fredag 27 maj 2022

Tur att jag gillar skräp

Välstånd skapas av skillnaden mellan inkomster och utgifter. Ingen har obegränsade inkomster, så det gäller att rätta mun efter matsäck. En del shopoholics klarar inte det. Andra får slita. För mig kommer det naturligt eftersom jag nästan alltid föredrar billiga alternativ. Det är alltså inte så att jag accepterar eller ”står ut”, jag vill inte ens ha.

Exempel. När jag köpte min första och hittills enda ”smartphone” kostade den knappt 1400 kr. Egentligen skulle den ha kostat runt 2000 kr, men jag köpte ett exemplar som varit ute och vänt hos en tidigare kund, vilket gav en rejäl rabatt. En ny Samsung-lur av toppmodell kostar runt 10000 kr, beroende på utförande. Samma med iPhone 13. De har helt säkert en massa fantastiska funktioner som jag nu gått miste om, men de hade bara stört mig. Att jag inte köpte en sådan telefon beror alltså inte på snålhet, jag vill verkligen inte ha dem.

När jag köpte min Volvo hade den tidigare ägaren satt på flashiga lättmetallfälgar med lågprofildäck. Tack för det, tänkte jag, skaffade riktiga plåtfälgar med riktiga däck och sålde aluminiumskiten för mer än dubbelt så mycket som de nya kostade. Det är inte en kompromiss, hade de kostat lika mycket hade jag ändå valt plåtfälgarna.

Jag skulle kunna nämna tio exempel till, som hela den där bilen som såklart kostade en tiondel av en ny Volvo och jag hade inte velat byta rakt av, förutom för att kunna sälja den nya och köpa tillbaka min gamla.

Intalar jag mig själv att jag föredrar gammalt och billigt framför nytt och dyrt? Jag tror inte det. Jag vill bara ha ett så okomplicerat liv som möjligt. I det ingår att helst inte betala för saker, tjänster och funktioner jag inte finner glädje i.

Om någon vill hånle åt att jag inte har den senaste bilen, telefonen, storbilds-tv:n (jag har inte ens en småbilds-tv), dammsugaren, soffgruppen, gräsklipparen eller badrumsinredningen är de välkomna att göra det så länge de står ut med att jag svarar med att skratta hela vägen till banken.

28 kommentarer:

  1. Kör fortfarande Nokia knapptelefon, liten och behändig. Går att ringa och sms:a på, räcker för mig. Skulle vid entstaka tillfällen behövt swish men än är det ingen fara, fastän omgivningen suckar förstås åt den teknikfientliga människan. Klarar datorn med bravur, och ska jag välja mellan två dyra prylar så räcker det med en dator. Jag slösar inte men lägger gärna pengar på det jag verkligen vill ha. Ibland kan det bli dyrt och då tror folk att jag är rik.
    Gnäller aldrig om pengar, vilket många gör som tjänar mångfalt mer än mig./ Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har fortfarande en gammal Nokia "slim phone" för mitt svenska nummer. När jag behövde mobilt bredband blev jag tvungen att skaffa en smartphone. Dessutom erbjöd min norska bank bara mobilbank (inte internetbank) innan jag fick norskt personnummer.

      Så det blev en eftergift jag tvingades göra, men jag försöker använda telefonen med måtta. Jag tror t ex att hjärnan mår bra av att grubbla på saker istället för att riva upp telefonen och leta upp facit. "Vad hette hon som spelade polis i den där filmen, vad den nu heter..." får till slut sitt svar utan att blanda in internet.

      Dator är jag också känsligare på och vill slippa problem, men lyckligtvis brukar även det bli ganska billigt.

      Radera
    2. Jag har också en osmart Nokia numera. När jag köpte ny telefon för några veckor sedan blev det en Nokia för 229 kr. Den funkar utmärkt att ringa och sms:a med på Comviqs 2g-nät. Funkar dock inte på Telia som håller på att stänga ner sitt 2g-nät nu. Hoppas 2g fortsätter fungera några år till.

      Bankid använder jag fortfarande på en gammal smart telefon, men som har gett upp själva telefon-/ringfunktionen av någon anledning. Så smart var den.

      Radera
    3. Jag har inte ens funderat över vilket G som används när jag ringer.

      I Sverige hade jag bank-ID på kort, ett bankkort jag stoppade i en läsare och vidare in i datorn via USB. Funkade för nästan allt. Problemet var väl egentligen bara att kundtjänstpersonalen (alltså mestadels tjugoåringar) inte hade en aning om vad man pratade om. Trots att jag betonade att jag hade bank-ID "men inte mobilt utan på kort" förstod de sällan. Inte förrän de hänvisade till funktioner i mobilt bank-ID och jag återigen fick berätta vad jag hade för lösning tvingades de sätta sig in i skillnaden.

