måndag 31 juli 2023

Bin på turné

Honungsbin är kräsna konsumenter som inte flyger runt och pollinerar lite av varje. Vanligtvis håller de sig till en växt i taget, helst sådana som erbjuder både nektar (kolhydrater) och pollen (protein). Här uppe i Skandinavien ser säsongen oftast ut ungefär så här: sälg, maskros, blåbär, lingon, hallon. Jag har redan slungat min sommarhonung, så i min kalender är det höst.

Men på vissa platser finns ljung. Den blommar sent och ger en lite skarpare och mindre söt honung som många uppskattar. De som inte har några större ljungområden i närområdet har bara en möjlighet att få tag i denna delikatess, genom att resa.

Därför packade jag en tidig morgon i förra veckan in sex bisamhällen i min gamla Volvo och åkte till en ljungrik plats där jag fått lov att ställa mina kupor. Här får de tillbringa de närmaste veckorna, tills ljungen blommat klart.

Bin flyger som de vill och denna tid på året innehåller varje kupa runt 60000 bin. För att få med sig alla måste man stänga kupan nattetid, bomma igen flygöppningen, tejpa för alla hål och be till Gud att de inte kommer lös i bilen under resans gång.


Med denna utsikt måste man ändå ta sig tid till en kaffepaus.

Jag betalar ett halv kilo honung per samhälle i ”parkeringsavgift” till markägaren och så måste jag göra några resor dit. Lämning, hämtning och 2-3 inspektionsresor för att fylla på skattlådor på kuporna. Det är en chansning eftersom årets väder varit lite speciellt, men får jag hundra kilo ljunghonung á 250 kr blir det riktigt bra ekonomi. Rimligen ska jag vara nöjd med hälften. Jag är hur som helst fortfarande back på biodlingen och ser allt jag gör nu som en investering för framtiden, både i tid och pengar. Går det så går det och i sämsta fall får jag åtminstone nya kunskaper.

lördag 29 juli 2023

Storebror ser dig – och beskattar dig!

Sälj dina sopor”, ”Hyr ut dina saker”. Det är återkommande tips från mig, men också från etablissemang och politiker. Förutom att det är ett sätt att tjäna pengar är det bra för miljön och gynnar gemenskapskänslan i lokalsamhället, vilket borde gynna oss alla.

Men vad händer om man tar till sig råden och samtidigt försöker göra rätt för sig? Då ska man beskattas till förbannelse! Secondhandförsäljning eller uthyrning av din bostad eller bil ska beskattas med minst 30 procent, möjligen moms också.

Om nu delningsekonomi och återvinning är bra för samhället, varför ska man då jaga människor med blåslampa? Skatteverkets representant i reportaget säger att han tror att ökad digital kontroll ”kommer betyda att fler redovisar sina inkomster och att skatteinkomsterna kan öka”. Det tror inte jag. Jag tror snarare att fusket kommer att öka och att fler struntar i alltihop och låter resurser stå outnyttjade.

Det är lätt att förstå om de som läser skatteregler eller får motstridiga svar från myndigheter på hur man ska bete sig för att göra rätt tappar sugen och skiter i att ens försöka. Är det verkligen det som är meningen? Jag är osäker på svaret.

torsdag 27 juli 2023

Den siste idioten?

Jag har bloggat om det förut, och kanske gör jag det igen. Den här bluffen tycks aldrig bli omodern. Det handlar om studenter som glatt lämnar ifrån sig sina bankkoder eller kreditkortsnummer till skojare de aldrig träffat och inte vet någonting om mer än vad personen själv berättat.

Den här gången berättas om Filippa och Nathalie som scannat en QR-kod och loggat in med bank-ID och blivit av med 65000 respektive 99000 kr. Filippa säger att hon ”känner sig lite dum” för att hon loggat in med bank-ID, men ”man gör det överallt numera”.

Nathalie vill inte visa sitt ansikte i artikeln, men har ett så udda efternamn att det tog mig ungefär sju sekunder att ta reda på hur hon ser ut, var hon bor och hur gammal hon är (och ja, hon är precis så blond och blåögd som man hade kunnat misstänka). Hon vet inte om hon kommer kunna börja plugga efter att ha blivit av med dessa pengar. Jag undrar mest vad hon hade tänkt plugga. Kriminologi, filantropi, kritiskt tänkande, samhällsvetenskap på mellanstadienivå...?

