lördag 8 maj 2021

Världens slöaste arbetskraftsutbud?

Jag glömmer aldrig när finansminister Magdalena Andersson beskrev Sveriges rekordhöga arbetslöshet som något positivt. Nu hade vi ju ett av EU:s största ”arbetskraftsutbud”. Vad är det värt då? Nu möts vi av informationen att svenskt jordbruk jobbar hårt för att få hit utländska säsongsarbetare för att plocka bär i sommar.

Det stora ”arbetskraftsutbudet” sägs ju bero på att Sverige har för få ”enkla jobb”. Men en gång om året finns dessa jobb i sådant överflöd att det måste flygas hit människor från Asien. Får ni ihop det? Jag får det inte. Behöver vi ytterligare en miljon arbetslösa först?

Att plocka bär eller plantera trädplantor är verkligen lätta jobb. Jag kan tänka mig att det behövs max en timme innan en nybörjare är självgående. Inte snabb, för exempelvis bärplockning är en konstform som det tar år att behärska. Jag var ganska gammal innan jag kunde plocka lika mycket blåbär i timmen som min mamma. Det var strax innan hon började gå med käpp.


Fyra liter, plockat och rensat!

Men det måste ju löna sig att skicka ut lokala arbetslösa om alternativet är att flyga in folk från andra sidan jorden! Även om inte staten skulle bjuda på halva lönen och hela arbetsgivaravgiften. Hur kan Sverige ha en enda arbetslös samtidigt som bär- och grönsaksodlare behöver personal? Jag skiter i om de arbetslösa i Sverige är utbildade raketforskare, ingenjörer eller astrofysiker.

För tydlighets skull, jag är inte ute efter att jaga halta och lytta, jag pratar om de fullt arbetsföra personer som inte försörjer sig själva. Så länge de uppbär bidrag kan de plocka bär. Ut i skogen med er!

42 kommentarer:

  1. Bidragen är kanske större än lönen man får som bärplockare.

    SvaraRadera
  2. Tror inte att det är politiskt korrekt att uttrycka sig på detta viset Sparo, eventuellt till och med rasistiskt.
    Det är alldeles för mycket sunt förnuft över detta blogginlägg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag nämnde inte ras med ett ord. Är man arbetsför ska man jobba, oavsett färg.

      Radera
  3. Briljant förslag!
    Visst det är svettigt och jobbigt på alla sätt för att inte prata om myggen. Men ska man ha bidrag från de offentliga så ska man också ha uppvägt alla andra alternativ. Det där gör din plikt kräv din rätt har förvanskat till enbart det där med kräv din rätt.
    Om inte annat så lär man vara jävligt motiverade till nästa sommar att hitta andra jobb eller vidareutbilda sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, bidrag borde ju vara sista alternativet, när alla andra möjligheter är uttömda, och det är de inte om vi måste flyga in thailändare för att plocka bär och plantera träd.

      Radera
  4. Det kan bero på att lönen är för låg, inte att bidragen är för höga. Att du tycker att människor som inte vill ta vilket jobb som helst för vilken lön som hels är lata bidragstagare säger ganska mycket hur du ser på folk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man flytt till Sverige för att man antingen vill undkomma någon typ av hot eller, vilket är vanligare, som social turist är det ens förbannade jävla skyldighet att arbeta och delta i produktionen. Den demografin borde kasta sig över dessa jobb i en rimlig verklighet.

      Men nu är vi i Sverige.

      Radera
    2. Väldigt få, om ens någon, flyr till Sverige. De kanske har flytt från något ställe, men när de befinner sig i Danmark eller Tyskland och söker sig över Östersjön till Sverige så flyr de inte längre.

      Det är sällan folk flyger från krigszoner eller katastrofområden direkt till Arlanda.

      Sammantaget. En stor del av de arbetslösa är inte intresserade av jobb. Det vae därför de ”flydde” till Sverige.
      Fast ändå jobbar många av dem svart och har på så vis dubbla inkomster. I Malmö cirkulerar taxi-leggen t.ex.

