måndag 23 januari 2023

Checklista för utlandsflytt

För en vecka sedan bad jag om läsartips på ämnen jag kan blogga om. Mitt enda krav var att det ska gå att få ett ekonomitema på. Och så måste jag såklart känna att jag kan skriva något tillräckligt allmängiltigt och intressant i ämnet.


Mitt sommarlov ...

Jag fick massor av förslag. Några som jag redan varit inne på och åtminstone ett som jag skrivit om sedan dess eftersom jag ändå var på väg att göra det. Och så några nya. Signaturen Brumund Dal hade ett tips som inte helt otippat handlade om Norge.

Alltså inte otippat eftersom Brumund Dal är en pseudonym som är en passning till den norska orten Brumunddal, som i sin tur plockades upp av den norska humorgruppen KLM som gjort tv-serier om de norska bröderna Dal (som anspelar på företaget Brødrene Dahl), Gaus, Roms och Brumund. Samtliga är ortsnamn, alltså även Gausdal och Romsdal. Hur som helst skrev ”Brumund” så här:

Jag skulle först och främst vilket jag nog önskat tidigare också vilja ha en slags checklista/manual över vad man praktiskt ska ta tag i för att flytta till Norge. Drömmer själv om det och ska precis börja leta lämpliga objekt på finn.no.

Sedan skulle det vara kul med ett inlägg då och då där du förklarar varför du valde bort övriga länder så som Portugal, Finland etc. Med för- och nackdelar för varje av dessa länder.

Det här blir en serie på minst tre inlägg. Idag om hur jag tänkte innan jag bestämt mig. Senare mer Norgespecifikt om flytten och konkreta skillnader mellan Sverige och Norge.

Finn.no, som Brumund nämner, är förresten Norges svar på svenska Blocket och den sajt man använder för att shoppa bostäder, bilar, prylar och jobb. En heltäckande checklista tror jag skulle bli för omfattande för en blogg. En bok hade nog varit bättre och jag är inte ens säker på att jag är rätt person att skriva den (återkommer om det den dag en förläggare ger mig förslaget). Men jag ska berätta lite om mina tankegångar.

Första steget efter att jag kommit på att jag ville lämna Sverige var att bestämma vart jag skulle flytta och det hänger ju ihop med vad jag ville ha ut av ett nytt land. Jag ville inte ha Thailands- eller Australienvärme. Vidare ville jag starta företag och jag ville bedriva biodling. Företag och bin finns i stora delar av världen, men det är inte lika lätt överallt.


Sommar i bigården på Svalbard.

För mig som bara pratade bra svenska och engelska och som dessutom läst tyska och spanska kändes det helt enkelt inte möjligt att bli företagare i Japan eller Kazakstan. Med hyfsad engelska och en bra advokat är det görligt, men jag är för mycket kontrollmänniska för att vara så beroende av andra människor. Jag vill kunna klara bokföringen och själv kommunicera med myndigheter, vilket för mig bara går på engelska och möjligen tyska och spanska, förutom svenska och närliggande språk som norska och danska.

Så då var jag ganska fast i Europa. En lista över för- och nackdelar per land skulle bli lång och omfattande, men från norr till söder var jag främst inne på Finland (Åland), Norge, Danmark (Bornholm), Österrike, Schweiz, Spanien, Cypern och Malta. Att det just blev Norge har jag bl a skrivit om här. Lite mer om hur jag tänkte när jag bestämt mig kommer om ett par dagar.

49 kommentarer:

  1. Nu blev jag lite nyfiken på en specifik detalj. Vad är det som gör att just Bornholm i Danmark var intressantare än resten av Danmark? Pratar de begripligt där?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vet jag inte. Möjligen, eftersom det ligger närmare Sverige än hela resten av Danmark, men det var mer en miljögrej. "Fastlandsdanmark" är fulare. Dock ska sägas att detta inte var något jag tänkte länge på. Kollade några videos, var inne på en bornholmsk bostadssajt och funderade i några dagar.

      Radera
    2. Har aldrig kollat in Bornholm i hela mitt liv, men jag tror du har rätt. Det ser trevligt ut nu när jag kollar in det på Google maps.

      Synd bara att Danmark har lika tråkiga skatter som Sverige i princip.

      Radera
    3. Ja, något skatteparadis är det inte.

      Radera
    4. Vad gäller avståndet skulle jag säga att Bornholm ligger längre från Sverige än klart signifikanta delar av övriga Danmark, inte minst om man räknar in kommunikationerna. Bornholm ligger cirka 20 km från svenska kusten och tar man hänsyn till färjelinjerna från Ystad och/eller Simrishamn blir det längre ändå.
      Så åtminstone hela norra Själland ligger definitivt närmare Sverige - om det nu är viktigt...
      Inte för att detta spelar någon roll i nuläget, det är bara jag som är en petig jävel när det gäller detaljer.
      (För övrigt har jag heller aldrig varit på Bornholm så det är en brist jag får se till att åtgärda vad det lider...)