Jag vill inte raljera över unga människors olycka. Bägge verkar ha jobbat hårt under lång tid för att få ihop pengarna de lämnade över till bedragare på några minuter och jag fattar att det är en tragedi för dem. Men desto större anledning att tänka till innan! De må vara unga, men de är faktiskt vuxna.

Om nu inte myndighetsåldern chockhöjs eller kompletteras med ett kunskapsprov kanske den bank som utfärdar bank-ID skulle kunna ställa krav eller kontrollfrågor. När jag flyttade utomlands tyckte mina svenska banker att jag som nybliven utlandskund behövde svara på hundra frågor (SEB troligen ännu fler) trots att jag redan var kund sedan många år. Men för att få bank-ID behövde jag bara legitimera mig och skriva en autograf. Dags att ändra på den rutinen om vi ska slippa läsa om ännu fler Filippor och Nathalior.

tisdag 25 juli 2023

Hur hinna jobba?

Folk pratar om att ladda batterierna” på sommaren. Jag känner snarast att det är årstiden jag går in i väggen (eller springer) med huvudet före. Dels har jag satt en hel del byggprojekt på att-göra-listan och över hälften återstår – den jobbigare hälften.

Så är sommaren biodlingens högtid. Man kan tycka att det borde flyta bättre i år när jag fått lite rutin, men det är snarare tvärtom. Dels har det krånglat, bl a med borttappade drottningar, och så har jag skaffat fyra nya samhällen med allt vad det innebär av uppstartsprocess och inspektioner. Som om inte det räckte har årets torka tryckt ihop säsongen. Trots sen uppstart slungade jag nästan två veckor tidigare än förra året. Det tog nästan två dagar. Sedan rörde jag honungen två gånger om dagen i ungefär en vecka och därefter tappade jag den på glas. Den dagen klev jag upp klockan 5 och gick och la mig klockan 2.

Frysen hann bli helt tom på blåbär trots att jag plockade 25 liter förra året. Skulle därför gärna plocka 35 liter i år. Hittills har jag plockat 17 liter på två dagar, men tusan vet om jag hinner ut mer. Apropå mat har jag börjat odla i år och sedan dess står odlingslådorna som ett ständigt dåligt samvete i väntan på ogräsrensning.

Jag skulle kunna rabbla fler exempel, men jag har inte tid för nu ska jag ut och lägga tak. Kan bara konstatera att årets rekreationsaktivitetssiffror (bad: 1, fiske: 0) lär stå sig året ut. Och så vill jag klargöra att det här inte är en gnälltext, tvärtom! Det är inte ett dugg synd om mig, allt ovannämnt är självvalt och jag är tacksam för att jag kan välja.

Men så undrar jag en sak. Jag har ju förstått att det finns massor av människor som jobbar heltid och alltså lägger 35-50 timmar i veckan på att jobba åt andra. Hur tusan hinner man med det?!

söndag 23 juli 2023

Folk leker företag

I juni bloggade jag om en artikel som handlade om att folk pluggar till låtsasjobb, skriven av professor Mats Alvesson.

Nu har Alvesson varit ute och härjat igen. Denna gång ger han sig mer specifikt på HR-avdelningarna som han menar saboterar riktigt jobb. Ett par dagar senare fick han ”svar på tal” av ett par HR-människor som menar att ”HR måste bli ännu större”. På ett sätt tycker jag att de stärker Alvessons tes. De är så långt från verkligheten att de omöjligt kan tillföra något vettigt.