      Radera
    3. Vad förmätet att säga så. Sanningen är ju den att Sverige attraherar en enormt massa arbetsskygga människor, eftersom de vet att övriga svennar försörjer dem. Det tvingar nämligen politrukerna oss till, samtidigt som vi inte ser till att ta hand om tex våra egna äldre utan att man skäms för sig.
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    4. För en hel del är det lättare att skaffa ytterligare identiteter än att jobba. Mycket lättare. I domstolar har vi hört om 50 identiteter till en och samma person. Inte ens en börs-VD i Sverige får väl ut lika mycket efter skatt som den personen får i bidrag.

      Radera
    5. Jag tror man vill ha det så här. Annars hade åtgärder vidtagits.

      Frågan är bara: varför?

      Radera
    6. Niclas: Vi har avtal som gör att arbetsgivare inte får betala ut hur lite lön som helst. Om du med "hur du ser på folk" menar att jag tycker att man ska jobba om man kan jobba ifall alternativet är att andra ska försörja dig har du alldeles rätt.

      Radera
  5. Det är jobbigt att plocka bär. Arbetslösa människor, förutom att de är slöa, är ofta tjocka fetton. Med sådan kroppskonstitution blir förtjänsten mycket låg.

    Själv är jag ett tjockt fetto utan att vara arbetslös. När jag väl blir arbetslös ligger jag sas steget före och kommer smälta in bra i delmängden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har man det problemet ger bärplockningen en förtjänst till, att kilona kommer att ramla av.

      Radera
  6. Man kan faktiskt bortse från de arbetslösa, som ändå per definition söker jobb, och istället rikta in sig på socialbidragstagare. Socialbidrag bör kombineras med arbetsplikt. Den tjocka somaliska 12-barnskvinnan skall sysselsättas hela dagen för att få bidrag. Kommunen kan låta henne städa stränder, eller t ex hyra ut henne till bärplockare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Socialbidragstagare är väl i 99 fall av 100 arbetslösa? Och visst, är man helt arbetsför borde man absolut kunna jobba för bidraget. Men då protesterar facket.

      Radera
    2. En arbetslös söker jobb. Somalierna står utanför arbetsmarknaden helt och hållet. De arbetslösa är bara en delmängd av de ej sysselsatta i arbetsför ålder.

      Radera
    3. Sverige är ju fantastiskt såtillvida att man inte hamnar i arbetslöshetsstatistiken om man jobbar en timme i veckan med skattefinansierad lön, men enligt min definition är man arbetslös om man inte har ett riktigt jobb. Det behöver inte vara heltid, men en arbetsmarknadspolitisk åtgärd är inte ett jobb.

      Radera
  7. Astri Lundgren8 maj 2021 kl. 15:17

    Bidragsmedias och statens megafoners favoritargument brukar vara något i stil med:
    - det är många människor som är rädda för skogen, där finns många farliga djur, växter och insekter i många länder. I Skandinavien har vi inte samma förståelse för hur det kan kännas att vara helt utelämnad i en miljö som upplevs som livsfarlig.

    Ja, var och en som är det minsta analytiskt lagd ser på en gång vilket budskap man vill sända.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skogen får vara hur farlig den vill i andra länder, det borde inte spela någon roll för ett svensk bärplockarjobb.

      Radera
  8. Såssregeringen har ju kämpat med näbbar & klor för att få behålla ”Annies skötsamma gymnasiegossar” & trots det verkar de ändå inte kunna få några jobb...
    De är ju också asiater men eftersom de ska bäras i guldstol misstänker jag att det är svårt att klara ett ackordsjobb som bygger på den egna prestationen. Och i skogen dessutom. Nej det är klart att de inte kan ta den typen av jobb...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här är det skillnad mellan att vilja och kunna.

      Radera
  9. Sveriges "artificiella" arbetslöshet upprätthålls av landets frikostiga bidrag, halvera bidragen och vi löser "arbetslösheten" på 24 h, med det medför givetvis att Sossarna förlorar hela sin väljerbas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De kanske kan få nya väljare på det sättet.