      Radera
    5. Det kan du ha rätt i, men det finns ju också en historisk aspekt som borde göra att de bofasta pratar en danska närmare svenskan och borde ha lättare att förstå svenskar än fastlandsdanskar. Jag har heller aldrig varit på Bornholm, så jag vet inte om det stämmer.

      Radera
    6. Som boende i Sydsverige så har jag besökt Bornholm många gånger. Mysigt, vackert, välkomnande och gemytligt, så jag förstår om du hade valt Bornholm ifall valet fallit på Danmark.

      Radera
    7. Jag har hört andra säga det, så det tror jag på. Jag visste väl egentligen bara att jag inte var sugen på de stora danska öarna.

      Radera
  2. Jag var sugen på Åland ett tag, men enligt tillförlitliga uppgifter är stora delar av befolkningen där milt uttryckt inte alls förtjusta i någon som inte har minst tre, fyra generationer från ön i släkten. Det får bli ett annat land när det är dags.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Något jag verkligen uppskattade med Åland var att jag dammade iväg några frågor till den åländska regeringen (japp, den heter så) och fick genomarbetade och artiga svar efter bara ett par timmar.

      I Norge skickade jag två frågor till en myndighet i mellandagarna. Idag tänkte jag leta upp mejlet och skicka det igen eftersom jag nästan en månad senare fortfarande inte fått svar :(

      Radera
  3. Tankar om Österrike, förutom språket?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det kan jag inte säga att jag har. Det var så länge sedan jag övervägde Österrike och jag minns inte längre hur jag tänkte. Uppskattar som sagt språket. För mig som inte pratar flytande tyska upplever jag att österrikare många gånger är lättare att förstå än tyskar. Det känns också som ett mer balanserat land än Tyskland. Samma med Schweiz, men det är dyrare att bo där.

      Radera
  4. Viljan att flytta utomlands kan inte ha en koppling till viljan att vara sparsam, därför att för mig finns inte på världskartan att frivilligt flytta till ett annat land. Det handlar om känsloargument, så jag menar inte att det är fel att vilja flytta, bara att för mig skulle en flytt kännas enbart jobbig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är absolut jobbigt att flytta, känslomässigt och kanske även fysiskt. Men jag förstår inte vad du menar med "viljan att flytta utomlands kan inte ha en koppling till viljan att vara sparsam". Det är väl klart att man kan välja att flytta till ett annat land av ekonomiska skäl, vare sig man är Karl-Oskar och Kristina på 1800-talet eller en rik eller fattig nutidsmänniska.

      Radera
    2. Varför tror du att så många söker sig till ett rikare liv i Sverige (bortsett från de som verkligen flyr från krig)? Är det kanske för den fina naturen?

      Radera
    3. De kanske är kulturintresserade och vill kunna se Lotta på Liseberg som livepublik?

      Radera
    4. Håller med om att min kommentar är luddig. Jag menade att man inte behöver vilja flytta utomlands om man vill leva sparsamt. Jag tycker det går bra att leva sparsamt i Sverige.

      Radera
  5. Intressant att höra om hur du resonerar. personligen tycker jag att Kanarieöarna har absolut bäst klimat i hela Europa, året runt. Länderna vid Medelhavet blir lite för kyliga med ostadigt väder runt vintermånaderna, dock helt acceptabelt. Håller med dej omatt Thailand och hela sydostasien är outhärdligt under sommaren, mycket bättre runt vintern, då är det nästan perfekt, om än lite fuktigt. Odla bin borde gå över nästan hela världen... Ukraina verkar av någon anledning vara världsledande (innan Putin hände)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker nog att Kanarieöarna också är i varmaste laget (och undrar om jag inte får bina med mig på det).

      Ja, Ukraina är stora på biodling. Även Ryssland tror jag. I Norden är Danmark det stora biodlarlandet.

      Radera
  6. Madeira nämns allt oftare som en möjlig plats att flytta till, för de som driver egna mindre bolag. Kanske litet långt att pendla, men det är en riktigt bra destination. Diffar i och för sig en timme jämfört med Sverige, men det går att hantera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför pendla? Flyttar man fran Sverige sa är det väl för att man vill bort därifran. Eller tror du att Madeira är ett skatteparadis och det är därför?
      /Annika

      Radera
    2. Jag har ingen som helst koll på Madeira, varken företagande eller annat. Möjligt att man kommer långt med engelska där.

