fredag 1 april 2022

Det räcker inte att jobba

När jag poängterat vikten av att få igång ett eget sparande med motiveringen att vi inte kan räkna med pension (eller för den delen att samhället kommer att ta hand om oss ifall vi av någon anledning inte kan jobba tills vi blir gamla) har jag kallats olyckskorp, pessimist och domedagsprofet. Ändå läser vi allt oftare om pensionärer som inte klarar sig, som Margaret, 80+.

Min man har en bra inkomst, så jag klarar mig. Annars har jag väldigt små inkomster. Jag skulle inte klara mig annars. Jag har jobbat hela livet, men det hjälpte inte.

Detta är alltså 2022, efter en lång och stabil högkonjunktur. Allt som krävdes var ett par månader av höjda el- och bränslekostnader. Och jag får en känsla av att såväl pensionärerna som deras organisationer är tagna på sängen. Tänk att handlingsfriheten blev lägre när inkomsten sjönk, och tänk att inte alla finansiella diagramkurvor fortsätter att peka uppåt i all oändlighet...

Allt möjligt elände kan inträffa. Förutom att konjunkturer går upp och ner kan man bli sjuk eller få en vattenskada på huset. Den som lever i tvåsamhet kan en dag stå ensam, genom plötslig död eller skilsmässa, och upptäcka att det blev bra mycket dyrare att själv betala löpande kostnader för boende, bil och annat.

Alltså, se snarast till att skaffa passiva inkomster genom att starta en pengamaskin som jobbar för dig genom livet. Bättre sent än aldrig, men när du är 80 och konstaterar att du ”har jobbat hela livet, men det hjälpte inte”, är möjligheterna att lösa det betydligt sämre.

22 kommentarer:

  1. Egen skog, utdelningsaktier, solceller och ett trädgårdsland är min ekonomiska prepping för en osäker framtid

    SvaraRadera
  2. Sverige borde följa Norges och Danmarks exempel med en indexering av pensionen. Jag tycker att det var ett bra förslag av regeringen att sänka skatten för pensionärer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad f-n spelar det för roll när de höjer skatten på allt annat!
      Så om jag snor 500kr av dig och ger tillbaka en tjuga så blir du nöjd?
      Om du nu gillar att bli skinnad av odågorna i regeringen kan du ju alltid betala in mer skatt frivilligt. Vad hindrar dig?

      Radera
    2. Efter valet 2022 så kanske Sverige har en annan regering. Då får vi se om pensionärerna får mer eller mindre kvar i plånboken när alla väsentliga utgifter är betalda. Vi kan ju bli ett lågskatteland om moderaterna får bestämma, då blir allt så mycket bättre när alla behöver betala själv ur egen ficka för tex sjukvård, mediciner mm.

      Radera
    3. Med tanke på att även medelinkomsttagarna beskattas hårt med ca en halv miljon om året så skulle det räcka till en cancerbehandling, en förlossning eller en blindtarmsoperation om året.

      Således skulle det för de flesta bli mycket pengar över om de fick betala ur egen ficka istället. Dock behövs någon form av försäkringar för ovanliga fall med långvarig avancerad sjukvård eller för de utan inkomst.

      Radera
    4. Det finns gått om länder med låg skatt. Varför inte googla och sök efter länder med lägst skatt och då kqn mqn söka sig dit.

      Radera
    5. Du missar poängen, det som betalas in i skatt skulle räcka mer än väl till de grundläggande behoven. Problemet är att pengarna används till en massa annat så då blir det svårt att täcka även det mest basala. Sedan finns det en masssa strukturella problem men det är en annan diskussion.

      Radera
  3. Slutklämmen på dagens inlägg var bäst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Egentligen är det ju tragiskt, men livet är ändligt och det verkar vara ganska vanligt att man konstaterar sent i livet att jag borde skaffat barn, en utbildning eller något annat som hade varit lättare tidigare.

      Radera
    2. Finns väl alltid något man tycker att man borde gjort, sådant man ångrar, Saker som drabbar en sjukdom, död och annat elände. Att inte allt blev som man ville på listan över mål, önskemål och allt vad det nu kan vara. Mycket man inte inser i tid eller har varit för korkad för att fatta innan det är försent.
      Det gäller att behärska konsten att leva med sig själv helt enkelt med tillkortakommande och allsköns bråte som som man bär på, trots det känna tillfredställelse med hur innehållet blev, inte lätt all gånger. Livet utsätter människor för all möjlig skit. Kan säga att min startsträcka var lång i en totalalkoholiserad familj, det tog lång tid innan jag insåg vissa saker eftersom min barndom, ungdom gick ut på att överleva dagen, inte se framåt.