      Radera
  2. " Välstånd skapas av skillnaden mellan inkomster och utgifter. "

    Ett bra citat du inleder med. Faktum är att 9 av 10 svenskar förmodligen inte ens begriper vad du menar med detta. Det är som att folk älskar strössla pengar, i syfte att imponera på omgivning. Ett sjukligt beteende, där man inbillar sig att spenderade pengar är välstånd. Dvs ett inbyggt dåligt självförtroende som yttrar sig i menlös konsumtion :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den kom jag på alldeles själv :) En del tycks tro att inkomster är allt medan jag vill påstå att utgifterna säger mycket mer om vilken slags ekonomi man ska få. Det finns ju mängder med människor som tjänar och tjänat jättebra som ändå är panka jämt.

      Dåligt självförtroende eller dålig impulskontroll eller kanske en kombination.

      Radera
  3. Finns fler infallsvinklar. "Buy once, cry once" tänker jag ibland när jag köper något. Men då ska det vara något jag använder ofta och under lång tid. En kockkniv eller en hammare t ex som jag räknar med att ha resten av livet. Men att köpa dyraste hemelektronik kan aldrig vara en bra idé: vad är värdet på Bang & Olufsen TV från 1980-talet idag?

    Det blir aldrig mer rostande plåtfälgar till mig - nej dubbla uppsättningar alufälg men inte pga att de är coolare utan pga just rost (har blästrat och målat plåtfälg tidigare i mitt liv).

    Jag kommer inom ett par år köpa ett äldre hus och ibland får jag en känsla att det skulle vara kul att lyfta huset till 2022-standard. Men varför när det fungerar som det är och jag som ändå inte kommer bjuda in ett inredningsmagasin?

    Mat är för mig en njutning utöver ett krav och något som jag gärna låter kosta lite.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just Bang & Olufsen skulle det inte förvåna mig om de har ett samlarvärde, men generellt har du rätt. Hemelektronik har också den goda egenskapen att den blir billigare hela tiden, så det lönar sig att inte ha för bråttom.

      Aluminium är ju inte gjort för att belasta med två ton. Man kan inte skruva fast dem på vanligt sätt med riktiga bultar och förvänta sig att de inte gängar ur, och råkar man klippa en trottoarkant kan det vara färdigåkt. Gör man ren och målar plåtfälgar tar det många år innan de börjar rosta.

      När det gäller hus tycker jag inte nytt är ett självändamål. Gamla hus som hållit länge vet man var man har. Och beträffande inredningsmagasinen har de säkert nog med nya objekt. Men så läser jag också bara Gård & Torp :)

      Håller med om att mat är en njutning, men inte nödvändigtvis dyr för det.

      Radera
    2. Finns såklart olika belastningsgränser för olika fälgar så alu kan klara betydligt mer också :) jag har alu på både vinter- och sommardäcken, har aldrig behövt efterdra dem

      Radera
    3. Och jag tackar dig och alla andra som ser till att de fälgar jag köper blir billiga och de jag säljer blir dyra.

      Radera
    4. Just Bang & Olufsen är ett exempel på hur man paketerar en billigare produkt (rent prestandamässigt) i design och säljer den dyrt. Jag jobbade i decennieskiftet 80/90-tal i en Radio/TV-butik och vår verkstad fick vid ett tillfälle in en stereo från Bang & Olufsen, och kunde konstatera att det förstärkarsteg som var trasigt var samma som satt i en mer normalt prissatt anläggning från Kenwood som vi sålde dussintals av.

      Radera
    5. Intressant! Jag har själv aldrig haft någon B&O-produkt, så jag vet inget om dem.

      Radera
  4. Tror det är så att du är lite av en hipster:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min bild av hipsters är att de gärna drar iväg pengar på all möjlig skit, typ ekologisk caffe latte med kamelmjölk. Om den bilden stämmer är jag det inte.

      Radera
  5. Är helt med på banan med okomplicerat liv :p
    Så få, men välanvända, saker som möjligt tilltalar mig. Det är också en av anledningarna till varför jag/vi inte har bil (utöver kostnad, behov och miljön) - det innebär alltid något extra (service, besiktning, däckbyte etc). Det räcker med cykelreparationer/cykelservice. Funderar på att övergå till enväxlad remdrift på nästa cykel för minimalt underhåll (problem).

    Emellanåt kan en uppdaterad mobil göra livet mer okomplicerat, t.ex. vid flygresor, bankärenden på resande fot, vid bredbandshaveri hemmavid, strömavbrott, betalningar etc. Jag byter därför endast mobil när apparna inte kan uppdateras längre och slutar att stödjas (på grund av förlegat operativsystem och där mobilen inte längre kan uppdatera operativsystemet). Iphone verkar ha funktionella mobiler längre än t.ex. Samsung. Min senaste mobil höll i 7 år tills apparna la av en efter en. År 2020 fick jag uppdatera till den billigaste Iphonen med det nyaste operativsystemet (kostade cirka 5500 kr ny). Hoppas och tror denna håller till 2027.