      Radera
  10. I grunden handlar det som andra sagt om att ersättningen (det bönderna/bärproducenterna är villiga att betala) som utgår för enkla arbeten helt enkelt är för låg, dvs under det man får i bidrag. Så man behöver antingen TVINGA folk till att ta den här typen av jobb när de går på bidrag, eller helt enkelt sänka bidragen.

    Tyvärr finns ju vissa praktiska problem med att tvinga någon till att göra något. Exempelvis kanske de bara struntar i att plocka bär, eller struntar i att vattna i växthuset. Då blir de bara en börda för arbetsgivaren. Och om den arbetslösa har barn att ta hand om, vad gör man med dem medan mamman är och plockar bär i Norrland eller hjälper nån bonde på gården i Skåne?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är lönen lägre än bidragen är det något som är galet. Jag tror ingen bärproducent betalar olagligt låga löner, så efterhållna som de varit de senaste åren, så det är nog inte där skon klämmer.

      Radera
  11. Har märkt att många Polacker och Estlandare blir förSvenskade efter 5 år de är ej dumma.
    De vet sina rättigheter,, men ej skyldigheter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har för dålig koll för att säga varken bu eller bä om det.

      Radera
  12. Bidragstak skulle lösa många av denna typ av problem.
    Bidragstak oavsett hur många barn man ”skaffar” sig...
    När bidragskranarna sinar så skulle - likt när Jesus botade den lame - se hur människor plötsligt skulle bli både arbetsföra & entreprenöriella...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åtminstone skulle det inte skada att testa den taktiken. Den motsatta verkar ju inte funka.

      Radera
  13. 1. Man tjänar bra som både bärplockare och ännu bättre på att sätta plant. Kruxet är att man måste jobba hårt varje dag hela säsongen. Vet svenskar som satt plant å dragit in 35-40k i månaden. Thailändarna som plockar bär ligger runt 25-30k per månad.
    2. Ni kan fetglömma att det finns en enda bärplockarfirma, skogsägare eller bonde som tar in de ni pratar om. De som kommer från ffa Ukraina och Thailand är proffs det är därför de kommer. Skulle ni tycka att Djurgårdens fotbollslag skulle ta in arbetslösa bidragstagare istället för att köpa bra spelare utomlands? Kanske skulle Milan plockar in någon arbetslös italienare istället för att värva Zlatan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om staten betalar lönen (vilket de garanterat skulle göra) för att bärproducenterna/skogsägarna aktiverar långtidsarbetslösa borde de inte ha så mycket att förlora. NÅGOT lär de väl ändå dra in.

      Radera
    2. Då kan ju lika gärna DN och de andra tidningarna ta in folk på bidrag. Viktiga är ju att man aktiverar bidragstagare om de kan skriva eller inte är ju inte så viktigt ;)

      Radera
    3. Som professionell skribent och bärplockare på hobbynivå vill jag hävda att skrivandet kräver mer förkunskaper än att plocka bär, även om man skriver på DN-nivå.

      Radera
  14. Blev lite orolig, men nu är du ju här! Förr fanns det ju AMS-jobbare som bönderna och förmodligen bärplockarfirmor kunde ta till. För mig att det var bidragstagare som de satte i arbete. På trettiotalet fanns det ju AK-arbete, innan det nödhjälpsarbete för folk som levde i fattigdom och armod, det var på det sättet flera av min anförvanter överlevde, min farfar byggde vägar. Varför ska man som fullt frisk få bidrag utan motprestation? Ur led är tiden./Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. "AMS är trams och usch för kurs!" :)

      Förutom att det är fel är det fullständigt ohållbart. Det ska till rätt många som jobbar för att försörja varje person som inte gör det. Om den sistnämnda gruppen innefattar människor som skulle kunna jobba går det käpprätt åt skogen.

      Radera
  15. Jag har i min ungdom planterat gran. Men nu var jag ovanligt hurtig jäkel som ung, rentav på snudd atletisk byggd. Dock kunde jag långtifrån hålla samma takt som Tord, 59, som haltade runt med en ständig cigg i munnen. Grön commerce utan filter.

    Sjukt att jag minns sådana detaljer....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tord, 59, hade väl rutinen och det är svårt att rå på sånt.

      Radera