Fast själv har jag inte varit i yrkeslivet utanför mina egna företag sedan HR kom till, så vad vet jag? Senast jag skrev om ämnet påpekade förresten Victoria i kommentarsfältet att Human Resources nu håller på att byta namn till People & Culture (som att det behövdes nya, skitnödiga engelskspråkiga uttryck för att få personalfolk att känna sig viktiga. Kapten Haddock hade ju redan tre lämpliga benämningar:

Här kommer ändå mina åsikter i ämnet. Jag umgås trots allt med folk med riktiga jobb och jag har aldrig någonsin hört personer i någon typ av producerande arbete lovorda HR. När jag var anställd fanns en personalavdelning som skrev anställningsavtal, betalade ut löner och annat nödvändigt. Vad de inte jobbade med var värdegrund, ”allas lika värde”, rollspel och lekar, hållbarhet, diskriminering, HBTQ-certifiering, meningslösa styrdokument och en massa annat som inte har ett skit att göra med det företaget tjänar pengar på.

Jag säger inte att allt detta är av ondo, en del av det är till och med viktiga frågor, men ett företags främsta uppgift är att producera det de producerar, så bra och konkurrenskraftigt de kan. Lyssna på första minuten (eller gärna hela) av Markus Allards utbrott här:

Jag skulle vilja ta upp ett slagkraftigt citat från videon, men han sätter ju varken punkt eller andas, så lyssna själva istället. Det handlar visserligen inte om det privata näringslivet utan om myndigheter och politisk administration, men problemen är desamma – att folk går runt och låtsas vara viktiga istället för att göra något viktigt.

Det är min (och tydligen också professor Alvessons) bild av HR, att de istället för att vara en del av verksamheten mest är i vägen för de som utför riktigt jobb. Vård, polis, men också vinstdrivande företag, får en allt större arbetsstyrka som tillsammans gör allt mindre, eftersom färre säljer och producerar, fler administrerar och dokumenterar, eller (på ren svenska) krånglar till.

fredag 21 juli 2023

En glasögonorm

Jag är möjligen en av få som inte snattat ens som barn. Som jag minns det handlade det mycket om att risken att åka fast inte översteg den möjliga vinsten. Inte ens i närheten. Skammen, risken att det kom ut, det jobbiga i att aldrig mer kunna besöka butiken osv.

En del tycker trots det att det är värt risken även som vuxna, när det förutom ovannämnda risker finns en rättsprocess i potten. Även människor med långt mycket mer än jag att riskera. I Sverige har flera makthavare dömts och erkänt stölder. Två exempel är journalisten Jenny Nordlander och ex-politikern Dror Feiler.

Det senaste norska exemplet är möjligen ännu märkligare. Bjørnar Moxnes, partiledare för Rødt är en av Norges populäraste politiker (mycket populärare än partiet, som bara har 4,7 procent av väljarsympatierna).

Fram till nu. För några veckor sedan skulle Moxnes slå ihjäl lite tid på Gardemoens flygplats och passade på att slå ihjäl sin karriär på samma gång. Tillsammans med flickvännen besökte han en butik som sålde solglasögon. Han testade ett par Hugo Boss för 1199 kr och lämnade butiken med glasögonen utan att betala för dem.

Hans egen version av händelseförloppet har ändrats flera gånger och det är aldrig ett bra tecken på rent mjöl i påsen. Han skulle ha glömt dem, fått panik och velat gå tillbaka till butiken, men innan han hann så långt hade han tagit bort prislappen och blivit konfronterad av en vakt. När nu övervakningsbilderna är släppta känns det väldigt tydlig vad som hänt.

Efter att han lagt glasögonen på vagnen rör han sig som en knarkare genom butiken. Snurrar runt med rörlig blick för att hålla koll på vad som händer i butiken (personal?) och innan han stoppar tjuvgodset i jackan 4.18 in i videon kollar han att fickan är öppen, tittar runt en sista gång och fullbordar stölden.

Så långt allt klart, men varför? Nu är Moxnes sjukskriven (jag visste inte att man kunde stanna hemma för kleptomani, men precis som i Sverige verkar politiker kunna välja sånt helt själv). I höst är det kommunalval och redan görs fejkade valaffischer där Moxnes parti kräver gratis solglasögon till alla. Han kan antagligen ”göra en Veronica Palm” och leva på staten i flera år, men jag har väldigt svårt att se honom få en ledande roll igen inom politiken. Och allt detta för ett par solglasögon!

onsdag 19 juli 2023

”Ny” Volvo

Som någon kanske kommer ihåg köpte jag en Volvo 245 från 1988. I vintras fick jag problem med bränsletillförseln, bytte bensinfilter och pump, men blev aldrig helt nöjd. Till slut kom jag på vad felet var – den är för ny!

