lördag 15 januari 2022

Bondbröd

Ännu ett matbröd eftersom eget bröd blir godare, nyttigare och framförallt billigare. Denna gång ett väldigt enkelt med få ingredienser. Inga märkliga pumpakärnor, bara sånt de flesta har hemma eller åtminstone borde ha.

Det typiska för bondbröd, om jag förstått rätt, är den hårda och sega skorpan i kombination med skårorna på ovansidan (som bidrar till att ytan blir knaprig). Detta behövs:

vatten, 6,5 dl
jäst, 25 gram
smör/margarin, 30 gram
salt, 2 tsk
vetemjöl, 13 dl
rågmjöl, 4 dl


Smält matfettet, häll i vattnet, värm upp till kroppstemperatur (men inte över!) och vispa ut jästen. Vi har därmed skapat degspad.

Mät upp mjöl. 17 dl motsvarar ett kilo, så jag tycker att det är enklast att väga. Typ 250 gram råg och resten vete, men förhållandet däremellan är inte så noga. Och så saltet.


Blanda mjölet med degspadet till en smidig deg. Jäs i 45 minuter (eller en timme, det blir inte sämre av det).
 

Knåda lätt (eller kör med maskin några sekunder) för att pressa ur gasbubblorna. Dela sedan degen i två delar, forma dem till bröd och snitta några skåror med en vass kniv.

Ny jäsning i 45 minuter och i samband med den hettas ugnen upp till 250 grader. In med bröden och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda till önskad färg uppnåtts, jag körde 25 minuter.

Låt svalna utan bakduk (för att ytan ska bli krispig). Sedan är det bara att äta.

26 kommentarer:

  1. Ser gott ut - tack för tips!

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du läser! Känner mig alltid lite övergiven i kommentarsfältet när jag publicerar brödrecept :)

      Radera
    2. Ska åka och handla imorgon så passar bra med timingen (måste köpa jästen & rågmjöl).

      Radera
    3. Jäst kommer man nog inte undan, men rågmjölet skulle gå att ersätta med något annat. Jag tycker att det blir lite för tråkigt med bara vetemjöl, men har du grahamsmjöl eller havregryn funkar det säkert.

      Radera
  2. Ett tips om du vill ha ännu finare skorpa är att spraya eller slänga in lite vatten i ugnen när du stoppar in brödet. Då ångas skorpan och brödet får en ännu frasigare yta :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. I receptet jag använde för frallor (https://sparosverige.blogspot.com/2020/01/nyborjarfrallor.html) skulle man slänga in en isbit och jag har testat både utan och med och märker ingen skillnad alls, så då tror jag mer på att spreja.

      Radera
    2. Ja, jag skulle nog använda vatten snarare än is. Jag tycker att spreja vatten i ugnen blir en bra ånga.

      Radera
    3. Om inte jag minns alldeles fel från skolkemin kommer en isbit i 200 graders värme först förvandlas till vatten och därefter till ånga.

      Radera
  3. Som kattgalen måste jag fråga hur missarna mår?

    SvaraRadera
    Svar
    1. De mår alldeles utmärkt. När det är kallt håller de sig inomhus, vilket jag tror gör dem lite uttråkade, men annars är det bra.

      Häromdagen hade min ena lilla pälsboll fått tag i en fågel och slitit huvudet av den innan hon kom in och gäspade med blodiga vargtänder. Det är då man inser att de är rovdjur hur sprött de än jamar.

      Radera
    2. haha ja. Får se när de börjar komma in med sina offer till dig :)

      Radera
    3. Eftersom jag inte har kattlucka kommer de inte in med kadaver, men idag hade ena katten kräkts på skrivbordet. Kändes lite sådär...

      Radera
  4. Provar ditt recept just i stunden. Har kommit till första jäsningen. Vilar nu, återkommer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul! Rent visuellt är jag inte helt nöjd, så jag måste nog göra om det snart, och smakmässigt tycker jag att det var ett bra bröd som funkar både färskt och fryst.

      Radera
  5. Du får börja med surdeg, som folk.
    Jag skulle använda min idag men nu när jag tog fram den så stand det riktigt illa om den. Vet inte varför, får se om det blir bättre efter matning med mjöl och vatten samt vispning.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag provade surdeg. Gillade aldrig smaken. Kanske "matade" jag den fel, men jag tror helt enkelt bara att jag inte gillar surdegsbröd.

      Radera
    2. Vadå menar du? Det är ju vanligt bröd, hur kan man inte gilla det? Det har ju liksom ingen specifik bismak eller så, om man gör rätt. Däremot blir det ju väldigt fluffigt och gott. Sedan kan man ju smaksätta på alla möjliga vis utöver det.

      Radera
    3. Nej, det är ej "vanligt bröd". Jag tycker inte det blir gott utan har en väldigt otrevlig specifik bismak, av ungefär sur jäst. Håller med SparO här!

      Radera
    4. Ja, en tydlig smak har det, sedan är det en smaksak om man gillar det. Jag skulle inte kasta bort surdegsbröd, men tycker att annat bröd är godare.

      Radera
  6. Ser gott ut! Ska testa det.

    Om du inte provat innan, testa att göra kesobröd. Enkelt gott och nyttigt. Tycker även det mättar bra.

    https://www.nadjaskitchen.se/kesobrod/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag har aldrig testat keso i bröd och det där var ju särskilt intressant för att det kan vara det första bröd jag sett som överhuvudtaget inte innehåller mjöl.

      Radera
  7. Jag älskar dina matbrödsrecept eftersom min man säger som du att surdegsbröd smakar konstigt och numera är det ju surdeg i nästan varenda köpt limpa.

    Provade ditt nattjästa bröd fast det blev dagjäst och det gillade vi båda. Fast jag kostade på mig en påse brödkryddor.

    Tack för receptet och den utförliga bakanvisningen, ska prova detta inom kort

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul!

      Jaså, har surdeg slagit igenom så hårt i fabriksbakat bröd? Alldeles oavsett tycker jag om att skämma bort mig med smaken av hembakat för det blir alltid bättre och mycket billigare än att köpa. Det gick liksom inte att motivera köpebröd längre. Och det var ändå innan jag flyttade till Norge där bröd är ungefär dubbelt så dyrt som i Sverige.

      Radera
    2. Fenomenet är väl att surdegen ökar på hållbarheten på ett naturligt sätt utan ytterliga E-nummer men det hjälper ju föga om man inte gillar smaken. Skådar man ingredienserna i fabriksbakat mjukbröd är det surdeg i väldigt mycket utan att det ens heter surdegsbröd i namnet.

      Radera
    3. Det visste jag inte, jag läser aldrig på butiksbröd längre. Däremot gick det inte att undvika att märka skillnaden i hållbarhet och det kan ju inte vara nyttigt, åtminstone inte på annat sätt än med just surdeg. Men de fabriksbröd som har surdeg i sig utan att ha det i namnet misstänker jag ändå innehåller konserveringsmedel.

      Radera
  8. En fråga från en brödnovis, varför skär man skåror i brödet? Har det någon praktisk betydelse för brödets utveckling eller är det enbart för syns skull?
    Anna-Karin

    SvaraRadera