lördag 16 mars 2019

Arv är bra

Jag har länge hävdat att arvsskatten är på väg tillbaka och har inte ändrat mig. Tvärtom är jag snart beredd att sätta ett datum på det. Det skulle förvåna mig mycket om Sverige inte återinfört arvs- och gåvoskatt i ingången till 2021. Inte minst tack vare LO:s aktiva lobbyarbete, ett arbete som legitimeras av de 1,4 miljoner svenskar som valt att vara medlemmar i LO.

Pengarna måste in, men det är också viktigt att visa folket att det inte går att komma undan. Inte ens när du är död ska du slippa skatta. Som Göran Greider uttryckt det: ”Varje skattekrona som går förlorad i en skattesänkning är en stöld från det gemensamma.” Men lite fickpengar kan vi få ha om vi är snälla.


Jag ser inget problem med att folk ärver pengar och tycker att arvsskatt är en sjukt dålig idé. För övrigt är ju arv så mycket mer än pengar. Arv kan också handla om sparbeteende, traditioner, kunskaper, problemlösning och sätt att tänka. Vi är många som haft glädjen att ärva verktyg att klara oss i alla typer av situationer och samhällen, det kan inte politikerna beskatta!

Men de kan försöka förstöra, göra oss rotlösa i en värld där vi inte längre ges samma möjlighet att se den konkreta nyttan av våra föräldrars och tidigare förfäders strävanden. Kanske är det därför Vänsterpartiet, riksdagens högljuddaste förespråkare av arvsskatt, betonar den ideologiska aspekten av denna skatt. För ingenting tycks värre för en socialist än just traditioner och kunskaper.

32 kommentarer:

  1. Väl skrivet. Det värsta med arvs- och gåvoskatt enligt mitt förmenande är att det är redan skattade tillgångar som ska skattas en gång till. Och återigen, kommunism har aldrig fungerat, inte heller en planekonomi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det och signalen det ger att du ska inte tro att dina pengar är dina pengar. Du lånar dem från staten på samma sätt som du lånar dina barn från staten. För vore det mina egna pengar skulle staten inte kunna hindra mig från att ge bort dem, vare sig före eller efter min död.

      Radera
  2. Ja man häpnar att dessa frågor dyker upp igen när vi redan har bland världens högsta skattetryck.Det är ren legaliserad konfiskation ,läs stöld av pengar som man förtjänat ärligt.Har alltid förundrat mig hur V kan ha ett väljarstöd på runt 10%,hur fasiken resonerar folk ,många röstande är nog människors som inte har ork eller initiativ att åstadkomma något själv

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det underlättar nog att inte ha så mycket själv. Det är sällan bilister som skriker efter höjd bensinskatt eller fastighetsägare som ropar efter fastighetsskatt. Arv är en perfekt slagpåse eftersom inte ens de som är 80+ vill kännas vid att de en dag ska dö.

      Radera
    2. Sen är det väl så att den som endast ärver husgeråd inte kommer skatta på det i alla fall. Bara den som har finansiella tillgångar i landet drabbas. De riktigt rika och de riktigt fattiga betalar då ingenting. En märklig allians kan tyckas.

      Radera
    3. Husgeråden kan du tryggt behålla, men äger du 15 procent av din bostad lär du drabbas även om plånboken är tom.

      De riktigt fattiga betalar aldrig. De riktigt rika har musklerna att komma undan och är dessutom så få att det inte spelar så stor roll för staten. Det är vi däremellan som ger klirr i statskassan.

      Radera
  3. Jag tror det kan vara problematiskt med en arvsskatt då det gissningsvis kommer att dyka upp en del berättigade frågor som den du själv nämner; "pengarna är ju redan skattade en gång"...

    En ålderdomlig skatt utan rim och reson. Släng i skräphögen och glöm bort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gärna för mig, men jag blir förvånad om den inte är här snart.

      Radera
  4. Du har säkert rätt. För den inriktning Sverige har idag kostar fruktansvärt mycket pengar att underhålla. Trots stora underskott i samhällets grundfunktioner (polis, vård, skola) så är vi tydligen tex rika nog att skicka massor av pengar, varje år, i bidrag till regimer runt om i världen.
    Alla bör förbereda sig i god tid. Penningflöden kommer vända åter mot andra nationer. Jag blir bara mer och mer övertygad om att Sverige utvecklas mot en ohållbar situation. Ett land man inte kan eller vill verka i.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, när det inte går runt måste man ju antingen höja intäkterna eller minska utgifterna. Det är inte svårare än så trots att de försöker kollra bort oss genom att prata om inflationsmål och tomma lador.