En del läsare har kanske invändningar mot att jag kallar en 35 år gammal bil för ny, men för mig är den det. Ta detta bränsleproblem som exempel. På en äldre bil finns det i stort sett två skäl till att en bensinbil inte går – avsaknad av bränsle och avsaknad av gnista (eller att något av ovanstående är för dåligt). Här har vi två bränslepumpar (en mer än nödvändigt), insprutning istället för en lättutbytbar förgasare, och avslutningsvis en hel hög med reläer och databoxar som kan gå sönder.

Om bilen vore ännu nyare hade man åtminstone haft fördelen av att kunna koppla upp den mot en dator som (med någorlunda säkerhet) kan fastställa vad problemet är. Här har vi en bil som är tillräckligt ny för att vara fylld med datachips, men inte så ny att den går att felsöka utan att byta grej efter grej efter grej efter grej …

Så jag började leta efter en äldre, mer lättbegriplig, bil. Eventuellt en Volvo, men de börjar ju bli så vansinnigt dyra. Folk säljer PV:s och Duetter i bruksskick för sexsiffriga belopp utan att skämmas. En Amazon kan man få något billigare, men problemet med alla dessa modeller är att de får dra väldigt lite, 1000 kilo eller ännu mindre. Jag har en släpvagn och vill kunna hämta ved, byggmaterial och annat utan att vara rädd för att bli stoppad.

Då återstår Volvo 140, eller egentligen 145, alltså kombimodellen. Jag har ju en kombi nu och har stor nytta av det. Släpvagnar i all ära, men det är enklare att fylla bilen. 145:or växer inte heller på trän längre och kan kosta en hel del, både i Norge och Sverige. Jag tittade på en för 20000 kr som var så isärskruvad att den fanns på två ställen. ”Alla delarna finns” (som styckmördaren sa när han bad om nåd). Men till slut fick jag napp på en 145:a från 1974 i bra skick till hyfsat pris.


Är detta verkligen fjorton års utveckling?

Eller hyfsat och hyfsat, 43000 kr. För länge sedan ägde jag en 145:a från -73 och jag tror att jag gav 5000 kr den gången. Men det är bara att bita ihop och betala. Förhoppningsvis får jag samma pengar av någon med dålig smak för den högra bilen och i så fall är jag tillbaka där jag började, bara lite klokare.

måndag 17 juli 2023

Inte ett barr

Aldrig har argumentet ”Vad skulle hända om alla ...?” klingat så ihåligt som när det kommer till att plocka vilda växter:

Till viss grad kan det vara ett alternativ, men vi är ungefär tio miljoner i det här landet. Om alla skulle ge sig ut och leta gröna växter så skulle det bli som under storsvagåret 1867 (då svälten var som värst den sista svåra missväxten, reds. anm).


Dags att leta tryffel!

Av dessa tio miljoner är det väl minst nio som inte för död och pina ens skulle gå ut i en skog. Det låter ibland som att alla människor gillar skogspromenader, men jag har i princip aldrig sett folk i skogen annat än i markerade motionsspår.

Blåbär är den vilda växt som flest skulle kunna plocka. Man tar inte fel på dem, de finns över hela Sverige, alla kan plocka och (vid behov) tillreda dem. Men under de veckor blåbären är i säsong har jag sett långt färre andra plockare än en om året trots att jag i långa perioder bott i tättbefolkade områden. Att då folk skulle gå man ur huse för att plocka rallarros eller ängssyra ser åtminstone inte jag i korten.


Blåbär, <183 kr/kg.

