fredag 10 oktober 2025

Rödbets- och selleribiffar

I min ständiga kamp för att använda alla grönsaker jag odlar har jag nu kommit fram till rödbetor. Det här är sista året jag har tänkt odla rödbetor. Det är alldeles för billigt och skillnaden mellan egna och köpta är obefintlig. Men i år blev det en himla massa rödbetor och vad gör man med sådana? Jag vet, jag borde ha ställt den frågan innan jag odlade dem, men jag har ett minne av att jag gjort rödbetsbiffar. Om inte annat har jag haft rödbetor i andra typer av grönsaksbiffar, för färgens skull.

Selleri blev det också larvigt mycket av i år och det vet jag att jag gjort biff av tidigare, så då får det bli en kombination av dessa växter. Här kommer hela innehållsförteckningen:

rödbetor, 1 kg
stjälkselleri, 500 gram
tomater, 500 gram
vetemjöl, 5 dl
matolja, 2 msk
kryddor

Jag börjar med att finfördela rödbetorna. Jag använder en hushållsassistent, men har man tid funkar ett vanligt rivjärn. Det blir nog värre med sellerin, men den går säkert att finhacka med en kniv. Sedan tomaterna. Jag brukar använda krossade tomater, men med en egen, helt galen stor tomatodling mosar jag egna med samma maskin.


Färgglatt!

I med matoljan och kryddorna. Själv kör jag salt och peppar, färsk basilika (även den hemodlad), dragon och en skvätt senap, men gillar du något annat föreslår jag att du tar det istället. När allt är blandat häller jag i mjöl tills degen är perfekt – lös, men så att den ändå kommer att hålla ihop. Sedan är det bara att steka.

Jag serverar med kokt potatis och stuvade morötter, bägge hemodlade och skördade strax innan tillagning. Och stekt lök, eftersom jag är osäker på om mat kan kallas en måltid utan att tallriken innehåller stekt lök.

Betyget blir fyra stekspadar av fem. Smaken god, men proteininnehållet är nära noll. Eftersom såväl rödbetor och selleri som potatis och morötter finns i riklig mängd i trädgården och vi är en bit in i oktober kommer jag att äta detta flera gånger. Eller ja, det hade jag fått göra ändå eftersom det blev ett femtiotal biffar i den här omgången. Så den som inte vill äta detta igen och igen gör klokt i att dra ner volymerna. Själv gillar jag storkok eftersom färdig mat i frysen förenklar mitt liv.

P.S. EU och andra får kalla grönsaksbiffar vad de vill, men den som hör mig använda det föreslagna alternativet ”vegorundell” - skjut mig!

38 kommentarer:

  1. Jag skulle struntat i stjälksellerin och blandat i kokta röda linser eller riven tofu för att förbättra proteinhalten, men de ser goda ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ena utesluter inte det andra. Att det blev selleri i mina berodde som sagt mest på tillgången, men när man mixar stjälkselleri slipper man trådigheten som blir när man bara hackar och steker. Samtidigt ger det en frisk smak. Men jag tror att jag ska testa att blanda i linser också.

      Radera
  2. Såna där olika varianter av vegopuckar brukar jag göra ibland, med både rotfrukter eller zucchini eller kikärtor. Gott !!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rödbeta är nog den enda rotfrukt jag testat att biffa till. Kikärtor är min go-to grönsaksbiff, som nästan alltid finns i frysen.

      Radera
    2. är kikärtor närbesläktade med kikhosta ;-)

      Radera
    3. Kika vilka Göteborgare!
      /JB

      Radera
    4. Skönt att någon annan sa det, så att jag slipper klanka ner på "Sveriges framsiiiiida". Jag skulle bli bannlyst från Aktiepappas topplista för evig tid.

      Radera
  3. Hela årets skörd av rödbetor blev grävlingsmat. Annars hade jag bara tänkt skiva och lägga in. Obligatoriskt till pyttipanna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men med vilka tillbehör åt grävlingarna dem ;-)?

      Inlagda rödbetor hade jag glömt bort som fenomen, det har jag nog inte ätit på fyrtio år. Jag kommer inte på något att använda det till i mitt kök, så det lär inte bli nu heller.

      Radera
    2. Pyttipanna går alldeles utmärkt att göra vegetarisk...

      Radera
    3. Jag gör det ibland, tärnar grönsaker och rotfrukter som jag steker, men jag har aldrig känt behov av inlagda rödbetor i det. Jag tror att det skulle bli för sött för min smak.

      Radera
  4. Det var en rejäl portion! Skulle jag aldrig klara att äta upp.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och när potatisen och morotsstuvningen var slut hämtade jag mer. Periodvis måste jag kämpa för att hålla vikten :-)

      Radera
    2. Jo det är många som bantar

      Radera
    3. Det är baksidan av att laga god mat :-)

      Radera
  5. Kan ju bara äta med ögonen och är en liten selleriskeptiker (men det är ju inte fänkål iaf).

