onsdag 18 januari 2023

Lägre elräkning

Många har skrivit om höga elräkningar. Inte bara nu, men det känns som att räkningarna för elförbrukningen i december ändå gett större rubriker än tidigare. Det är människor som får gå från hus och hem efter ”chockräkningar” och ”elsmockor”.

Men så såg jag någon som berättade att hans räkning för december 2022 blev lägre än för 2021, så jag blev sugen på att kolla om det inte vara likadant för mig. För det känns så, jag blev faktiskt förvånad över hur billig den senaste fakturan var efter att först ha läst nyhetsrubrikerna. Och mycket riktigt.

Förbrukningen var 36,6 procent lägre. Fakturan blev 31,2 procent billigare. Med tanke på hur mycket dyrare strömmen blivit tror jag inte att slutsumman blivit lika låg om jag bott i Sverige, men här i Norge har statens subvention kickat in. Det gjorde den även förra året, men ännu mer nu.

Hur kommer nu detta sig? Inte subventionerna alltså, utan min minskade förbrukning. Den stora sänkningen beror på att jag 2022 bestämde mig för att härda ut utan luftvärmepump och så länge som möjligt värma upp huset enbart med ved. 10 december fick jag emellertid nog för då blev det snuskigt kallt. Så då satte jag igång pumpen på 16 grader. Som ni ser på de nedre staplarna gick dagsförbrukningen plötsligt från runt 20 till 50 kWh.

Någon vecka senare hittade jag ett sätt att manipulera pumpen att hålla 10 istället för 16 grader, och som ni ser gick staplarna ner igen. Lite missvisande för det blev varmare också, ute alltså. Den höga stapeln på nyårsafton är ingen rysskyla. Inte heller en större nyårsfest i infravärmd lada. Det är mycket tråkigare än så, jag målade garagegolvet på morgonen och var tvungen att köra elfläktar där för att färgen skulle torka.


Bara snäppet roligare än att se väggfärg torka.

Till viss del kan jag påverka kWh-priset, eftersom jag styr min förbrukning till när priset är lågt. Alltså försöker jag baka bröd och tvätta när det är som billigast, men december var obehagligt befriat från riktigt låga spotpriser, så det har jag nog lyckats bättre med under hösten.

Att den totala förbrukningen sänktes med mer än en tredjedel från året innan tar jag däremot på mig. Förutom det där med luftvärmepumpen har jag lagat mat på vedkamin där jag också värmt vatten till disk, skurhink och annat.

Detta hänger i sin tur ihop med att jag till skillnad från förra vintern har gott om ved. I våras köpte jag hem dubbelt så mycket som året innan, då jag var nyinflyttad och därför inte hade en aning om hur mycket ved jag skulle behöva.

Elräkningarna svider för mig med. Visst värmer det lite att de ändå är billigare än förra vintern, men hängde det på mig skulle vi kunna bestämma att vi skiter i det här med vinter och tar vår nu istället. 

39 kommentarer:

  1. Det är lugnt, i framtiden kommer det allt varmare klimatet sudda ut alla minusgrader. (OK, det blir kanske väl många plusgrader på sommaren, men skit i det.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag planerar i bästa fall ett år framåt, inte till nästa istid.

      Radera
    2. Alltid skönt med alla spågubbar som tex vet med exakt säkerhet hur vädret blir, till och med 50 år in i framtiden.
      Å andra sidan sa de redan på 80 talet att vi inte skulle få uppleva vintrar med snö i vuxen ålder. Skogarna skulle vara försurnade och alla sjöar med. Det skulle bli förskräckligt helt enkelt nu.
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    3. Allt det där tror jag försvann upp i ozonhålet ;-)

      Radera
  2. Den två veckor långa köldknäppen i mitten av december slog undan benen även för vår elförbrukning.
    Enligt väderstatistiken så bottnar temperaturen kring den 12:e februari, i alla fall i Västerås-trakten. Sedan blir det ganska snabbt varmare. Det betyder en knapp månad kvar av vinterkyla..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med tanke på hur dålig koll meteorologerna tycks ha på morgondagens prognos tar jag deras månadsgissningar med en nypa salt. För att inte tala om när de vill påstå att de vet något om temperaturen om hundra år :)

      Radera
  3. Ja det är märkligt. Vad hade John i artikeln själv gjort för att hålla nere sina kostnader? Stängt av elgolvvärme, minska temperaturen i huset, elda mer om vedkamin finns osv osv? Mycket gnäll nu för tiden tycker jag...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Framförallt märkligt att han verkar tro att rubrikerna om chockhöjd el bara gäller andra. Tills han fick en egen räkning. Ibland undrar jag om alla problem måste drabba alla människor innan de tror på det.