      Även om man inte pendlar kan man ju vilja tillbaka och hälsa på ibland. Jag har själv inte det problemet, mitt behov av att åka tillbaka till Stockholm är exakt noll och jag har inte övervägt att göra det sedan jag sålde min lägenhet där.

      Radera
    3. Samma här. Jag har inte varit i Sverige pa över 10 ar, och har inga planer pa det alls. Har heller inget giltigt pass, behöver det inte. Enda skälet till att jag hänger pa svenska sajter är ju spraket, det är svart att göra sig av med :).
      /Annika

      Radera
    4. Jag fixade ett pass det sista jag gjorde innan jag flyttade. För till skillnad från övriga världen får man ju inte pass på svenska ambassader i Norden. Vet inte vad jag ska med det till heller. När jag flyttade hit kunde jag använda det som legitimation, men nu har jag norskt leg.

      Radera
  7. Bott i Bergen. Trivdes med staden och hade nog stannat där om inte min sambo klagat dag och natt om att hon ville tillbaka till Sverige. När vi kom tillbaka gjorde hon slut! Lite lustifikationer. Den bästa fiskaffären sålde:”Fisk och blommor”. Längtar tillbaka ibland.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ju inte snällt att tjata tillbaka dig för att dumpa dig :(

      Men det är väl bara att åka tillbaka, Bergen finns kvar. Fisk og Blomster tycks dock vara nedlagd.

      Radera
  8. Trevlig blogg!
    Har en fråga angående skatter i Norge.
    Vilka gränser gäller vid förmögenhetsbeskattning?
    Kan man "gömma" bort en del i fastigheter och aktier?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      De skruvar lite för parametrarna varje år, men det som gäller för 2023 är att förmögenhet över 1,7 Mkr beskattas med 1 % (och ytterligare 0,4 % över 20 Mkr). Bara det överskjutande alltså, så äger man 2 Mkr beskattas 300000 kr.

      Men som du är inne på räknas inte fastigheter och aktier fullt ut. Aktier/aktiefonder räknas till 55 %, så varje tusenlapp i värdepapper räknas som 550 kr.

      När det gäller fastigheter beror det lite på. Bor du i huset är det en så kallad primærbolig. Då räknas bara en fjärdedel av värdet, så en miljonvilla räknas som 250000 kr i förmögenheten (och ger således 2500 kr i förmögenhetsskatt). Är det ett fritidshus kallas det sekundærbolig och då räknas värdet fullt ut (för 2022 räknades det till 95 %).

      Radera
    2. Det här kanske är en svår fråga att svara på men hur mycket får man för skatten i Norge jämfört med i Sverige? Att betala skatt handlar ju inte bara om hur mycket man betalar i skatt utan lika mycket vad man får för skatten man betalat.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Helt riktigt! Det viktiga är vad man får för pengarna. Svårt för mig att svara på, som varken använder sjukvården, skolväsendet eller har något större behov av polis, men min känsla är att man i Norge inte bokstavligt talat rycker permobiler från handikappade för att de använder dem för mycket, som man gör i Sverige: https://sparosverige.blogspot.com/2022/12/ligg-still-gubbjavel.html

      Men mer om skatter i del 2 eller 3 i denna serie.

      Radera
    4. Blev precis uppmärksammad på ett fel jag borde ha upptäckt själv (fast det gäller väl nästan alla fel). Aktier och aktiefonder värderas 2023 till 80 procent, inte 55.

      Radera
  9. Men för satan Sparo ! Jag råkade klicka på länken till det andra inlägget, och så dyker en stor bild upp på ärkearslet Fredrik Reinfeldt. Usch, sådant kan förstöra ens dag med enkelhet. Publicera inte sådana avskyvärda personer på bloggen, tack.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äh, det kan vara nyttigt att träna sig på att klara av obehagliga situationer :)

      Radera
    2. Ja, det upplevdes som ovanligt provocerande med åsynen av den mannen. Få svenskar har förstört saker och ting så oerhört som Reinfeldt. Usch!

      Radera
    3. Det kan jag hålla med om, men nu snackar vi om en bild på mannen. Jag förstår att det skulle kännas olustigt om karln kommer hem till dig.

      Radera
  10. Nu kommer jag till 90% säkerhelt aldrig flytta från landet. Men man ska aldrig säga aldrig, något varmare klimat kanske drar om man avvecklar alla sina lokala åtaganden, eller man kanske blir kär i en grekiska, det har hänt förr.

    Jag skulle dock i hög grad hålla mig till vissa av de nordiska länderna i urvalsförfarandet. Island, Grönland o Färöarna går fetbort då jag ej är förtjust i den mellansvenska vintern. Norge, Finland, Danmark o Åland skulle jag gilla samtliga. Då lägger jag egentligen ej en tanke på skattesatser eller så utan andra parametrar.

    Norge o Åland vore mina favoriter.