      Radera
  5. Sparo. Eller ni som kommenterar.

    Nu får du/ni ge några konkreta tips hur vi ska undvika en eventuell arvsskatt.

    Vi ta ett case.

    Du har 5 miljoner, och 2 barn. Och du räknar med att gå bort inom låt oss säga 10 år.

    Hur skulle ni agera nu idag.

    Jag har funderat på detta upplägg:

    Bilda ett aktiebolag med egen kapitalförvaltning som affärsidé och låta barnen äga samtliga aktier, men att det skrivs ett juridiskt bindande dokument att så länge du lever är du anställd i bolaget och att du får ut lön i form av den all avkastning från utdelningar och värdestegring.

    Bolagets startkapital är 5 miljoner kronor som du tillför.

    Vad tror ni om det?





    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har redan gjort nästan en steg-för-steg-lista i texten jag länkar till ovan: https://sparosverige.blogspot.com/2016/10/forberedd-pa-arvsskatten.html

      Förutsatt att ni litar på varandra föreslår jag att du istället ger bort pengarna till barnen. Alternativ 2 är att skapa en kapitalförsäkring med barnen som förmånstagare. Att bilda ett aktiebolag bara för detta låter krångligt.

      Glöm inte heller bort dyra ägodelar. Har du fem miljoner i pengar gissar jag att du äger någon form av boende, kanske sommarstuga, kanske en dyr bil. Skänk bort innan arvs- och gåvoskatten kommer.

      Radera
    2. Säger också skänk bort innan gåvoskatten är tillbaka. Under förutsättning barnen är värda det då och inte kommer dra med pengarna till Nicaragua imorgon..

      Radera
    3. Ja, det får ju inte bli så att man lägger massa pengar och energi på att slippa undan en arvsskatt som inte ens är beslutad. Även om jag är ganska säker på att den kommer vet vi ju inte när eller ens om.

      Radera
    4. Förskottsarv. Beskattas som arv fast på dödsdagen = Oj, då.
      Kan möjligen undkommas genom att bilda bolaget tillsammans utomlands.

      Radera
    5. Har väldigt svårt att tro att du ska drabbas av det ifall du ger bort dina pengar till barnen några år innan du dör. Att ge bort pengar är inte kriminaliserat :-).

      Radera
    6. Enklast är så klart att ge bort allt nu, men dilemmat för många är att de tänkt leva på avkastning av kapital de sista åren.

      Finns det inga någorlunda vattentäta alternativ?

      Att bilda företag/stiftelser utomlands är nog överkurs för de flesta av bloggens läsare.

      Radera
    7. Ja, åtminstone är det överkurs för mig. Jag har inga barn, men tycker att det vore tragiskt om man inte ska kunna lita så pass på sina barn att man kan behålla sin ISK eller KF under barnens namn och inloggning.

      Radera
    8. Eftersom det inte är något beslutat så går det naturligtvis inte att säga något säkert. Men gissningsvis är det lönlöst att lägga tillgångar i ett aktiebolag eftersom det ändå finns ett värde att beskatta. Samma med KF, det är enkelt att få det att omfattas. Gåvoskatt kommer garanterat införas samtidigt så att skänka bort innan sin död kommer inte gå (om man inte gör det innan skatten införs). Stiftelser kan antagligen slippa undan. Enklast för vanliga människor är nog helt enkelt att emigrera?

      Jag tror dock inte på att arvsskatten kommer tillbaka, möjligen om kommunisterna får för mycket makt. Men då är nog arvsskatt ett av de mindre problemen med det här landet.

      Radera
    9. Ja, ska man skänka bort pengar för att slippa arvsskatt är fönstret bara öppet fram till att lagen kommer. Det är ju lite det som skiljer arvsskatt från andra skatter, att man inte kan gå ut och göra en testballong för att se hur arga folk blir, för börjar man snacka om det kommer det finnas mindre pengar att beskatta.

      Jag tror den betryggande vänstermajoriteten kan införa det när de vill, men troligen inte för nära ett val. Bara att gasa nu för S, MP, C och L.