Jag tror inte ens att det skulle hända vid svält. Det moderna samhället har gjort oss för bekväma och allvarligt talat också för okunniga om hur vi tar hand om oss själva. Man tycker knappt att det är vår sak. När författaren Lena Andersson nyligen ifrågasatte om inte föräldrar har ett ansvar för att deras barn inte ska gå hungriga blev både journalister och politiker helt tokiga – självklart har inte föräldrar det! Så nej, den som vill plocka nässlor eller maskrosor har nog ingen konkurrens nästa år heller. 

lördag 15 juli 2023

2 x torsk

Politisk shopping har jag skrivit om tidigare, t ex när Aftonbladets Anders Lindberg gjorde (ofrivillig?) reklam för ett vin. Dagens exempel tycker jag har en dimension till.

Den gamle skådespelaren Paolo Roberto noterade att nordiska kriminologer ser Sverige som ett skräckexempel. Ex-ministern Annika Strandhäll valde då att dra upp Robertos tidigare sexköp. Det hade såklart gått att göra på ett fyndigt sätt, men hon jobbar inte så:

Det kan vara bra att försöka att inte bidra till detta genom att t ex understödja trafficking och exploatering av unga kvinnor från öst. Bara ett tips.

Planen var troligen att förmå läsare att inte lyssna på Robertos inlägg om kriminalitet eftersom han själv gjort kriminella handlingar. Roberto kastade (på allvar, tror jag) ur sig frågan om det skulle funka att förtalsanmäla Strandhäll, men valde istället att göra en ”strandhällsk” rabattkod på sin webbshop, ”hurmångakärnkraftverk?”, ett skämt om Strandhälls blunder som miljöminister, när hon inte hade en susning om hur mycket kärnkraft Sverige lagt ner.

Detta resulterade (enligt honom!) i ett nytt försäljningsrekord. Huruvida det stämmer har jag ingen aning om, eller ens om det går att kolla. Det spelar heller ingen roll. Robertos poäng var att om Strandhäll jävlas med honom leder det till att han tjänar mer pengar, och detta eftersom hon är impopulär.

Jag är inte säker på att Roberto heller är på väg att bli årets svensk, men till skillnad från Strandhäll är han inte främst i förtroendebranschen utan kränger olivolja och konserverade tomater. Själv säger han att han ville ge Strandhäll ”en lektion i kapitalism”. Den tror jag inte gick fram, men andra kanske lär sig att har man inget förtroendekapital får man heller ingen ränta på det.

torsdag 13 juli 2023

Ingen Statoilkorv för mig

Även om jag inte håller på med semester blir det en och annan utflykt sommartid. Nu senast för att titta på en ny bil (mer om det i ett annat inlägg). Det är resor över dagen, men tillräckligt långa för att jag vill äta även om jag slår i mig något precis innan jag åker hemifrån.

Vanligt folk kastar i sig ett par korvar på en bensinmack. Dessa har ju inte längre reservdelar och knappt ens bilvårdsprodukter, men alltid några olika korvvarianter. Jag äter inte korv. Med undantag för Biltema och Ikea kostar de dessutom rätt mycket, i alla fall här i Norge. I Sverige kunde jag unna mig en pizza på resande fot, men här snackar vi minst 200 kr. För den slanten vill jag ha alla måltider i en hel vecka.


Rimliga priser.

Antingen kör jag den norska varianten – mackor. Oavsett om norrmannen är på jobb eller på tur är smørbrød (för nej, smørrebrød är dansk stavning) den givna favoriten. Hembakt bröd ihop med kaffe (ingen resa är komplett utan kaffetermos) kan ersätta åtminstone en måltid för mig.

Vill jag ha något matnyttigare kör jag ofta pastasallad. Pasta i form av makaroner, gnocchi eller penne ihop med stekta grönsaker som lök, svamp, paprika eller selleri och kanske en tomat eller ett kokt ägg funkar att äta kallt. Varmt hade varit godare, men jag är inte typen som drar fram ett stormkök och börjar fräsa mat på en rastplats.

Något som jag undvikit hela livet är vägkrogsmat. Det är i mitt tycke överprisad skräpmat. Det finns säkert undantag, men vanligtvis känns vägkrogarnas utbud som en kombination av mikromat och dålig skolmat (tänk torr potatis som stått på värmning i en halv dag), men till priset av restaurangmat. Då föredrar jag till och med pinnglass på macken för att hålla uppe blodsockret tills jag kommer till ett kök. Sån är jag.

tisdag 11 juli 2023

Myndighet vs omyndighet

Att göra regelvidriga skatteavdrag kan leda till fängelse, för att inte tala om vilka efterverkningar det kan bli av att fakturera någon för varor och tjänster de inte fått. Det är bedrägeri.