    Norge har jag ju som många besökt ett flertal gånger, jag hade möjlighet att se stora delar av landet när jag tog en två veckors biltripp upp till nordkap. Åkte upp genom Norge o hem genom Finland o svensk ostkusten. Fruktansvärt vackert o trevligt land, blev speciellt kär i Å, en liten fiske o turismby längst ner på lofoten.

    Åland för att det har en känsla av att ha vevat tillbaka tiden några decennier o de har fantastiskt fiskevatten! (Det utanför Å är iofs världsberömt o en kompis tog en hälleflundra på 82 kg där.)
    Att man inte räknas som annat än utböling förrän efter tre generationer, den verkligheten lever jag i redan idag i en lagom stor by, och har inga problem med. 👍
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, man ska aldrig säga aldrig. Jag tror att de flesta som flyttat i något skede sagt att det inte kommer att hända. Men om omvärlden fortsätter ungefär som nu medan svenska staten kånkar du själv tvingas utrusta dina barn med skottsäker väst för att gå till skolan kan det ju komma ett läge när det inte längre går att motivera att stanna kvar.

      Jag känner mig nog mindre som utböling här än jag gjorde när jag flyttade från Stockholm till svensk landsbygd. Där hånades jag för min dialekt och annat. Helt okej, det med, de flesta menade inget illa. Men här har jag bara upplevt vänlighet och inkluderande.

      En fisk på 82 kilo?! Du är säker på att det inte var ett sjöodjur?

      Radera
    2. Jag skulle inte tveka att kalla det ett sjöodjur då det störst jag fångat är en gädda 9,2 kilo. Det var en stor hälleflundra, men ej extremt, de kan väga upp till det fyrdubbla! Sportfiskerekordet är på 245 kilo.

      Sedan i formen av en plattfisk, det måste ju varit knäckande jobbigt att baxa upp 82 kilo kämpande muskler stor som en ladugårdsdörr som sätter sig på tvären från flera hundra meters djup!

      Radera
    3. Är inte 82 kilo ungefär vad en bolåneTORSK väger? =)

      Radera
    4. Helt sjukt. Jag trodde inte att det fanns fiskar i Sverige på mer än max 20 kilo. Förutom bolånetorskar då.

      Radera
    5. Det finns nog upp mot o knappt 30 kg+. Men detta är Norge... Helt annat..
      /JB

      Radera
    6. Allt är alltid lite bättre i Norge ;-)

      Radera
  11. Kul att det blev ett inlägg utifrån mitt önskemål. Förstår att checklista för flytt till Norge inte är enkel att summera i några inlägg och kräver säkert som du skriver en hel bok. Håller själv på att leta information om fastighetsköp i Norge och vilket regelverk som gäller där jämfört med Sverige. Finns ju lite skillnader ser man direkt man kollar en husannons. Ser fram emot mer på ämnet flytt till grannlandet så gör jag min egna checklista parallellt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då vill jag tipsa om mitt gamla inlägg om skillnaden i budgivning mellan Sverige och Norge:
      https://sparosverige.blogspot.com/2022/01/norsk-vs-svensk-kopprocess.html

      Radera
  12. Ingen här som gillar anglosfären? Många engelskspråkiga länder har rimligt låga skatter, utanför US så finns sjukvårdssystem som inte kräver dyra försäkringar. Sen kan man ju dela upp det hela - var man har sin bank, var (& när) man bor, vilket medborgarskap man bär, var man köper sina saker, osv .. Internationalisering har både för-och nackdelar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag såg bara inga lämpliga. Nya Zeeland låg för långt bort och England gillar jag inget vidare. Det jag tittade mest seriöst på var Malta, som ju är engelskspråkigt i praktiken.

      Det där med banker tycker jag inte är så enkelt. Visst kan jag ha en svensk bank när jag bor i Norge, men inget av länderna tycks gilla det. SEB skickade ett dokument på typ hundra sidor (!) med frågor jag var tvungen att besvara och skicka fysiskt (för egna pengar) och Norge samlar nogsamt in information från svenska banker för att kunna beskatta mig.

      Radera
    2. Jag som är uppfödd med mor som engelsklärare som jag hängt i kjolarna i tittar såklart som forskning på anglosfären. England är förfallet. Australien för varmt, Nya Zeeland för varmt men vackert. Men jag håller dörren öppen, vet av erfarenhet att det bara tar mig veckor att börja tänka på engelska. Om jag hittar något bättre. Om o när jag ens vill flytta.
      /JB

      Radera
    3. Är Nya Zeeland så varmt? Jag hade en känsla av att det pga läget är mycket rimligare temperatur än exempelvis Australien. Men jag har inte varit på något av ställena utan bara läst tabeller och åsikter, det blir ju inte samma sak.

      Radera