    /Arbetsplanen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Minimalt underhåll är bra, men jag undrar hur mycket du kommer undan genom att gå över till oväxlad cykel.

      Både när det gäller mobil och dator skulle jag klara mig i stort sett hur länge som helst om det inte vore för att allt från operativsystem till appar och program hela tiden blir mer utrymmeskrävande. Jag har samma datorbehov nu som jag hade för tjugo år sedan, men nu måste jag ha en dator med tjugo gånger så mycket utrymme för att klara webbläsare, e-postprogram och ordbehandling.

      Radera
  6. Ja! Undviker själv gärna utgifter som inte ger mig någon vitkigt tillbaks. Tror jag bara köpt en mobiltelefon hitills i livet, resterande har jag ärvt när andra har köpt det nyaste och flashigaste. :P

    /Divi
    https://dividendi-ekonomi.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så vass är inte jag. Gissar att jag köpt 5-10 st, från den första Ericsson-telefonen med ett batteri som vägde ett par kilon. Men det senaste decenniet har jag bara köpt en, resten har jag fått gratis på samma sätt som du.

      Ser att du länkar till mig på din blogg, så nu länkar jag tillbaka. Rätt ska vara rätt!

      Radera
    2. Kommer att tänka på att till mina barn köper jag alltid bästa Android-mobilen för max 1000 kronor. När äldsta barnet tjänade egna pengar så dög inte den 2 år gamla mobilen längre. Då gav vi den till min gamla far. Han blev så glad. Minns att han sa. Bättre än så här kan inte en mobil vara. Den kan ju allt! Han har fortfarande kvar den nu efter ytterligare 3 år och önskar sig ingen ny.

      Radera
    3. Jag är "Team Farfar" här! Har en kompis som ständigt ger sina Iphones till sina barn så att han själv kan köpa den dyraste/senaste. Tänker att ungarnas teknikbudget är mångdubbelt min trots att jag jobbar över internet och de går på mellanstadiet.

      Radera
    4. "Ser att du länkar till mig på din blogg, så nu länkar jag tillbaka. Rätt ska vara rätt!"
      Men min blogg länkar du inte till :/// känner mig sårad, Sparo!
      /Arbetsplanen

      Radera
    5. Jag visste inte att du länkade till mig, men nu är det åtgärdat.

      Mina enda kriterier är:
      1. att det är en ekonomiblogg
      2. som länkar till mig och
      3. att jag vet om det.

      Radera
  7. Jag kör väl något slags mittenspår. Lever billigt och köper billigt generellt. Gärna begagnat. Jag har ingen cykel längre efter att ha avyttrat min gamla fullfjädrade lyxhoj från mitt gamla liv för många tusenlappar. Jag ska iväg om en timma o köpa en 3växlad standardhoj, tre fyra år gammal i fint skick för en femhundring. Sådana är mina inköp idag om man inte kan ha lite ren byteshandel vänner emellan.

    Men det finns även en annan sida. Jag köper telefonen jag vill ha o som lirar i mitt tekniska ekosystem för dyra pengar utan att få krupp, för jag vet den kommer att funka smärtfritt och smidigt i 5-7 år minst. Jag köpte en ny bärbar av samma märke när min gamla efter ett decennium börjat visa sin ålder. Jag betalar utan att pruta för jag vet jag har en dator jag kommer att ha glädje av i 10 år+. Kan även lägga pengar på sådant jag verkligen brukar o uppskattar. Som cineast, en 65" OLEDtv för 15k. Men den gick på 65k året innan och jag uppskattar verkligen kvalitén så... Sparsam å ena sidan, spenderar men med eftertanke å den andra...
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vettigt att lägga pengar på sånt man uppskattar. Jag bara fattar inte eftersom jag själv är nöjd med så mycket mindre. Jag har ingen tv och vet inte ens vad en OLEDtv är för något. 65 tum begriper jag, i alla fall i teorin, vad det är.

      Radera
    2. Sedan är ju det fina när man väl pungat ut för något dyrt men långlivat att man klarar sig länge. Visst kommer det ut nytt o bättre men det skiter jag rakt i. Jag ser inte ett enda dyrinköp minst ett halvdussin år framöver i spåkulan, jag har vad jag villhöver.
      /JonasB

      Radera
    3. Jag hoppas att det är samma här, men antar att varken PC eller mobil håller så länge :(

      Radera
    4. Jag kan tänka såhär, om jag har bra kvalitet på de grejer jag nyttjar mest, telefon, dator, tv, så gör det mig rätt lite ont ekonomiskt o underlättar att leva ett frugalt liv för övrigt. Men visst är det lyx, skulle överleva utan, men vill finna min egna balans med fokus på ett liv med sunda prioriteringar.
      /Jonas B

      Radera
    5. Några kompromisser måste göras, annars blir man nog galen.

      Radera