Men bara när vi gör det. Som jag berättat bråkade jag med både norska och svenska skattemyndigheter det året jag flyttade till Norge. Bägge fick ge sig efter en segdragen kommunikation som gick till ungefär så här:

De: Så här blir din skatt.
Jag: Det är fel, ni utgår från felaktiga siffror.
De: Det gör vi inte alls.
Jag: Begär omprövning.
De: Det struntar vi i, våra siffror gäller.
Jag: Överklagar, här är den korrekta uträkningen, som jag ju redan deklarerat.
De: Okej, då ger vi oss och backar på alla punkter.


Den enda myndighet jag respekterar fullt ut.

Gör skattebetalare fel riskerar vi både straffskatt och straffränta, men när myndigheter bevisligen stått på sig både två och tre gånger trots att de har helt fel drabbas varken myndighet eller handläggare.

Det senaste exemplet är från förra veckan. Då fick jag en räkning för slamtömning från kommunen, men på förra månadens räkning (jag får en samlad sop- och serviceavgift varenda månad) tog de betalt för en tömning av reningsverket som skulle ha skett samma datum som de nu tog betalt för slamtömning.

Jag tror att alldeles för många litar på myndigheter och tänker att ”Jaja, det ska väl vara så då”. Gör inte det! Är du osäker – ifrågasätt! Jag mejlade en fråga till kommunen om varför jag fått betala för två tömningar och fick svaret att de inte visste varför. Till slut sa de att nästa år skulle de bara ta betalt för en, varpå jag såklart ifrågasatte om jag inte borde slippa en av avgifterna redan nu. Och jodå:

Vi har snakket om det, og vi krediterer tilsendt faktura, så sender vi deg en ny uten slamtømming.

Jag är nöjd att slippa avgiften, men … I detta fall behövde jag både påpeka felet och kräva min rätt. Jag kan inte låta bli att undra vad som hänt om rollerna vore omvända. Hade jag krävt kommunen på pengar utan grund hade de stämt tarmarna ur mig, men vad kan jag göra nu? Gå till polisen? Har ni hört om en myndighet som åkt dit i ett sånt läge? I Sverige blir de då och då knäppta på näsan av JO eller JK. Vet ni vad det leder till? Absolut ingenting.

söndag 9 juli 2023

Skräpreklam, nej tack!

Jag får då och då mejlförfrågningar om sponsring på min hysteriskt framgångsrika ekonomiblogg. Ofta från människor med en neutral mejladress, typ Hotmail eller Protonmail som undrar om det är möjligt att publicera artiklar eller länkar på min sajt (utan att berätta vad de vill marknadsföra).


Detta gjorde jag faktiskt helt gratis.

Jag svarar alltid likadant (om än kortare och kortare), att jag inte publicerar något jag inte skrivit själv, men att jag kan skriva om och länka till andras produkter under vissa förutsättningar. Den viktigaste av dessa förutsättningar är att jag måste tycka att produkten har en tydlig uppsida. Jag älskar inte alla aspekter av någonting, men gillar jag ingenting med dem kan jag inte marknadsföra dem på ett trovärdigt sätt.

Således tackar jag alltid nej till snabblån, nätkasinon, tobak och ett par grejer till. Jag minns särskilt en som var agent för en rad olika produkter inom olika områden. Hans första fråga var för ett sms-låneföretags räkning. När jag tackat nej till det gick han vidare till nästa bransch, och efter 3-4 försök gav han upp. Då hade vi alltså inte pratat pengar, de tappar inte sugen för att jag är för dyr.