      Radera
    2. Jahaja, nu blev jag tydligen utslängd. Det är jag som är "Anonym 10.31".

      Radera
  4. Hej Sparo!
    Vad betalade du för elen i december?
    Mvh Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har jag inte siffran framför mig, men c:a 2100 NOK.

      Radera
  5. Jag har alltid statt till höger pa den politiska skalan, eftersom jag tycker att den som arbetar hart ska fa behalla mer pengar. Men med aren har jag rört mig mer till mitten, och insett att privatiseringar inte alltid leder till nagot bättre. Det är ju bara att kolla pa Sverige nu, utförsbacke fran att ha varit ett stabilt land. Skolan, elbolagen, myndigheter som outsourcar till företag som inte kan halla personlig information hemlig osv. Det där uttrycket 'i statlig regi' har med aren kommit att betyda nagot annat för mig.

    Själv betalade jag lite över 3,000 sek förra aret för hushallsel och mindre än 800 spänn för värme.

    Därmed inte sagt att all privatisering är av ondo, men att politiker borde ha lite mer framförhallning än att bara tänka till nästa valperiod. Det paminner mig om mina ar pa ett amerikanskt företag, där nästa kvartal var malet, inte pa nagot sätt ett langsiktigt tänk.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv vill jag inte inrätta mig på skalan, jag känner att jag liksom står över den ;-)

      När det kommer till privatiseringar är jag försiktigt positiv. Inte för att privata företag alltid är bra, för det är de absolut inte, utan för att staten sällan eller aldrig är bra på att driva företag.

      Vi är överens om att Sverige är på väg i en utförsbacke, men menar du att det skulle ha någonting alls med privatiseringar? För den kopplingen ser inte jag.

      Radera
    2. Menar du att du inte röstar? Da tycker inte jag att man har rätt att klaga heller.

      Jag tänkte mest pa att det oftast är högern som vill privatisera nästan allt, medan mitten och vänstern är mer restriktiva.
      /Annika

      Radera
    3. Jag röstar inte, men det var inget jag menade något om i ovanstående kommentar. Det går säkert fint att rösta utan att vilja förhålla sig till höger-vänster-skalan (även om jag personligen tycker att den har gjort sitt).

      Så du menar att hittar man inget parti man tycker är tillräckligt bra för att ge sin röst har man ingen rätt att ha politiska åsikter? Det låter lite inskränkt. Nu röstade jag i och för sig sällan även tidigare, men nu när jag lämnat Sverige tycker jag knappt att jag ens har rätt att rösta. Jag ska ju inte bo i landet, då tänker jag inte vara med och bestämma hur de ska ha det. Fast jag tänker inte låta det hindra mig från att ha åsikter, det kan jag ha om politik i alla länder och regioner.

      Jag delar din bild av vänstern. När Jonas Sjöstedt var partiledare för V sa han uttryckligen i en intervju att partiet på sikt vill förbjuda privat ägande. Däremot håller jag inte med om att högern "vill privatisera nästan allt". T ex är väl alla riksdagspartier rörande överens om att man ska ha kvar statlig radio och tv, något jag hade avvecklat på en kvart om jag hade haft makten i Sverige.

      Radera
    4. Jag kan halla med om att höger och vänster numera flyter ihop och att standpunkterna ändras titt som tätt, men nu har ju Sverige det politiska system det har, och da far man laga efter läge och rösta pa det parti som ligger närmast. Däremot kan jag gott första att du avstar nu när du inte bor i Sverige längre. Det gör jag ocksa numera.

      Och visst kan man ha asikter, men jag tycker ända man ska ta tillfället i akt och säga sitt när man har möjligheten att rösta i en demokrati.
      /Annika

      Radera
    5. Partiet behöver inte dela ens i närheten av alla åsikter, men jag måste åtminstone känna att de drar åt rätt håll. Jag skiter verkligen i om statsministern heter Kristersson eller Andersson (eller för den delen Åkesson, om SD nu ska sägas vara ett eget block när ingen av de andra vill ha dem i regeringen). Jag vet inte vem av dem jag tror minst på, men jag skulle nog hellre plocka slumpvis människa på stan och göra den till statsminister.

      Demokrati? Var går gränsen för det? Att man får rösta? Eller att man tillåts tycka vad man vill?

      Radera
    6. T.ex. det du säger. Tycka om vadsomhelst far man väl alltid, men inte alltid uttrycka det verbalt eller i skrift i somliga länder. Hur är det i Norge jämfört med Sverige?
      /Annika

      Radera
    7. Jag kan inte doktorera i ämnet, men jag skulle väl säga att Norge är närmare demokrati än Sverige i och med att man har mer yttrandefrihet. Men det kunde vara mycket bättre. Läste t ex om feministen Christina Ellingsen som riskerar tre års fängelse för att hon haft fräckheten att påstå att män inte kan vara lesbiska eller föda barn:

      https://www.worldtribune.com/not-satire-norwegian-feminist-who-said-men-cant-be-lesbians-investigated-for-hate-speech/

      Radera
    8. Får du inte säga och tycka vad du vill i Sverige?

