lördag 30 april 2022

Den som väntar på nästan ingenting...

När jag fyllde 28 år började min arbetsgivare lägga undan pengar till en kollektivavtalad tjänstepension av ITPK-typ. Nu bar det sig inte bättre än att jag bara några månader senare rekommenderade min chef att åka till en varm plats varpå jag lämnade företaget, så det blev inte så många inbetalningar. Men denna ”försäkring” har sedan hängt med mig genom åren. Prognosen är alltid att jag från 65 års ålder ska få utbetalt 5 kr i månaden, minus skatt givetvis.

Det här är pengar man tar från arbetstagaren och låser in, men man fick i alla fall välja vilket finansbolag som skulle låsa in pengarna. Jag valde SEB eftersom jag var kund där, men nu har pengarna utan vetskap eller önskemål från min sida flyttat till AMF, så häromdagen fick jag ett brev med ”information om din nya pension hos AMF”. Som ni förstår bryr jag mig inte nämnvärt om de här pengarna, men på kul (jag har konstig humor) loggade jag in och såg att prognosen står sig.

Fem kronor är antagligen lägsta tänkbara utbetalningsnivå för om jag minns rätt har kapitalet tredubblats under de här åren, men det blir ändå alltid en femma. Kanske för att AMF (och tidigare SEB) ”tar ut avgifter för att täcka kostnader för administration” vid sidan av att de ”förbehåller sig rätten att under försäkringstiden ändra försäkringsvillkoren och försäkringsavtalet”, oklart hur. Kanske börjar ni ana varför jag alltid har och fortsätter att undvika öronmärkt pensionssparande när jag kan.

Och som svar på deras fråga om jag vill slippa pappersutskick är svaret ett rungande nej. Ska de ändå ta ut en okänd summa pengar för att ”täcka kostnader för administration” vill jag banne mig utnyttja det till fullo, så de kan gott fortsätta att skicka ett brev med fondens utveckling, så kanske ”försäkringen” åtminstone ger lite klirr i kassan hos postpersonalen, numera i två länder.

Hello, Newman!

27 kommentarer:

  1. Jag har bytt arbetsgivare några gånger och varje gång har det tecknats en försäkring åt mig, givetvis i ett nytt färsäkringsbolag. Ibland kan man välja annat bolag men inte helt valfritt. Därför har jag nu 2 hos Avanza, 1 hos KPA, 1 hos Länsförsäkringar, 2 hos SPP och 1 hos AMF. Den minsta har ett värde på runt 800:- och väntas ge runt en tia i månaden om jag minns rätt.
    I vanlig ordning har ju norrmännen kommit på en bättre lösning där allt kan samlas i en och samma försäkring (och därmed ett försäkringsbolag).
    Däremot kan man i Sverige få slattar utbetalt i en engångssumma så om du vill kan du slippa den där femman varje månad. Dock måste man vänta till 55 innan man kan avsluta den. Men nåt säger mig att du vill ha femman varje månad, livet ut, bara för att jävlas :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det är väldigt lätt att samla alla tjänstepensioner hos ett bolag. Ett klick. Kostar några kronor med flytten, men oerhört mycket mer lättöverskådligt. Jag hade flera olika hos Länsförsäkringar, Handelsbanken och AMF. Nu ligger rubbet hos AMF.

      Radera
    2. Det är nog bara vissa tjänstepensioner som kan flyttas - det funkar nog inte med KPA där jag har ett minimibelopp pga ett deltidsvikariat hos kommunen för 10 år sedan. Jag blir också irriterad över deras avgifter och tänkte avsluta den men jag är inte säkert hur det slår skattemässigt med en engångsutbetalning. Ville hellre lägga pengarna i en billig indexfond...

      Radera
    3. Surt att inte kunna slå ihop dem. Eller, det går säkert, men då tar de väl avgifter till förbannelse. "Några kronor" kostar det väl aldrig :(

      Radera
  2. Fast vi som är lite äldre kan inte byta försäkringsbolag hur som helst utan försäkringarna är låsta där de en gång i tiden placerades.
    Utan att googla har jag för mig att det är efter mitten på 00-talet flytträtten träder i kraft. Plus att väldigt många kollektivavtalade lösningar är låsta till det man valde på den tiden när det begav sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Irriterande. Vore bättre att man fick pengarna själv att göra vad man vill med dem. Det ska ju liksom vara våra pengar, sägs det.

      Radera
    2. Just detta har svensken svårt att förstå. Staten snor dina pengar. Lägger dom på skit och usla placeringar och sedan skall vi vara tacksamma att några kronor betalas tillbaka i pension. Varför kan inte det vara valfritt om man vill ha sina pengar själv, eller ha staten som penningplacerare??? Det är mina pengar!

      Radera
    3. "Sedan skall vi vara tacksamma". Jag skulle säga att många ÄR tacksamma. Spelar nästan ingen roll hur lite skorpsmulor som kommer tillbaka. Lite som glädjen i att få skatteåterbäring, som om det vore en gåva från staten.