      Radera
  6. Tänkte mest att staten av hävd och tradition (sen häradshövdingen Wallenbergs tid) varit livrädda för att jäklas för mycket med aktiebolag oavsett storlek, men att man gärna blåser privatpersoner och för all del enskilda firmor.

    Ska kolla på det där med kapitalförsäkring. Men du att jag kan tex öppna en KF hos Avanza med barnen som förmånstagare och tex köpa utdelningsaktier. Utdelningarna i sin tur går oavkortat till mig under min livstid, medan beloppet i KF tillfaller barnen när jag går bort?



    sen se till att utdelningarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utdelningarna går in i kapitalförsäkringen, som i sin helhet går till förmånstagaren när ägaren dör. Vet inte om det garanterar att du slipper eventuell arvsskatt, det skulle du behöva höra med någon annan. Ett annat alternativ är att kapitalförsäkringarna läggs i barnens depåer, men att du under din livstid har tillgång till pengarna och sköter om dem. Återigen, förutsatt att ni har ett sådant förhållande. Eventuella skilsmässor för barnen går att komma runt genom att göra depån till enskild egendom.

      Radera
  7. Ja, detta är ju bara ett hypotetiskt resonemang. Är inte helt säker på att ett stort arv är det bästa för nästa generation, det är ju bar att titta på familjen Rausings

    Man kanske skulle bränna pengarna på vin, kvinnor och sång istället. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är också ett alternativ, men åtminstone det förstnämnda är ju också hårt beskattat ;-).

      Radera
  8. Hur är det med stiftelser? Ikeafamiljen, Wallenbergarna mfl är ju privat luspanka, eftersom nästan alla deras tillgångar finns i deras egna stiftelser.

    Nån som vet hur man som vanlig småsparare med x antal miljoner på aktiedepån skulle kunna använda sig av en stiftelse för att undvika framtida arvvskatt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fick faktiskt nån massa år sen att starta upp en för 10 000 för just ändamålet, men fattade aldrig hur det fungerade efter den snabba introduktion jag/vi fick.
      Verkade förmånligt iaf. Är lite inne på AB utomlands annars sen, men inte där än...

      Radera
  9. När en var ung och dum och arvs- och gåvoskatten fanns tyckte jag det var toppen, för mormor och morfar gav oss barnbarn 10000/år var (först till en kapitalförsäkring, efter 18-årsdagen som en bankinsättning), mest för att slippa arvs- och gåvoskatt på pengarna. Väldigt förutseende, och kanske lite pessimistisk syn från deras håll. När de skatterna togs bort slutade de pengarna att trilla in lika regelbundet, kanske lika bra att jag fick stå på egna ben mer... Något arv har det inte blivit än, vissa lever tills över 90, och det är väl det bästa arvet, bra gener :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst var det väl så att något grundbelopp kunde ges bort utan skatt? Om inte annat kunde man ju ta ut pengarna och lämna över dem kontant, mer så än idag när banken frågar varifrån varenda struntsumma kommer.

      Ja, bra gener är bra skit!

      Radera
    2. Jo, precis 10K kunde tas emot utan att skatta på det, och den som gav kunde då ge 10K till flera personer var varje år utan att skatta (som jag fick det förklarat för mig alltså, inte granskat uppgifterna utan tackade bara glatt när det trillade in på kontot). Så de som uppskattade att de inte skulle göra av med sina pengar innan de dog och ville undvika att skatta igen på redan skattade pengar gjorde väl rätt i det, blev som ett litet bidrag till alla barn och barnbarn, har man några stycken blir det ju en summa varje år. Men kan själv tro att folk i gemen uppskattar ett arv som kommer i en klumpsumma mer, att det är något man funderar mer på vad man gör med, kanske investerar, om det blir 10K år ut och år in känns det som att det lättare går till konsumtion, men det kanske bara är jag som upplever det så?

      Radera
    3. Svårt att misstycka mot några gratispengar oavsett om de kommer i större eller mindre klump :-).

      Det där är nog olika. En del skulle säkert bränna en del om de får 100K på en gång. En del skulle bränna hälften eller mer oavsett.

      Radera
  10. Tror du att det kommer en arvsskatt utan gåvoskatt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag förutsätter att de kommer samtidigt. De togs bort samtidigt och hör ju liksom ihop eftersom allt man annars behöver göra är att skriva under ett blankt gåvodokument och komplettera med summa och eventuella ägodelar daterat dagen innan dödsdagen.

      Radera