      Radera
    9. Förutom att du kan framställas som en komplett idiot i statsunderstödd media vilket kan leda till att du tappar jobb och vänner kan du hamna i fängelse om du säger fel saker. Se länken i min kommentar ovan. Just den gäller som sagt Norge, men jag ser det inte alls som omöjligt att hon mött samma reaktion i Sverige.

      Radera
    10. Det där är bara en typisk offerkofta som man tar på sig när man inte får kränka andra, löjligt och patetiskt.

      Radera
    11. Så om någon blir kränkt av det man säger så ska man inte ha rätt att säga det? Fine, då blir jag kränkt av allt du säger så hädanefter måste du vara tyst. Givetvis i yttrandefrihetens namn, hej då :)

      Radera
    12. Så du menar att man ska få säga vad man vill utan konsekvenser? Det finns lagar i Sverige som samtliga riksdagspartier och HD står bakom. Det är enbart domstolen som drömmer människor i Sverige ingen annan. Om någon inte är omtyckt på sin arbetsplats så är det en fråga mellan två parter, tex en nazist som inte får jobba som lärare för barn.

      Radera
    13. Oj, du förstod alltså inte att du blev schack matt redan i förra kommentaren :)

      Radera
    14. Det förstod jag definitivt inte. Jag hade en åsik om en person ingenting annat. Jag har aldrig sagt att någon person inte ska få yttra sig eller ha åsikter. Så länge man håller sig till svensk lag så får man tycka vad man vill. Att din debatteknik med raljerande och härskartekniker inte biter på mig har du helt rätt i.

      Radera
    15. Förloraren: "Det där är bara en typisk offerkofta som man tar på sig när man inte får kränka andra, löjligt och patetiskt."
      Vinnaren: "Så om någon blir kränkt av det man säger så ska man inte ha rätt att säga det? Fine, då blir jag kränkt av allt du säger så hädanefter måste du vara tyst. Givetvis i yttrandefrihetens namn, hej då :)"

      Schack matt! Lycka till i någon annan diskussion. I denna kan du inte tydligare bevisa att ditt argument inte höll än att fortsätta och spy galla över mig.

      Radera
    16. Om du inte tål en diskussion så får jag väl hålla med dig i allt du säger. Schack matt på dig själv.

      Radera
    17. Visst är anonym 2041 en postmoderniker, för de är ju sådana att allt är logiskt, även det som är ologiskt. Förresten anser de väl att de inte spelar någon roll, för det spelar ingen roll. Det viktigaste är att de själva känner att de har rätt och uttrycker det. Fast det där med rätt, det är klart problematiskt för en med postmodernistisk syn.
      Så frågan är vad postmodernismen egentligen säger om sig själv?

      Radera
    18. Jag vet inte... Jag har nog kategoriserat vederbörande i en kategori med betydligt kortare namn.

      Radera
    19. Som sparo≠idiot tex.

      Radera
  6. Alla har ej hög elräkning .. jag protesterar...
    Bor i Brf på 90 m2 och har en elräkning på 250 kr i månaden.

    Solceller sen april 22.
    Föreningen betalar ej energiskatt eller nätavgifter.
    Avkastning på investerat kapital är 7 - 8 % och det är bra i dessa tider.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bevisligen inte alla andra heller eftersom blogginlägget handlar om att min elräkning blivit lägre. Dock inte nere på 250 kr, det hade varit trevligt.

      Radera
  7. Min elförbrukning minskade med 20 kWh i december 2022 (vs december 2021) men fick ändå en 200 kr dyrare elräkning. Nu var iofs min totala elräkning på 600 kr så ska inte klaga :) Största anledningen till kWh-minskningen är att min tvättmaskin gick sönder i november och jag har sedan dess tvättat i BRFs tvättstuga. Kommer dock investera i en ny tvättmaskin så fort jag hittar en som är liten nog!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kommer aldrig begripa folk som tvättar i egen maskin i BRF. Den gemensamma tvättstugan är ju det allra bästa med att bo i bostadrätt.

      Radera
    2. Tvättstugan ligger i en annan byggnad. Bök att ta sig dit och tillbaka släpandes på allt. Det är så bekvämt med egen maskin. Ja, jag låter bekvämlighet gå före sparandet här ;)

      Radera
    3. Du talar med en person som värmer sitt hus med ved han fraktat från ett annat land ;-)

      Radera