Sedan förra avsnittet av ”äppelkriget” har det
blivit dags för slutskörd. Det var närmare hundra kilo äpplen
kvar, men jag hade bestämt mig för att försöka få ner allt, så
det var bara att börja plocka.
Tyvärr hann jag inte klart innan
trädet dränktes i snö.
Att försöka skaka ner snö utan att
skaka ner äpplena, och därefter plocka äpplen med blöta handskar
på väg att stelna var ingen lek, men ner kom de. De enda äpplena jag lämnade kvar var de som var i för dåligt skick, där fåglarna redan tagit halva eller mer.
Alla äpplen som var någorlunda
oskadda slogs in i tidningspapper och packades ner i lådor som
ställts i källaren.
Resten av äpplena hackades antingen
ner i portionsförpackningar och lades i frysen, eller kokades upp
till äppelmos. Jag brukar frysa även moset, men nu börjar det bli
riktigt trångt i frysarna och eftersom flera, bl a i mitt
kommentarsfält, sagt att man kan konservera äppelmos utan
konserveringsmedel bestämde jag mig för att prova det. Jag följde
de beskrivningar jag hittat genom att koka glas och lock.
Därefter skopades det varma moset ner
i de lika varma burkarna.
Så på med locket och ställa dem
uppochned för att svalna. Så återstår bara att hålla tummarna
för att de inte börjar mögla, för jag måste erkänna att jag
inte är helt säker på det.
Hur som helst har jag nog fryst äppelmos så att det räcker till morgongröten fram till sommaren, men det ska bli kul att se om konserveringen och tidningsmetoden funkar. Jag är skeptisk till konserveringsmedel, men gillar idén av att spara sommarens skörd så att man har mat övriga året.