Så uppenbarligen är det just det jag inte vill marknadsföra som har mest pengar att lägga på reklam via bloggar. Jag ser inte på tv och använder så mycket annonsblockerare jag kan på nätet, men jag tror att det ser ungefär likadant ut där. Ibland undrar jag om den kapitalistiska världen numera i stort sett bara består av lotterier, skräp, spel & dobbel, och lån för att finansiera lotterier, skräp, spel & dobbel. Trist att inte tjäna pengar på sånt, men också väldigt skönt att slippa dylika utgifter.

fredag 7 juli 2023

Skattefnatt

Vem skojar och skrattar
med små hattifnattar?

Inte Karlstad kommun i alla fall. Detta har hänt:

Det finska företaget Muumimaailma Oy ville bygga en Muminpark i Karlstad. Lite oklart för mig vari Karlstads koppling till mumintroll består, men politikerna jublade i takt och började ösa ut kommuninvånarnas skattepengar.

Bl a började man köpa upp hus på Skutberget där parken skulle ligga. Marken ägde man redan, men den arrenderade man ut till människor som köpt fritidshus på dem. Nu sa kommunen upp arrendena och tvångsköpte hus för över sju miljoner.

Men så blev det ingen Muminpark. Mark- och miljödomstolen ville inte upphäva strandskyddet för att kommunpolitikerna ville leka. Och Förvaltningsrätten tyckte inte att Mumin var en kommunal angelägenhet eller att politikerna skulle gynna en enskild, utländsk näringsidkare. Tänk att det finns en och annan svensk tjänsteman med några hjärnceller kvar, jag hade börjat tvivla.


Vad har den killen varit med om?

Så nu står politikerna där med mark som tidigare gett inkomst och nu bara kostar pengar. Ska husen gå att sälja behöver de dessutom rustas upp för ännu fler miljoner, och jag misstänker att inte heller detta kan anses som kommunal kärnverksamhet. Teknik- och fastighetsnämndens miljöpartistiska ordförande berättar att det dessutom finns ”kulturminnesvärden eller vad det nu heter” som komplicerar ärendet ytterligare.

Jag ser ingen annan råd än att de bygger en smurfby eller gör om Skutberget till ett fraggelberg. Om man nu inte skulle sluta att leka näringsliv och börja göra det politiker faktiskt har betalt för att göra, men det är väl som vanligt en helt galen tanke lika långt från verkligheten som Karlstads Muminland.

onsdag 5 juli 2023

Att värdera sin tid

Jag har en tendens att jobba lite överambitiöst. Grannen frågade om jag ville ha gammal bärläkt han fått över när han rivit. Jag var tveksam, men ville inte verka otacksam och virke har man ju alltid nytta av. Kruxet var att det satt spik i det. Mycket spik.

Så jag la flera timmar på att dra spik ur spillvirke. Först slog jag ut dem med hammare, sedan drog jag ur dem med kofot. Helt okej jobb i solskenet med fågelkvitter och en podd i öronen, men jag var inte precis arbetslös innan så kanske borde jag ha låtit bli.

Det här händer mig ganska ofta. Jag tycker egentligen att många värderar sin tid för högt. T ex genom att jämföra allt de göra med hur mycket de skulle tjäna på att jobba över på sitt ordinarie jobb. Är det verkligen det som är meningen med livet, att jobba över? Har man råd att dricka kaffe med goda vänner ifall alternativet vore lönearbete? Jag menar, säg att du tjänar 400 kr efter skatt på att jobba över en timme, då måste du ha 200 kr kul för att ”bränna” en halvtimme på något meningslöst och det är ju långt ifrån säkert.


Koja i vardagsrummet – check på den!

Med det sagt är jag själv tämligen usel på att värdera min tid. Det går alltid att göra lite mer av allt, lägga lite mer tid på en arbetsuppgift och då är det frågan om det är värt det. Inom biodlingen går det alltid att städa lite mer, planera, måla, bygga, marknadsföra …

Innan jag började hade jag till och med planer på att snickra mina egna ramar. Nu är jag snarare inne på att köpa mer färdigt och fler maskiner för att slippa undan jobb. Kanske borde jag sätta några tydligen riktlinjer för mig själv, men jag vägrar att försöka jämföra allt med lönearbete (som jag i och för sig inte har något och då blir det ännu svårare). Hur gör ni andra?

måndag 3 juli 2023

Lite mer odling

När odlingslådorna var fyllda med jord lovade jag ett inlägg om själva odlingen också och nu är den på plats. Dels hade jag ju odlat luftlök och dragon i krukor. Nu när jag hade en permanent plats åkte de ner i lådorna.