      Radera
  3. 2007 gäller för flytträtt. Men förhoppningsvis är det bara en tidsfråga innan fossilbankerna förlorar och tvingas gå med på full flytträtt:
    https://www.smaspararguiden.se/jour/snart-kan-du-flytta-fler-gamla-pensioner/
    Ser redan fram emot att miljarderna flyter ut från deras usla tjänster med finansvärdens största skojaravgift, den 0,6%iga skalavgiften

    SvaraRadera
  4. Sparo, jag förstår att du är helt inställd på att lösa pensionen själv, men kanske är det relevant ändå som en backup att fundera på garantipensionsvillkoren i Sverige. Är du bosatt i Norge i många år så förlorar du väl möjligheten till de ca 8800k per månad som är full garantipension

    SvaraRadera
    Svar
    1. I så fall får jag norsk garantipension som är mycket högre.

      Radera
    2. Har för mig att norsk garantipension kräver att man varit bosatt typ 25år i landet. Det var länge sen jag kollade upp det, kan ju ändrats. Jag kan minnas fel också

      Radera
    3. Kan ha ändrat sig också.

      https://sverige-norge.se/jobbsokande/norska-sociala-formaner/norsk-pension/:
      "Enligt det norska regelsystemet har man rätt till pension om man varit bosatt där i minst 3 år och man under den tiden är medlem i folketrygden. Tack vare EES-avtalet kan man tillgodoräkna sig arbete i Sverige för att uppnå 3 års regeln. Den tid du arbetat och bott i Sverige skall räknas som tid i Norge."

      Radera
  5. Pensionssystemet är som gjort för att man inte ska begripa det. Jag jag kan förstå av mina röda kuvert verkar det ändå bli en summa jag kan överleva på. Tror det när jag ser det. Sedan har jag sparat en femhundring i månaden några år på pensionsspar. Det retar mig idag då pengarna är låsta, men utvecklingen har varit fin, säg 25k inbetalt o bra bit över 100k idag, men principen Helge. Annars är allt det jag strävar mot i sparväg idag en riktning mot att få ihop så jag kan leva till pensionen kickar in. Jag har nog så jag kan leva i ungefär 6 år nu med 0 kr i inkomst, men 0 kr i inkomst kommer jag nog aldrig att ha, det är ju inte så att jag vill sluta leva. Vill bara ha friheten att göra vad jag vill o prioriterar, något jag i sanningens namn redan gör i stor del, men med några måsten.
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just så, gjort för att man inte ska kunna se igenom vilken skit det är.

      Radera
  6. Påminner om när jag var med i en enkätundersökning på universitet och fick 130 kr för besväret. Fick sen även 12 kr insatt hos Kåpan pension som bonus.

    När årsbeskedet några år senare visade minusbelopp 2 år i rad kunde jag inte hålla mig från att ringa upp och kolla hur ekonomi ser ut i deras värld.

    Dels undrade jag varför de dragit förvaltningsbelopp det andra minusåret när de förvaltat en skuld föregående år. Vidare undrade jag vilka tips de har för att förvalta minusbelopp så att de till slut visar plus.
    Tydligen blir det dessutom så att ifall jag någon gång blir ”kund” hos Kåpan så börjar de med att dra av det där minusbeloppet vilket inte känns helt rätt. Ett nollsaldo på pensionen kan jag begripa men minus känns minst sagt märkligt.

    Tog två år sen började de visa nollsaldon till slut på årsbeskedet (som de fortfarande skickar ut av någon anledning). Undrar hur bokföringen ser ut hos dem om någon skulle börja granska..

    Tack för en intressant blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. De som garanterat tjänar pengar på pensionssparande är de som förvaltar pengarna. Bra att du ställde dem mot väggen. Hoppas fler gör det.

      Tack själv, det är kommentarerna som gör den intressant.

      Radera
  7. Och är det inte avgifterna som äter upp kapitalet, så verkar det ofta vara som så att de fonder som finns att välja på tycks vara utvalda efter principen att förvaltningen måste vara så kass som möjligt. Någon måste helt klart fått pengar under bordet för att signera sådana avtal.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
  8. Värsta är de tjänstepension man inte kan välja bank själv.

    Numera som egen har jag skaffar avanza för TJP och sparar pengar från dag 1 med lägre avgifter än Nordea, Swedbank o andra kukkkiliikuu banker

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om jag minns den här ITPK-slatten var det inte så himla många val där heller, mest storbanker och stora försäkringsbolag.

      Radera
  9. Alla har vi sådana pensioner.

    LÄNKTEXT

    Min startade 2000-01-01 och det har betalats in 367 kr och nu uppgår pensionen till 432 kr. Det blir 5 spänn i månaden livsvarigt.

    40 kr i fast årsavgift, 0.18% i kapitalavgift och 0.075% i avkastningsskatt. Jag är förvånad att det ens finns en krona kvar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var riktigt dålig utveckling, den fasta avgiften på över 10 procent verkar svida. Fast jag ska ju också fem spänn trots att den är uppe runt 1500, så det spelar ingen roll.

      Radera
    2. Traditionell förvaltning och gå inte att välja eller byta.

      Radera
    3. Om summan när man lämnar arbetsgivaren är under ett visst belopp, i våra fall tresiffriga, borde man kunna få dem utbetalda på en gång. Givetvis efter skatteavdrag, Sverige är Sverige.

      Radera