

      Radera
  18. Jag väntar fortfarande på att alla unga välutbildade män som sökt asyl i Sverige de senaste åren ska ändra den demografiska utvecklingen här i Sverige och rädda pensionerna. Socialdemokraterna har ju lovat oss detta och sagt att det är en vinst på lång sikt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samtidigt ber de andra länder att "ta sitt ansvar". Jag förstår inte problemet med att slippa dela på en vinst.

      Radera
    2. S har lovat väldigt mycket och fortsätter slå på stora strumman över hur jävla duktiga de är!...

      Radera
    3. Det förstår jag så väl. De måste ju pusha för sin politik och det verkar dessutom funka, många tror att de är handlingskraftiga när de går ut och snackar och lovar för att sedan gå tillbaka till att göra ingenting.

      Radera