      Radera
    3. Ja, alltid är det något och man kan hur som helst inte förbereda sig på allt. Sjukdom och död kan komma plötsligt och ingen borde behöva stå ut med den typ av uppväxt du beskriver, där du dessutom är helt oskyldig.

      Men annat, att det "plötsligt" kommer en dag då man vill flytta hemifrån eller pensionering som gör att den månatliga löneutbetalningen reduceras, borde inte vara så plötsliga egentligen. Det är trist, och jag lider med Margaret i exemplet ovan. Därför hoppas jag att fler vågar/orkar/kan blicka framåt och förekomma de utmaningar som uppstår under en livstid.

      Radera
    4. Ja, en del verkar ha begåvats med mer självbevarelsedrift än andra oavsett uppväxt, jag har ingen längtan efter mer pengar än att jag har så jag klarar mig. Försöker få till en balans mellan att förbereda sig alltför mycket eller inte alls. Att njuta nu och kunna skörda frukter sen, det är alltid ett avvägande. Behöver man så mycket pengar när man blir äldre som Margaretha är. Klart så länge man är frisk och rörlig så är det väl kul att kunna göra någonting, mer än att sitta hemma på kammaren. Har en äldre vän (90) som på sina 13000 ut, reser, har två dagstidningar och ser till att han är hel ren och proper samt sparar en ansenlig summa. Medans andra lönearbetande vänner får ut 50000 tillsammans och aldrig klarar av att hålla i pengarna. Mycket är en fråga om inställning och inte gå på allt som det försöker inbilla en att man behöver.

      Radera
    5. Det är ju det man inte vet, om man har tillräcklig hälsa för att kunna ha nytta av pengar när blir gammal. Men det är väl klokt att inte fokusera alltför hårt på framtiden heller.

      Ja, i min bekantskapskrets är det verkligen inte de med högst inkomster som har mest ordnad ekonomi. För en del verkar det lätt att fylla på med utgifter så att det är på håret att det går runt oavsett.

      Radera
  4. Det verkar vara så merparten människor är funtade? Dvs att det är en slags naturlag att pengarna är slut före månaden är slut för många.
    Men nu får vi ju elbidrag, dieselbidrag, kanske rent av matbidrag av vår store ledare. Då blir allt bra tänker svensken!
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ända tills månaden då det inte kommer något bidrag. För den kommer nog också.

      Radera
  5. tack sparo, fick mig att må bättre av att läsa denna blogg o tack för att du är aktivt med att svara kommentarer med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv! Nå mår jag också lite bättre.

      Radera
  6. Jag hoppade på ett lättare privat pensionssparande a 500 kr/mån ett decennium innan jag blev ekonomiskt medveten/ansvarig för ytterligare snart ett decennium sedan. Det var ju så inne och bankmannen propsade.

    Nå, jag är glad o tacksam för det idag, även om jag bara höll i det ett mindre antal år innan jag själv tog kommandot över min framtid så har det utvecklats väldigt bra till 120k+ idag. Tvivlar på att jag fått till det bättre själv.

    Sedan måste jag hålla med föregående talare. Att du Sparo svarar på tankar, åsikter o vinklar man har är en mycket stor del i att detta är min favoritblogg. Försöker att inte spamma, men samtidigt är det så kul med kortkort diskussion med likasinnad gällande ekonomi o leverne (inte i allt men ofta), det är man svältfödd med i levande livet.😊
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är svårt att överskatta hur mycket ett tidigt sparande gör på sikt.

      Det är ju dialog bloggar handlar om, tycker jag. Jag fattar inte hur någon orkar hålla igång en blogg UTAN att ta diskussioner i kommentarsfältet.

      Radera
  7. Sant Micke!
    Man ska inte räkna med att få något tillbaks. I denna Mamma statens bidrags tutte tid vi lever i. Allt blir dyrare, snart får folk betala för att kunna ta sig till jobbet. Men lite helikopter pengar från statens tutte, så är de flesta nöjda. Folk för bidrag i i sverige för att ha råd att betala den höga skatten.

    Börjar folk förstå hur det ligger till eller hade wahlros rätt att 80% är idioter.?

    Det är inte lätt att lösa problem som man inte vill se.

    Du valde rätt att flytta till Norge! Var det mycket att fixa med?
    Tar du emot svenska flyktingar om det krisar?

    :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror Wahlroos var väl optimistisk ;-)

      Ja, flytten till Norge var på en del sätt bökigare än jag hade räknat med. Det kommer ett blogginlägg om det så fort jag lyckas skriva det utan att låta bitter och sur.

      Radera