Jag drog mig länge för att odla
potatis. Det är ju ändå inte så dyrt i butik, tänkte jag. Men
dels har den blivit dyrare, dels har den blivit sämre. Köper
jag en femkilospåse hör det numera till ovanligheterna att jag inte
tvingas slänga åtminstone en handfull potatisar, ofta för att de
blivit gröna och därmed kan vara giftiga.
Förra året testade jag att odla
själv. Det gick bra, så i år har jag gått från en odlingslåda
till fyra och resultatet blev ännu bättre. Vilket fantastiskt
koncept! Man lägger några sättpotatisar i jorden. Sedan behöver
man inte göra mycket mer än att vattna vid behov och efter det
plockar man upp kilo på kilo!
Det här är en favoritsort att odla,
Asterix. Det blev
nästan bara stora potatisar och minimalt med skador, i alla fall i år. Jag brukar
skörda en hink i taget. Bara vända upp jorden med en grep, plocka
upp potatisarna och jämna till marken efteråt.
Innan jag går in grovrengör jag
potatis, grep och händer med vatten från regntunnan, även om det
tar emot mer och mer på hösten. Inne lägger jag potatisarna i
blöt, borstar av dem jorden, sköljer i nytt vatten och lägger på
tork.
Det här är ju lite mer komplicerat än
att ta hand om butikspotatisen. Även den behöver rengöras, men på
den hemodlade kan det sitta leriga jordklumpar och det tar någon
extra minut per kilo. Jag gillar inte att kladda ner mig, vare sig
med jord, deg eller motorolja, men i detta fall är det värt det.
Obesprutad, smakrik potatis direkt från jorden. Jag gissar att jag skördar ett kilo för runt 5 kr, men jag tycker egentligen inte att det spelar så stor roll om det blir en fjärdedel av butikspotatispriset eller bara halva priset. Jämför jag med ekologisk potatis i butik blir skillnaden ännu större. Och ingen potatis blir mer ekologisk än den jag odlar själv, med grannens kortresta koskit som enda gödsel. När jag sätter mig vid middagsbordet slår det mig varje gång att det här har jag odlat alldeles själv i min egen trädgård. Svårslaget!






