Potatis hade jag tänkt mig, men misstänkte att jag var för sent ute. Jag hittade ett enda trädgårdsmästeri som inte var helt slutsålda på sättpotatis, men de lådor som fanns kvar kostade 195 kr för 2,5 kilo, vilket jag tyckte var i överkant. Dessutom såg de rätt sorgliga ut. Jag förstod helt enkelt varför de inte hade sålts. Så det får vänta till nästa år, men jag hade en del fröpåsar och köpte några till, delvis tack vare förslag från läsare. Så nu spirar (förhoppningsvis) dill, grönkål, sockerärt, morötter, rödbetor, rädisor och majs.

En del för att de är goda, en del för att jag tror att de är lättodlade och annat för att jag hade fröna. I den sista kategorin hittar vi t ex majs, som antagligen borde ha odlats tidigare på säsongen. Å andra sidan menar en del att den torra försommaren hade kunnat vara döden för en stor del av odlingen, så kanske var det lika bra att jag väntade.

Skit detsamma, det här årets odling får bli ett improviserat test, så kan jag förhoppningsvis göra mer genomtänkta beslut för odlingsåret 2024. Jag återkommer väl i höst och berättar om det blev något och i så fall om rådjuren hann äta upp allt för mig. Jag tänker försöka näta in alltihop, både för att rådjuren tycks se alla grödor som sin egen grönsaksbuffé, och för att katterna har visat tendenser till att tro att jag byggt fyra gigantiska kattlådor. Jag börjar förstå Karl Oskars och Kristinas vedermödor som bönder i det nya landet.

lördag 1 juli 2023

Bojkottsbojkott

Nu ska vi se om alla kan hålla två tankar i huvudet parallellt. Jag tänkte nämna Ryssland och då känner många tydligen att de måste begränsa sig till en tanke åt gången. För det här ska nämligen inte handla om kriget och vem som är skyldig till vad. Sånt kan Cornucopia hålla på med, det här är en ekonomiblogg.

Jag tänkte istället beröra SVT:s ekonomireporter Alexander Noréns reportage om att hälla ut rysk sprit. För den ”kan man ju inte gärna blanda drinkar på längre”. Jag kanske är trög, men kan någon förklara för mig vad ryska folket, staten eller Putin förlorar på att Norén häller sin sprit i vasken?


Måste jag slänga min ryska grill nu?

Sedan håller han upp en kartong te från Azerbajdzjan som han kallar ”mitt ryska te” och frågar om han borde bränna upp det. Det är möjligt att han tror att Azerbajdzjan ligger i Ryssland på samma sätt som många amerikaner tror att Sverige och Schweiz är samma land, men även detta är ju redan inköpt och ingen kommer tjäna en enda krona på att han inte dricker upp det.

Nu ska inte det här handla om Alexander Norén. Han verkar egentligen bara låtsas att han tänker i de här banorna. Och faktum är att han fått utstå hård kritik från människor som på allvar tycker att det är meningsfullt att förstöra sina egna saker för att reta Putin.

Om man däremot som en medveten handling låter bli att köpa varor från ett visst land eller företag har jag den fullaste respekt. Men då måste jag fråga, alla som nu tycker att det värsta man kan göra (möjligen med undantag av folkmord) är att äta Marabous choklad, hur ställer de sig till den kinesiska regimen och det faktum att såväl våra bilar som telefoner garanterat är fulla av kinesiska delar? Och inte bara nuvarande bil och telefon utan också nästa och nästnästa.

Kan det vara så att det här bojkottandet mest handlar om att signalera vilken god människa man är? Lite som att trycka ”gilla” på Facebook eller klistra in en flagga på sin profilbild, vare sig det är Pride, Ukraina eller något annat. Mig veterligen har Facebook-gillande inte stoppat ett enda krig, men det är förstås gratis att försöka.