    Men jag tycker det ser riktigt gott ut. Jag skulle inte behöva vara utsvulten för att med glädje sätta mig vid denna tallrik. För mig som kanske till runt 50% kör vegetariskt så ser detta mycket lockande ut, helt klart.

    Det är nog bara nylagade våfflor eller pannkakor med tillbehör (smör, socker, sylt) eller en fräsch grönsallad med bra oliver o bra fetaost som jag omedelbart kommer att tänka på som mer lockande. Pannkaksspåret bara när man är sugen, inte jämt.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det trista med grönsaksbiffar, att rödbetor tycks vara enda sättet att de inte ska bli gråbrunt tråkiga.

      Radera
  6. Det ser jättegott ut! Och så fantastiskt bra att vara i stort sett självförsörjande. Tycker också att EU ska ägna sig åt annat än om grönsaker kan kallas korv, bullar eller biff. Önskar dig en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. I stort sett självförsörjande är mycket sagt, men jag försökte just komma ihåg när jag senast var i en matbutik och jag kommer inte ihåg det. Det är nog över en månad sedan i alla fall.

      Ja, har inte EU något bättre för sig tycker jag att de kan lägga ner, vilket jag i och för sig tycker oavsett.

      Fin helg själv!

      Radera
  7. "Smaken god, men proteininnehållet är nära noll."

    Jordnötter sägs vara en bra källa till protein bland vegetarianer.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det visste jag inte, men jag är tokallergisk mot jordnötter så för mig är det inget alternativ. Jag sväller upp och får svårt att andas.

      Radera
    2. Den klassiska jordnöten är inte släkt med hasselnöt, paranöt eller pekannöt. Det är inte säkert att du är allergisk mot andra nötter bara för att du får allergiska reaktioner av jordnötter. Om du inte är allergisk mot jordnötter och andra nötter. Jordnötens frukter är inte en nött utan en baljväxt.

      Men om du sväller upp och får svårt att andas så är det kanske dumt att chansa.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Jag vet allt det där, så egentligen är det kanske baljväxter jag skulle vara försiktig med. Fast som vegetarian blir det svårt. Att hoppa över alla andra nötter känns däremot som en mycket liten uppoffring.

      Radera
    4. https://sv.wikipedia.org/wiki/N%C3%B6tallergi

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Jag såg inte att du skrivit att du redan visste allt det där innan jag postade länken.

      Tom-Hjördis

      Radera
    6. Nej, det har jag säkert inte redovisat någonstans, men det där drog en sjuksköterska när jag hamnade på akuten med allergichock en gång på 90-talet. Efter det har jag säkert läst det eftersom jag såklart är över snittet intresserad av ämnet.

      Radera
    7. Jag tycker det är jobbigt nog att vara allergisk mot paprika, då riskar jag ju bara att omedelbart avsluta ett dygn ute utan blir istället mellan toalett o säng.

      Risk för livhanken är noll.

      För övrigt är jordnötter en ärta.
      Då fick jag tillfredställa min dragning åt att vara en messerschmidt.
      /JB

      Radera
  8. Jag tror yttrandefriheten vinner även om företagare blir offer gällande namngivning av "vissa" processade produkter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår om tillverkaren av Falu Rödfärg inte vill att andra kallar sin färg för "Falu", men korv, biff och burgare har ingen copyright på och det är inte så att Scan förlorar pengar och säljer mindre av "Scan wienerkorv" för att en annan matproducent säljer "Värensjö soyakorv".

      Radera
    2. Det blir alltså förbjudet att använda ordet ”bajskorv”. Inte alla som vet det.

      Radera
    3. Vi får använda ordet fekaliepilaff då.

      Radera
  9. Men grattis, Sparo!

    https://www.expressen.se/nyheter/krim/norska-oron-svenska--forhallanden-efter-gangdad/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, men det är nog bara Expressen som kan inbilla sig att Norge är på samma nivå som Sverige när det kommer till kriminalitet. Visst händer det grejer här också, men skillnader är att det som i Norge kallas "årets värsta händelse" motsvarar det som i Sverige kallas "tisdag".

      Radera
    2. Jag vill också tipsa om en nyhet. Här har Sparo en härlig blandning av myndighetsbeslut, bidrag, obalans mellan utbud och efterfrågan och klimatmål. Den enda ljusglimten är att det står i faktarutan längst ner att pengarna inte kommer betalas ut förrän företaget kan visa att det skett utsläppsminskningar.
      https://special.aftonbladet.se/story/Gypoql

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. @Anonym

      Norrmännens enda chans är att bygga muren (build that wall). Men det lär inte hända för norrmännen verkar inte förstå hur allvarligt hotet är.

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. Jag håller redan på att slipa på en text om elmopederna till Ghana, kommer under veckan.

      Nej, det är ett problem. Jag gör vad jag kan för att upplysa dem och kanske är de lite försiktiga för att de tänker att jag skulle ta illa upp om de sågar Sverige, men jag är också rädd att de verkligen inte förstår hur illa det är och att det kommer hit om de inte ser upp.

      Radera